SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXIX. - broj 5. Petak, 26. veljače 2021.
GRAD KRK

4.

Na temelju članka 27. stavka 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( „Narodne novine“ broj 155/02, 47/10, 80/10 i 93/11) i članka 16. stavka 1. Statuta Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Krka („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 36/19), Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Krku na sjednici održanoj telefonskim putem dana 8. rujna 2020. godine, donijelo je sljedeći:

PROGRAM RADA

Vijeća srpske nacionalne manjine
Grada Krka za 2021. godinu

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Krka je svojim programom za 2021. godinu predvidjelo više programskih aktivnosti čiji je cilj očuvanje etničkih, jezičnih, kulturnih i vjerskih obilježja srpske zajednice u Gradu Krku.

Vijeće će kroz realizaciju ovog Programa aktivno sudjelovati na području Grada Krka na ostvarivanju svih prava srpske nacionalne manjine koji proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Program će se realizirati u suradnji sa tijelima predstavničke i izvršne vlasti Grada Krka te udrugama i ustanovama i pojedincima srpske zajednice.

Program je izrađen temeljem usuglašenih kriterija za izradu programa rada. Podijeljen je u poglavlja a provođenje programa je stalni zadatak Vijeća.

1.1. Praćenje i medijsko informiranje:

- Obavještavanje javnosti o aktivnostima i radu Vijeća prvenstveno putem lokalnih medija i Internet stranice Grada Krka.

- Praćenje medijskog informiranja lokalnih, regionalnih i državnih medija o temama interesantnim za zajednicu.

1.2. Tribine Vijeća:

- Organiziranje tribina sa različitim temama na kojima bi se raspravljalo o aktualnim događanjima a koja se tiču naše zajednice. Predavači bi bili predstavnici vlasti RH iz redova srpske zajednice, predstavnici SNV RH, regionalni predstavnici te drugi predstavnici koji se bave problematikom naše nacionalne manjine.

1.3. Oblast kulture:

1.3.a. Izdavačka djelatnosti:

- Podupiranje i pomoć oko izdavanja knjiga, publikacija, internet stranica pisaca iz redova srpske zajednice.

1.3.b. Organiziranje izložbi:

- Afirmiranje umjetnika i pomoć oko organiziranja samostalnih izložbi poznatih i manje poznatih umjetnika u zatvorenim i otvorenim prostorima Grada Krka.

1.3.c. Organiziranje književnih večeri gdje bi sudjelovali poznati i manje poznati književnici.

1.3.d. Organiziranje obilježavanja Pravoslavnog božića 06.01.2021. godine u jednom od restorana otoka Krka.

1.4. Organiziranje tematskih izleta radi obilaska povijesnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti srpskog naroda u RH i regiji; posjet spomeniku ustanka naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori, obilazak spomen obilježja konc. logora Jasenovac, obilazak spomen obilježja ustanka naroda Like i Dalmacije u Srbu, obilazak spomen obilježja konc. logora Jadovno kod Gospića, obilazak pravoslavnog manastira u Gomirju. Vrbovsko, jednodnevni posjet srpskoj zajednici u Ljubljani, Rep. Slovenija, dvodnevni izlet i posjet srpskoj zajednici u Beču, Austrija, trodnevni izlet i posjet Beogradu.

1.5. Suradnja sa predstavnicima drugih nacionalnih manjina.

1.6. Predlaganje Gradu Krku mjera oko ostvarivanje prava srpske nacionalne manjine koja proizlaze iz Ustava RH i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

1.7. Predlaganje mjera za poboljšanje položaja Vijeća u Gradu Krku.

1.8. Pružanje pomoći oko organiziranja srpske nacionalne manjine i okolnim općinama gdje nema organiziranim Vijeća i manjinskih predstavnika (Omišalj, Punat).

1.9. Pružanje pomoći starim i nemoćnim članovima naše zajednice uz stručnu pomoć tijela gradske uprave koji se bave socijalnim pitanjima.

Gore navedeni podaci su program rada Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Krka za 2021. godinu. Njihova realizacija bi svakako trebala doprinijeti što većem uključivanju pripadnika naše manjine u aktivnosti Vijeća, što je i primarni cilj, kao i podizanje ugleda naše manjine na području Grada Krka.

PREDSJEDNIK
Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Krka

 

 

*datoteka se nalazi na kraju dokumenta*

Odluka u PDF formatu   


https://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2176&mjesto=51500&odluka=4
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr