SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXIX. - broj 2. Petak, 5. veljače 2021.
GRAD OPATIJA

7.

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Opatije je svojim programom za 2021. godinu predvidjelo više programskih aktivnosti čiji je cilj očuvanje etničkih, jezičnih, kulturnih i vjerskih obilježja srpske zajednice u Gradu Opatiji.

Vijeće će kroz realizaciju ovog Programa aktivno djelovati na području Grada Opatije na ostvarivanju svih prava srpske nacionalne manjine koji proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Program će se realizirati u suradnji sa tijelima predstavničke i izvršne vlasti Grada Opatija te udrugama i ustanovama i pojedincima srpske zajednice.

Program je izrađen temeljem usuglašenih kriterija za izradu programa rada. Podijeljen je u poglavlja a provođenje programa je stalni zadatak Vijeća.

1.1. PRAĆENJE I MEDIJSKO INFORMIRANJE:

- Obavještavanje javnosti o aktivnostima i radu Vijeća prvenstveno putem lokalnih medija i internet stranice Grada Opatije.

- Praćenje medijskog informiranja lokalnih, regionalnih i državnih medija o temama interesantnim za zajednicu.

1.2. TRIBINE VIJEĆA:

- Organiziranje tribina sa različitim temama na kojima bi se raspravljalo o aktualnim događanjima a koja se tiču naše zajednice. Predavači bi bili predstavnici vlasti RH iz redova srpske zajednice, predstavnici SNV RH, regionalni predstavnici te drugi predstavnici koji se bave problematikom naše nacionalne manjine; Tribina o Dijani Budisavljević.

1.3. OBLAST KULTURE:

1.3.a. Izdavačka djelatnost:

- Podupiranje i pomoć oko izdavanja knjiga, publikacija, internet stranica pisaca iz redova srpske zajednice.

1.3.b. Organiziranje izložbi:

- Afirmiranje umjetnika i pomoć oko organiziranja samostalnih izložbi poznatih i manje poznatih umjetnika u zatvorenim i otvorenim prostorima Grada Opatija.

1.3.c. Organiziranje književnih večeri

- gdje bi sudjelovali poznati i manje poznati književnici.

1.3.d. Organiziranje gostovanja umjetnika iz RH srpske nacionalnosti

- kao i umjetnika iz Srbije (kazališne predstave, glazbenici, folklor i dr.); Dani srpske monodrame u Opatiji.

1.4. Organiziranje tematskih izleta radi obilaska povijesnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti srpskog naroda u RH i regiji; posjet Spomeniku ustanka naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori, obilazak Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, obilazak spomen obilježja ustanka naroda Like i Dalmacije u Srbu, obilazak spomen obilježja koncentracijskog logora Jadovno kod Gospića, obilazak pravoslavnog manastira u Gomirju, Vrbovsko, jednodnevni posjet srpskoj zajednici u Ljubljani, dvodnevni posjet Banja Luci i Rep. Srpskoj, trodnevni izlet i posjet Beogradu.

1.5. Suradnja sa predstavnicima drugih nacionalnih manjina.

1.6. Predlaganje Gradu Opatija mjera oko ostvarivanja prava srpske nacionalne manjine koja proizlaze iz Ustava RH i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

1.7. Predlaganje mjera za poboljšanje položaja Vijeća u Gradu Opatija.

1.8. Pružanje pomoći oko organiziranja srpske nacionalne manjine u općini Lovran, gdje nema organiziranog Vijeća i manjinskih predstavnika.

1.9. Pružanje pomoći starim i nemoćnim članovima naše zajednice uz stručnu pomoć tijela gradske uprave koji se bave socijalnim pitanjima.

Gore navedeni podaci su program rada Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Opatija za 2021. godinu. Njihova realizacija bi svakako trebala doprinijeti što većem uključivanju pripadnika naše manjine u aktivnosti Vijeća, što je i primarni cilj, kao i podizanje ugleda naše manjine na području Grada Opatija.

Predsjednica
Vijeća srpske nacionalne manjine
Grada Opatija

Biljana Opačić, v.r.

https://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2173&mjesto=10006&odluka=7
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr