15.
Na temelju članka 1., 7., 11., 14., 15., 33. i 34. Zakona o ugostiteljskoj
djelatnosti - pročišćeni tekst (»Narodne novine« broj 49/03), članka 19.
Statuta Općine Mrkopalj (»Službene novine« PGŽ-e broj 30/01 i 4/02) i članka
23. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Mrkopalj (»Službene novine« PGŽ-e broj
31/01 i 4/02), Općinsko vijeće Općine Mrkopalj na sjednici održanoj 17. ožujka
2005. godine donijelo je
ODLUKU
o ugostiteljskoj djelatnosti
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovom odlukom sukladno članku 7. Zakona utvrđuje se raspored, početak i
završetak radnog vremena u ugostiteljskim objektima, zabrana usluživanja
alkoholnih pića te razdoblje u tijeku dana kada se zabranjuje usluživanje
alkoholnih pića, prostor na kojem se jednostavne ugostiteljske usluge smiju
pružati ambulantno (izvan poslovnih prostorija i prostora ugostitelja) te
tehničke i zdravstvene uvjete koji moraju biti ispunjeni za pružanje
jednostavnih ugostiteljskih usluga, zatim prostor na kojem se smiju pružati
usluge u po
kretnom objektu kao i koja se jela, pića i napici mogu
usluživati pod šatorom, na klupama i sl.
II. RASPORED, POČETAK I ZAVRŠETAK RADNOG VREMENA U UGOSTITELJSTVU
Članak 2.
Ugostitelj je dužan vidno istaknuti na ulazu u objekt obavijest o radnom
vremenu, koje treba biti sukladno propisanom radnom vremenu, te se pridržavati
propisanog radnog vremena.
Početkom radnog vremena smatra se vrijeme u kojem ugostiteljski objekt
počinje raditi.
Završetkom radnog vremena smatra se trenutak kada ugostiteljski objekt
završava s radom, što znači da gost u ugostiteljskom objektu više ne može naručiti
niti dobiti ugostiteljske usluge.
Općinsko vijeće općine Mrkopalj može pojedinim ugostiteljima na njihov
zahtjev odobriti promjenu radnog vremena u smislu ranijeg početka i kasnijeg
završetka radnog vremena, uzimajući pri tome u obzir način poslovanja,
kvalitetu usluga, lokaciju objekta, vremensko razdoblje tijekom godine (sezona
ili posezona), te vrijeme blagdana i praznika.
Prilikom održavanja određenih proslava (vjenčanja, obljetnica i sličnih
proslava zatvorenog tipa) predsjednik Općinskog vijeća na zahtjev
ugostiteljskog objekta može odobriti jednokratno (samo za jedan dan), radno
vrijeme najkasnije do 06,00 sati.
Članak 3.
Za ugostiteljske objekte utvrđuje se, ovisno o Pravilniku o razvrstavanju,
minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, sljedeće radno
vrijeme:
1. Za objekte koji spadaju u skupinu smještajnih objekata (čl. 9. Zakona):
- hoteli
- moteli
- apartmani,
- pansioni
- kampovi
- prenoćiša
- odmarališta
- planinarski domovi
- lovački domovi
u vremenu od 00,00 do 24,00 sata
2. Za objekte koji spadaju u skupinu ugostiteljskih objekata (čl. 9. Zakona)
- restorani
- gostionice
- bistroi
- pizzerie
- slastičarnice
u vremenu od 6,30 do 23,00 sata, a petkom i subotom od 6,30 do 01,00 sat.
3. Za objekte koji spadaju u skupinu Catering objekata (čl. 9 Zakona)
- kantine
- pripremnice jela, slastica, pića i napitaka
u vremenu od 00,00 do 24,00 sata
Članak 4.
Ugostitelj je dužan uskladiti radno vrijeme ugostiteljskog objekta s ovom
Odlukom u roku 30 dana od dana njezina stupanja na snagu.
Prijavu radnog vremena i promjenu radnog vremena u ugostiteljskom objektu
ugostitelj podnosi Općinskom vijeću općine Mrkopalj na suglasnost, a potom se
odobrenje radnog vremena, odnosno odluka o radnom vremenu dostavlja ugostitelju,
Policijskoj postaji Delnice i nadležnoj inspekciji.
Članak 5.
Općinsko vijeće općine Mrkopalj ima pravo u slučaju čestog ili teškog
narušavanja javnog reda i mira, privremeno ograničiti radno vrijeme
ugostiteljskog objekta, bez obzira na ranije odobreno radno vrijeme.
Odluku o privremenom ograničenju radnog vremena Općinsko vijeće dostavlja
ugostitelju, nadležnoj inspekciji i Policijskog postaji Delnice.
III. ZABRANA USLUŽIVANJA ALKOHOLNIH PIĆA
Članak 6.
Sukladno članku 14. Zakona ugostitelj ne smije usluživati alkoholna pića
gostu mlađem od 18 godina.
U slučaju čestog ili teškog narušavanja javnog reda i mira ili u drugim
opravdanim slučajevima, Općinsko vijeće općine Mrkopalj može donijeti zabranu
usluživanja alkoholnih pića u ugostiteljstvu u određenom razdoblju tijekom
dana.
Zabranu o usluživanju alkoholnih pića u pojedinom ugostiteljskom objektu u
određenom razdoblju tijekom dana, Općinsko vijeće dostavlja ugostitelju,
nadležnoj inspekciji te Policijskoj postaji Delnice.
IV. PRUŽANJE JEDNOSTAVNIH UGOSTITELJSKIH USLUGA AMBULANTNO
Članak 7.
Jednostavnom ugostiteljskom uslugom smatra se usluživanje konfekcioniranih
jela te usluživanje pića, napitaka i sladoleda.
Jednostavne ugostiteljske usluge mogu se pružati ambulantno, dakle izvan
poslovnih prostorija i prostora ugostitelja, u skladu sa zahtjevima higijene.
a) Prostori na kojima se pružaju jednostavne ugostiteljske usluge -
ambulantno
Članak 8.
Jednostavne ugostiteljske usluge smiju se pružati na sljedećim prostorima:
1. na izletištima
2. na zakupljenim javnim površinama
3. neposredno uz ugostiteljski objekt u kojem se obavlja priprema i
usluživanje pića i jela, pod uvjetom da se te usluge pružaju isključivo od
strane ugostiteljskog objekta
4. na prostorima na kojima se održavaju sajmovi, skupovi, svečanosti,
priredbe, sportske manifestacije i sl., ali samo za vrijeme njihovog trajanja
5. uz sportske terene
b) Tehnički i zdravstveni uvjeti za pružanje jednostavnih ugostiteljskih
usluga - ambulantno
Članak 9.
Za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga ambulantno, moraju biti
ispunjeni sljedeći tehnički i zdravstveni uvjeti:
1. dovoljan prostor za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga
2. radni stol odnosno pult od nehrđajućeg materijala izdignut iznad zemlje
najmanje jedan metar.
3. hladnjak dovoljnog kapaciteta za namirnice koje su lako pokvarljive
4. kruh i ostale namirnice te pribor za rad i usluživanje moraju biti stalno
zaštićeni od zagađivanja
5. osiguran dovoljan broj posuda za odlaganje smeća
6. osigurana dovoljna količina vode za piće i druge potrebe putem vodovoda
ili spremnika
7. prostor mora biti dovoljno osvijetljen ako se usluge pružaju noću.
V. UGOSTITELJSKE USLUGE U POKRETNOM OBJEKTU I SL.
Članak 10.
Ugostiteljske usluge mogu se pružati i u pokretnim objektima koji
ispunjavanju zakonske norme i tehničke uvjete za pružanje usluga na taj način,
a sukladno točki 3. i 4. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
Suglasnost za pružanje ugostiteljskih usluga u pokretnim objektima, dobije
se na temelju pismeno podnesenog zahtjeva ugostitelja.
Zahtjev za dobivanje suglasnosti za pružanje ugostiteljskih usluga u
pokretnim objektima, ugostitelj podnosi najkasnije 24 sata prije početka
pružanja usluga.
VI. PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA POD ŠATOROM I NA KLUPAMA
Članak 11.
Pod šatorom i na klupama mogu se pripremati i posluživati jednostavna topla
i hladna jela, pića i napici te slastice, u skladu sa zahtjevima higijene.
Članak 12.
Jednostavna topla i hladna jela, pića i napici te slastice moraju se
usluživati s priborom za jednokratnu upotrebu, te u skladu sa sanitarnim
propisima.
Članak 13.
Ugostiteljske se usluge mogu pružati pod šatorom i na klupama ako su
ispunjeni sljedeći uvjeti:
a) mora biti osiguran radni prostor sljedećih karakteristika:
- veličina prostora mora biti razmjerna vrsti i količini pružanja
ugostiteljskih usluga,
- prostor mora imati točionik i prostor za usluživanje,
- u prostoru mora postojati minimalno šank od nehrđajućeg ili drugog
materijala koji se lako čisti i pere i koji je izdignut iznad zemlje najmanje 1
metar,
- prostor mora biti dovoljno osvijetljen,
- mora postojati prostor za pripremu jela, a koji može biti i u sklopu
točionika,
- u prostoru za pripremu jela, radna površina za čišćenje i obradu namirnica
mora biti napravljena od materijala da se lako čisti i održava,
- u prostoru mora postojati hladnjak dovoljnog kapaciteta za držanje mesa i
mesnih prerađevina, odnosno lako pokvarljivih namirnica,
b) mora se osigurati posebno posuđe od nehrđajućeg materijala, u kome se
drži sirovo meso, te posebno posuđe od nehrđajućeg materijala u kome se drži
kuhano odnosno pečeno meso,
c) namirnice različitog porijekla moraju biti međusobno odvojene sukladno
drugim važećim propisima,
d) uz klupe mora biti osiguran dovoljan broj posuda za odlaganje smeća i
otpadaka koje se redovito prazne te koje imaju poklopce koji se lako otvaraju i
zatvaraju,
e) mora se postaviti spremnik s vodom sa slavinom, sadržine najmanje 50
litara, za držanje higijenski ispravne vode za piće i druge potrebe,
f) mora se osigurati da su kruh i ostale namirnice stalno zaštićeni od
zagađivanja,
g) mora se osigurati dovoljna količina pribora za jelo i piće za jednokratnu
upotrebu,
h) klupe, stolovi i stolice moraju biti stabilni, čvrsti i glatkih površina,
i) mora postojati propisana kutija za prvu pomoć,
j) kod pružanja ugostiteljskih usluga na klupama, radni prostor može biti
natkriven nadstrešnicom od lakog materijala (tendom, plastičnim pokrovom i sl.)
VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 14.
Za pružanje ugostiteljskih usluga navedenih u odredbama ove Odluke uz
propisane tehničke uvjete, moraju se poštivati mjere i uvjeti protupožarne
zaštite propisane drugim važećim propisima.
Članak 15.
Ugostitelji koji pružaju ugostiteljske usluge izvan prostorija
ugostiteljskih objekata (npr. na priredbama, izletištima, proslavama, pučkim
feštama i sl.). dužni su prije početka njihova obavljanja ishoditi potrebna
odobrenja nadležnih inspekcijskih tijela.
Članak 16.
Nadzor nad primjenom ove Odluke vršit će nadležni organi u okviru svojih
nadležnosti, sukladno zakonskim propisima.
Članak 17.
Za nepridržavanje odredbi ove Odluke primjenjuju se kaznene odredbe Zakona o
ugostiteljskoj djelatnosti te odgovarajući sanitarni propisi.
Članak 18.
Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama«
Primorsko-goranske županije, a stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti
Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti Općine Mrkopalj od 15. prosinca 1995.
godine.
Klasa: 335-02/05-01/03
Ur. broj: 2112-05-01-05-1
Mrkopalj, 17. ožujka 2005.
OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE MRKOPALJ
Predsjednik
Ivan Butković, ing. v. r.