28.
Na temelju članka 8. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«
broj 138/06) i članka 27. Statuta Općine Lovran (»Službene novine« PGŽ broj
26/01, 14/ 02 i 8/05), Općinsko vijeće Općine Lovran, na svojoj 25. sjednici
održanoj dana 31. svibnja 2007. godine donosi
ODLUKU
o ugostiteljskoj djelatnosti
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovom Odlukom utvrđuje se raspored, početak i završetak radnog vremena u
ugostiteljstvu na području Općine Lovran, kriteriji za drukčiji raspored,
prostori na kojima se jednostavne ugostiteljske usluge mogu pružati ambulantno,
tehnički i zdravstveni uvjeti koji moraju biti ispunjeni za pružanje
jednostavnih ugostiteljskih usluga ambulantno, prostori na kojima se smiju
pružati ugostiteljske usluge u pokretnom objektu, tehnički uvjeti za pružanje
ugostiteljskih usluga pod šatorom, na klupama i slično, te jela, pića i napici
koji se mogu usluživati u tim objektima.
II . RASPORED, POČETAK I ZAVRŠETAK RADNOG VREMENA
Članak 2.
Radno vrijeme propisano ovom Odlukom definira okvire radnog vremena za sve
ugostiteljske objekte na području Općine Lovran.
U Općini Lovran definiraju se sljedeća područja:
1. područje izvan naselja, a čini ga dio od centra za pastoralne susrete na
izlazu iz Lovrana do ulaska u mjesto Medveja, te objekti hotel »Draga di
Lovrana«, konoba »Lovranska Draga« i konoba »Bojana«,
2. područje turističke zone unutar naseljenih područja:
- u Lovranu se proteže ispod ceste Šet. m. Tita i to od crkvice Sv. Nikole
do benzinske stanice gdje se penje u ul. Dr. Nilo Cara, prati ul. Žrtava
fašizma, Brajdice, te 9. rujna s koje se ponovno vraća na cestu Set. m. Tita,
pa do centra za pastoralne susrete, s tim da se pojas turističke zone nakon
izlaska iz 9. rujna na Šet. m. Tita, odnosi i na prvi red objekata uz samu
cestu Šet. m. Tita, s gornje strane, a
- u Medveji je to pojas s donje strane ceste Šet. m. Tita od početka plaže
Medveja do granice s Općinom Mošćenička Draga, a s gornje strane ceste prednji
dio kampa (150 m1), te prvi red objekata do granice s Općinom Mošćenička Draga.
Članak 3.
Za ugostiteljske objekte utvrđuje se, ovisno o vrstama objekata i području u
kojem se nalaze, sljedeće radno vrijeme:
1. hoteli i kampovi iz skupine »kampovi i druge vrste ugostiteljskih
objekata za smještaj« obavezno rade od 00 do 24 sata, a mogu raditi
2. restorani i barovi u naseljenom području od 06 do 24 sata,
3. restorani i barovi izvan naseljenog područja od 00 do 24 sata,
4. barovi koji ispunjavaju uvjete za rad noću prema posebnim uvjetima, samo
u zatvorenim prostorima od 21 do 06 sati,
5. catering objekti - kantine, prema radnom vremenu objekta u kojima posluju,
6. pripremnice obroka od 06 do 24 sata,
7. objekti jednostavnih usluga kao na npr. pokretne ugostiteljske radnje i
sl. od 00 do 24 sata,
U skupine »hotela« spadaju hoteli, aparthoteli, turistička naselja,
turistički apartmani, pansioni i guest haus.
U skupine restorana spadaju restoran, restoran brze prehrane, gostionica,
zdravljak, zalogajnica, pečenjarnica, pizzerija, bistro, slastičarnica, objekt
brze prehrane.
U skupine barova spadaju kavana, noćni klub, noćni bar, disco klub,
disco-bar, caffe bar, pivnica, buffet, krčma, konoba.
Restorani i barovi u naseljenom području, unutar turističke zone, za vrijeme
trajanja ljetnog radnog vremena, sukladno Zakonu o računanju radnog vremena
(»Narodne novine« broj 27/93 i 53/96), mogu raditi do 02 sata uz uvjet da ne
narušavaju javni red i mir.
Ugostiteljski objekti su u obvezi pismeno izvijestiti nadležnu službu u
Općini Lovran o svom radnom vremenu tri dana prije početka obavljanja
djelatnosti, odnosno promjene, a u slučaju hitnosti na dan promjene.
Članak 4.
Ugostiteljski objekti u poslovnim prostorijama u kojima se obavlja i druga
djelatnost (prodavaonica, tržnica i slično) mogu poslovati po radnom vremenu
koje je propi sano za tu djelatnost, ali ne izvan radnog vremena propisanog
člankom 3. i člankom 5. stavak 2. ove Odluke.
Članak 5.
Ugostiteljski objekti moraju u izabranom radnom vremenu pružati usluge.
Općinsko poglavarstvo Općine Lovran može pojedinim ugostiteljskim objektima
iz skupine restorani i barovi, na njihov zahtjev, odobriti drugačije radno
vrijeme od onoga:
- iz članka 3. ove Odluke ako ispunjavaju uvjete za zaštitu od buke u noćnim
satima, te da ne narušavaju javni red i mir, ali najduže u trajanju od 2 sata,
te
- radi organiziranja prigodnih proslava i događanja u mjestu prema mjesnim
prilikama.
Članak 6.
Općinsko poglavarstvo Općine Lovran može pojedinim ugostiteljskim objektima
ukinuti odobrenje iz članka 5. stavak 2. ove Odluke, ukoliko se na temelju prijava
nadležnih tijela ili tijela nadležnog za unutarnje poslove utvrdi da se
ugostitelji ne pridržavaju utvrđenog radnog vremena odnosno da ne ispunjavaju
potrebne uvjete.
Članak 7.
Ugostiteljski objekti mogu po vlastitom izboru biti zatvoreni.
Članak 8.
Ugostitelji su dužni obavijest o radnom vremenu te radnim i neradnim danima
istaknuti na ulazu u ugostiteljski objekt.
Odobrenje iz članka 5. stavak 2. ove Odluke ugostitelji su dužni istaknuti u
ugostiteljskom objektu na vidnom mjestu.
III. PRUŽANJE JEDNOSTAVNIH UGOSTITELJSKIH USLUGA
Članak 9.
Jednostavne ugostiteljske usluge smiju se pružati ambulantno na sljedećim
prostorima:
- na plažama, kupalištima, izletištima, vidikovcima,
- na ulicama i trgovima,
- na prostorima na kojima se održavaju sajmovi, skupovi, svečanosti,
priredbe, športske manifestacije i sl., za vrijeme njihova trajanja.
Mjesta za pružanje ugostiteljskih usluga na prostorima iz stavka 1. ovog
članka utvrđuju se u skladu s Odlukom o davanju na privremeno korištenje javnih
površina (»Službene novine« PGŽ broj 19/94, 18/96 i 1/03), s tim da isti ne
smiju biti postavljeni na udaljenosti manjoj od 100 m od postojećeg
ugostiteljskog objekta u građevini, zasebnom dijelu građevine ili poslovnom
prostoru u kojem se obavlja druga djelatnost, osim u slučajevima održavanja
raznih manifestacija ili drugih prigodnih događanja.
Članak 10.
Za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga i za pružanje jednostavnih
usluga ambulantno moraju biti ispunjeni sljedeći tehnički i zdravstveni uvjeti:
- da je osiguran dovoljan prostor za pružanje ugostiteljskih usluga,
- da je osiguran radni stol, odnosno pult, završno obrađen materijalom koji
se lako čisti i održava, izdignut iznad zemlje najmanje jedan metar,
- da je prostor za usluživanje završno obrađen materijalom koji se lako
održava, a ako se koristi prirodni prostor, treba izabrati prostor na kojem
nema štetnih utjecaja okoline,
- da su namirnice zaštićene od kvarenja i zagađivanja,
- da je osiguran dovoljan broj rashladnih uređaja,
- da su osigurani uvjeti za zaštitu zdravlja gostiju i zaposlenog osoblja,
- da je osigurana dovoljna količina higijenski ispravne vode,
- da je osiguran dovoljan broj posuda za odlaganje otpadaka na nožno
otvaranje poklopca,
- da se usluživanje jela i pića obavlja isključivo s priborom za jednokratnu
uporabu,
- da postoji mogućnost korištenja sanitarnog čvora,
- da je prostor dobro osvijetljen, ako se usluge pružaju noću,
- da je osiguran komplet za pružanje prve medicinske pomoći i da su poduzete
protupožarne mjere,
- da je prostor na kojem se zadržavaju korisnici usluga pristupačan za
održavanje, te
- da je Općinsko poglavarstvo dalo suglasnost na izgled samog objekta u
kojem se pružaju takve usluge.
IV. UGOSTITELJSKE USLUGE U POKRETNOM OBJEKTU
Članak 11.
Ugostiteljske usluge mogu se pružati u pokretnom objektu, na lokacijama iz
članka 9. ove Odluke.
Objekt iz stavka 1. ovog članka je objekt koji se može premještati iz jednog
mjesta na drugo, vlastitim pogonom ili vučom, a Općinsko Poglavarstvo Općine
Lovran je dalo suglasnost na njegov izgled.
V. TEHNIČKI UVJETI ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA POD ŠATOROM, NA KLUPAMA
I SL.
Članak 12.
Za pružanje ugostiteljskih usluga pod šatorom moraju biti ispunjeni ovi
tehnički uvjeti:
- šator mora biti stabilan i prostran,
- u šatoru mora biti postavljen radni stol čija radna površina mora biti
izrađena od nehrđajućeg materijala koji se lako pere i čisti,
- prostor mora biti dovoljno osvijetljen,
- pribor koji se koristi za jelo i piće mora biti isključivo za jednokratnu
uporabu
(kartonski ih plastični tanjuri, plastične čaše, jedaći pribor i sl.)
- u šatoru mora biti hladnjak dovoljnog kapaciteta za meso i mesne
prerađevine,
- kruh i ostale namirnice, te pribor za rad i usluživanje moraju biti stalno
zaštićeni od zagađivanja,
- klupe i stolice moraju biti stabilni, čisti i glatkih površina,
- za zaposleno osoblje treba biti osiguran u neposrednoj blizini zahod s
umivaonikom,
- da je osiguran spremnik za dovoljnu količinu higijenski ispravne vode.
Članak 13.
Pod šatorom mogu se usluživati sve vrste pića i napitaka, jela s roštilja,
ražnja i kotla, jednostavna jela (hrenovke, kobasice, kuhana jaja, sendviči i
sl.), te sladoled u originalnom pakovanju.
Članak 14.
Za pružanje ugostiteljskih usluga na klupama moraju biti ispunjeni sljedeći
tehnički uvjeti:
- površina klupe mora biti od materijala koji se lako čisti i pere,
- moraju se osigurati radne površine, te pribor za sirovo meso i posebno za
kuhano, odnosno pečeno meso,
- mora se postaviti spremnik za vodu s pipcem zapremine najmanje 20 litara,
stalno opskrbljen higijenski ispravnom vodom,
- posuda za kuhanje kobasica mora biti od nehrđajućeg materijala,
- kobasice se moraju peći na žaru ih uređaju za pečenje,
- uz klupe mora biti postavljen dovoljan broj posuda za otpatke s mehanizmom
za otvaranje poklopca nogom,
- meso i mesne prerađevine moraju se stalno držati u prenosivim hladnjacima
dovoljnog kapaciteta,
- kruh i ostale namirnice moraju biti stalno zaštićeni od zagađivanja i
- mora se osigurati dovoljna količina pribora za jelo i piće za jednokratnu
uporabu.
Članak 15.
Na klupama se mogu usluživati pića i napici u originalnoj ambalaži, a od
jela specijaliteti s ražnja, roštilja i kotla, jednostavna jela (hrenovke,
kobasice, sendviči, kuhana jaja i sl.) isključivo s priborom za jednokratnu
uporabu.
VI. ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 16.
Nadzor nad provedbom ove Odluke provode turistički inspektori i drugi
inspektori u okviru svoje nadležnosti.
Članak 17.
Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje važiti Odluka o ugostiteljskoj
djelatnosti («Službene novine« PGŽ broj 29/98 i 15/07).
Članak 19.
Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u službenom glasilu
Primorsko - goranske županije.
Klasa: 011-01/07-01/11
Ur. broj: 2156/02-01-07-1
Lovran, 31. svibnja 2007.
OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOVRAN
Predsjednik
Općinskog vijeća
Edvard Primožić, v.r.