SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 20. Petak, 1. kolovoza 2003.
GRAD CRES
27

30.

Na osnovi članka 11. stavka 1. alineja 10. i stavka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine«, broj 26/03 - pročišćeni tekst) i članka 4. Zakona o zaštiti od požara (»Narodne novine«, broj 58/93) te članka 21. stavka 2. točke 2. Statuta Grada Cresa (»Službene novine« Primorsko-goranske županije, broj 25/01 i 29/01), Gradsko vijeće Grada Cresa, na sjednici 29. srpnja 2003. godine, donijelo je

ODLUKU
o koncesijskom obavljanju komunalne djelatnosti
dimnjačarskih poslova u Gradu Cresu

I. OSNOVNE ODREDBE

Općenito

Članak 1.

Obavljanje dimnjačarskih poslova osigurava se radi otklanjanja opasnosti od požara i sprječavanja smetnji od produkata izgaranja u stambenim i drugim građevinama na području Grada Cresa.

Dimnjačarski poslovi, kao komunalna djelatnost, moraju se obavljati trajno i kvalitetno radi održavanja dimovodnih objekata i uređaja za loženje u stanju funkcionalne sposobnosti.

Predmet odluke

Članak 2.

Ovom se odlukom određuje način stjecanja prava na obavljanje dimnjačarskih poslova i utvrđuju uvjeti i mjerila za provedbu prikupljanja ponuda ili javnog natječaja za davanje koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Grada Cresa.

Ovom se odlukom uređuje i: organizacija obavljanja dimnjačarskih poslova; rokovi čišćenja i kontrole dimovodnih objekata i uređaja za loženje; naknada za obavljanje dimnjačarskih poslova; nadzor nad obavljanjem dimnjačarskih poslova te prekršaji i sankcije protiv počinitelja prekršaja u svezi obavljanja dimnjačarskih poslova.

Značenje pojedinih izraza

Članak 3.

Pod obavljanjem dimnjačarskih poslova razumijeva se obveza čišćenja i kontrole dimovodnih objekata i uređaja za loženje.

Pod dimovodnim objektima razumijevaju se dimnjaci, dimovodne cijevi, dimovodni kanali, ložišta, sabirnice čađe i drugi uređaji koji služe za odvod plinova iz ložišta za sve vrste goriva, te ventilacijski kanali prostorija s plinskim trošilom.

Pod uređajima za loženje razumijevaju se postrojenja za centralno grijanje i uređaji za loženje bilo kojom vrstom goriva (štednjaci, željezne ili kaljeve peći i dr.) koji su spojeni s dimovodnim objektima radi odvoda plinova iz ložišta.

Pod korisnikom dimnjačarskih usluga razumijeva se svaki vlasnik ili posjednik zgrade ili posebnog dijela zgrade, ili od suvlasnika posebnih dijelova zgrade ovlašteni upravitelj cije

le zgrade ili posebnih dijelova zgrade, u kojoj postoje i koriste se dimovodni objekti i uređaji za loženje (u daljnjem tekstu: korisnici dimnjačarskih usluga).

II. PRAVO OBAVLJANJA DIMNJAČARSKIH POSLOVA

Članak 4.

Pravo obavljanja komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području Grada Cresa stječe se koncesijom.

III. POSTUPAK ZA DAVANJE KONCESIJE

1. Općenito

Članak 5.

Koncesija za obavljanje dinjačarskih poslova daje se pravnoj ili fizičkoj osobi registriranoj za obavljanje te djelatnosti.

Koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova daje se na četiri godine.

Članak 6.

O davanju koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na podruhju Grada Cresa odlučuje Gradsko vijefe Grada Cresa (u daljnjem tekstu: Gradsko vijeće) na prijedlog Poglavarstva Grada Cresa (u daljnjem tekstu: Gradsko poglavarstvo).

2. Postupak utvrđivanja prijedloga

Članak 7.

Prijedlog iz članka 6. ove odluke utvrđuje se prikupljanjem ponuda ili javnim natječajem.

Odluku o objavi prikupljanja ponuda ili javnog natječaja donosi Gradsko poglavarstvo, a postupak prikupljanja ponuda ili javnog natječaja provodi povjerenstvo koje imenuje Gradsko poglavarstvo.

Povjerenstvo iz stavka 2. ovoga članka ima predsjednika i dva člana, kojima se imenuju zamjenici. Predsjednik povjerenstva i njegov zamjenik imenuju se iz reda članova Gradskoga poglavarstva, a za jednog člana povjerenstva u pravilu se imenuje službenik Upravnog odjela Grada Cresa na poslovima iz djelokruga komunalno-stambenog sustava.

Prikupljanje ponuda

Članak 8.

Prikupljanje ponuda za davanje koncesije provodi se pozivom na davanje ponude.

Poziv za davanje ponuda objavljuje se u riječkom Novom listu i na oglasnoj ploči Grada Cresa.

Ako Gradsko poglavarstvo ocijeni da javnim pozivom nema izgleda prikupiti ponude najmanje triju ponuditelja, prijedlog za davanje koncesije utvrdit će se putem javnog natječaja.

Javni natječaj

Članak 9.

Javni natječaj za davanje koncesije objavljuje se u riječkom Novom listu i na oglasnoj ploči Grada Cresa.

Sadržaj poziva na ponudu odnosno oglasa o javnom natječaju

Članak 10.

Poziv na davanje ponude odnosno oglas o javnom natječaju sadrži:

- naznaku da se koncesija daje za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova,

- vrijeme na koje se daje koncesija,

- opseg poslova i područje njihovog obavljanja,

- isprave koje je potrebno priložiti ponudi,

- zahtjev za ponudu popisa usluga, načina i dinamike njihovog obavljanja,

- zahtjev za ponudu cjenika i načina naplate pruženih usluga,

- zahtjev za ponudu visine i načina plaćanja naknade za dodijeljenu koncesiju,

- potrebno jamstvo za uredno izvršenje ugovora o koncesiji,

- rok važenja ponude,

- eventualna dodatna mjerila za odabir najpovoljnije ponude,

- način, rok i adresa za dostavu ponude,

- adresa službe, ime osobe i način komunikacije ponuditelja s Gradom Cresom,

- uvjeti za odabir najpovoljnije ponude,

- način i rok priopćavanja odabira najpovoljnije ponude,

- naznaku da nadležno tijelo zadržava pravo odbiti sve ponude bez obrazloženja i ponoviti poziv na davanje ponude odnosno javni natječaj.

Ako poziv na davanje ponude odnosno oglas o javnom natječaju sadrži naznaku primjene dodatnih mjerila za odabir najpovoljnije ponude, tijelo koje provodi postupak dužno je prije objave poziva na davanje ponude odnosno oglasa o javnom natječaju utvrditi bodovna mjerila za ocjenu prednosti između više ponuditelja (primjerice za: broj radnika, cijenu pojedinih usluga, uvjete plaćanja, ponuđenu naknadu za koncesiju i dr.).

Sadržaj ponude

Članak 11.

Svaki ponuditelj, bilo po pozivu na ponudu, bilo po javnom natječaju, može podnijeti samo jednu ponudu.

Svaki ponuditelj uz ponudu je dužan priložiti:

- dokaz o registraciji za obavljanje djelatnosti (obrtnica ili izvod iz registra trgovačkog suda) ne stariji od 6 mjeseci,

- dokaz o urednom izvršenju dospjelih poreznih obveza i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje ne stariji od 30 dana,

- potvrdu da se protiv odgovorne osobe ne vodi istražni, odnosno kazneni postupak te da joj nije izrečena pravomoćna presuda u kaznenom postupku u proteklih pet godina, ili u prekršajnom postupku u proteklih godinu dana, a koja je povezana s djelatnošću,

- izjavu o radnicima i njihovoj kvalifikaciji,

- reference.

Ponuditelj će biti isključen iz postupka izbora kandidata za davanje koncesije ako je u odnosu na njega pokrenut stečajni postupak, ili je u postupku likvidacije, ili je prestao poslovati.

Članak 12.

Ponude, bilo po javnom pozivu na ponudu, bilo po javnom natječaju, podnose se u dvostruko zapečaćenom omotu, neposredno prijamnoj kancelariji Upravnog odjela Grada Cresa, ili putem pošte preporučenom pošiljkom, s naznakom: 'NE OTVARAJ - ZA NATJEČAJ ZA DODJELU KONCESIJE'.

Rok za dostavu ponude

Članak 13.

Rok za podnošenje ponude po pozivu odnosno po javnom natječaju u pravilu je 15 dana od dana objave poziva odnosno javnog natječaja u dnevnom tisku.

Rad povjerenstva po pristiglim ponudama

Članak 14.

Pristigle ponude, bilo po pozivu na ponudu, bilo po javnom natječaju, otvara povjerenstvo iz članka 7. ove odluke na sjednici koja se mora održati najranije tri dana od isteka roka za podnošenje ponuda, radi utvrđivanja prispjelosti ponuda putem pošte.

Radu povjerenstva mogu prisustvovati ponuditelji, osobno odnosno po zakonskom zastupniku, ili po punomoćniku uz predočenje punomoći.

Ponude koje ne sadržavaju isprave i/ili druge dokaze iz članka 11. ove odluke zatražene pozivom na davanje ponude ili javnim natječajem smatrat će se nepravovaljanim.

O tijeku postupka otvaranja prispjelih ponuda vodi se zapisnik koji potpisuju predsjednik i članovi povjerenstva, a u slučaju prisustva ponuditelja, zapisnik potpisuje i jedan od ponuditelja kojega ponuditelji zajednički ovlaste, kao ovjerovitelj zapisnika.

Članak 15.

Na osnovi pristiglih pravovaljanih ponuda povjerenstvo iz članka 7. podnosi Gradskome poglavarstvu sve pravovaljane ponude sa svojim prijedlogom za utvrđivanje najpovoljnije ponude.

Prijedlog za utvrđivanje najpovoljnije ponude povjerenstvo daje vodeći računa o poslovnom ugledu podnositelja ponude, sposobnosti za ostvarivanje koncesije, financijskoj povoljnosti ponude i povoljnosti ponude za provedbu mjera zaštite od požara te očuvanja i zaštite okoliša.

Prijedlog povjerenstva u smislu prethodnoga stavka ovoga članka ne obvezuje Gradsko poglavarstvo.

Rad Gradskoga poglavarstva po prijedlogu povjerenstva

Članak 16.

Gradsko poglavarstvo razmatra sve pravovaljane ponude i prijedlog povjerenstva u smislu članka 15. ove odluke.

Gradsko poglavarstvo može utvrditi prijedlog odluke o davanju koncesije i dostaviti ga Gradskome vijeću na odlučivanje, ili odbiti da utvrdi prijedlog najpovoljnije ponude u kojem slučaju se ponavlja cijeli postupak utvrđivanja prijedloga.

Prijedlog odluke o davanju koncesije koji Gradsko poglavarstvo dostavlja Gradskome vijeću mora sadržavati:

1. naznaku da se koncesija daje za dimnjačarsku djelatnost,

2. naznaku da se koncesija daje na četiri godine,

3. visinu i način plaćanja naknade za koncesiju,

4. cijenu i način naplate za pružene dimnjačarske usluge i

5. obvezu koncesionara.

3. Odluka Gradskoga vijeća po prijedlogu Gradskoga poglavarstva

Članak 17.

Gradsko vijeće odlučuje o prijedlogu Gradskoga poglavarstva za davanje koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova.

Ako Gradsko vijeće odbije prijedlog Gradskoga poglavarstva za davanje koncesije, ponavlja se cijeli postupak od utvrđivanja prijedloga.

IV. UGOVOR O KONCESIJI

Općenito

Članak 18.

Pravna ili fizička osoba kojoj je dodijeljena koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova (koncesionar) sklapa s Gradom Cresom ugovor o koncesiji.

Ugovor o koncesiji s koncesionarom sklapa Gradsko poglavarstvo na osnovi odluke Gradskoga vijeća o koncesiji.

Na osnovi ugovora o koncesiji iz stavka 2. ovoga članka koncesionar stječe pravo obavljanja dimnjačarskih poslova za potrebe korisnika dimnjačarskih usluga u svim naseljima na području Grada Cresa.

Koncesionar ne smije prenijeti pravo obavljanja dimnjačarskih poslova na drugu osobu.

Sadržaj ugovora o koncesiji

Članak 19.

Ugovor o koncesiji, u skladu sa zakonom, obvezno sadrži:

1. naznaku da se koncesija dodjeljuje za dimnjačarsku djelatnost,

2. naznaku da se koncesija dodjeljuje na četiri godine,

3. visinu, način i rok plaćanja naknade za koncesiju,

4. cijenu i način naplate za pružene dimnjačarske usluge,

5. prava i obveze Grada Cresa,

6. prava i obveze koncesionara,

7. jamstva koncesionara,

8. uvjete otkaza ugovora o koncesiji,

9. ugovorne kazne.

Pri sklapanju ugovora o koncesiji Gradsko će poglavarstvo voditi računa da otkazni rok bude primjeren vremenu potrebnom za provođenje novog postupka za dodjelu koncesije.

Prestanak koncesije

Članak 20.

U skladu sa zakonom, koncesija prestaje:

1. istekom vremena na koje je koncesija dodijeljena,

2. prestankom pravne ili smrću fizičke osobe koncesionara,

3. otkazom ugovora o koncesiji,

4. sprazumom Grada Cresa i koncesionara.

Otkaz ugovora o koncesiji

Članak 21.

Otkaz ugovora o koncesiji može dati svaka ugovorna strana.

Otkaz mora biti dostavljen drugoj ugovornoj strani u pisanom obliku.

Otkazani ugovor o koncesiji prestaje kada istekne otkazni rok određen ugovorom o koncesiji.

Ako koncesionar otkaže ugovor tijekom sezone grijanja otkazni mu rok ne može isteći prije prestanka sezone grijanja.

Grad Cres može otkazati ugovor o koncesiji s učinkom prestanka ugovora samom dostavom otkaza koncesionaru:

- ako bez krivnje korisnika dimnjačarskih usluga a zbog propusta koncesionara dođe do požara ili druge teže nezgode na stambenoj ili drugoj građevini uzrokovane neodržavanim dimovodnim objektima,

- ako koncesionar ne poštuje rokove čišćenja dimovodnih objekata,

- ako se ne pridržava odobrenog cjenika dimnjačarskih usluga,

- ako ne izda račun korisniku dimnjačarskih usluga,

- ako se ne pridržava pravila dimnjačarske struke pri obavljanju dimnjačarskih poslova, ili

- ako u ugovorenome roku ne plati Gradu Cresu naknadu za koncesiju.

V. PRAVA I OBVEZE KONCESIONARA I KORISNIKA DIMNJAČARSKIH USLUGA

1. Prava i obveze koncesionara

Članak 22.

Koncesionar je dužan Gradu Cresu u korist gradskoga proračuna redovito plaćati ugovorenu naknadu za koncesiju, te omogućiti nadležnim tijelima Grada Cresa nadzor nad provođenjem odredaba ugovora o koncesiji.

Članak 23.

Koncesionar je obvezan izraditi i Gradu Cresu putem Upravnog odjela dostaviti godišnji plan kontrole i čišćenja dimovodnih objekata na području Grada Cresa, s rokovima čišćenja i/ili njihove kontrole.

Koncesionar je obvezan obavljati dimnjačarske poslove u utvrđenim rokovima u skladu s ugovorom o koncesiji i prema propisima i pravilima struke.

Članak 24.

Koncesionar je obvezan izraditi i svake godine od Gradskoga poglavarstva pribaviti ovjeru cjenika dimnjačarskih usluga.

Gradsko poglavarstvo neće ovjeriti cjenik dimnjačarskih usluga ako utvrdi odstupanje cijena na više u odnosu na ponuđene cijene iz ponude na osnovi koje je donesena odluka o davanju koncesije.

Ovlašteni dimnjačar koncesionara smije naplaćivati dimnjačarske usluga samo po ovjerenom cjeniku.

Članak 25.

Koncesionar je obvezan, u obliku kontrolne knjige za svaku zgradu, voditi urednu evidenciju o obavljenim dinjačarskim poslovima.

Evidencija iz stavka 1. ovoga članka obvezno sadržava:

- adresu zgrade,

- ime ili naziv korisnika dimnjačarskih usluga,

- vrstu i broj dimovodnih objekata koji se kontroliraju i/ili čiste,

- datum posljednje kontrole i/ili posljednjeg obavljenog čišćenja s nalazom koncesionarovog ovlaštenog dimnjačara,

- potpis koncesionarovog ovlaštenog dimnjačara i potpis korisnika dimnjačarskih usluga.

Na osnovi evidencije iz stavka 1. i 2. ovoga članka koncesionar je obvezan jednom godišnje, prije početka sezone grijanja, podnijeti Upravnom odjelu Grada Cresa izvješće o izvršenim dimnjačarskim poslovima u ranijem razdoblju, te o stanju i broju dimovodnih objekata na području Grada Cresa, s eventualnim prijedlogom mjera za poboljšanje stanja.

2. Prava i obveze korisnika dimnjačarskih usluga

Članak 26.

Korisnici dimnjačarskih usluga obvezni su održavati dimovodne objekte i uređaje za loženje u stanju funkcionalne sposobnosti, tako što su dužni omogućiti kontrolu, a po potrebi i čišćenje dimovodnih objekata i uređaja za loženje, u rokovima i u vremenu utvrđenim u skadu s ovom odlukom.

Korisnici dimnjačarskih usluga snose troškove kontrole i čišćenja dimovodnih objekata.

3. Kontrola i čišćenje dimovodnih objekata

Članak 27.

Kontrola i čišćenje dimovodnih objekata vrši se radi zaštite od požara i zaštite zraka od onečišćenja, u rokovima utvrđenim godišnjim planom kontrole i čišćenja dimovodnih objekata na području Grada Cresa iz članka 23. ove odluke.

Članak 28.

Jednom u dvije godine u pravilu se kontroliraju:

- dimnjaci ložišta na kruto gorivo koji se neredovito koriste,

- dimnjaci na koje nisu priključeni uređaji za loženje radi provjere jesu li propisno zatvoreni,

- dimnjaci u stambenim i poslovnim prostorima grijanim električnom energijom,

- ventilacijski kanali uređaja za loženje s plinskim ložištem.

Članak 29.

Jednom godišnje u pravilu se kontroliraju:

- građevinsko stanje dimnjaka koji se redovito koriste,

- automatizirana postrojenja za centralno ili etažno grijanje na tekuće gorivo ili plin,

- dimnjaci ložišta na kruto gorivo koji se redovito koriste (glatki dimnjaci, dimnjaci od opeke i kanali za izgaranje),

- dimovodne cijevi i dimovodni kanali,

- sabirnice čađe,

- mehaničke dimovodne sklopke,

- dimnjaci od opeke na koje su priključena plinska ložišta,

- priključne cijevi i spojni dimovodni kanali plinskih ložišta s otvorenom komorom izgaranja.

Članak 30.

Dimovodni objekti iz članka 29. ove odluke u pravilu se čiste istovremeno s kontrolom.

Izuzetno, ako to potrebe nalažu, godišnjim planom kontrole i čišćenja dimovodnih objekata na području Grada Cresa iz članka 23. ove odluke može se odrediti kontrola, a po potrebi i čišćenje dimovodnih objekata, i u kraćim rokovima od onih iz članka 28. i 29. ove odluke.

Članak 31.

Čišćenje automatiziranih postrojenja za centralno ili etažno grijanje na tekuće gorivo ili plin ovlašteni dimnjačar koncesionara ne smije obaviti bez izričite suglasnosti korisnika dimnjačarskih usluga.

VI. NADZOR

Članak 32.

Nadzor nad provođenjem odredaba ugovora o koncesiji vrši Upravni odjel Grada Cresa.

Ako Upravni odjel ustanovi da koncesionar krši odredbe ugovora o koncesiji, upozorit će ga u pisanom obliku na uredno izvršavanje ugovornih obveza i dati mu rok za otklanjanje posljedica kršenja ugovornih odredaba.

Ako ostavljeni rok iz stavka 2. ovoga članka neuspješno protekne, Upravni odjel predložit će Gradskome poglavarstvu raskid ugovora o koncesiji.

Članak 33.

Nadzor nad izvršavanjem obveza koncesionara iz članka 23., 24. i 25. ove odluke vrši Komunalno redarstvo Grada Cresa.

Komunalni redar može narediti obustavljanje dimnjačarskih poslova ako utvrdi da se ne obavljaju prema propisima i pravilima struke, te podnijeti prekršajnu prijavu ako je pri

tome počinjen i prekršaj utvrđen kaznenim odredbama ove odluke.

VII. KAZNENE ODREDBE

Članak 34.

Globom u iznosu od 500,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj koncesionar - pravna osoba:

1. ako dimnjačarske poslove ne obavi u rokovima utvrđenim godišnjim planom kontrole i čišćenja dimovodnih objekata na području Grada Cresa (članak 23. stavak 1.),

2. ako dimnjačarske poslove ne obavi prema propisima i pravilima struke (članak 23. stavak 2.),

3. ako pri naplati obavljene dimnjačarske usluge odstupi od ovjerenog cjenika dimnjačarskih usluga (članak 24. stavak 2.);

4. ako naplati dimnjačarske usluge a da prethodno nije pribavio ovjeru cjenika dimnjačarskih usluga (članak 24. stavak 3.);

5. ako čišćenje automatiziranih postrojenja za centralno ili etažno grijanje na tekuće gorivo ili plin obavi bez izričite suglasnosti korisnika dimnjačarskih usluga (članak 31.).

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka globom od 300,00 kuna kaznit će se i ovlaštena osoba koncesionara - pravne osobe, odnosno koncesionar-fizička osoba.

Članak 35.

Globom u iznosu od 50,00 kuna kaznit će se za prekršaj korisnik dimnjačarskih usluga ako ne omogući kontrolu, a po potrebi i čišćenje dimovodnih objekata i uređaja za loženje, u rokovima i u vremenu utvrđenim u skadu s ovom odlukom (članak 26. stavak 1.).

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 36.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o načinu obavljanja dimnjačarskih poslova (»Službene novine« Primorsko-goranske županije, broj 23/96).

Članak 37.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 022-05/03-1/7

Ur. broj: 2213/02-01-01-03-6

Cres, 29. srpnja 2003.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik
Josip Pope, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=36&mjesto=10002&odluka=30
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr