SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 20. Petak, 1. kolovoza 2003.
GRAD CRES
27

29.

Na osnovi članka 36. stavka 3. podstavka 7. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Cresa (»Službene novine« broj 25/01 i 29/01) i članka 2. Odluke o izmjenama Odluke o uvjetima priključivanja na komunalnu infrastrukturu (»Službene novine« broj 5/03), Odbor za statutarno-pravna pitanja Gradskoga vijeća Grada Cresa, na sjednici 22. srpnja 2003. godine, utvrdio je pročišćeni tekst Odluke o uvjetima priključivanja na komunalnu infrastrukturu.

Prohifeni tekst Odluke o uvjetima priključivanja na komunalnu infrastrukturu obuhvaća Odluku o uvjetima priključivanja na komunalnu infrastrukturu (»Službene novine« broj 7/00) te njezine izmjene i dopune objavljene u »Službenim novinama« broj 33/01 i 5/03, u kojima je naznačeno vrijeme njihova stupanja na snagu.

Klasa: 363-02/03-1/5

Ur. broj: 2213/02-01-03-03-4

Cres, 22. srpnja 2003.

Predsjednik
Odbora za statutarno-pravna pitanja
Stevo Filinić, v.r.

ODLUKA
o uvjetima priključivanja na komunalnu infrastrukturu
(Pročišćeni tekst)

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovom Odlukom utvrđuju se postupak, tehničko-tehnološki uvjeti, rokovi za pojedine priključke, naknada za priključenje, način plaćanja naknade, nadzor i kaznene odredbe u pogledu priključenja građevina, odnosno građevnih čestica na komunalnu infrastrukturu za:

1. opskrbu pitkom vodom (dalje u tekstu: vodovodni priključak),

2. odvodnju otpadnih i oborinskih voda (dalje u tekstu: kanalizacijski priključak).

(2) Ovom Odlukom povjerava se Vodovodu i čistoći Cres-Mali Lošinj d.o.o. (dalje u tekstu: Komunalno društvo) da kao pravna osoba osnovana od strane Grada Cresa i Grada Malog Lošinja, između ostalog, za obavljanje komunalnih djelatnosti opskrbe pitkom vodom i odvodnje otpadnih i oborinskih voda, u sklopu tih djelatnosti svojim općim aktima uređuje određene odnose i rješava u pojedinačnim upravnim stvarima o pravima, obvezama i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba s područja Grada Cresa, a u vezi tih komunalnih djelatnosti.

Članak 2.

(1) Pod vodovodnim priključkom u smislu ove odluke razumijevaju se: priključna cijev s armaturom od uličnog ogranka do vodomjernog okna, posebno ili zajedničko vodomjerno okno s vodomjerom i armaturom te izlazna cijev iz vodomjernog okna u dužini jednog metra.

(2) Pod kanalizacijskim priključkom u smislu ove odluke razumijeva se priključak na kolektor za odvodnju otpadnih voda te priključak na posebno ili zajedničko reviziono okno na uličnom kolektoru odvodnog sustava oborinskih voda.

Članak 3.

Vodovodni odnosno kanalizacijski priključci u smislu ove Odluke u vlasništvu su Komunalnog društva.

Članak 4.

Postupak priključivanja građevina, odnosno građevnih čestica na vodovodni odnosno na kanalizacijski priključak, pod uvjetima i u rokovima utvrđenim ovom Odlukom, provodi Komunalno društvo.

II. POSTUPAK PRIKLJUČIVANJA GRAĐEVINA I GRAĐEVNIH ČESTICA NA VODOVODNI ODNOSNO KANALIZACIJSKI PRIKLJUČAK

Članak 5.

Ne smatraju se dozvolom za priključenje na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak posebni uvjeti priključivanja građevine odnosno građevne čestice na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak koje Komunalno društvo u pisanom obliku izda u postupku ishođenja lokacijske dozvole.

Članak 6.

(1) Postupak priključivanja građevine odnosno građevne čestice na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak pokreće se pisanim zahtjevom vlasnika građevine odnosno građevne čestice za izdavanje dozvole za vodovodni odnosno kanalizacijski priključak.

(2) Pisani zahtjev iz stavka 1. ovoga članka, na tipskom obrascu koji izrađuje Komunalno društvo, podnosi se Komunalnom društvu.

(3) Pisanom zahtjevu iz stavka 1. ovoga članka za priključenje nove građevine odnosno građevne čestice na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak mora se priložiti:

- konačna građevna dozvola, odnosno konačna lokacijska dozvola, osim ako zakonom nije drukčije određeno te

- izvadak iz katastarskog plana s ucrtanom situacijom građevine i ucrtanim susjednim građevinama.

(4) Pisanom zahtjevu iz stavka 1. ovoga članka za priključenje postojeće građevine na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak mora se priložiti:

- izvadak iz katastarskog plana s ucrtanom situacijom građevine i ucrtanim susjednim građevinama,

- dokaz o pravu rekonstrukcije postojeće građevine (primjerice: izvadak iz zemljišne knjige; ugovor ili odluka nadležne državne vlasti na temelju koje je investitor stekao pravo vlasništva, pravo građenja ili pravo služnosti; ugovor o ortakluku sklopljen s vlasnikom građevine, čiji je cilj zajednička rekonstrukcija građevine; ugovor o koncesiji kojim se stječe pravo rekonstrukcije; pisana suglasnost vlasnika postojeće građevine na rekonstrukciju građevine; pisana suglasnost fiducijarnog vlasnika dana dotadašnjem vlasniku građevine).

(5) Ako je vlasnik rekonstrukcijom postojeće građevine povećao potrošni kapacitet pitke vode u toj građevini, odnosno povećao odvodni kapacitet otpadne vode iz te građevine, pisanom zahtjevu za priključak postojeće građevine mora priložiti dokumente iz stavka 3. ovoga članka.

Članak 7.

(1) Po zahtjevu iz članka 6. ove Odluke, Komunalno društvo utvrdit će mogućnost priključenja građevine odnosno građevne čestice na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak, u skladu sa stanjem na lokaciji građevine odnosno građevne čestice i tehničko-tehnološkim uvjetima priključivanja te građevine odnosno građevne čestice na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak.

(2) Na podlozi činjenica utvrđenih u postupku u smislu stavka 1. ovoga članka, Komunalno društvo donosi rješenje kojim će dozvoliti ili odbiti dozvolu priključenja na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak.

(3) Rješenje iz stavka 2. ovoga članka upravni je akt i mora se donijeti u roku od 30 dana po podnošenju zahtjeva.

(4) Rješenje iz stavka 2. ovoga članka mora sadržavati:

- uvod (s pozivom na odgovarajuće odredbe Zakona o općem upravnom postupku, Zakona o komunalnom gospodarstvu i odredbe ove odluke),

- izreku,

- obrazloženje,

- uputu o pravnom lijeku (žalbi nadležnom upravnom tijelu Primorsko-goranske županije),

- naziv Komunalnog društva s brojem i nadnevkom rješenja,

- potpis ovlaštene osobe i pečat Komunalnog društva.

(5) Izreka rješenja iz stavka 4. ovoga članka obvezno sadržava:

- oznaku vrste priključka (trajni priključak; privremeni priključak-gradilišni ili za poljoprivredne svrhe),

- oznaku lokacije vodovodnog odnosno kanalizacijskog priključka i naznaku da je ta lokacija ucrtana na izvatku iz katastarskog plana koji čini sastavni dio rješenja iz stavka 4. ovoga članka,

- tehnički opis priključka,

- cijenu stvarnih troškova rada i materijala koji je potrebno utrošiti na izvedbi vodovodnog odnosno kanalizacijskog priključka,

- način plaćanja stvarnih troškova i materijala koji je potrebno utrošiti na izvedbi vodovodnog odnosno kanalizacijskog priključka,

- visinu naknade za priključenje na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak,

- način plaćanja naknade za priključenje na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak.

Članak 8.

(1) Na temelju pravomoćnog rješenja o dozvoli priključenja građevine odnosno građevne čestice na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak, podnositelj zahtjeva i Komunalno društvo sklapaju ugovor o izvedbi priključenja građevine odnosno građevne čestice na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak.

(2) Ugovorom iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se vrsta priključka, način i rok izvedbe priključka, cijena izvedbe priključka, visina naknade za priključenje na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak i način plaćanja.

III. TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI UVJETI PRIKLJUČIVANJA NA VODOVODNI ODNOSNO KANALIZACIJSKI PRIKLJUČAK

1. Općenito

Članak 9.

(1) Svaka građevina odnosno građevna čestica priključuje se na vodoopskrbni sustav odnosno sustav odvodnje otpadnih ili oborinskih voda izravnim priključkom.

 (2) Vodovodnim odnosno kanalizacijskim priključkom građevina, odnosno građevna čestica priključuje se na postojeći izgrađeni vodopskrbni sustav odnosno na odvodne kolektore.

(3) Vodovodni odnosno kanalizacijski priljučak izvodi isključivo Komunalno društvo, na temelju ugovora iz članka 8. ove odluke.

(4) Ako građevinu ili građevnu česticu zbog bilo kojeg razloga nije moguće izravnim priključkom priključiti na vodoopskrbni sustav odnosno na sustav odvodnje otpadnih ili oborinskih voda, podnositelj zahtjeva dužan je, na poziv Komunalnog društva, dopuniti zahtjev iz članka 6. ove odluke dokazom o osnutku prava služnosti vodovoda (članak 192. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima) na poslužnoj nekretnini u korist građevine odnosno građevne čestice, kao povlasne nekretnine koju treba priključiti na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak.

Članak 10.

Priključenje građevine odnosno građevne čestice na vodovodni priključak uvjetovano je priključenjem te građevine odnosno građevne čestice i na kanalizacijski priključak, a ako na lokaciji građevine odnosno građevne čestice nije izgrađen sustav odvodnje otpadnih voda, građevina odnosno građevna čestica mora biti priključena na propisno izgrađenu vodonepropusnu sabirnu jamu odgovarajućeg kapaciteta za prikupljanje otpadnih voda.

Članak 11.

Priključenjem građevine odnosno građevne čestice na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak vlasnik građevine, odnosno građevne čestice postaje korisnik komunalnih usluga Komunalnog društva u pogledu opskrbe pitkom vodom te odvodnje otpadnih i oborinskih voda, sa svim pravima i obvezama koja mu pripadaju po zakonu, ovoj odluci te općim i pojedinačnim aktima Komunalnog društva.

2. Tehničko-tehnološki uvjeti za vodovodni priključak

Članak 12.

Vodovodni priključak sadrži:

- priključnu cijev od uličnog ogranka vodoopskrbnog sustava do vodomjernog okna najveće dužine 5 metara. Promjer priključne cijevi određuje se na temelju potrebne količine pitke vode za građevinu odnosno građevnu česticu koja se priključuje;

- priključnu armaturu na uličnom ogranku ovisno o tehničkim uvjetima, promjeru i vrsti cjevovoda na toj lokaciji;

- vodomjerno okno veličine svijetlog otvora 400x500 mm za jedan do dva vodomjera u zajedničkom vodomjernom oknu, ili 600x600 mm za tri do šest vodomjera u zajedničkom vodomjernom oknu. Najmanja je dubina vodomjernog okna 500 mm, a najveća 800 mm. Vodomjerno okno mora biti izvedeno od betona ili cigli s unutarnjom obradom zidova;

- poklopac vodomjernog okna od ljevanog željeza, dimenzija 400x500 milimetara ili 600x600 milimetara, ovisno o veličini vodomjernog okna i odgovarajuće nosivosti opterećenja osovinskog pritiska, ovisno o lokaciji. Na poklopcu vodomjernog okna mora biti oznaka »VODA«;

- vodomjer određenog profila ovisno o potrebnom protočnom kapacitetu smješten u vodomjerno okno, zaporni ventil ispred vodomjera u smjeru protoka vode, zaporni ventil iza vodomjera s ispusnom slavinom te spojne komade;

- izlaznu cijev iz vodomjernog okna u smjeru građevine odnosno građevne čestice dužine jedan metar.

Članak 13.

Položaj vodomjernog okna utvrđuje se rješenjem iz članka 7. ove odluke, s time što vodomjerno okno mora biti na javnoj površini.

Članak 14.

Svaka građevina, odnosno građevna čestica, kao i svaki posebni dio građevine (stan ili druga prostorija) koji je samostalna uporabna cjelina, mora imati zasebni vodomjer.

Članak 15.

Pri rekonstrukciji postojeće građevine rekonstruira se i postojeći vodovodni priključak, ako se povećava protočna količina pitke vode, odnosno ako unutar jedne građevine nastaje više samostalnih uporabnih cjelina.

3. Tehničko-tehnološki uvjeti za kanalizacijski priključak

Članak 16.

(1) Kanalizacijski priključak odobrava se na udaljenosti od najviše 30 metara od građevine, odnosno građevne parcele.

(2) Građevine koje su u naravi pomoćni objekti (garaže, skladišta i sl.), ako ne služe za obavljanje djelatnosti, ne moraju biti priključeni na kanalizacijski priključak.

Članak 17.

Kanalizacijski priključak sadrži:

- reviziono okno na javnom odvodnom kolektoru, veličine svijetlog otvora 600x600 mm za dubinu revizionog okna do 800 mm, odnosno svijetlog otvora 1.200x1.000 mm za dubinu revizionog okna veću od 800 do 1.500 mm. Reviziono okno mora biti vodonepropusno, s poklopcem dimenzija 600x600 mm, odgovarajuće nosivosti osovinskog pritiska. Na poklopcu revizionog okna mora biti oznaka »KANALIZACIJA«;

- spoj dovodne cijevi od građevine, odnosno građevne čestice u reviziono okno.

Članak 18.

Dovodnu cijev od građevine, odnosno građevne čestice do kanalizacijskog priključka izgrađuje vlasnik građevine, odnosno građevne čestice na temelju konačne građevne dozvole i pribavljenih potrebnih suglasnosti tijela Grada Cresa za prekop javne površine.

Članak 19.

(1) Kemijski sastav ispuštene otpadne vode iz građevine odnosno s građevne čestice mora biti sveden na sastav otpadnih voda iz domaćinstva u skladu s propisanim sastavom otpadnih voda.

(2) Ako sastav otpadnih voda iz građevine, odnosno s građevne parcele to zahtijeva, vlasnik građevine, odnosno građevne čestice dužan je prethodno u svojoj građevini, odnosno na građevnoj čestici riješiti pročišćavanje otpadnih voda, kao i oborinske vode ako se i ona putem kanalizacijskog priključka odvodi u oborinsku kanalizaciju.

(3) Oborinska voda građevine, odnosno građevne čestice ne smije se upuštati u odvodni kolektor otpadnih voda.

IV. ROKOVI PRIKLJUČIVANJA NA VODOVODNE I KANALIZACIJSKE PRIKLJUČKE

Članak 20.

Rokovi priključivanja na vodovodne odnosno kanalizacijske priključke po zahtjevu vlasnika građevine, odnosno građevne čestice utvrđuju se ugovorom iz članka 8. ove odluke.

Članak 21.

Vlasnik građevine koja ima vodovodni priključak, ako se građevina nalazi na lokaciji na kojoj postoje uvjeti i za kanalizacijski priključak, dužan je podnijeti zahtjev za kanalizacijski priključak te izvesti taj kanalizacijski priključak u roku od najviše godinu dana računajući od dana stvaranja uvjeta za kanalizacijski priključak te građevine.

V. NAKNADA ZA PRIKLJUČENJE

Članak 22.

Naknada za priključenje građevine na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak, iznosi:

- za stambene ili poslovne jedinice do 50 četvornih metara korisne površine - 1.000.00 kuna po priključku;

- za stambene ili poslovne jedinice preko 50 do 95 metara korisne površine - 2.000.00 kuna po priključku;

- za stambene ili poslovne jedinice preko 95 četvornih metara korisne površine - 4.200.00 kuna po priključku,

Pod vodovodnim odnosno kanalizacijskim priključenjem smatra se vodovodni odnosno kanalizacijski priključak u smislu članka 2. ove odluke.

Članak 23.

Ne plaća se naknada za vodovodni ni kanalizacijski priključak za poslovne građevine, odnosno poslovne jedinice u višenamjenskoj građevini, ako je obveznik plaćanja naknade za vodovodni odnosno kanalizacijski priključak u potpunosti oslobođen plaćanja komunalne naknade po odredbama Odluke o komunalnoj naknadi.

VI. NAČIN PLAĆANJA NAKNADE

Članak 24.

Naknada za pojedini priključak iz članka 22. ove Odluke plaća se u korist proračuna Grada Cresa s namjenom za financiranje gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

Naplata naknade za pojedini priključak iz članka 22. ove Odluke vrši na način utvrđen rješenjem Komunalnog društva iz članka 7. ove Odluke.

VII. NADZOR

Članak 25.

Nadzor nad primjenom odredaba ove Odluke vrši Upravni odjel Grada Cresa.

Upravni odjel Grada Cresa, po pravu nadzora, a Komunalno društvo kao ovlaštena pravna osoba, mogu predložiti pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje iz članka 26. ove Odluke.

VIII. KAZNENE ODREDBE

Članak 26.

Globom u iznosu od 500,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba:

1. ako građevinu ili građevnu česticu priključi na vodovodni odnosno kanalizacijski priključak protivno odredbama ugovora iz članka 8. ove odluke;

2. ako građevinu ili građevnu česticu priključi na vodovodni priključak protivno tehničko-tehnološkim uvjetima propisanim u čl. 9. do 15. ove odluke;

3. ako građevinu ili građevnu česticu priključi na kanalizacijski priključak protivno tehničko-tehnološkim uvjetima propisanim u čl. 16. do 18. ove odluke;

4. ako ne priključi građevinu na kanalizacijski priključak u roku iz članka 21. ove odluke.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka globom u iznosu od 200,00 kuna kaznit će se fizička osoba, kao i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=36&mjesto=10002&odluka=29
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr