SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 19. Petak, 25. srpnja 2003.
OPĆINA FUŽINE
41

41.

Na temelju članka 11. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine« broj 30/94, 68/98 i 61/00) i Statuta Općine Fužine (»Službene novine« broj 28/01) Općinsko vijeće Općine Fužine na sjednici održanoj dana 16. srpnja 2003. godine donosi

PROGRAM MJERA
za unapređenje stanja u prostoru Općine Fužine
za razdoblje VI/2003. - VI/2005. godine

Program mjera za unapređenje stanja u prostoru nastavlja se na zaključke iz usvojenog Izvješća o stanju u prostoru i procjenu izrade novih odnosno izmjenu i dopunu postojećih dokumenata prostornog uređenja, potrebu pribavljanja podataka i stručnih razloga za njihovu izradu, te druge mjere od značaja za izradu i donošenje tih dokumenata.

Izradi pojedinih planskih dokumenata može se pristupiti temeljem ovog Programa i godišnjeg plana Općine Fužine.

1. Sadržaj programa

1.1. Potreba izmjena ili dopuna postojećih dokumenata prostornog uređenja

1.2. Izrada novih prostornih planova, te dokumenata prostornog uređenja

1.3. Pribavljanje podataka i stručnih podloga za izradu prostornih planova

1.4. Sadržaj i donošenje prostornih planova

1.5. Odredbe za uređenje građevinskog zemljišta

1.1. Potreba izmjena ili dopuna postojećih dokumenata prostornog uređenja

a) Prostorni plan općine Delnice (»Službene novine« broj 15/89, 19/92, 30/94 i 12/95)

Donošenjem Prostornog plana uređenja Općine Fužine i već donesenog Prostornog plana Primorsko-goranske županije prestat će važenje Prostornog plana (bivše) Općine Delnice.

b) Generalni urbanistički plan Vrata - Fužine - Lič (»Službene novine« broj 4/88 i 19/92)

Ukoliko u provedbenim mjerama Prostornog plana uređenja Općine Fužine ne bude drukčije predviđeno treba prići izmjenama i dopuni u dijelovima koji se odnose na korekcije granica pojedinih zona, promjene u infrastrukturnim sustavima i njihovim koridorima kao opravdane promjene namjena površina.

1.2. Izrada novih prostornih planova, te dokumenata prostornog uređenja

a) Prostorni plan uređenja Općine Fužine

- Provesti javnu raspravu, te pribaviti suglasnost.

- Plan treba biti donesen po predstavničkom tijelu tijekom 2003. godine, odnosno u rokovima predviđenim Zakonom.

- Ukoliko do donošenja Prostornog plana budu doneseni neki od planova prostornog uređenja, njihovo postojanje će se regulirati u mjerama za provođenje.

b) Urbanistički planovi uređenja

Odmah po donošenju Prostornog plana uređenja Općine Fužine planira se prići izradi Urbanističkog plana uređenja za Fužine kao centralno naselje, a što je obveza s provedbenim mjerama Prostornog plana Primorsko-goranske županije. Granice obuhvata plana utvrđuju se prostornim planom uređenja. Urbanističkim planom uređenja utvrđuju se osnovni uvjeti korištenja i namjena javnih i drugih površina naselja, prometno i komunalno uređenje. Njime se također utvrđuje obveza izrade detaljnih planova uređenja unutar obuhvata plana.

c) Detaljni planovi uređenja

U dvogodišnjem planskom periodu predviđena je izrada sljedećih Detaljnih planova:

- Detaljni plan uređenja Centra Fužina

- Detaljni plan uređenja područje Potkosa za potrebe turizma, sporta i rekreacije. Ukoliko u provedbenim mjerama Prostornog plana bude predviđena za to područje izrada Urbanističkog plana uređenja, prići će se izradi istog.

- Izrada drugih Detaljnih planova uređenja do donošenja Prostornog plana Općine Fužine se ne predviđa.

1.3. Pribavljanje podataka i stručnih podloga za izradu prostornih planova

Za pripremu i izradu prostornih planova, a primarno Prostornog plana Općine Fužine, potrebno je kontinuirano pribavljanje podataka koji sadrže elemente bitne za planiranje, odnosno uređenje, zaštitu i korištenje prostora. Podaci koji se koriste kod izrade planova jesu:

- rezultati posebnih znanstvenih i drugih istraživanja

- studije utjecaja na okolinu, planovi i programi sanacija, gospodarski i drugi razvojni programi

- podaci i dokumenti iz državnih, županijskih i drugih institucija vezano za zaštitu prostora, povjesnog i kulturnog naslijeđa, zaštite prirode, biljnog i životinjskog svijeta

- praćenje stanja u prostoru i održavanje geodetskih podloga i katastra infrastrukturnih koridora.

Osim prikupljanja podataka potrebno je prikupljati kartografske i druge podloge kojima raspolažu javna i komunalna poduzeća odnosno državne institucije, a naročito je potrebna koordinacija između izrađivača planova i potencijalnih korisnika prostora, kao i osigurati sve preduvjete za vrlo široko učešće građanstva, te svih privrednih i drugih subjekata u raspravama o predloženim rješenjima.

U predviđenom dvogodišnjem razdoblju za potrebe izrade Urbanističkih i Detaljnih planova uređenja izradit će se geodetske podloge:

- šire područje centra Fužina

- područje Potkose u površini predviđenoj Prostornim planom.

1.4. Sadržaj i donošenje prostornih planova

Sadržaj, mjerila kartografskih prikaza prostornih planova, obavezni brojčani i grafički prostorni pokazatelji s planskim znakovljem i standard elaborata koji se primjenjuje u izradi prostornih planova propisan je Pravilnikom o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obaveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata i prostornih planova (»Narodne novine« broj 101/98).

Način i postupak provođenja javne rasprave o prijedlogu prostornog plana, te način i sudjelovanje u tom postupku tijela državne uprave, jedinice lokalne samouprave i uprave, pravnih osoba s javnim ovlastima i građana, propisan je Uredbom o javnoj raspravi u postupku donošenja prostornih planova (»Narodne novine« broj 101/98).

Prilikom izrade pojedinih planskih dokumenata potrebno je procijeniti opravdanost imenovanja Savjeta plana kako bi se osigurala pravovremena stručna rasprava o svim problematičnim situacijama. Cilj osnivanja Savjeta je da se konzultativnim i savjetodavnim putem osigura učešće grupe meritornih stručnjaka u procesima urbanističkog i prostornog ob

likovanja. Savjet bi se osnovao posebnom odlukom Općinskog vijeća i trebao bi biti sastavljen od stručnjaka neosporne kvalitete i razine, koji nemaju izražen bilo koji interes osim stručnog i znanstvenog doprinosa kvaliteti izrađenog plana.

1.5. Odredbe za uređenje građevinskog zemljišta

Odredbe i troškovi za uređenje građevinskog zemljišta utvrđuju se sa svakim dokumentom prostornog uređenja nižeg reda. Ako postojećim dokumentima prostornog uređenja troškovi uređenja i realizacije plana nisu određeni, donosi ih Općinsko vijeće Općine Fužine, a prema programu troškova pripreme i uređenja građevinskog zemljišta. Prema programu troškova i uređenja građevinskog zemljišta utvrđuje se visina komunalnog doprinosa kojeg plaća vlasnik građevinske čestice na osnovi Rješenja.

Izmjene i dopune ovog Programa donose se po istom postupku po kojem se donosi ovaj Program.

Program mjera čuva se u arhivu Općine Fužine.

Ovaj Program mjera objavit će se u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije i stupa na snagu danom objave.

Klasa: 350-01/03-01/10

Ur. broj: 2112-03-03-13

Fužine, 16. srpnja 2003.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE FUŽINE

Predsjednik
Josip Radošević, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=35&mjesto=10009&odluka=41
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr