SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 31. Srijeda, 2. kolovoza 2006.
OPĆINA BROD MORAVICE
99

26.

Na temelju članka 49. stavka 3. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i upravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05) i članka 48. stavka 2. Statuta Općine Brod Moravice (»Službene novine« broj 05/06), Općinsko poglavarstvo Općine Brod Moravice, na sjednici održanoj dana 22. svibnja 2006. godine donijelo je

POSLOVNIK
Općinskog poglavarstva Općine Brod Moravice

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Poslovnikom uređuje se ustrojstvo, način rada i odlučivanja Općinskog poglavarstva Općine Brod Moravice (u daljnjem tekstu: Poglavarstvo).

Članak 2.

Poglavarstvo iz samoupravnog djelokruga rada Općine Brod Moravice obavlja izvršne poslove, kao i poslove uprave koji su im povjereni zakonom.

II. IZBOR I USTROJ POGLAVARSTVA

Članak 3.

Načelnika, odnosno zamjenika načelnika bira Općinsko vijeće većinom glasova svih vijećnika na način propisan zakonom, odnosno Statutom i Poslovnikom Općinskog vijeća.

Članak 4.

Poglavarstvo ima ukupno 3 člana.

Načelnik i njegov zamjenik su po svom položaju članovi Poglavarstva i obnašaju dužnost Predsjednika i zamjenika Predsjednika poglavarstva.

Članove Poglavarstva bira Općinsko vijeće većinom glasova svih vijećnika na prijedlog načelnika.

Općinski načelnik svoju dužnost obavlja profesionalno i za to vrijeme ostvaruje pravo na plaću kao i sva druga prava iz radnog odnosa u skladu sa posebnim propisima.

Zamjenik Općinskog načelnika i ostali članovi Poglavarstva svoju dužnost obavljaju počasno, te imaju pravo na naknadu za svoj rad u skladu s posebnim aktom Općinskog vijeća.

III. NADLEŽNOST POGLAVARSTVA

Članak 5.

Općinsko Poglavarstvo:

1. Utvrđuje i priprema prijedloge općih akata koje donosi

Općinsko vijeće,

2. Daje mišljenje o prijedlozima općih akata koje podnose drugi ovlašteni predlagatelji,

3. Predlaže Općinskom vijeću donošenje proračuna, njegove izmjene i dopune i godišnji obračun proračuna,

4. Usmjerava djelovanje Jedinstvenog upravnog odjela Općine Brod Moravice u obavljanju poslova iz njegovog samoupravnog djelovanja, te nadzire njegov rad,

5. Upravlja i raspolaže sa nekretninama i pokretninama u vlasništvu Općine Brod Moravice, kao i njezinim prihodima i rashodima, a u skladu sa Statutom i zakonom,

6. Obavlja izbor i imenovanja, opoziv i razrješenja djelatnika određenih zakonom, općim aktom Vijeća i Poglavarstva,

7. Obavlja i druge poslove predviđene zakonom i Statutom.

Članovi Poglavarstva nemaju pravo odlučivanja o pitanjima iz prethodnog stavka kada su osobno ili preko člana uže obitelji zainteresirana strana.

Poglavarstvo može osnovati stručna radna tijela za pojedina pitanja iz djelokruga rada Poglavarstva, kao i davanje prijedloga i mišljenja, te praćenja stanja u pojedinim područjima rada i djelovanja Poglavarstva.

Radna tijela mogu biti stalna ili povremena, a aktom o osnivanju utvrđuje se sastav, djelovanje i način rada radnog tijela.

IV. NAČIN RADA I ODLUČIVANJA

Članak 6.

Članovi Poglavarstva odgovorni su za odluke koje donosi Poglavarstvo, a osobno su odgovorni za svoje područje rada.

Član Poglavarstva odgovoran je za točnost podataka koje prikuplja, obrađuje i objavljuje, kao i za stručnu zasnovanost svojih analiza, prijedloga, mišljenja, mjera i savjeta.

Članovi Poglavarstva obavljaju poslove za koje su birani i poslove koje im odredi predsjednik Poglavarstva, odnosno Općinsko vijeće.

Članak 7.

Svaki član Poglavarstva ima pravo predložiti raspravu o pojedinim pitanjima iz nadležnosti Općine, davati inicijativu za pripremu odluka i drugih akata čije je predlaganje u ovlasti Poglavarstva, predlagati Poglavarstvu utvrđivanje smjernica za rad Jedinstvenog upravnog odjela, sudjelovati u raspravi i odlučivanju o svim pitanjima o kojima raspravlja na sjednicama Poglavarstva.

Član Poglavarstva nema pravo odlučivanja o pitanjima upravljanja nekretnina i pokretnina u vlasništvu Općine, kao prihodima i rashodima, kada su osobno ili preko člana uže obitelji zainteresirana strana.

Članak 8.

Poglavarstvo određuje svog predstavnika za sjednicu Općinskog vijeća povodom rasprave o prijedlogu akata koje razmatra Općinsko vijeće.

Predstavnik Poglavarstva nazočan na sjednici Općinskog vijeća ili radnih tijela Vijeća, sudjeluje u njihovom radu i iznosi stajalište Poglavarstva, daje obavijesti i stručna objašnjenja, te nakon toga obavještava Poglavarstvo o stajalištima i mišljenjem Općinskog vijeća, odnosno radnih tijela.

Članak 9.

Predsjednik Poglavarstva najmanje jedanput godišnje, uz zaključni račun općinskog proračuna, daje Općinskom vijeću izvješće o svom radu ili izvršenju odluka, pojedinih akata ili zaključaka, te određenim pitanjima iz svog djelokruga.

Članak 10.

Predsjednik Poglavarstva usklađuje rad, brine se o izvršenju akata Poglavarstva, te potpisuje akte Poglavarstva.

Predsjednik saziva sjednice, predlaže dnevni red i predsjedava sjednicama Poglavarstva.

U odsustnosti ili spriječenosti, predsjednika Poglavarstva zamjenjuje zamjenik.

Predsjednik je dužan sazvati sjednicu na zahtjev Općinskog vijeća i najmanje jedne trećine članova Poglavarstva.

Poglavarstvo pravovaljano odlučuje ako je nazočna većina svih članova na sjednici.

Poglavarstvo svoje odluke donosi većinom glasova nazočnih članova na sjednici.

Odluke o kojima se odlučuje o raspolaganju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Općine, kao i kada se odlučuje o prihodima i rashodima proračuna Općine, Poglavarstvo donosi većinom glasova svih članova Poglavarstva.

Sjednice Poglavarstva se održavaju po potrebi, a najmanje jednom mjesečno.

Sjednice Poglavarstva mogu se sazvati u iznimnim i žurnim slučajevima i telefonskim putem, a sjednica se može održati i putem video veze.

Poziv za sjednicu i pisani materijal za raspravljanje i odlučivanje na sjednici dostavljaju se najmanje 2 dana prije zakazane sjednice.

Članak 11.

Na sjednici nitko ne može govoriti prije nego zatraži i dobije riječ od predsjednika Poglavarstva.

Predsjednik Poglavarstva brine se da govornik ne bude ometan ili spriječen u govoru.

Ako osoba prisutna na sjednici zatraži riječ da bi ispravila navod za koji drži da je netočan ili netočno izložen, a bio je povod nesporazuma ili koji zahtijeva objašnjenje, predsjednik će dopustiti riječ čim završi govor onog koji govori na određenu temu. U svom izlaganju, osoba se mora ograničiti samo na ispravak odnosno objašnjenje.

Govornik može govoriti samo o temi o kojoj se raspravlja i prema utvrđenom dnevnom redu.

Ako se govornik udalji od predmeta dnevnog reda, predsjednik će ga opomenuti da se drži dnevnog reda. Ako se govornik ne drži teme dnevnog reda, poslije opomene predsjednik će mu oduzeti riječ.

Članak 12.

Nakon otvaranja sjednice, predsjednik daje potrebna objašnjenja u svezi s radom sjednice.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda prelazi se na raspravu o pojedinim temama i to onim redom koji je utvrđen u prihvaćenom dnevnom redu.

Članak 13.

Na sjednici se o svakom predmetu iz utvrđenog dnevnog reda najprije raspravlja, a zatim odlučuje.

Predsjednik zaključuje raspravu kada utvrdi da nema više govornika.

Članak 14.

Poglavarstvo donosi odluke, prijedloge, preporuke, rješenja, zaključke, upute, naputke, deklaracije i rezolucije.

Odlukom se uređuju pojedina pitanja ili propisuju mjere Poglavarstva, daje suglasnost ili potvrđuju pojedini akti drugih organa ili organizacija, te odlučuje o drugim pitanjima kojim se pobliže uređuju odnosi uređeni zakonom.

Pravilnikom se uređuje ustrojstvo i odnosi u Poglavarstvu i uređuje ustroj Jedinstvenog upravnog odjela ili utvrđuje način obavljanja općih ovlasti.

Preporukom se ukazuje na podnesene predstavke i pritužbe glede nepravilnosti u radu Jedinstvenog upravnog odjela i tijela Općinskog vijeća s prijedlogom za njihovo razrješenje.

Rješenjem se odlučuje o imenovanjima i razrješenjima, te o pojedinim pitanjima iz ovlasti Poglavarstva.

Zaključcima se utvrđuje po pitanjima provedbe utvrđene politike, te određuju zadaci Jedinstvenog upravnog odjela.

Deklaracijom se izražava opće stajalište Poglavarstva o bitnim pitanjima vezanima za Općinu Brod Moravice.

Rezolucijom se ukazuje na stanje i probleme u određenom području i na mjere za provođenje u tom području.

Uputama i naputcima propisuje se način rada u Jedinstvenom upravnom odjelu.

Članak 15.

Na temelju općeg akta Općinskog vijeća o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja nekretninama u vlasništvu Općine, te upravljanje imovinom provodi Poglavarstvo po načelu dobrog gospodara.

Poglavarstvo donosi odluku o kupnji, prodaji, davanju na korištenje (sa i bez naknade), zakupu, podzakupu nekretnina i pokretnina.

Poglavarstvo donosi odluku u slučaju pokrića gubitaka poduzeća, društvenih i javnih ustanova koje je osnivač Općina Brod Moravice.

Članak 16.

Poglavarstvo donosi akte iz članka 15. ovog Poslovnika većinom glasova, ako je na sjednici nazočna većina članova Poglavarstva.

Akti iz članka 14. ovog Poslovnika donose se većinom glasova svih članova Poglavarstva.

Glasovanje na sjednici je javno.

Javno glasovanje provodi se istovremeno, dizanjem ruke i pojedinačnim izjašnjavanjem.

Predsjednik poziva članove Poglavarstva tko je »za« prijedlog akta koji se donosi, zatim tko je »protiv«, odnosno tko je »suzdržan« od glasovanja.

Kod utvrđivanja dnevnog reda glasuje se »za« ili »protiv«.

Članak 17.

O radu sjednice Poglavarstva vodi se zapisnik.

Zapisnik obvezno sadržava vrijeme i mjesto održavanja sjednice, dnevni red sjednice, ime predsjednika i nazočne članove Poglavarstva, imena odsutnih članova.

U zapisniku se navode i ostale osobe koje su nazočne sjednici.

Članak 18.

U zapisniku se ne navode rasprave već samo zaključci.

Na posebno traženje u zapisniku se navodi i rasprava govornika.

Ukoliko se odluka Poglavarstva ne donosi jednoglasno, u zapisniku će se navesti rezultat glasovanja.

Sastavni dio zapisnika čine izglasani tekstovi svih akata koje je donijelo Poglavarstvo.

Zapisnik potpisuje predsjedatelj sjednice i voditelj zapisnika, a verificira se na sljedećoj sjednici Poglavarstva.

V. ODNOS OPĆINSKOG VIJEĆA I POGLAVARSTVA

Članak 19.

Odgovornost Poglavarstva prema Općinskom vijeću podrobnije se uređuje Poslovnikom Općinskog vijeća.

Članak 20.

U slučaju prestanka funkcije Poglavarstva određenim zakonom, Statutom ili drugim općim aktom Općinskog vijeća, Poglavarstvo obavlja poslove do izbora novog Poglavarstva.

VI. ODNOS POGLAVARSTVA PREMA JEDINSTVENOM UPRAVNOM ODJELU

Članak 21.

Poglavarstvo usmjerava djelovanje Jedinstvenog upravnog odjela u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga, odnosno poslova državne uprave koji se obavljaju u Općini Brod Moravice i nadzire njihov rad.

Poglavarstvo može zatražiti pojedina izvješća o pojedinim pitanjima od Jedinstvenog upravnog odjela, te zahtijevati prijedloge za rješavanje određenih pitanja.

Članak 22.

Poglavarstvo utvrđuje ustroj i način rada Jedinstvenog upravnog odjela i poduzima i druge mjere kojima se osigurava zakonitost i učinkovitost u njegovom radu.

Članak 23.

U obavljanju prava nadzora Poglavarstvo može ukinuti akt organa Jedinstvenog upravnog odjela ako je akt suprotan zakonu, Statutu, općim aktima Općinskog vijeća ili Poglavarstva.

Upravno stručne poslove za Poglavarstvo obavlja Jedinstveni upravni odjel Općine Brod Moravice.

Članak 24.

Poglavarstvo obavlja nadzor nad zakonitošću rada organa njenih odbora na području Općine Brod Moravice u skladu sa zakonom i Statutom.

VII. JAVNOST RADA

Članak 25.

O poslovima iz svoje ovlasti Poglavarstvo u pravilu odlučuje na javnim sjednicama.

Pored člana Poglavarstva sjednicama mogu biti nazočni predstavnici pravnih subjekata, radnih tijela i fizičke osobe kojima je upućen poziv za sjednicu.

Članak 26.

Od dostupnosti javnosti izuzimaju se oni dokumenti i materijali Poglavarstva koji su u skladu s posebnim propisima označeni kao službena, vojna odnosno državna tajna.

Članovi Poglavarstva i ostale osobe nazočne na sjednici ne smiju iznositi podatke koje su saznali na sjednici, a imaju karakter povjerljivosti naveden u stavku 1. ovog članka.

Članak 27.

Sjednica ili pojedini dijelovi sjednice Poglavarstva ili radnih tijela Poglavarstva, mogu se po odluci Poglavarstva ili radnog tijela održati bez nazočnosti javnosti.

Tijela iz stavka 1. ovog članka mogu odlučiti da o zaključcima na sjednici bez nazočnosti javnosti daju službeno priopćenje.

Članak 28.

Izvjestitelji sredstava javnog priopćavanja imaju pravo pratiti rad Poglavarstva i izvješćivati javnost o njegovom radu.

Na sjednici Poglavarstva može se odlučiti da izvjestitelji tiska i drugih sredstava javnog priopćavanja mogu biti nazočni sjednici iako se na njoj raspravlja o nekim pitanjima bez nazočnosti javnosti. U tom slučaju izvjestitelji tiska i drugih sredstava javnog priopćavanja mogu davati za javnost samo one obavijesti za koje se na sjednicama odluči.

Članak 29.

Izvjestitelji javnog priopćavanja dužni su iznositi točne podatke o temama koje se razmatraju na sjednici Poglavarstva.

Radi pružanja pomoći i stvaranja povoljnih uvjeta za rad i izvješćivanje, osigurava im se pravovremena dostava materijala i uvjeta za praćenje rada na sjednicama, a prema potrebi i razgovori sa predlagateljima pojedinih akata ili članovima Poglavarstva, te drugi oblici kontakta sa izvjestiteljima.

Članak 30.

Konferencije za tisak održavaju se po odluci Poglavarstva, a uz suglasnost predsjednika Poglavarstva.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 31.

Poslovnik stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 022-05/06-01/04

Ur. broj: 2112-06-06-01-01

Brod Moravice, 22. svibnja 2006.

OPĆINSKO POGLAVARSTVO
OPĆINE BROD MORAVICE

Predsjednik
Dragutin Crnković, dipl. ing., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=186&mjesto=51312&odluka=26
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr