SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 21. Petak, 2. lipnja 2006.
OPĆINA LOKVE
64

51.

Na temelju članka 7. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi (»Narodne novine« broj 73/97, 27/01, 59/01, 82/01 i 103/ 03), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05) i članka 18. Statuta Općine Lokve (»Službene novine« broj 37/05) Općinsko vijeće Općine Lokve, na sjednici održanoj 31. svibnja 2006 godine donijelo je

ODLUKU
o socijalnoj skrbi

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom utvrđuje obavljanje i financiranje prava iz socijalne skrbi koja u svom proračunu osigurava Općina Lokve, uvjeti i način njihova ostvarivanja, postupak za ostvarivanje tih prava, te druga pitanja značajna za obavljanje poslova za ostvarivanje ovih prava iz socijalne skrbi.

Članak 2.

Rješenja u svezi ostvarivanja prava iz socijalne skrbi propisane ovom Odlukom donosi Jedinstveni upravni odjel Općine Lokve (u daljnjem tekstu: Odjel), na temelju prethodnog odobrenja Socijalnog vijeća.

Socijalno vijeće je stručno radno tijelo koje se sastoji od predsjednika i četiri člana koje imenuje Općinsko poglavarstvo sa zadaćom obavljanja poslova u svezi ostvarivanja prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom.

Mandat članova Socijalnog vijeća traje do isteka trajanja mandata članovima Općinskog poglavarstva koji su ga imenovali.

Članovima Socijalnog vijeća mandat može prestati i ranije na osobni zahtjev ili na prijedlog ostalih članova Socijalnog vijeća odnosno Poglavarstva.

Rješenje o razrješenju člana Socijalnog vijeća donosi Općinsko poglavarstvo Općine Lokve.

Članak 3.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu se ostvariti na teret proračuna Općine Lokve (u daljnjem tekstu: Općina), ukoliko je zakonom ili drugim propisom određeno da se ta prava ostvaruju prvenstveno na teret Proračuna Republike Hrvatske.

Članak 4.

Socijalno vijeće je stručno radno tijelo koje se sastoji od predsjednika i četiri člana koje imenuje Općinsko poglavarstvo sa zadaćom obavljanja poslova u svezi ostvarivanja prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom.

Mandat članova Socijalnog vijeća traje do isteka trajanja mandata članovima Općinskog poglavarstva koji su ga imenovali.

Članovima Socijalnog vijeća mandat može prestati i ranije na osobni zahtjev ili na prijedlog ostalih članova Socijalnog vijeća odnosno Poglavarstva.

Rješenje o razrješenju člana Socijalnog vijeća donosi Općinsko poglavarstvo Općine Lokve.

Članak 5.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu se ostvariti na teret proračuna Općine Lokve (u daljnjem tekstu: Općina), ukoliko je zakonom ili drugim propisom određeno da se ta prava ostvaruju prvenstveno na teret Proračuna Republike Hrvatske ili drugih pravnih ili fizičkih osoba.

Isto tako, prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu ostvariti, osim ukoliko ovom Odlukom nije drukčije određeno, samac niti član obitelji koji:

- može sam sebe uzdržavati,

- ne želi tražiti pomoć od osobe koja ga je dužna uzdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima,

- ne želi ostvariti pomoć na temelju sklopljenog ugovora o doživotnom uzdržavanju, a nije utvrđeno da je pokrenuo postupak za raskid istoga,

- ne želi ostvariti pomoć putem nadležnog Centra za socijalnu skrb,

- može osigurati uzdržavanje po dugoj osnovi,

- ima u vlasništvu registrirano osobno vozilo, osim ako nadležni Centar za socijalnu skrb utvrdi da se vozilo koristi za potrebe prijevoza člana obitelji - korisnika prava na doplatak za pomoć i njegu, ili invalidne osobe, propisane ovim Zakonom, većeg broja djece, starije, teško pokretne osobe ili za zadovoljavanje neke druge osnovne životne potrebe,

- ima u vlasništvu ili suvlasništvu stan, kuću ili drugi objekt koji ne služi njima ili članu obitelji za podmirenje osnovnih stambenih potreba.

Članak 6.

Svaki je građanin dužan brinuti se za zadovoljavanje svojih životnih potreba i potreba osoba koje je po zakonu ili po drugoj pravnoj osnovi dužan uzdržavati.

Svatko je svojim radom, prihodima i imovinom dužan pridonositi sprječavanju, otklanjanju ili ublažavanju vlastite socijalne ugroženosti, kao i socijalne ugroženosti članova svoje obitelji, posebice djece i drugih članova obitelji koje se ne mogu sami o sebi brinuti.

Članak 7.

Broj korisnika koji mogu ostvarivati pojedina prava iz socijalne skrbi propisane ovom Odlukom, može biti određen tj.ograničen socijalnim programom kojim je predviđeno financiranje prava predviđenih ovom Odlukom ili posebnom Odlukom Općinskog Poglavarstva, a sve zavisno od sredstava osiguranih u Proračunu Općine koja su namijenjena za financiranje socijalnih prava propisanih ovom Odlukom.

Članak 8.

Poslove ili dio poslova u ostvarivanju prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, Općina Lokve može povjeriti nadležnom Centru za socijalnu skrb (u daljnjem tekstu. Centar).

Povjeravanje poslova iz stavka 1. ovog članka izvršit će se na način da Općina Lokve sa Centrom sklopi ugovor kojim će se regulirati međusobna prava, obveze i odgovornosti.

Općina Lokve, u svezi provedbe programa socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, pruža svu potrebnu pomoć Centru koji u ime Općine Lokve sudjeluje u provođenju socijalnih prava propisanih ovom Odlukom.

Članak 9.

Prava iz socijalne skrbi u smislu odredbi ove Odluke, su prava kojima se osigurava i ostvaruje pomoć za podmirenje osnovnih životnih potreba socijalno ugroženih ili nemoćnih ili drugih osoba koje one same ili uz pomoć članova svoje obitelji ne mogu iz opravdanih razloga zadovoljiti, prije svega zbog nepovoljnih osobnih, gospodarskih, socijalnih i drugih okolnosti.

Radi sprečavanja, ublažavanja i otklanjanja uzroka i stanja socijalne ugroženosti socijalnom skrbi pruža se potpora obitelji, posebice djeci i drugim osobama koje ne mogu brinuti same o sebi.

Članak 10.

Sredstva za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi utvrđenih ovom Odlukom osiguravaju se u proračunu Općine Lokve.

II. KORISNICI SOCIJALNE SKRBI

Članak 11.

Korisnik prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom(u daljnjem tekstu: Korisnik) je samac, član obitelji ili obitelj u cjelini koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih i ostalih potreba, a nisu u mogućnosti ostvariti ih svojim radom ili prihodom od imovine ili iz drugih izvora.

U svezi s stavkom 1.ovog članka Korisnici prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom su:

1. SAMAC, to je osoba koja nema obitelj ili živi bez članova svoje obitelji.

2. OBITELJ koju čine bračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive u zajedničkom domaćinstvu.

3. SAMOHRANI RODITELJ je smatra se roditelj koji nije u braku i ne živi u izvanbračnoj zajednici i sam skrbi za svoju djecu.

- UDOMITELJSTVO je oblik skrbi izvan vlastite obitelji, kojim se korisniku osigurava stanovanje, prehrana, čuvanje, odgoj, briga o zdravlju i obrazovanju i njegove druge potrebe.

Ako je korisnik prava iz socijalne skrbi obitelj, onda se socijalna pomoć daje na ime obitelji a ne i svakom od člana obitelji posebice.

Iznimno, od prethodnog stavka ovog članka, u obitelji s više osoba koje zadovoljavaju uvjete prava na pomoć za troškove javnog prijevoza (besplatna mjesečna vozna karta), može se odobriti onoliko prava na pomoć za troškove javnog prijevoza, koliko u obitelji ima takovih osoba.

Korisnik prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom su i:

1. tjelesno ili mentalno oštećeno ili psihički bolesno dijete, te dijete prema kojem je ili bi trebala biti primijenjena mjera obiteljsko ili kazneno pravne zaštite,

2. tjelesno ili mentalno oštećena ili bolesna odrasla osoba, starija, nemoćna i druga osoba koja zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju ne može udovoljiti osnovnim životnim potrebama,

3. druga osoba koja je u nevolji zbog poremećenih odnosa u obitelji, ovisnosti o alkoholu, drogama ili drugim opojnim sredstvima, ili zbog drugih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja ili drugih uzroka.

Članak 12.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom osiguravaju se hrvatskom državljaninu koji ima prebivalište na području Općine Lokve.

Prava iz socijalne skrbi propisana ovom Odlukom ne mogu se prenositi na drugu osobu niti nasljeđivati.

Odredbe ove Odluke koje se odnose na bračnu zajednicu, primjenjuju se i na izvanbračnu zajednicu.

III. UVJETI ODNOSNO KRITERIJI ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 13.

Prava iz socijalne skrbi propisana ovom Odlukom mogu se ostvariti, osim ukoliko ovom Odlukom nije drukčije određeno, ako Korisnik ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:

a) ili socijalni uvjet,

b) ili uvjet prihoda,

c) ili poseban uvjet.

Ostvarivanje pojedinih prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, kao i primjena uvjeta iz stavka 1.ovog članka ostvaruje se na način i po postupku propisanom ovom Odlukom.

a) Socijalni uvjet

Članak 14.

Korisnik ispunjava socijalni uvjet ukoliko na temelju rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb ostvaruje jedno od prava i to:

- pravo na pomoć za uzdržavanje, ili

- pravo na osobnu invalidninu.

b) Uvjet prihoda

Članak 15.

Korisnik ispunjava uvjet prihoda ukoliko ima mjesečne prihode u sljedećim iznosima:

- samac, čiji prihod ne prelazi iznos od 1.000,00 kuna,

- dvočlana obitelj, čiji prihod ne prelazi iznos od 1.500,00 kuna,

- tročlana obitelj, čiji prihod ne prelazi iznos od 2.000,00 kuna,

- četveročlana obitelj, čiji prihod ne prelazi iznos od 2.500,00,

- obitelji s više od četiri člana, za svakog daljnjeg člana uvećava se prihod za iznos od 500,00 kuna.

Pod prihodom iz stavka 1.ovog članka smatraju se sva financijska i materijalna sredstva koja samac ili obitelj ostvari po osnovi rada, mirovine, te prihoda od imovine ili na drugi način.

U prihode iz stavka 2.ovog članka ne uračunava se novčana naknada za tjelesno oštećenje (invalidnina), ortopedski dodatak, doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina, te doplatak za djecu.

Prihod iz stavka 2.ovog članka umanjuje se za iznos koji na temelju propisa o obiteljskim odnosima član obitelji plaća za uzdržavanje osobe koja nije član obitelji.

Ukoliko prihodi propisani za pojedinog korisnika prelaze iznose propisane stavkom 1.ovog članka, ali ne za više od 10% propisanih iznosa, Odjel može, uz odobrenje Socijalnog vijeća ili na temelju posebne Odluke Općinskog Poglavarstva u izuzetnim i naročito opravdanim slučajevima, Korisniku na njegov pismeni i potrebnim dokumentima dokumentirani zahtjev, odobriti neko od prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom.

c) Poseban uvjet

Članak 16.

Posebni uvjet ispunjavaju:

1) dijete, udovica i roditelji poginulog, umrlog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja Domovinskog rata,

2) dijete hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (više od 60% skupine oštećenja organizm, sukladno zakonu),

3) dijete nezaposlenog, razvojačenog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, koji ostvaruje pravo na novčanu naknadu zbog nezaposlenosti u suglasju sa propisom kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji,

4) hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata (više od 60% skupine oštećenja organizma sukladno zakonu),

U ostvarivanju prava utvrđenih ovom odlukom, djeca usvojenici i pastorčad osoba iz prethodnog stavka ovog članka izjednačena su.

IV. PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 17.

Ovom se Odlukom utvrđuju sljedeća prava iz socijalne skrbi:

1. pravo na jednokratnu novčanu pomoć za subvenciju komunalnih usluga,

2. pravo na jednokratnu novčanu pomoć za hitne i izvanredne intervencije,

3. pravo na jednokratnu novčanu pomoć prilikom rođenja djeteta,

4. pravo na jednokratnu novčanu pomoć prilikom sklapanja braka,

5. pravo na besplatnu mjesečnu voznu kartu,

6. pravo na besplatne školske udžbenike za učenike osnovne škole,

7. pravo na besplatnu prehranu polaznika dječjeg vrtića i osnovne škole,

8. pravo na jednokratnu novčanu pomoć učenicima 1. razreda osnovne škole,

9. pravo na jednokratnu novčanu pomoć starijim osobama,

10. pravo na jednokratnu novčanu pomoć bolesnim osobama,

11. Pravo na smještaj u psihijatrijsku bolnicu Lopača i slične socijalno zdrastvene ustanove i ustanove socijalne skrbi (Domovi za starije).

Članak 18.

Socijalna prava propisana ovom Odlukom koja se dodjeljuju u jednokratnim iznosima, dodjeljuju se u iznosima koje odredi, u pravilu na prijedlog Socijalnog vijeća, ali može i po službenoj dužnosti, Općinsko poglavarstvo Općine Lokve.

Odluka Poglavarstva iz ovog članka objavljuje se u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Članak 19.

Ostala socijalna prava iz prethodnog članka ove Odluke, ostvaruju u potrebnom (punom) iznosu.

1. Pravo na novčanu pomoć za subvenciju komunalnih usluga

Članak 20.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za subvenciju komunalnih usluga (u daljnjem tekstu: Pomoć za plaćanje komunalnih usluga) je pomoć koja obuhvaća plaćanje troškove usluga:

1. vode,

2. otpadnih voda,

3. odvoza kućnog smeća, te

4. naknade za slivne vode.

Pomoć za plaćanje komunalnih usluga iz prethodnog stavka ovog članka odobrava se korisnicima, ako ispunjavaju:

a) socijalni uvjet, ili

b) uvjet prihoda.

Pomoć za plaćanje komunalnih usluga je pomoć koja se u pravilu korisnicima isplaćuje dva puta godišnje i to sredinom drugog odnosno četvrtog tromjesječja.

Pomoć za plaćanje komunalnih usluga je pomoć koja se isplaćuje korisnicima koji imaju najmanje 10 godina, računajući unatrag od dana stupanja na snagu ove Odluke, prebivalište na području Općine Lokve.

Korisnik pomoći za plaćanje komunalnih usluga u jednom domaćinstvu odnosno obitelji može biti samo osoba obveznik plaćanja usluga iz stavka 1. ovog članka.

Pomoć za plaćanje komunalne usluge koristi se na način da Općina plati korisnikov dug, bilo u cijelosti bilo djelomično, izravno na račun javnog odnosno komunalnog poduzeća gdje je i nastao.

2. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za hitne i izvanredne intervencije

Članak 21.

Jednokratna novčana pomoć za hitne i izvanredne intervencije (u daljnjem tekstu: Hitna pomoć) je pomoć koja se odobrava korisniku koji zbog trenutačnih materijalnih teškoća (npr. smrti člana obitelji, elementarnih nepogoda ili drugih nevolja i sl.), nije u mogućnosti djelomično ili u cijelosti zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Hitna pomoć odobrava se korisnicima, ako ispunjavaju:

a) socijalni uvjet, ili

b) uvjet prihoda.

Hitna pomoć je pomoć koja se isplaćuje korisnicima koji imaju najmanje 5 godina, računajući unatrag od dana stupanja na snagu ove Odluke, prebivalište na području Općine Lokve.

Hitna pomoć koristi se na način da Općina Lokve isplati korisniku na ruke odobrenu novčanu pomoć.

3. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć prilikom rođenja djeteta

Članak 22.

Jednokratna novčana pomoć prilikom rođenja djeteta (u daljnjem tekstu: Pomoć prilikom rođenja djeteta) je pomoć koja se odobrava korisniku kao prilog u nabavki osnovnih dječjih potrepština prilikom rođenja djeteta.

Pomoć prilikom rođenja djeteta je pomoć koja se odobrava roditeljima odnosno samohranom roditelju prilikom rođenja djeteta odnosno unutar 30 dana od njegova rođenja i koji imaju najmanje 1 godinu računajući unatrag od dana rođenja djeteta, prebivalište na području Općine Lokve.

Pomoć prilikom rođenja djeteta koristi se na način da Općina Lokve isplati korisniku na ruke jednokratnu novčanu pomoć.

4. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć prilikom sklapanja braka

Članak 23.

Jednokratna novčanu pomoć prilikom sklapanja braka (u daljnjem tekstu: Pomoć prilikom sklapanja braka) je pomoć koja se odobrava korisniku kao prilog prilikom sklapanja braka.

Pomoć prilikom sklapanja braka je pomoć koja se odobrava supružnicima koji su sklopili brak na području Općine Lokve i od kojih jedan od njih ima najmanje 3 godine, računajući unatrag od dana sklapanja braka, prebivalište na području Općine Lokve.

Pomoć prilikom sklapanja braka koristi se na način da Općina Lokve isplati korisniku na ruke jednokratnu novčanu pomoć.

5. Pravo na besplatnu mjesečnu kartu

Članak 24.

Pravo na besplatnu mjesečnu kartu (u daljnjem tekstu: Troškovi prijevoza), je pomoć koja se odobrava učenicima i studentima koji koriste javni prijevoz od Općine Lokve do mjesta školovanja, a koji nisu u mogućnosti podmirivati troškove prijevoza.

Pod mjestima školovanja, stavku 1.ovog članka podrazumijevaju se srednje škole u Delnicama, Rijeci, Opatiji i Moravicama, te Sveučilište u Rijeci.

Troškovi prijevoza odobravaju se učenicima i studentima koji ispunjavaju uvjet prihoda za roditelje ili skrbnike učenika odnosno studenata te koji su redovito upisali tekuću školsku godinu.

Troškovi prijevoza koriste se na način da Općina Lokve do 10-tog u mjesecu za tekući mjesec plati troškove prijevoza korisnika izravno na račun javnog prijevoznika kojeg korisnik koristi.

6. Pravo na besplatne školske udžbenike za učenike osnovne škole

Članak 25.

Pravo na besplatne školske udžbenike za učenike osnovne škole (u daljnjem tekstu: Besplatni udžbenici) je pomoć koja se odobrava svim učenicima od 1. do 8. razreda Osnovne škole Lokve.

Pravo na besplatne udžbenike ostvaruje se na način da Općine Lokve na početku školske godine plati cijenu školskih udžbenika izravno na račun dobavljača.

7. Pravo na besplatnu prehranu polaznika dječjeg vrtića i osnovne škole

Članak 26.

Pravo na besplatnu prehranu polaznika dječjeg vrtića i osnovne škole (u daljnjem tekstu: Besplatna prehrana) je pomoć koja se odobrava svim polaznicima dječjeg vrtića pri osnovnoj školi u Lokvama te učenicima od 1. do 8. razreda Osnovne škole Lokve.

Pravo na besplatnu prehranu ostvaruje se na način da Općine Lokve, do 10-tog u mjesecu za protekli mjesec plati cijenu prehrane izravno na račun Osnovne škole Lokve.

8. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć učenicima 1. razreda osnovne škole

Članak 27.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć učenicima 1. razreda osnovne škole (u daljnjem tekstu: Sretan početak školovanja) je pomoć koja se odobrava svim polaznicima 1. razreda Osnovne škole Lokve koji u tekućoj školskoj godini počnu pohađati isti.

Pravo na sretan početak školovanja ostvaruje se na način da Općinski načelnik Općine Lokve odnosno od njega ovlaštena osoba, u pravilu na početku tekuće školske godine novčani iznos namijenjen za ovo socijalno pravo izravno na ruke uruči roditelju ili staratelju polaznika 1. razreda Osnovne škole Lokve.

9. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć starijim osobama

Članak 28.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć starijim osobama (u daljnjem tekstu: Božićnica starijim osobama) je novčana pomoć koja se dodjeljuje svim fizičkim osobama starijim od 70 godina života kao pomoć za ljepše i ugodnije provođenje blagdanskih dana.

Božićnica starijim osobama iz prethodnog stavka ovog članka odobrava se korisnicima, ako ispunjavaju:

a) socijalni uvjet, ili

b) uvjet prihoda.

Ovo socijalno pravo ostvaruje se na način da Općinski načelnik Općine Lokve odnosno od njega ovlaštena osoba, u pravilu u vrijeme Božićnih blagdana novčani iznos namijenjen za ovo socijalno pravo izravno na ruke uruči korisniku.

10. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć bolesnim osobama

Članak 29.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć bolesnim osobama (u daljnjem tekstu: Pomoć u olakšavanju liječenja) je nov

čana pomoć koja se dodjeljuje svim fizičkim osobama koje su teško bolesne odnosno koje imaju teži oblik invaliditeta, kao pomoć za olakšanje u liječenju.

Pomoć u olakšavanju liječenja iz prethodnog stavka ovog članka odobrava se korisnicima koji na temelju odgovarajuće liječničke dokumentacije potvrđuju da su teško oboljeli odnosno da imaju teži oblik invaliditeta.

Pomoć u olakšavanju liječenja koristi se na način da Općina Lokve isplati korisniku na ruke odobrenu novčanu pomoć.

11. Pravo na smještaj u psihijatrijsku bolnicu Lopača i slične socijalno zdrastvene ustanove i ustanove socijalne skrbi (Domovi za starije)

Članak 30.

U Psihijatrijsku bolnicu (Lopača, Rab) mogu se na teret Općine Lokve smjestiti socijalno ugrožene osobe - kronični psihijatrijski bolesnici i psihijatrijsko-gerijatrijski bolesnici, koji nisu sposobni sami živjeti i brinuti se o sebi na osnovi nalaza i mišljenja nadležnog liječnika i na prijedlog nadležnog Centra za socijalnu skr odnosno druge nadležne ustanove, ukoliko ispunjavaju:

a) socijalni uvjet, ili

b) uvjet prihoda ili

c) poseban uvjet.

Korisnik-samac iz stavka 1. ovog članka koji ostvaruje redovite mjesečne prihode (mirovina ili drugi prihod, dužan je nakon što zadrži dio prihoda u visini od 400,00 kuna mjesečno koji je namijenjen za osobne potrebe, sudjelovati u podmirenju troškova smještaja.

Pripadajući iznosi sredstava za podmirenje troškova smještaja u smislu prethodnog stavka ovog članka, utvrđuje se ugovorom koji korisnik ili njegov sklapa sa Psihijatrijskom bolnicom.

Općina se sukladno svojim proračunskim mogućnostima po Socijalnom programu učestvovati u participaciji troškova smještaja korisnika u psihijatrijsku bolnicu.

Troškovi smještaja mogu se pokrivati u razlici od prihoda, imovine i drugih izvora.

Ukoliko korisnik iz stavka 1. ovog članka ima nekretnine u svom vlasništvu tada ostvaruje pravo propisano ovim člankom pod uvjetom da se iste prenesu Ugovorom u vlasništvo Općine Lokve, kao naknada za plaćanje troškova smještaja.

Članak 31.

Općina Lokve može participirati plaćanje troškova smještaja u dijelu ili cjelosti, u socijalno-zdravstvenu ustanovu, ustanovu zdravstvene skrbi, domove za starije i sl., za korisnike koie ispunjavaju jedan od uvjeta:

a) socijalni uvjet ili

b) uvjet prihoda, ili

c) poseban uvjet.

Korisnik-samac iz stavka 1. ovog članka koji ostvaruje redovite mjesečne prihode (mirovina ili drugi prihod, dužan je nakon što zadrži dio prihoda u visini od 400,00 kuna mjesečno koji je namijenjen za osobne potrebe, sudjelovati u podmirenju troškova smještaja.

Pripadajući iznosi sredstava za podmirenje troškova smještaja u smislu prethodnog stavka ovog članka, utvrđuje se ugovorom koji korisnik ili njegov sklapa sa nadležnom ustanovom.

Općina se sukladno svojim proračunskim mogućnostima po Socijalnom programu učestvovati u participaciji troškova smještaja korisnika u psihijatrijsku bolnicu.

Troškovi smještaja mogu se pokrivati u razlici od prihoda, imovine i drugih izvora.

Ukoliko korisnik ima nekretnine u svom vlasništvu tada osttvaruje pravo propisano ovim člankom pod uvjetom da se iste prenesu Ugovorom u vlasništvo Općine Lokve, kao naknada za plaćanje troškova smještaja.

V. NADLEŽNOST I POSTUPAK

Članak 32.

Postupak za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, pokreće se na pismeno obrazloženi zahtjev korisnik ili njegovog bračnog druga ili člana domaćinstva ili roditelja ili staratelja(u daljnjem tekstu: korisnik).

Članak 33.

Pismeno obrazloženi zahtjev za dobivanjem prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, podnosi se Socijalnom vijeću.

Korisnik koji podnosi zamolbu za dobivanje socijalnih prava propisanih ovom Odlukom obvezan je navesti točne podatke o uvjetu odnosno uvjetima na osnovi kojih traži neko socijalno pravo propisano ovom Odlukom.

Isto tako u slučaju potrebe ili nedoumice, korisnik je dužan u roku kojeg odredi Socijalno vijeće, omogućiti odnosno dostaviti Socijalnom vijeću i dodatne podatke na osnovi kojih bi se moglo odobriti ostvarivanje socijalnog prava koje se traži

Ukoliko korisnik ne postupi prema prethodnom stavku ovog članka, neće mu se odobriti ostvarivanje socijalnog prava.

Članak 34.

Jedinstveni upravni odjel Općine Lokve će u službenim prostorijama u kojima ima sjedište odnosno u prostorijama u kojima prima zahtjeve za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, na prikladan način omogućiti svim zainteresiranim popis odnosno pregled odgovarajućih isprava i dokaza potrebnih za ostvarivanje socijalnih prava propisanih ovom Odlukom.

Članak 35.

O zahtjevu za ostvarivanje socijalnih prava propisanih ovom Odlukom, u prvom stupnju uz prethodno odobrenje Socijalnog vijeća, rješenjem odlučuje Jedinstveni upravni Odjel.

O žalbi protiv rješenja Odjela odlučuje nadležno upravno tijelo Primorsko-goranske županije.

Žalba ne odgađa izvršenje rješenja.

Na uloženu žalbu pristojbe se ne naplaćuju.

VI. KAZNENE ODREDBE

Članak 36.

Korisnik koji je temeljem odredbi ove Odluke ostvario neko od propisanih prava iz socijalne skrbi, dužan je nadoknaditi štetu Općini Lokve ako je:

- dao neistinite podatke ili je

- dao netočne podatke ili je

- krivotvorio podatke ili je

- primanje ostvario zbog toga što nije prijavio promjenu koja bi utjecala na smanjenje ili gubitak prava ili je

- na protupravan način ostvario primanje na koje nije imao pravo.

Tražbina s naslova naknadne štete iz stavka 1.ovog članka, odnosi se samo na dospjele tražbine i u ukupnoj svoti, uvećanoj za zakonom propisane kamate.

Članak 37.

Globom u iznosu od 200,00 kuna kaznit će se korisnik socijalne skrbi ako je postupio prema nekom od navoda iz prethodnog članka te na temelju istog ostvario neko soci

jalno pravo propisano ovom Odlukom, odnosno ako je i nakon uskraćivanja nastavio korištenje odobrenog socijalnog prava propisanog ovom Odlukom.

Članak 38.

Kada su ispunjeni uvjeti za naknadu štete ili odgovarajući prekršajni postupak, Općina Lokve iste u pravilu pokreće na zahtjev socijalnog vijeća ili po službenoj dužnosti.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 39.

Uz zahtjev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava propisanih ovom Odlukom te uz odgovarajuće isprave (dokaze) koje je podnositelj obvezan dostaviti odnosno predočiti Socijalnom vijeću, Socijalno vijeće može ukoliko to ocijeni potrebnim, na vlastitu inicijativu ili na zahtjev člana Poglavarstva zaduženog za socijalnu skrb ili pak na osnovi posebne Odluke Općinskog poglavarstva, dodatno ispitati sve važne činjenice i okolnosti od kojih zavisi ostvarivanje traženog prava.

Odjel odlučuje kako i na koji način ispitati okolnosti iz stavka 1. ovog članka.

Članak 40.

Socijalno vijeće može samostalno ili na zahtjev člana Poglavarstva zaduženog za socijalnu skrb ili pak posebne Odluke Općinskog poglavarstva, utvrditi u određenom roku da li korisnik odobrena sredstva za ostvarivanje socijalnog sprava, koristi u svrhu za koju su namijenjena.

Ukoliko se utvrdi nenamjensko korištenje sredstava, Odjel će na zahtjev Socijalnog vijeća ili pak posebne Odluke Općinskog Poglavarstva, rješenjem uskratiti korisniku korištenje odobrenog prava iz socijalne skrbi.

Donošenjem rješenja kojem se korisniku uskraćuje neko pravo iz socijalne skrbi, isti je dužan odmah prestati s korištenjem uskraćenog prava.

Socijalno vijeće i Odjel podnose Općinskom Poglavarstvu, u pravilu najkasnije do kraja veljače za prethodnu godinu, izvješće o ostvarivanju i izvršavanju socijalnih prava propisanih ovom Odlukom.

Članak 41.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 550-01/06-01/11

Ur. broj: 2112-02/1-06-04

Lokve, 31. svibnja 2006.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOKVE

Predsjednik
Mirko Turukalo, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=176&mjesto=51316&odluka=51
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr