SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 21. Petak, 2. lipnja 2006.
OPĆINA LOKVE
64

48.

Na temelju članka 34. stavka 1. točke 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03-pročišćeni tekst, 82/04 i 110/04), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05) i članka 18. Statuta Općine Lokve (»Službene novine« broj 37/05), Općinsko vijeće Općine Lokve, na sjednici održanoj 31. svibnja 2006. godine donijelo je

ODLUKU
o priključenju na vodovodnu mrežu za opskrbu
pitkom vodom

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti priključenja građevina i objekata i obveza priključenja vlasnika građevina na objekte komunalne infrastrukture za opskrbu pitkom vodom (u daljnjem tekstu: vodovodna mreža) na području Općine Lokve.

Članak 2.

Uvjeti priključenja iz prethodnog članka ove Odluke obuhvaćaju:

- postupak priključenja,

- tehničko-tehnološke uvjete priključivanja,

- rokove za pojedine priključke,

- naknadu za priključenje,

- način plaćanja naknade, te

- kaznene odredbe u svezi priključenja građevine na objekte i uređaje vodovodne mreže.

Članak 3.

Objekti i uređaji vodovodne mreže Općine Lokve uz koje se ovom Odlukom utvrđuje obveza, uvjeti i postupak priključenja građevina na području Općine Lokve su svi objekti i uređaji koji služe za opskrbu pitkom vodom.

Članak 4.

Pod građevinom, uz koju se vezuje obveza priključenja na vodovodnu mrežu u smislu ove Odluke smatra se svaka građevina za stanovanje ili poslovna građevina za čiju je gradnju prema Zakonu o gradnji potrebna građevinska dozvola, kao i svaka gospodarska građevina namijenjena za poljoprivrednu djelatnost i privremena građevina za potrebe javnih manifestacija, određena na način propisan Zakonom o gradnji i za čiju izgradnju nije potrebna građevinska dozvola.

Vlasnici ostalih nekretnina kao što su gradilišta, poljoprivredno zemljište ili kiosci mogu podnijeti zahtjev za priključenje na vodovodnu mrežu, ali se pri tom ne mogu obvezati na takvo priključenje.

Članak 5.

Privremene građevine mogu se priključiti na vodovodnu mrežu samo privremenim priključcima koji u tehničkom smislu moraju biti izgrađeni na način da se poštuje njihov privremeni karakter.

Uklanjanjem privremene građevine uklanjaju se i izgrađeni privremeni priključci na vodovodnu mrežu.

II. POSTUPAK I ROKOVI PRIKLJUČENJA

Članak 6.

Vlasnik građevine dužan je priključiti građevinu na vodovodnu mrežu, te podnosi zahtjev za priključenje na istu trgovačkom društvu »Komunalac« d.o.o. Delnice, Supilova 173. (u daljnjem tekstu: Komunalno društvo).

Članak 7.

Vlasnik građevine podnosi zahtjev za priključenje na vodovodnu mrežu u sljedećim rokovima:

- u roku od četiri mjeseca od dovršetka izgradnje vodovodne mreže na području na kojem se nalazi građevina,

- u roku od dva mjeseca od završetka izgradnje građevine na području na kojem je vodovodna mreža već izgrađena.

Ako vlasnik građevine ne podnese zahtjev za priključenje u rokovima određenim u stavku 1. ovog članka, Komunalno društvo iz članka 6. ove Odluke, donijet će rješenje o obvezi priključenja građevine, u roku od 60 dana od dana isteka roka iz stavka 1. ovog članka.

Članak 8.

Izuzeti su od obveze priključenja na vodovodnu mrežu i ne mogu se suglasno ovoj odluci obvezati na priključenje na istu:

- građevine izgrađene u naseljima u kojima nije izgrađena vodovodna mreža,

- vlasnici ili investitori gradnje građevina na cijelom području Općine Lokve ukoliko su na zadovoljavajući način, prije svega u skladu sa svim propisima koji reguliraju navedenu problematiku, pojedinačno osigurali svoje odgovarajuće potrebe o čemu odluku donosi Komunalno društvo.

Odredba iz stavka 1. postavka 1. ovog članka vrijedi do ispunjenja uvjeta za priključak na javnu vodovodnu mrežu.

Članak 9.

Vlasnik građevine podnosi pisani zahtjev za priključenje na vodovodnu mrežu Komunalnom društvu iz članka 6. ove Odluke.

Zahtjev za priključenje iz stavka 1. ovog članka može podnijeti i korisnik građevine, ako je to pravo na njega prenio vlasnik građevine pisanim ugovorom.

Članak 10.

Podnositelj zahtjeva za priključenje na vodovodnu mrežu mora uz zahtjev priložiti u izvorniku ili ovjerenoj preslici ili u preslici uz predočenje izvornika:

- građevinsku dozvolu,

- popis svih suvlasnika - vlasnika pojedinih dijelova građevine ako ih ima dvoje ili više sa naznakom posebnih dijelova zgrade, njihovom površinom i njihovom namjenom (stambeni ili poslovni prostor) potpisan po investitoru ili svim suvlasnicima zgrade,

- ugovor iz članka 9. stavka 2. ove Odluke.

Zahtjevu za priključenje na vodovodnu mrežu vlasnici odnosno investitori građevine moraju priložiti svoju suglasnost kojom dozvoljavaju Komunalnom društvu da pregledom ispita njihove izgrađene interne vodovodne instalacije.

Članak 11.

Komunalno društvo će po dobivenom zahtjevu za priključenje na vodovodnu mrežu i izvršenom pregledu kojim je utvrđeno da interne vodovodne instalacije udovoljavaju tehničko-tehnološkim donijeti rješenje o dozvoli priključenja.

Ako za priključenje ne postoje tehničko-tehnološki uvjeti ili je građevina izgrađena bez akta na temelju kojeg se može graditi, kao i građevine za koje je u tijeku postupak građevinske inspekcije koji se odnosi na obustavu gradnje ili uklanjanje građevine prema posebnom zakonu, Komunalno društvo će zahtjev za priključenje odbiti rješenjem.

Komunalno društvo obvezno je rješenje iz stavka 1. i 2. ovog članka donijeti u roku od 30 dana od prijema zahtjeva postupajući prema odredbama Zakona o općem upravnom postupku budući da ove poslove obavlja kao javnu ovlast u smislu Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Članak 12.

Rješenje o dozvoli priključenja građevine na vodovodnu mrežu osobito sadrži:

- podatke o vlasniku odnosno korisniku građevine,

- podatke o građevini (adresu, katastarsku odnosno zemljišno knjižnu oznaku);

- tehničko-tehnološke uvjete priključenja,

- rokove za ispunjenje tehničko-tehnoloških uvjeta priključenja građevine.

Rješenje o odbijanju zahtjeva za priključenje građevine na vodovodnu mrežu iz članka 11. stavka 2. ove Odluke mora sadržavati razloge zbog kojih se građevina ne može priključiti.

Jedan primjerak rješenja iz stavka 1. i 2. ovog članka se dostavlja se po konačnosti u roku 8 dana Odsjeku nadležnom za komunalne poslove Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lokve (u daljnjem tekstu: Odsjek za komunalni sustav).

Članak 13.

Komunalno društvo i podnositelj zahtjeva sklapaju ugovor o priključenju najkasnije u roku od 15 dana od dana konačnosti rješenja o dozvoli priključenja.

Ugovor o priključenju sklapa se za svaki vodovodni priključak zasebno, te obvezno mora sadržavati podatke o vrsti priključka sa rokom izgradnje i priključenja, mjestu priključka i građevini na koju se odnosi, te cijenu izgradnje priključka sa priloženim troškovnikom, iznosom, rokom i načinom plaćanja troškova.

Primjerak ugovora o priključenju dostavlja se na znanje Odsjeku za komunalni sustav, najkasnije u roku 8 dana od njegova sklapanja.

Članak 14.

Komunalno društvo obvezno je izdati račun podnositelju zahtjeva za ugovoreni i izvršeni posao iz prethodnog članka koji sadrži obračun stvarnih troškova rada i utrošenog materijala na izvedbi komunalnog priključka, odmah odnosno najkasnije u roku 8 dana od izvršenih poslova.

Članak 15.

Podnositelj zahtjeva obvezan je komunalnom društvu platiti iznos u visini 50% iznosa određenog ugovorom o priključenju u roku od15 dana od dana sklapanja ugovora.

Preostali iznos cijene za izvršeno priključenje podnositelj zahtjeva dužan je komunalnom društvu platiti u roku od 15 dana od dana ispostavljenog računa za izvršene radove.

Članak 16.

Iznimno od odredbe iz prethodnog članka ove Odluke, podnositelj zahtjeva - fizička osoba kojoj stvarni troškovi rada i utrošenog materijala na izvedbi komunalnog priključka iznose više od 4.000 kuna, može komunalnom društvu platiti iznos određen ugovorom o priključenju kako slijedi:

- 30 % iznosa u roku od 15 dana od sklapanja ugovora,

- 40 % iznosa u roku od 15 dana od dana ispostavljenog računa za izvršene radove,

- 30 % iznosa u roku od 30 dana od dana ispostavljenog računa za izvršene radove.

U slučaju odobrenja plaćanja na način određen prethodnim stavkom ovog članka, podnositelj zahtjeva i komunalno društvu o tome sklapaju pismeni ugovor.

Jedan primjerak Ugovora iz prethodnog stavka ovog članka komunalno društvo dostavlja Odsjeku nadležnom za nkmunalne poslove Općine Lokve.

U slučaju da podnositelj zahtjeva ne plati iznose prema odredbi ovog članka odnosno ugovora, obvezan je komunalnom društvu platiti zakonom propisanu zateznu kamatu koja vrijedi na dan sklapanja predmetnog ugovora.

Članak 17.

Vlasnici odnosno investitori građevine dužni su osigurati i izgraditi vodovodne priključke za svoje građevine koje su u obvezi priključenja na vodovodnu mrežu u roku od 60 dana od dana podnošenja zahtjeva za priključenje.

III. TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI UVJETI PRIKLJUČENJA

Članak 18.

Priključenje na vodovodnu mrežu za opskrbu pitkom vodom, u smislu ove Odluke smatra se, izgradnja spojnog voda koji počinje od spoja sa distributivnom vodovodnom cijevi, završava sa vodomjerom, uključivši i okno vodomjera (vodovodni priključak). Okna vodomjera se smještaju na javnoj površini uz rub zemljišta koje služi redovnoj upotrebi građevine.

Internim vodovodnim instalacijama građevine smatraju se sve ostale naprave, uređaji i vodovi koji građevinu spajaju s oknom vodomjera.

Članak 19.

Vodovodni priključak, s obzirom na namjenu utvrđuje se kao:

a) stalni vodovodni priključak,

b) privremeni vodovodni priključak, te

c) vodovodni priključak za poljoprivredne svrhe.

Članak 20.

Stalni vodovodni priključak izvodi se kao trajno rješenje opskrbe pitkom vodom.

S obzirom na namjenu građevine stalni vodovodni priključak može biti:

- vodovodni priključak u stambenoj i poslovnoj građevini,

- vodovodni priključak za protupožarne potrebe.

Članak 21.

Privremeni vodovodni priključak izvodi se kao privremeno rješenje opskrbe pitkom vodom za privremenu građevinu i gradilište.

Članak 22.

Vodovodni priključak za poljoprivredne svrhe izvodi se radi obrađivanja poljoprivrednog zemljišta.

Članak 23.

Priključenje građevine na vodovodni priključak izvršit će se pod sljedećim tehničko-tehnološkim uvjetima:

- vodoopskrbni priključak se izrađuje od vodonepropusnog materijala,

- križanje vodovodnih priključaka izvodi se u pravilu ispod instalacija struje i telekomunikacija,

- uređaj za povećavanje pritiska vode kojeg o svom trošku postavlja i održava vlasnik postavlja se na nekretnini vlasnika i mora biti odvojen od javne vodovodne mreže,

- uređaj za smanjenje pritiska vode u uličnoj vodovodnoj mreži (reducir ventil) postavlja se iza vodomjernog okna ili na kućnoj instalaciji, a postavlja se iza vodomjernog okna na kućnoj instalaciji,

- priključenje se u pravilu izvodi na javnoj površini putem priključnog okna uz obvezu ugradnje brojila utroška vode za svaku stambenu i poslovnu jedinicu u građevini zasebno suglasno Zakonu o komunalnom gospodarstvu,

- dvije ili više susjednih građevina ne mogu imati zajednički priključak na vodovodnu mrežu,

- u zajedničko vodomjerno okno s jednim priključkom na vodovodnu mrežu mogu s ugraditi dva ili više glavnih vodomjera, ako za to postoje opravdani razlozi,

- kod stambenih građevina s više ulaza ugrađuje se glavni vodomjer za svaki ulaz,

- uređaj za povećanje pritiska vode postavlja se u građevinu za koju je izgrađen ili na nekretnini vlasnika.

Članak 24.

Kada građevinu koriste potrošači različitih kategorija (u odnosu na cijenu vode), komunalno društvo može zahtijeva

ti odvajanje instalacije ili izvedbu posebnog priključka uz određivanje primjerenog roka koji ne može biti kraći od 30 dana, u kojem je vlasnik dužan izvršiti rekonstrukciju instalacije ili će u pisanom obliku s vlasnikom nekretnine ugovoriti način obračuna.

U slučaju ugovaranja načina obračuna taj se ugovor mora postići u roku 15 dana od upućenog poziva komunalnog društva.

Ukoliko se ugovorne strane, komunalno društvo i vlasnik građevine ne dogovore u tom roku, smatra se da vlasnik nekretnine pristaje na analognu primjenu obračuna potrošnje vode kako je to regulirano aktima komunalnog društva.

Članak 25.

Uređaj za povećanje pritiska vode ugrađuje, koristi i održava vlasnik o svom trošku.

Uređaj za smanjenje pritiska vode u individualnoj vodovodnoj mreži ugrađuje i održava vlasnik o svom trošku.

Premještanje i odvajanje vodovodnog priključka odobrava i izvodi Komunalno društvo na trošak vlasnika.

Članak 26.

Na temelju ove Odluke, ovlašćuje se Komunalno društvo da svojim Pravilnikom podrobnije utvrdi tehničko-tehnološke uvjete priključenja na vodovodnu mrežu.

IV. NAKNADA ZA PRIKLJUČENJE

Članak 27.

Vlasnik građevine odnosno investitor plaća cijenu stvarnih troškova rada i materijala utrošenih za komunalni priključak neposredno nositelju izvedbe priključka na temelju ugovora i priloženog troškovnika radova iz članka 13. ove Odluke.

Članak 28.

Pored troškova priključenja vlasnik građevine ili investitor plaća i naknadu za priključenje građevine na vodovodnu mrežu, za svaki pojedini priključak zasebno.

Visina naknade za priključenje na vodovodnu mrežu određuje se za svaki pojedini priključak na vodovodnu mrežu iznosi:

-za stambene građevine ili stanovi kao posebni dijelovi građevine - 600,00 kuna,

-za poslovne građevine ili poslovni prostori kao posebni dijelovi građevine do bruto površine od 100 m2 - 3.000,00 kuna

-za poslovne građevine ili poslovni prostori kao posebni dijelovi građevine veći od 100 m2 bruto površine - 5.000,00 kuna.

Za priključenje građevina iz članka 2. stavka 2. ove Odluke na objekte za opskrbu pitkom vodom plaća se naknada u visini 50% iznosa naknade propisane u ovom članku.

Članak 29.

Naknada za priključenje iz prethodnog članka ove Odluke prihod je Proračuna Općine Lokve a plaća se u roku od 15 dana od potpisa ugovora iz članka 13. ove Odluke.

Sredstva naknade za priključenje iz prethodnog stavka namijenjena su za financiranje izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u skladu s Programom građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture kojeg donosi Općinsko vijeće Općine Lokve.

Komunalno društvo iz ove Odluke dužno je vlasnika ili investitora gradnje građevine uputiti da plati naknadu za priključenje, te ne smije otpočeti sa radovima na priključenju prije nego što mu vlasnik građevine ili investitor gradnje predoči dokaz o plaćenoj naknadi za priključenje.

V. KAZNENE ODREDBE

Članak 30.

Globom u iznosu od 200,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako:

- ne podnese pisani zahtjev za priključenje građevine na vodovodnu mrežu u rokovima iz članka 7. ove Odluke,

- ne ispuni tehničko-tehnološke uvjete za priključenje građevina na vodovodnu mrežu u roku i na način utvrđen u rješenju o dozvoli priključenja iz članka 27. ove Odluke.

Članak 31.

Globom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

- ne podnese pisani zahtjev za priključenje građevine na vodovodnu mrežu u rokovima iz članka 7. ove Odluke,

- ne ispuni tehničko-tehnološke uvjete za priključenje građevina na vodovodnu mrežu u roku i na način utvrđen u rješenju o dozvoli priključenja iz članka 27. ove Odluke.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi globom u iznosu od 200,00 kuna.

Članak 32.

Globom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj Komunalno društvo:

- ako ne dostavi u roku iz članka 12. stavka 3. Rješenje Odsjeku nadležnom za obavljanje komunalnih poslova Općine Lokve

- ako ne dostavi u roku iz članka 13. stavka 3. Ugovor Odsjeku nadležnom za obavljanje komunalnih poslova Općine Lokve

- ako ne priključi građevinu na objekte i uređaje komunalne infrastrukture u roku ugovorenom ugovorom iz članka 13. ove Odluke

- ako ne izda u roku račun za ugovoreni i izvršeni posao iz članka 14. ove Odluke

- ako ne dostavi u roku iz članka 16. stavka 3. primjerak Ugovora Odsjeku nadležnom za obavljanje komunalnih poslova Općine Lokve

- ako priključi građevinu na objekte i uređaje vodovodne mreže protivno tehničko-tehnološkim uvjetima utvrđenim u članku 27. ove Odluke

- ako suprotno odredbi članka 29. stavak 3. ove Odluke otpočne sa radovima na priključenju prije nego vlasnik građevine ili investitor predoči dokaz o uplaćenoj naknadi za priključenje.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se globom u iznosu od 200,00 kuna i odgovorna osoba u Komunalnom društvu.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 33.

Iznimno od članka 27. ove Odluke, nositelju izvedbe priključka na vodovodnu mrežu na Sopaču, stvarni troškove rada i materijala utrošenog za komunalni priključak plaćaju se iz Proračuna Općine Lokve za 2006. godinu.

Članak 34.

Komunalno društvo u roku od jedne godine od stupanja na snagu ove Odluke, dužno je izraditi popis svih postojećih građevina na području Općine Lokve koje nisu priključene na vodovodnu mrežu, a koje su dužne priključiti se jer postoje uvjeti za njihovo priključenje, te popis dostaviti Odsjeku za komunalni sustav.

Općina Lokve će na temelju popisa iz stavka 1. ovog članka uputiti vlasnicima izgrađenih objekata koji nisu pri

ključeni na vodovodnu mrežu, a za koje postoje uvjeti za priključenje na vodovodnu mrežu pisanu obavijest o obvezi priključenja na vodovodnu mrežu i pozvati ih da u roku od 6 mjeseci od prijema obavijesti »Komunalcu« d.o.o. Vrbovsko podnesu zahtjev za priključenje na vodovodnu mrežu.

Članak 35.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-01/06-01/06

Ur. broj: 2112-02/1-06-03

Lokve, 31. svibnja 2006.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOKVE

Predsjednik
Mirko Turukalo, v.r

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=176&mjesto=51316&odluka=48
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr