SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 13. Petak, 31. ožujka 2006.
GRAD RIJEKA
1

20.

Na temelju članka 17. stavka 9. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine« broj 70/97, 105/01 i 172/03), odredbi Zakona o dobrobiti životinja (»Narodne novine« broj 19/99) i članka 40. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 23/01, 4/02, 13/02, 12/03, 3/ 05 i 9/06) Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 30. ožujka 2006. godine, donijelo je

ODLUKU
o uvjetima i načinu držanja pasa, načinu postupanja
s neupisanim psima te s napuštenim
i izgubljenim životinjama

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuju se uvjeti i način držanja pasa, način postupanja s neupisanim psima te s napuštenim i izgubljenim životinjama na području Grada Rijeke (u daljnjem tekstu: Grad).

Članak 2.

Pojedini pojmovi, u smislu ove Odluke, imaju slijedeće značenje:

1. posjednik životinje je svaka fizička ili pravna osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje i dobrobit životinje,

2. neupisani pas je pas poznatog ili nepoznatog posjednika koji nije registriran sukladno propisima o veterinarstvu,

3. pas ili mačka lutalica je životinja kojoj je posjednik nepoznat,

4. napuštena životinja je pas ili mačka koju je posjednik svjesno napustio,

5. izgubljena životinja je pas ili mačka koja je napustila posjednika bez njegove volje i on je traži.

Članak 3.

Ova Odluka ne primjenjuje se na službene pse koje u obavljanju svojih poslova koriste tijela državne uprave i druge pravne osobe kao i na pse vodiče slijepih osoba.

Odredbe ove Odluke ne odnose se na druge domaće i divlje životinje.

II. UVJETI I NAČIN DRŽANJA PASA

Članak 4.

Posjednik psa dužan je brinuti o njegovom zdravlju, prehrani, smještaju i higijeni te prema njemu postupati sukladno propisima o veterinarstvu i dobrobiti životinja.

Članak 5.

Dozvoljeno je držati psa koji je cijepljen, upisan u upisnik pasa i označen oznakom sukladno propisima o veterinarstvu.

Zabranjeno je držati neupisanog i neoznačenog psa.

Posjedniku neupisanog i neoznačenog psa zabranjeno je psa izvoditi na javnu površinu.

Članak 6.

Pas koji je određen kao opasan ili moguće opasan pas može se držati pod uvjetima određenim propisima o dobrobiti životinja.

Članak 7.

Držanje pasa namijenjeno reprodukciji, uzgoju i daljnjoj prodaji dozvoljeno je u skladu s propisima o dobrobiti životinja.

Članak 8.

U stambenoj zgradi nije dozvoljeno psa držati niti ostavljati na balkonu, terasi ili lođi, u zajedničkim dijelovima zgrade te u okolišu stambene zgrade.

U stambenoj zgradi suvlasnici mogu, sukladno propisima o vlasništvu, urediti međusobne odnose kojima će utvrditi prava i obaveze posjednika pasa glede uvjeta i načina korištenja zajedničkih dijelova zgrade (kretanja pasa, broja pasa koji se mogu držati, obveze čišćenja zajedničkih dijelova zgrade koje onečisti pas te drugih uvjeta u svezi držanja pasa).

Članak 9.

U obiteljskoj kući nije dozvoljeno psa držati niti ostavljati na balkonu, terasi ili lođi.

U okućnici obiteljske kuće, vrtu i sličnom zemljištu psa je dozvoljeno držati slobodnog samo u ograđenom dvorištu ili drugom ograđenom prostoru, tako da ga pas ne može napustiti.

Posjednik koji drži psa na neograđenoj okućnici ili neograđenom vrtu i sličnom zemljištu mora psa držati vezanog.

Posjednik koji drži psa u smislu stavka 2. i 3. ovoga članka, dužan je na vidljivom mjestu postaviti oznaku koja upozorava na pse.

Članak 10.

Posjednik čiji pas učestalim i dugotrajnim lajanjem ili zavijanjem remeti mir građana, dužan je odmah poduzeti odgovarajuće mjere kako bi spriječio daljnje uznemiravanje građana ili je dužan ukloniti psa.

Članak 11.

Izvođenje pasa na javne površine uređeno je odlukom Gradskog vijeća kojom se propisuje komunalni red.

Članak 12.

Zbog zdravstvenih, higijenskih i drugih razloga zabranjeno je uvoditi pse u građevine javne namjene (zdravstvene, prosvjetne, vjerske, kulturne, sportske i druge objekte javne namjene), u trgovine, na groblja, tržnice, uređena dječja igrališta, sportske i rekreacijske terene, sajmove i javne skupove, plaže, kupališta i slično.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovoga članka, uvođenje pasa u hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte, dopušteno je samo uz dozvolu vlasnika tih objekata.

Uvođenje pasa u vozila javnog gradskog prijevoza dozvoljeno je pod uvjetima propisanim odlukom Gradskog vijeća kojom se uređuje javni prijevoz putnika.

III. NAČIN POSTUPANJA S NEUPISANIM PSIMA, NAPUŠTENIM I IZGUBLJENIM ŽIVOTINJAMA

Članak 13.

Neupisane pse nepoznatih posjednika i mačke lutalice ,te napuštene i izgubljene pse i mačke hvataju i zbrinjavaju zaposlenici higijenskog servisa pravne osobe koja obavlja usluge veterinarsko-higijenskog servisa za Grad.

Hvatanje pasa i mačaka iz stavka 1. ovoga članka te njihov smještaj mora se obavljati na najprikladniji način, upotrebom suvremene opreme i bez zlostavljanja, sukladno propisima o dobrobiti životinja.

Članak 14.

Postupanje s neupisanim psima, mačkama lutalicama te napuštenim i izgubljenim životinjama smještenim u sklonište i higijenski servis (prijem i evidentiranje životinja, veterinarsko-sanitarni red, njega životinja, udomljavanje životinja i drugo) obavlja se sukladno zakonu kojim se uređuje dobrobit životinja te podzakonskim aktom kojim se propisuju uvjeti kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi.

Članak 15.

Troškove hvatanja i čuvanja pasa i mačaka i nad njima provedenih veterinarsko-zdravstvenih mjera podmiruje posjednik životinje ako je poznat, u protivnom se troškovi podmiruju iz sredstava proračuna Grada.

Članak 16.

Ugovorom sklopljenim između Grada i pravne osobe koja obavlja usluge veterinarsko-higijenskog servisa za Grad regulirat će se međusobni odnosi i visina naknade za usluge hvatanja i čuvanja pasa i mačaka te za provedbu veterinarsko-zdravstvenih mjera nad njima.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o držanju pasa i načinu postupanja sa psima i mačkama lutalicama (»Službene novine« Županije Primorsko-goranske broj 31/94 i 5/96).

Članak 18.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-05/06-01/65

Ur. broj: 2170-01-10-06-2

Rijeka, 30. ožujka 2006.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RIJEKE

Predsjednica

Gradskog vijeća

Dorotea Pešić Bukovac, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=168&mjesto=51000&odluka=20
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr