SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIII. - broj 33. Petak, 2. prosinca 2005.
OPĆINA BROD MORAVICE
3B2 HTML

32.

Na temelju članka 11. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine« broj 30/94, 68/98 i 61/00) i članka 15. Statuta Općine Brod Moravice (»Službene novine« broj 28/01), Općinsko vijeće Općine Brod Moravice, na sjednici održanoj dana 2. studenoga 2005. godine donosi

PROGRAM MJERA
za unapređenje stanja u prostoru

Program mjera za unapređenje stanja u prostoru nastavlja na zaključke iz Izvješća o stanju u prostoru, njime se iskazuje izrada nove prostorno planske dokumentacije, potreba pribavljanja podataka i stručnih podloga za njihovu izradu, kao i izmjene i dopune postojeće prostorno planske dokumentacije.

Programom mjera se utvrđuje i potreba uređenja zemljišta za izgradnju, nivo uređenja zemljišta, rokovi u kojima je potrebno pojedino zemljište urediti za primjenu, kao i izvori financiranja.

Uređenje zemljišta obuhvaća pripremu zemljišta za izgradnju, izrada prostornih planova, imovinsko-pravne radnje, komunalna infrastruktura i drugo).

Na osnovu Izvješća, te donošenja ocjene o nedostacima postojeće planske dokumentacije prostornog uređenja ocjenjuje se potrebitim u sljedećem dvogodišnjem razdoblju poduzeti mjere i aktivnosti kako slijede:

1. Potreba izrade novih prostornih planova

Izradi pojedinih planskih dokumenata može se pristupiti temeljem ovog Programa mjera. Na području Općine Brod Moravice pristupiti će se izradi sljedećih prostorno planskih dokumenata u narednom dvogodišnjem razdoblju:

- Urbanistički plan uređenja ugostiteljsko- turističke namjene T1 Matika II. u Brod Moravicama - cilj izrade je utvrđenje razvoja toga područja kao budućeg centra ljetnog i zimskog turizma, a koja lokacija je utvrđena i u Masters planu razvoja turizma Primorsko-goranske županije. Urbanistički plan uređenja potrebno je što hitnije donijeti zbog sprečavanja pojedinačnih zahvata u prostoru i eventualne uzurpacije istog.

- Prostorni plan područja posebnih obilježja za dolinu Kupe - Prostornim planom Primorsko-goranske županije cijeli tok Kupe koji pripada Općini Brod Moravice proglašen je zaštićenim krajolikom i potreba je donošenje spomenutog plana, a što je obveza Primorsko-goranske županije. Do donošenja predmetnog plana, mjere zaštite određene su u provedbama Prostornog plana uređenja Općine Brod Moravice.

- Urbanistički plan uređenja Općine Brod Moravice UPU-1 za centralno naselje Brod Moravice. Granice obuhvata plana utvrđene su Prostornim planom uređenja Općine Brod Moravice. Urbanističkim planom uređenja utvrđuju se osnovni uvjeti korištenja i namjene javnih i drugih površina naselja, te prometno i komunalno uređenje. Njime se može utvrditi obveza izrade detaljnih planova uređenja za uža područja unutar obuhvata toga plana. Tim planom potrebno je dati i prometno rješenje Brod Moravica, kao i povećanje parkirališnih mjesta u samim Brod Moravicama.

- Proširenje poslovne zone K2 Donja Dobra je potrebna s razloga očite greške izrađivača Prostornog plana uređenja Općine Brod Moravice. Već postojeća poslovna zona sa lijeve strane rijeke Dobre (uzvodno) trebala bi dobiti i prostor koji se i sada koristi kao otvoreni prostor u smislu poslovne zone, na desnoj strani rijeke Dobre (uzvodno). Radi razvoja gospodarstva na području Općine Brod Moravice, odnosno proširenja gospodarskih kapaciteta na tom području potreba je izvršiti Izmjene i dopune u Prostornom planu uređenja Općine Brod Moravice.

Radi se o k.č. 3646/1 do k.č. 3649/2 sve k.o. Brod Moravice, a po mogućnosti i minimalno proširenje na susjedne četiri k.č. u pravcu naselja Donja Dobra.

- Odredbe za uređenje građevinskog zemljišta obuhvaćaju pripremu zemljišta za izgradnju (izrada potrebnih planova, imovinsko-pravne radnje, izgradnja komunalnih instalacija, objekata i uređaja individualne i zajedničke potrošnje),

Odredbe i troškovi za uređenje građevinskog zemljišta utvrđuju se sa svakim dokumentom prostornog uređenja nižeg reda. Ako postojećim važećim dokumentima prostornog uređenja troškovi uređenja i realizacije plana nisu određeni donosi ih Općinsko vijeće Općine Brod Moravice, a prema Programu pripreme i uređenja građevinskog zemljišta.

- Prostornim planom uređenja Općine Brod Moravice utvrđena su građevinska područja naselja. U praksi se pokazalo da su pojedina građevinska područja za pojedina naselja određena gdje nije moguće koristiti prostor za navedenu namjenu, Potreba je unutar građevinskih područja izvršiti korekciju tih prostora, uvažavajući i ne mijenjajući postojeću ukupni postotak građevinskog područja na području Općine Brod Moravice. To se prvenstveno odnosi na naselja Čučak, Gornji Šajn i Gornji Šehovac, te je u narednom razdoblju potrebno izvršiti izmjene i dopune postojećeg Prostornog plana, ne dirajući bitne elemente građevinskih područja naselja.

Izvršenje Programa, izrada i dovršenje prostorno planske dokumentacije, te rješavanje imovinsko pravnih poslova i izgradnja komunalnih uređaja, biti će financirano iz komunalne naknade, komunalnog doprinosa, proračuna Općine, te drugih izvora ( sufinanciranje od strane Primorsko-goranske županije i Države). Popis konkretnih mjera i aktivnosti na uređenju građevinskog zemljišta naveden je u ovom Programu, a prema potrebi biti će dopunjen izmjenama i dopunama ovog Programa, a prema mogućnostima Općine Brod Moravice u njegovom financijskom dijelu ili iskazanim interesima pojedinih investitora.

Ovaj Program mjera objaviti će se u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije i stupa na snagu danom objave.

Stupanjem na snagu ovog Programa prestaje važiti Program za unapređenje stanja u prostoru Općine Brod Moravice (»Službene novine« broj 27/02).

Klasa: 350-01/05-01/19

Ur. broj: 2112-06-05-01-01

Brod Moravice, 2. studenoga 2005.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE BROD MORAVICE

Predsjednik
Dragutin Crnković, dipl. ing., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=147&mjesto=51312&odluka=32
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr