SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXXI. - broj 46. Petak, 15. prosinca 2023.
OPĆINA MATULJI

79.

Na temelju članka 6. stavka 1. i 2. Zakona o savjetima mladih ("Narodne novine", broj 41/14 i 83/23), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“, broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15, 123/17, 98/19 i 144/20) te članka 32. Statuta Općine Matulji („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 26/09, 38/09, 8/13, 17/14, 29/14, 4/15 - pročišćeni tekst, 39/15, 7/18, 6/21, 23/21 i 36/23), Općinsko vijeće Općine Matulji na sjednici održanoj 08. prosinca 2023. godine, donijelo je

O D L U K U

o osnivanju Savjeta mladih Općine Matulji

1. Opće odredbe

Članak 1.

Ovom se Odlukom uređuje osnivanje Savjeta mladih Općine Matulji.

Savjet mladih Općine Matulji (u nastavku teksta: Savjet) je savjetodavno tijelo Općine Matulji, koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u cilju njihovog sudjelovanja i odlučivanja o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivno uključivanje mladih u javni život te informiranje i savjetovanje mladih Općine Matulji.

Riječi i pojmovi koji se koriste u ovoj Odluci, a koji imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod, bez obzira u kojem su rodu navedeni.

Članak 2.

Savjet svojim djelovanjem, prijedlozima i mišljenjima ima utjecaj na pripremu, donošenje i provedbu odluka Općinskog vijeća Općine Matulji (u nastavku teksta: Općinsko vijeće) koje su od interesa za mlade, a time i na bolji položaj mladih u lokalnoj sredini i razrješavanje problema mladih.

2. Broj i sastav članova Savjeta

Članak 3.

Savjet ima pet (5) članova uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika.

U Savjet se biraju mladi koji u trenutku podnošenja kandidature za članstvo u Savjetu imaju od navršenih petnaest (15) do navršenih trideset (30) godina života te koji imaju prebivalište ili boravište na području Općine Matulji.

Osoba ne može istodobno biti član Savjeta i član Općinskog vijeća.

3. Izbor članova Savjeta

Članak 4.

Članove Savjeta bira Općinsko vijeća na temelju pisanih i obrazloženih kandidatura u skladu sa Zakonom o savjetima mladih, zakonom kojim se uređuje sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave, općim aktima Općine Matulji te međunarodnim dokumentima koje je potvrdila ili usvojila Republika Hrvatska

Postupak izbora članova Savjeta pokreće Općinsko vijeće na temelju ove Odluke, objavom Javnog poziva za isticanje kandidatura.

Kandidature za članove Savjeta temeljem javnog poziva za isticanje kandidatura ističu udruge koje su sukladno statutu ciljano i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, udruge nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalne ili strukovne organizacije u Republici Hrvatskoj te neformalne skupine mladih (skupina od najmanje 15 mladih).

Članak 5.

Izbor članova Savjeta provodi se u Općinskom vijeću sukladno Zakonu o savjetima mladih, zakonu kojim se uređuje sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave te općim aktima Općine Matulji.

Javni poziv za podnošenje prijedloga kandidata za izbor članova Savjeta mora sadržavati:

- opis postupka izbora sukladno Zakonu o savjetima mladih,

- uvjete za isticanje kandidatura sukladno Zakonu o savjetima mladih,

- rokove za prijavu,

- rokove za provedbu provjere zadovoljavanja formalnih uvjeta prijavljenih kandidata,

- rok izbora članova Savjeta.

Javni poziv objavljuje se na mrežnim stranicama Općine Matulji, a po potrebi i na drugi način utvrđen Zakonom o savjetima mladih.

Općina Matulji, prema dostupnim kontaktima, obavijest o objavi javnog poziva za isticanje kandidatura dostavit će udrugama mladih i za mlade, srednjim školama, visokim učilištima i pomladcima političkih stranaka koji djeluju na području Općine Matulji.

Članak 6.

Pisane i obrazložene kandidature za izbor članova Savjeta sastavljene sukladno objavljenom javnom pozivu i ovoj Odluci, ovlašteni predlagatelji predaju Odboru za izbor i imenovanja Općinskog vijeća, prema uputama iz javnog poziva.

Prijedlog iz stavka 1. ovog članka obavezno sadrži:

- naziv i sjedište ovlaštenog predlagatelja,

- podatke o kandidaturi (ime i prezime, datum i godina rođenja, prebivalište ili boravište – fotokopija osobne iskaznice ili prijave boravišta),

- obrazloženje prijedloga.

Prijedlog kandidata koji je nepravovremen, nepotpun ili nepravilno sastavljen neće se razmatrati.

Članak 7.

Ako na javni poziv ne pristigne najmanje pet važećih kandidatura, javni poziv za isticanje kandidatura ponovit će se najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave prethodnog javnog poziva.

Kandidati koji podnesu važeće prijave na ponovljeni javni poziv biti će birani u Savjet redovitim postupkom.

Javni poziv za isticanje kandidatura ponavljat će se sukladno stavku 1. ovog članka do konstituiranja Savjeta.

Članak 8.

Odbor za izbor i imenovanja Općinskog vijeća obavlja provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te u roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava sastavlja izvješće o provjeri formalnih uvjeta te utvrđuje popis važećih kandidatura.

Izvješće o provjeri formalnih uvjeta i popis važećih kandidatura dostavljaju se Općinskom vijeću te se objavljuju na mrežnim stranicama Općine Matulji.

Članak 9.

Općinsko vijeće na prvoj sjednici nakon objave popisa važećih kandidatura raspravlja izvješće o provjeri formalnih uvjeta.

Popis važećih kandidatura utvrđuje se na način da se ime i prezime kandidata na listi navodi prema redoslijedu zaprimljenih pravovaljanih prijedloga.

Lista sadrži:

- naznaku predlagatelja,

- ime i prezime kandidata,

- datum i godina rođenja.

Nakon rasprave o izvješću o provjeri formalnih uvjeta, Općinsko vijeće s popisa važećih kandidatura javnim glasovanjem bira članove Savjeta.

Članak 10.

U slučaju da nije moguće izabrati Savjet zbog dva ili više kandidata s jednakim brojem glasova, glasovanje se ponavlja za izbor kandidata do punog broja članova Savjeta između onih kandidata koji u prvom krugu nisu izabrani jer su imali jednak broj glasova. Glasovanje se ponavlja dok se ne izaberu svi članovi Savjeta.

Članovi Savjeta među sobom izabiru jednog predstavnika Savjeta u savjet mladih jedinice područne (regionalne) samouprave.

Rezultati izbora za članove Savjeta objavljuju se na mrežnim stranicama Općine Matulji.

4. Konstituiranje Savjeta

Članak 11.

Prvu sjednicu Savjeta mladih saziva predsjednik Općinskog vijeća, u roku od 30 dana od dana objave rezultata izbora.

Savjet se smatra konstituiranim izborom predsjednika Savjeta.

Obavijest o konstituiranju Savjeta objavljuje se na mrežnim stranicama Općine Matulji.

Članak 12.

Predsjednika i zamjenika predsjednika Savjeta biraju i razrješuju članovi Savjeta većinom glasova svih članova Savjeta, sukladno odredbama Zakona o savjetima mladih.

Ako Savjet u roku od 30 dana od dana proglašenja službenih rezultata izbora za članove Savjeta ne izabere predsjednika Savjeta, Općinsko vijeće objavit će novi javni poziv za izbor članova Savjeta.

5. Mandat članova

Članak 13.

Mandat članova Savjeta počinje danom konstituiranja Savjeta.

Članovi Savjeta mladih biraju se na razdoblje trajanja mandata Općinskog vijeća koje ih je izabralo, pri čemu im mandat traje do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju sljedećih redovitih izbora koji se održavaju svake četvrte godine sukladno odredbama zakona kojim se uređuju lokalni izbori, odnosno do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Općinskog vijeća sukladno odredbama zakona kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava.

Općinsko vijeće razriješit će člana Savjeta i prije isteka mandata

- na osobni zahtjev člana Savjeta,

- ako neopravdano izostane s najmanje 50% sjednica Savjeta u godini dana.

Član Savjeta koji za vrijeme trajanja mandata navrši trideset godina nastavlja s radom u Savjetu do isteka mandata na koji je izabran.

Ako se broj članova Savjeta spusti ispod dvije trećine početnog broja, Općinsko vijeće će provesti postupak dodatnog izbora za onoliko članova koliko ih je prestalo biti članom prije isteka mandata.

Mandat članova Savjeta izabranih postupkom dodatnog izbora traje do isteka mandata

članova Savjeta izabranih u redovitom postupku biranja članova Savjeta.

Općinsko vijeće raspustit će Savjet samo ako Savjet ne održi sjednicu dulje od šest mjeseci.

6. Djelokrug rada

Članak 14.

U okviru svog djelokruga Savjet mladih:

- bira predsjednika i zamjenika predsjednika Savjeta;

- donosi Poslovnik o radu Savjeta;

- osniva stalna i povremena radna tijela, te bira i razrješava članove radnih tijela;

- raspravlja na sjednicama Savjeta o pitanjima značajnim za rad, kao i o pitanjima iz djelokruga Općinskog vijeća koji su od interesa za mlade;

- u suradnji sa predsjednikom Općinskog vijeća inicira donošenje odluka, programa i drugih akata od značaja za mlade i unaprjeđenje položaja mladih na području Općine Matulji;

- predlaže Općinskom vijeću raspravu o pojedinim pitanjima od značenja za unapređivanje položaja mladih na području Općine Matulji te način rješavanja navedenih pitanja;

- putem svojih predstavnika sudjeluje u radu Općinskog vijeća prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata, davanjem mišljenja, prijedloga i preporuka o pitanjima i temama od interesa za mlade;

- sudjeluje u izradi, provedbi i praćenju provedbe lokalnih programa za mlade, daje pisana očitovanja i prijedloge nadležnim tijelima o potrebama i problemima mladih, a po potrebi predlaže i donošenje programa za otklanjanje nastalih problema i poboljšanje položaja mladih;

- potiče informiranje mladih, međusobnu suradnju Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj te suradnju i razmjenu iskustava s organizacijama civilnog društva i odgovarajućim tijelima drugih zemalja;

- potiče mlade na aktivnu participaciju u Općini Matulji te ih prema potrebi poziva na sjednice i uključuje u svoj rad;

- po potrebi poziva predstavnike tijela Općine Matulji na sjednice Savjeta;

- predlaže i podnosi Općinskom vijeću na odobravanje program rada i financijski plan za ostvarivanje programa rada Savjeta;

- potiče razvoj financijskog okvira provedbe politike za mlade i podrške razvoju organizacija mladih i za mlade, te sudjeluje u programiranju prioriteta natječaja i određivanje kriterija financiranja organizacija mladih i za mlade;

- obavlja i druge savjetodavne poslove od interesa za mlade.

7. Način rada Savjeta

Članak 15.

Savjet mladih predstavlja predsjednik Savjeta.

Zamjenik predsjednika zamjenjuje predsjednika za vrijeme njegove odsutnosti i spriječenosti u obavljanju dužnosti.

Članak 16.

Savjet radi na sjednicama koje se održavaju kao redovite i izvanredne, a saziva ih i njima predsjeda predsjednik Savjeta.

Redovite sjednice Savjeta predsjednik saziva najmanje jednom svaka tri mjeseca, a po potrebi i češće.

Sjednica Savjeta može se održati i elektroničkim putem.

Članovima Savjeta koji ne mogu nazočiti sjednici Savjeta koja se održava fizički omogućit će se, sukladno tehničkim i organizacijskim mogućnostima, sudjelovanje na sjednici Savjeta elektroničkim putem, odnosno audio i/ili videokonferencijskim putem.

Članovi Savjeta koji će na sjednici Savjeta sudjelovati na način opisan stavkom 4. ovoga članka, o tome će predsjednika Savjeta obavijestiti najkasnije tri dana prije održavanja sjednice Savjeta.

Predsjednik Savjeta dužan je na prijedlog najmanje 1/3 članova Savjeta sazvati izvanrednu sjednicu Savjeta u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva.

Članak 17.

Savjet donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina članova Savjeta, osim ako Zakonom o savjetima mladih nije određeno drukčije.

Ako su prilikom odlučivanja glasovi podijeljeni na jednak broj glasova za i protiv, odlučujući je glas predsjednika.

Član Savjeta koji ima osobni interes u donošenju odluka o nekim pitanjima, može sudjelovati u raspravi o tom pitanju, ali je izuzet od odlučivanja.

Smatra se da je član savjeta mladih neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluka o nekom pitanju ako se odluka odnosi na projekt u kojemu osobno sudjeluje ili sudjeluje pravna osoba u kojoj on ima udio u vlasništvu ili je član Savjeta ujedno i član pravne osobe ili njezinih tijela upravljanja.

O neposrednoj osobnoj zainteresiranosti člana Savjeta za donošenje odluke o nekom pitanju odlučuje savjet mladih.

Članak 18.

U radu Savjeta mogu sudjelovati i osobe koje nisu članovi Savjeta, ako svojim radom mogu pridonijeti boljem radu Savjeta u pripremi stručnih podloga za zauzimanje stajališta na postupku izrade, donošenja i provedbe Programa rada Savjeta i drugih akata iz djelokruga rada Savjeta, te davanju mišljenja, prijedloga i preporuka Općinskog vijeća u vezi s donošenjem odluka i programa od interesa za mlade.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka sudjeluju u radu Savjeta, ali bez prava glasovanja na sjednicama Savjeta.

Na sjednice Savjeta se, prema potrebi, pozivaju i predstavnici pojedinih tijela Općine Matulji, ako to zahtijeva sadržaj dnevnog reda o kojem raspravlja i odlučuje Savjet.

8. Poslovnik o radu i Program rada Savjeta

Članak 19.

Savjet donosi Poslovnik o svom radu, kojim se pobliže uređuje način rada Savjeta u skladu sa Zakonom o savjetima mladih i ovom odlukom.

Poslovnik o radu Savjeta donosi se većinom glasova svih članova Savjeta.

Članak 20.

Svoj rad Savjet temelji na programu rada koji donosi većinom glasova svih članova Savjeta.

Savjet donosi program rada i financijski plan Savjeta za svaku kalendarsku godinu.

Program rada sadržava godišnje aktivnosti Savjeta u skladu s njegovim djelokrugom rada i to:

- sudjelovanje u kreiranju i praćenju provedbe lokalnog programa djelovanja za mlade,

- suradnja s drugim savjetodavnim tijelima mladih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu,

- konzultiranje s mladima i organizacijama mladih i za mlade o temama bitnim za mlade,

- suradnja s tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u politici za mlade,

- ostale aktivnosti važne za rad Savjeta i poboljšanje položaja mladih.

Program rada Savjeta obuhvaća i ostale sadržaje u sklopu djelokruga rada Savjeta za poboljšanje položaja mladih, uključivanje mladih u razrješavanje njihovih problema i lokalnu zajednicu, te organiziranje tematskih foruma, tribina i radionica radi boljeg informiranja mladih i suradnje s mladima u Republici Hrvatskoj i šire.

Članak 21.

Ako su programom rada Savjeta za provedbu planiranih sadržaja predviđena financijska sredstva, ta se sredstva, na temelju financijskog plana, osiguravaju u Proračunu Općine Matulji u skladu sa Zakonom, ovom Odlukom i Statutom Općine Matulji.

Program rada Savjeta popraćen financijskim planom donosi se i podnosi na odobravanje Općinskom vijeću najkasnije do 30. studenog tekuće godine za sljedeću kalendarsku godinu.

O svom radu Savjet podnosi godišnje izvješće Općinskom vijeću do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu te ga dostavlja na znanje Općinskom načelniku koji ga objavljuje na mrežnim stranicama Općine Matulji.

9. Radna tijela

Članak 22.

Savjet može, u skladu sa svojim djelokrugom, imenovati svoje stalne i povremene radne skupine za uža područja djelovanja, te organizirati forume, tribine i radionice za pojedine dobne skupine mladih ili srodne vrste problema mladih.

U radna se tijela, osim članova Savjeta, mogu birati, bez prava glasa, i stručnjaci iz pojedinih područja za koja se osnivaju radna tijela, a koji mogu svojim stručnim znanjima utjecati na bolju pripremu programa i njihovo ostvarivanje.

Prema potrebi, radna tijela sudjeluju u organiziranju foruma, tribina, predavanja i radionica za pojedine specijalizirane sadržaje od interesa za mlade.

10. Financiranje, prostorni i drugi uvjeti za rad Savjeta

Članak 23.

Financijska sredstva za rad i program rada Savjeta, prostorne, tehničke i druge materijalne uvjete za rad Savjeta osigurava Općina Matulji. Financijska sredstva za rad Savjeta sukladno mogućnostima osiguravaju se u Proračunu Općine Matulji.

Članovi Savjeta ne primaju naknadu za svoj rad.

Članovi Savjeta imaju pravo na naknadu troškova prijevoza za dolazak na sjednice Savjeta, kao i drugih putnih troškova neposredno vezanih za rad u Savjetu.

11. Odnos Savjeta, Općinskog Vijeća i Općinskog načelnika

Članak 24.

Općinsko vijeće sve pozive i materijale za svoje sjednice te zapisnike s održanih sjednica dostavlja Savjetu u istom roku kao i članovima Općinskog vijeća te je obvezno i na drugi prikladan način informirati Savjet o svom radu, a na prijedlog Savjeta raspravit će i pitanje od interesa za mlade.

Predsjednik Općinskog vijeća po potrebi, a najmanje svakih šest mjeseci održava zajednički sastanak sa Savjetom, na koji po potrebi poziva i druge članove Općinskog vijeća i drugih tijela Općine Matulji.

Inicijativu za zajednički sastanak predsjednika Općinskog vijeća i Savjeta može pokrenuti i Savjet.

Na prijedlog Savjeta Općinsko vijeće će raspraviti pitanje od interesa za mlade, i to najkasnije na prvoj sljedećoj sjednici od dana dostave zahtjeva Savjeta pod uvjetom da je prijedlog podnesen najkasnije sedam dana prije dana održavanja sjednice Općinskog vijeća.

Predsjednik, zamjenik predsjednika ili drugi član Savjeta kojeg Savjet imenuje dužan je odazvati se pozivima na sjednice Općinskog vijeća, prisustvovati sjednicama s pravom sudjelovanja u raspravi, ali bez prava glasa te dostaviti svaki podatak ili izvještaj koji o pitanju iz njegova djelokruga zatraži Vijeće.

Članak 25.

Općinski načelnik po potrebi, a najmanje svakih šest mjeseci održava zajednički sastanak sa Savjetom na kojem se raspravlja o svim pitanjima od interesa za mlade te o međusobnoj suradnji i drugim pitanjima.

Općinski načelnik svakih šest mjeseci pisanim putem obavještava Savjet o svojim aktivnostima od važnosti i interesa za mlade.

12. Prijelazne i završne odredbe

Članak 26.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o osnivanju Savjeta Mladih Općine Matulji („Službene novine Primorsko-goranske županije“: 23/2014, 25/2022).

Članak 27.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“.

 

 

 

KLASA: 024-04/23-02/0018

URBROJ:2170-27-01/1-23-4

Matulji, 08.12. 2023.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE MATULJI

Predsjednica Općinskog vijeća

Iva Letina v.r.

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2301&mjesto=51211&odluka=79
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr