SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 43. Petak, 16. prosinca 2022.
OPĆINA MRKOPALJ

40.

Temeljem odredbe članka 18. stavka 1. Zakona o proračunu (»Narodne novine« broj 144/21 ) i članka 26. Statuta Općine Mrkopalj (»Službene novine Primorsko- goranske županije« broj 10/21) Općinsko vijeće Općine Mrkopalj, na sjednici održanoj 9. prosinca 2022. godine donosi

ODLUKU

o izvršavanju Proračuna Općine Mrkopalj
za 2023. godinu

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuju se prihodi i primici te rashodi i izdaci Proračuna Općine Mrkopalj za 2023. godinu (u daljnjem tekstu: Proračun) i njihovo ostvarivanje odnosno izvršavanje, opseg zaduživanja i jamstava Općine, upravljanje financijskom i nefinancijskom imovinom, prava i obveze korisnika proračunskih sredstava, te druga pitanja u izvršavanju Proračuna.

Članak 2.

Proračun se sastoji od općeg dijela , posebnog dijela i obrazloženja.

Opći dio proračuna sadrži sažetak Računa prihoda i rashoda i Računa financiranja, Račun prihoda i rashoda i Račun financiranja.

Račun prihoda i rashoda sastoji se od prihoda i rashoda iskazanih prema izvorima financiranja i ekonomskoj klasifikaciji te rashoda iskazanih prema funkcijskoj klasifikaciji .

U računu financiranja iskazuju se primici od financijske imovine i zaduživanja te izdaci za financijsku imovinu i otplate instrumenata zaduživanja prema izvorima financiranja i ekonomskoj klasifikaciji.

Posebni dio proračuna sastoji se od plana rashoda i izdataka iskazanih po organizacijskoj klasifikaciji, izvorima financiranja i ekonomskoj klasifikaciji, raspoređenih u programe koje se sastoje od aktivnosti i projekata.

Obrazloženje proračuna sastoji se od obrazloženja općeg dijela proračuna i obrazloženja posebnog dijela proračuna .

Članak 3.

Stvarna naplata prihoda i primitaka nije ograničena procjenom prihoda u Proračunu.

Iznosi rashoda i izdataka smatraju se maksimalnim svotama, tako da stvarni rashodi i izdaci Općine Mrkopalj ne smiju biti veći od planiranih.

Članak 4.

Ako tijekom godine dođe do znatnije neusklađenosti planiranih prihoda i izdataka Proračuna, njegovo uravnoteženje, odnosno preraspodjela sredstava između proračunskih korisnika, predložit će se Općinskom vijeću da donese izmjene i dopune važećeg Proračuna.

Općinski načelnik može odobriti preraspodjelu sredstava unutar pojedinog razdjela ili između pojedinih razdjela, time da umanjenje pojedine stavke ne može biti veće od 5% sredstava utvrđenih u stavci koja se umanjuje.

Članak 5.

Za planiranje i izvršavanje Proračuna te za naplatu prihoda i primitaka iz svoje nadležnosti te uplate u proračun i evidentiranje u proračunu odgovoran je Općinski načelnik.

Nabava robe, radova i usluga provodi se u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i Pravilnikom o provedbi postupka jednostavne nabave.

Članak 6.

Korištenje proračunskih sredstava posebnog dijela Proračuna ovisit će o visini i dinamici ostvarenja prihoda Proračuna, time da će prioritet imati materijalni izdaci tijela Općine, Jedinstvenog upravnog odjela, društvenih djelatnosti i komunalnog sustava.

Glede neravnomjerne dinamike priljeva sredstava Općinski načelnik može samostalno utvrđivati prioritete izmirenja proračunskih izdataka.

Članak 7.

Općina se može zaduživati ,davati suglasnost za zaduživanje, te davati jamstvo u skladu sa Zakonom.

Odluku o dugoročnom zaduživanju Općine ,o davanju suglasnosti za zaduživanje te o davanju jamstva donosi Općinsko vijeće , a ugovor o jamstvu sklapa Općinski načelnik.

Zaduženje Općine na dan 1. siječnja 2023. godine po osnovi kredita iznosi 12.055,52 eura. Očekivani iznos duga na kraju 2023. godine iznosit će 0,00 eura.

Članak 8.

Općinski načelnik odobrava korištenje sredstava za isplatu plaća, naknada, potpora i materijalnih prava djelatnika sukladno planiranim iznosima u Proračunu.

Članak 9.

Slobodna novčana sredstva Proračuna mogu se oročavati kod poslovnih banaka, pod uvjetom da to ne ometa redovno izvršavanje proračunskih izdataka.

Za potpisivanje ugovora za namjene iz prethodnog stavka ovlašten je Općinski načelnik.

Članak 10.

Pravna osoba u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu Općine Mrkopalj kao i ustanova čiji je osnivač Općina smije se zaduživati samo uz suglasnost Općinskog vijeća sukladno Zakonu.

Članak 11.

Proračunski korisnici ne mogu preuzimati obveze na teret proračunskih sredstava iznad svote koja im je raspoređena u Posebnom dijelu Proračuna.

Članak 12.

Sredstva za rashode i tekuće izdatke (osim za održavanje objekata i opreme) korisnika Proračuna izvršavat će se u približnim dvanaestinama godišnjeg plana, u skladu s likvidnim mogućnostima Proračuna.

Članak 13.

U slučaju nastupa posebnih okolnosti, tijekom izvršavanja Proračuna Općinski načelnik može donositi odluke kojima se osiguravaju sredstva za financiranje mjera i aktivnosti vezanih za te posebne okolnosti, uključujući i odluke o preraspodjelama ,bez ograničenja odnosno u postotku većem od propisanog Zakonom o proračunu.

Posebne okolnosti iz stavka 1. ovoga članka podrazumijevaju događaji i određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu.

Nastup posebnih okolnosti iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje Općinsko vijeće posebnom odlukom u kojoj određuje i rok trajanja odluke o nastupu posebnih okolnosti.

Općinski načelnik je dužan izvještavati Općinsko vijeće o svim odlukama koje se donose u skladu sa stavkom 1. ovoga članka te o njihovoj primjeni.

Članak 14.

U proračunu se utvrđuju sredstva za proračunsku zalihu u iznosu od 2.700,00 eura.

Sredstva proračunske zalihe koriste se za financiranje rashoda nastalih pri otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških i ostalih nepredvidivih nesreća odnosno izvanrednih događaja tijekom godine.

Sredstva proračunske zalihe ne mogu se koristiti za pozajmljivanje.

O korištenju sredstava proračunske zalihe odlučuje Općinski načelnik.

U Rješenju o odobravanju sredstava na teret proračunske zalihe utvrđuje se namjena ,način, dinamika isplate i rokovi utroška sredstava.

Općinski načelnik je obvezan izvijestiti Općinsko vijeće o korištenju proračunske zalihe, sukladno Zakonu.

Članak 15.

Za isporuke robe, radova i usluga plaćanje predujmom predviđa se samo iznimno, na temelju prethodno dobivene suglasnosti općinskog načelnika .

Članak 16.

Financijske obveze koje ne budu podmirene do 31. 12. 2022. godine podmirit će se iz namjenski odobrenih sredstava Proračuna za 2023.godinu.

O viškovima prihoda ostvarenih u 2022. godini odlučuje Općinsko vijeće.

Članak 17.

Jedinstveni upravni odjel izrađuje polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Mrkopalj za prvo polugodište 2023. godine i dostavlja ga Općinskom načelniku do 5. rujna 2023. godine.

Općinski načelnik podnosi Općinskom vijeću na donošenje polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna do 15. rujna 2023. godine.

Članak 18.

Jedinstveni upravni odjel izrađuje godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Mrkopalj za 2023. godinu i dostavlja ga Općinskom načelniku do 1. svibnja 2024. godine.

Općinski načelnik podnosi Općinskom vijeću na donošenje godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Mrkopalj za 2023. godinu do 1. lipnja 2024. godine.

Članak 19.

Ova Odluka objavit će se u 'Službenim novinama Primorsko-goranske županije', a stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine.

KLASA: 024-02/22-01/01

URBROJ: 2170-29-01-22-41

Mrkopalj,09. prosinca 2022.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE MRKOPALJ

Predsjednica

Helena Crnković, v. r.

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2250&mjesto=51315&odluka=40
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr