SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 31. Četvrtak, 6. listopada 2022.
GRAD OPATIJA

71.

Na temelju članka 2. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanja ('Narodne novine' broj 10/97, 107/07, 94/13 i 98/19), članka 37. Zakona o dadiljama ('Narodne novine' broj 37/13 i 98/19), članka 6. Odluke o utvrđivanju mjerila za osiguranje sredstava za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja i naobrazbe u Primorsko-goranskoj županiji ('Službene novine Primorsko-goranske županije' broj 10/11) i članka 29. Statuta Grada Opatije ('Službene novine Primorsko-goranske županije 25/09, 30/09-ispravak, 7/13, 3/18, 5/18-ispravak, 3/20 i 3/21), Gradsko vijeće Grada Opatije dana 29. rujna 2022. godine donosi

ODLUKU

o kriterijima za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova programa predškolskog odgoja i obrazovanja
u ustanovama drugih osnivača te u obrtima
registriranim za čuvanje djece

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

1) Ovom Odlukom se utvrđuju uvjeti, mjerila te postupak za ostvarivanje prava na sufinanciranje, kao i visina sufinanciranja programa predškolskog odgoja i obrazovanja u ustanovama drugih osnivača te u obrtima registriranim za čuvanje djece.

2) Odredbe ove Odluke koje se odnose na roditelje, odnose se i na skrbnike i udomitelje.

3) Tijelo nadležno za rješavanje je upravno tijelo Grada Opatije nadležno za poslove predškolskog odgoja i obrazovanja ( u daljnjem tekstu 'nadležno tijelo').

Članak 2.

1) Uvjeti za ostvarivanje prava su:

- prebivalište (za strance – stalni boravak) na području Grada Opatije za dijete,

- prebivalište (za strance – stalni boravak) na području Grada Opatije najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za jednog roditelja,

- zaposlenost oba roditelja djeteta (za samohrane roditelje – roditelj) i

- potvrda Dječjeg vrtića Opatija da je podnijeta prijava za upis djeteta u vrtić te da dijete nije upisano radi nedostatka kapaciteta.

2) Uvjeti iz stavka 1. alineje 1. do 4. moraju biti ispunjeni kumulativno.

3) Radi ispunjavanja uvjeta prebivališta odnosno stalnog boravka za strance potrebno je da roditelj koji podnosi zahtjev za upis djeteta i dijete imaju prebivalište ili stalni boravak (za strance) na području Grada Opatije, i to na istoj adresi.

4) Iznimno, za dijete i članove iste obitelji (istog domaćinstva) koji imaju prebivalište odnosno stalni boravak (za strance) na području Male i Vele Učke, uvjet za ostvarivanje prava je samo zaposlenost oba roditelja (za samohrane roditelje – roditelj) djeteta.

5) Roditelji koji imaju status redovnog učenika ili studenta izjednačavaju se sa zaposlenim roditeljima.

II. VISINA SUFINANCIRANJA

Članak 3.

1) Grad Opatija sufinancirati će troškove programa predškolskog odgoja i obrazovanja (ekonomska cijena) u ustanovama drugih osnivača te u obrtima registriranim za čuvanje djece u koje su upisana djeca odnosno cijene usluga koju plaćaju ili bi trebali plaćati roditelji.

2) Maksimalan iznos sufinanciranja ne može biti veći od razlike između ekonomske cijene i cijene koju plaćaju roditelji za istovjetni program u Dječjem vrtiću Opatija, pri čemu cijena koju plaćaju roditelji ne može biti niža od cijene usluge koja se plaća za istovjetni program u Dječjem vrtiću Opatija.

3) Iznimno od stavka 2. ovog članka, ukoliko je u program predškolskog odgoja i obrazovanja u ustanovama drugih osnivača te u obrtima registriranim za čuvanje djece upisano drugo i svako sljedeće dijete iz iste obitelji (istog domaćinstva), a starije dijete iz iste obitelji je upisano u programe Dječjeg vrtića Opatija ili se istovremeno nalazi na redovitom školovanju u osnovnoj ili srednjoj školi ili na fakultetu, Grad Opatija financira ukupnu cijenu usluge programa.

4) Pod starijim djetetom iz iste obitelji (istog domaćinstva) iz stavka 3. ovog članka podrazumijeva se dijete koje ima prebivalište odnosno stalni boravak na istoj adresi, kao i dijete istog roditelja za koje se traži sufinanciranje programa.

III. NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA NA SUFINANCIRANJE

Članak 4.

1) Zahtjev za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova programa predškolskog odgoja i obrazovanja podnosi se za svaku pedagošku godinu.

2) Uz zahtjev se prilažu dokumenti kojima se dokazuje ispunjavanje uvjeta za sufinanciranje, a navedeni su na obrascu zahtjeva koji je dostupan u pisarnici i na web stranici Grada Opatije i to:

- potvrda o radnom statusu roditelja (potvrda ili elektronički zapis Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ne starija od mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno jednakovrijedna isprava koju je izdalo nadležno tijelo u inozemstvu (ovjereni prijevod), ukoliko je roditelj zaposlen u inozemstvu),

- potvrda Dječjeg vrtića Opatija da je podnijeta prijava za upis djeteta u vrtić te da dijete nije upisano radi nedostatka kapaciteta.

- potvrda o upisu djeteta u ustanovu ili obrt iz članka 1. ove Odluke sa podacima o visini ekonomske cijene ili cijene usluge te cijene koju plaćaju roditelji,

- preslika ugovora podnositelja zahtjeva s ustanovom ili obrtom iz članka 1. ove Odluke

3) Podnositelj zahtjeva koji želi ostvariti financiranje ukupne cijene programa iz članka 3. stavka 3. ove Odluke, dužan je uz dokumentaciju iz prethodnog stavka ovog članka dostaviti i potvrdu da je starije dijete iz iste obitelji (istog domaćinstva) upisano u program Dječjeg vrtića Opatija u pedagoškoj godini za koju se traži sufinanciranje ili potvrdu da se istovremeno nalazi na redovitom školovanju u osnovnoj ili srednjoj školi ili na fakultetu u školskoj/akademskoj godini za koju se traži financiranje.

Članak 5.

1) Ako podaci iskazani u zahtjevu nisu potpuni i/ili nisu dostavljeni svi prilozi navedeni u obrascu, podnositelj zahtjeva dužan je na traženje nadležnog tijela dopuniti zahtjev i/ili dostaviti tražene priloge u roku od 15 dana od dana dostave poziva za dopunu.

2) Nadležno tijelo, radi pojašnjenja ili utvrđivanja činjeničnog stanja nužnog za donošenje odluke, ovlašteno je od podnositelja zahtjeva zatražiti dodatnu dokumentaciju u roku iz stavka 1. ovog članka.

3) Smatrat će se da je podnositelj odustao od zahtjeva ako dopunjeni zahtjev odnosno traženi prilozi ne budu dostavljeni u roku iz stavka 1. ovog članka.

4) Nadležno tijelo, radi pojašnjenja ili utvrđivanja činjeničnog stanja nužnog za donošenje odluke, ovlašteno je prikupljati dokaze iz vlastitih evidencija ili evidencija drugih javnih tijela.

Članak 6.

1) O zahtjevu za ostvarivanje prava odlučuje se rješenjem u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva temeljem podataka i dokumentacije iz zahtjeva kao i podataka iz službenih evidencija nadležnog tijela i evidencija drugih javnopravnih tijela, koje vrijedi za tekuću pedagošku godinu.

2) Ostvarivanje prava u pravilu započinje teći od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva .

3) Iznimno, korisnik započinje s ostvarivanjem prava i za mjesec u kojem je podnio zahtjev, ukoliko je zahtjev podnesen do desetog dana u mjesecu.

Članak 7.

S ustanovama i/ili obrtima, u koje su djeca koja su ostvarila pravo na sufinanciranje upisana, Grad Opatija će sklopiti ugovor o sufinanciranju.

Članak 8.

1) Korisnik prava je dužan odmah, a najkasnije u roku od 8 dana, prijaviti svaku promjenu činjenice koja bi utjecala na ostvarivanje prava.

2) U slučaju da se temeljem podataka iz stavka 1. odnosno drugih podataka s kojima raspolaže Grad Opatija utvrdi da su se promijenile činjenice i okolnosti koje su utjecale na ostvarivanje prava, korisniku će se ukinuti pravo na sufinanciranje.

3) U slučaju da se temeljem podataka s kojima raspolaže nadležno tijelo utvrdi da da je podnositelj zahtjeva kod podnošenja zahtjeva dao netočne podatke koje su utjecale na ostvarivanje prava, poništiti će se rješenje o pravu na sufinanciranje, a podnositelj zahtjeva biti će dužan isplaćeni iznos na ime sufinanciranja vratiti u Proračun Grada Opatije.

Članak 9.

Grad Opatija zadržava pravo neizdavanja rješenja roditelju koji podnosi zahtjev u trenutku kada za to ne postoje dostatna sredstva u Proračunu, a zahtjev se razmatra ponovo kada sredstva budu osigurana izmjenama Proračuna za tekuću godinu.

Članak 10.

Rješenja kojima je prema Odluci o kriterijima za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova programa u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja drugih osnivača za pedagošku godinu 2022./2023. ('Službenim novinama Primorsko-goranske županije' broj 22/22) odobreno sufinanciranja smještaja djece u tekućoj pedagoškoj godini izmijeniti će se po zahtjevu roditelja u skladu s odredbama ove odluke.

Članak 11.

1) Ova Odluka objavljuje se u 'Službenim novinama Primorsko-goranske županije', a stupa na snagu osmog dana od dana objave.

2) Stupanjem na snagu Ove odluke prestaje važiti Odluka o kriterijima za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova programa u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja drugih osnivača za pedagošku godinu 2022./2023. ('Službene novine Primorsko-goranske županije' broj 22/22) i Odluka o uvjetima i načinu sufinanciranja djelatnosti dadilja ('Službene novine Primorsko-goranske županije' broj 5/15).

KLASA: 601-02/22-01/6

UR.BROJ: 2170-12-01-22-1

Opatija, 29. rujan 2022.

GRADSKO VIJEĆE GRADA OPATIJE

Predsjednica Gradskog vijeća

dr. sc. Neva Slani, v. r.

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2238&mjesto=10006&odluka=71
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr