SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 24. Četvrtak, 4. kolovoza 2022.
KOMUNALNO DRUŠTVO VODOOPSKRBA I ODVODNJA CRES LOŠINJ D.O.O.

1.

Na temelju članka 109. stavci 2. do 5. Zakona o vodnim uslugama (Narodne novine, broj 66/19) i članka 33 Društvenog ugovora društva Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj d.o.o., Skupština društva donosi

ODLUKU

O CIJENI VODNIH USLUGA

I.

Ovom se Odlukom određuju vrste vodnih usluga koje se pružaju na vodoopskrbnom području i području aglomeracije, visina cijene (tarifa vodne usluge), način obračuna i plaćanja usluge i iskaz javnih davanja koja se obračunavaju i naplaćuju uz cijenu usluge.

II.

Na vodoopskrbnom području isporučitelja vodne usluge koje čine Grad Cres i Grad Mali Lošinj pružaju se vodne usluge javne vodoopskrbe.

Na području Grada Cresa ne pružaju se vodne usluge javne vodoopskrbe u sljedećim naseljima: Porozina, Merag, Vodice, Predošćica, Dragozetići, Pernat i Podol. Na području Grada Mali Lošinj ne pružaju se vodne usluge javne vodoopskrbe na otocima-naseljima: Srakane i dijelu naselja Unije.

Na području aglomeracije isporučitelja vodne usluge koje čine Grad Cres i Grad Mali Lošinj pružaju se vodne usluge javne odvodnje s uslugom pročišćavanja otpadnih voda i usluge crpljenja i odvoza otpadnih voda iz individualnih sustava odvodnje.

Za područje Grada Cresa ne pružaju se vodne usluge javne odvodnje u naseljima: Porozina, Merag, Vodice Predošćica, Dragozetići, Pernat, Podol, Loznati, Lubenice, Vrana, Zbičina, Hrasta, Stivan, Miholašćica (stara jezgra), Belej. Za područje Grada Mali Lošinj ne pružaju se vodne usluge javne odvodnje u naseljima: Ustrine, Osor, Punta Križa, Sv. Jakov, Ćunski, Artatore i na otocima-naseljima: Srakane i dijelu naselja Unije. U svim navedenim naseljima pružaju se usluge crpljenja i odvoza otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama osim u naselja na otocima: Srakane i dijelu naselja Unije.

III.

Tarifa vodnih usluga za kućanstva određuje se u visinama, bez uključenog poreza na dodanu vrijednost, kako slijedi: 7. cijena vodne usluge crpljenja i odvoza otpadnih voda iz individualnih sustava odvodnje iznosi:

*datoteka se nalazi na kraju dokumenta*

7. cijena vodne usluge crpljenja i odvoza otpadnih voda iz individualnih sustava odvodnje iznosi:

*datoteka se nalazi na kraju dokumenta*

5. cijena vodne usluge crpljenja i odvoza otpadnih voda iz individualnih sustava odvodnje:

*datoteka se nalazi na kraju dokumenta*

IV

Tarifa vodnih usluga za korisnike koji nisu kućanstva određuje se u visinama, bez uključenog poreza na dodanu vrijednost, kako slijedi:

*datoteka se nalazi na kraju dokumenta*

V.

Korisnicima vodnih usluga javne vodoopskrbe cijena vodne usluge javne vodoopskrbe obračunava se prema isporučenoj količini vode očitanoj na glavnom vodomjeru mjesečno, a iznimno u duljim razdobljima u skladu s općim uvjetima isporuke vodnih usluga.

Korisnicima vodnih usluga javne vodoopskrbe u zajedničkim prostorijama zgrade sa više posebnih dijelova nekretnine – cijena vodne usluge obračunava se tako da se cijena utvrđena prema stavku 1. ove točke dijeli prema očitanju s pojedinačnih vodomjera odnosno ako pojedinačni vodomjeri nisu ugrađeni tako da se cijena utvrđena prema stavku 1. ove točke dijeli s brojem članova kućanstva, osim ako međuvlasničkim ugovorom nije drugačije uređeno.

VI.

Korisnicima vodnih usluga javne odvodnje koji imaju i koriste ispravan mjerač protoka ispuštene vode, neovisno o tom jesu li ili nisu priključeni na komunalne vodne građevine javne vodoopskrbe, cijena vodne usluge skupljanja otpadnih voda (i cijena vodne usluge pročišćavanja otpadnih voda) naplaćuje se prema količini (kubičnom metru) ispuštene otpadne vode izmjerenoj na mjeraču protoka mjesečno.

Korisnicima vodnih usluga javne odvodnje koji nemaju ili ne koriste ispravan mjerač protoka ispuštene otpadne vode, a priključeni su na komunalne vodne građevine javne vodoopskrbe - cijena vodne usluge skupljanja otpadnih voda (i cijena vodne usluge pročišćavanja otpadnih voda) se naplaćuje prema točki IV ove Odluke.

Korisnicima vodnih usluga javne odvodnje iz stavka 1. i 2. ove točke kojima je Pravilnikom o obračunavanju i plaćanju naknade za zaštitu voda (Narodne novine, broj 48/19) propisan fiksni gubitak – isti će se primijeniti na količine obračunate prema stavku 1. odnosno 2. ove točke.

VII.

Količina vode nužne za osnovne potrebe kućanstva iznosi 70 litara/dnevno po članu kućanstva.

Pod kućanstvom se podrazumijevaju sve fizičke osobe koje dijele isti stambeni prostor.

Pod socijalno ugroženim građanima su osobe kako je utvrđeno člankom 44. stavkom 4. Zakona o vodnim uslugama.

VIII.

Uz cijenu vodnih usluga iskazuju se zasebno porez na dodanu vrijednost, naknada za korištenje voda, naknada za zaštitu voda i naknada za razvoj, sukladno posebnim propisima.

IX.

Ova Odluka donesena je uz suglasnost Gradonačelnika Grada Cresa od 29.07.2022., klasa:325-01/22-01/3 urbr: 2170-4-02-22-2 te uz prethodnu suglasnost Gradonačelnice Grada Malog Lošinja od 27.06.2022., urbr: VIO-02/22-2/7-I, u skladu s člankom 109. stavkom 2. Zakona o vodnim uslugama.

X.

Ova Odluka objavljuje se u Službenim novinama Primorsko goranske županije, na internetskoj stranici isporučitelja vodne usluge te u jednom lokalnom mediju te će se najkasnije u roku od pet dana od dana objave u Službenim novinama Primorsko-goranske županije, dostaviti Vijeću za vodne usluge.

XI.

Ova Odluka stupa na snagu 01. kolovoza 2022. godine.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o cijenama vodnih usluga br. VIO-32/15-1/1-I od 18.lipnja 2015. godine.

U Cresu, 29. srpnja 2022.godine

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

Marin Gregorović, mag .polit.

Odluka u PDF formatu   


http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2231&mjesto=60048&odluka=1
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr