SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXIX. - broj 32. Petak, 17. prosinca 2021.
PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

251.

Na temelju članka 20. stavka 2. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ broj 158/03, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11, 56/16 i 98/19), članka 16. stavka 12. točke 4., članka 63. stavka 3., članka 65. stavka 1. i članka 66. stavka 3. Zakona o koncesijama („Narodne novine“ broj 69/17 i 107/20), članka 28. točke 13. Statuta Primorsko-goranske županije („Službene novine“ broj 23/09, 9/13, 25/13 - pročišćeni tekst, 5/18, 8/18 – pročišćeni tekst, 2/20 i 4/21) i članka 84. Poslovnika Županijske skupštine Primorsko-goranske županije („Službene novine“ broj 26/09, 9/13, 25/13 - pročišćeni tekst i 4/21), Županijska skupština na 6. sjednici održanoj 16. prosinca 2021. godine, donijela je

O D L U K U

o izmjeni Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru za izgradnju, rekonstrukciju i gospodarsko korištenje ugostiteljske terase i plaže ispred
restorana Mali Raj, Ičići, Grad Opatija

Članak 1.

U članku 1. Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru za izgradnju, rekonstrukciju i gospodarsko korištenje ugostiteljske terase i plaže ispred restorana Mali Raj, Ičići, Grad Opatija („Službene novine Primorsko-goranske županije“ 11/16) – dalje u tekstu: Odluka o davanju koncesije riječi:

„“Ugostiteljski obrt Restoran „Mali Raj“, vlasnika Milana Sesara, Maršala Tita 191, 51410 Opatija, OIB: 22997340041

zamjenjuju se riječima:

„Hotel-Restoran „Mali Raj“ MS d.o.o., Maršala Tita 191, 51410 Opatija OIB: 83292250774, zastupan po direktoru Milanu Sesaru“.

Članak 2.

U članku 2. iza stavka 2. Odluke o davanju koncesije dodaje se novi stavak koji glasi:

„Utvrđuje se da se na nivou ispod ugostiteljske terase nalaze pomoćne prostorije koje ulaze u obuhvat koncesije u funkciji pomoćnih prostorija.“

Dosadašnji stavci 3., 4. i 5. postaju stavci 4., 5. i 6.

Članak 3.

Na temelju ove Odluke Davatelj koncesije će trgovačkom društvu Hotel-Restoran „Mali Raj“ MS d.o.o., u roku od 30 dana od dana izvršnosti ove Odluke, ponuditi sklapanje 1. Dodatka Ugovoru broj P 011/07/2016 o koncesiji za izgradnju, rekonstrukciju i gospodarsko korištenje ugostiteljske terase i plaže ispred restorana Mali Raj, Ičići, Grad Opatija – dalje: Dodatak Ugovoru.

Prihod na temelju kojeg će se obračunati promjenjivi dio naknade za koncesiju za 2021. godinu mora obuhvaćati prihod novog Koncesionara Hotel-Restorana „Mali Raj“ d.o.o., te njegovog pravnog prednika Ugostiteljskog obrta „Mali Raj“.

Za Davatelja koncesije Dodatak Ugovoru iz stavka 1. ovoga članka potpisuje Župan Primorsko-goranske županije.

Članak 4.

Ova Odluka stupa na snagu prvog dana od dana objave u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“.

Obrazloženje

Ugostiteljski obrt Restoran „Mali Raj“, Maršala Tita 191, 51410 Opatija  je na temelju Odluke Županijske skupštine Primorsko–goranske županije o davanju koncesije na pomorskom dobru za izgradnju, rekonstrukciju i gospodarsko korištenje ugostiteljske terase i plaže ispred restorana Mali Raj, Ičići, Grad Opatija („Službene novine Primorsko-goranske županije“ br. 11/16) dana 15. rujna 2016. godine s Primorsko-goranskom županijom kao Davateljem koncesije sklopio Ugovor broj P011/07/2016 o koncesiji na pomorskom dobru za izgradnju, rekonstrukciju i gospodarsko korištenje ugostiteljske terase i plaže ispred restorana Mali Raj, Ičići, Grad Opatija.

Dana 18. lipnja 2021. godine Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije zaprimio je Zahtjev Koncesionara za izmjenom Odluke o davanju koncesije na način da novonastalo trgovačko društvo Hotel-restoran „Mali Raj“ MS d.o.o. bude novi koncesionar, a sve iz razloga korporativnog restrukturiranja Koncesionara - Ugostiteljskog obrta Restorana „Mali Raj“.

Dana 28. rujna 2021. godine kompletiran je Zahtjev koncesionara sa propisanom dokumentacijom u skladu člancima 62. i 63. Zakona o koncesijama („Narodne novine“ broj 69/17 i 107/20 – dalje u tekstu: ZOK). Dostavljena je i Odluka o prijenosu gospodarske cjeline sa UO „Mali Raj“ na „Mali Raj MS“ d.o.o. od 30. lipnja 2021. godine, a uvidom u Obrtni registar utvrđeno je da je Ugostiteljski obrt „Mali Raj“ prestao s djelovanjem dana 12. srpnja 2021. godine.

U međuvremenu, zaprimljen je dopis Carinske uprave da je dana 28. srpnja 2021. godine izvršen nadzor na pomorskom dobru u koncesiji, te je utvrđeno da na pomorskom dobru bez pravnog osnova Koncesionar obavlja gospodarsku djelatnost iznajmljivanja apartmana odnosno da obavlja djelatnost bez koncesije.

Koncesionaru je dana 2. rujna 2021. godine upućena opomena pred raskid Ugovora o koncesiji, te je pozvan da u roku od 30 dana otkloni razloge za raskid koncesije, te dostavi izjašnjenje o činjenicama utvrđenim nadzorom Područnog carinskog ureda Rijeka, što je i učinio.

U dostavljenom očitovanju od 07. listopada 2021. godine Koncesionar je naveo da su osobe zatečene u prostorijama koje Koncesionar temeljem Studije gospodarske opravdanosti i ostale ishodovane dokumentacije koristi kao pomoćne prostorije članovi njegove obitelji i da su prostori nakon njihovog odlaska vraćeni u prvobitno stanje te se kao takvi ne koriste za obavljanje gospodarske djelatnosti.

Dana 09. rujna 2021. godine Upravni odjel zaprimio je dopis Carinske uprave kojim se traži očitovanje Davatelja koncesije obzirom da je Carinska uprava utvrdila da umjesto Koncesionara Ugostiteljskog obrta „Mali Raj“ djelatnost obavlja trgovačko društvo Hotel-restoran „Mali Raj MS“ d.o.o., te je Carinska uprava obaviještena da je Koncesionar dostavio zahtjev, no da je pozvan na dostavu potrebne dokumentacije.

Slijedom navedenog na sjednici Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru u Primorsko-goranskoj županiji održanoj 14. listopada 2021. godine donesen je Zaključak da će se sukladno članku 73. stavak 3. ZOK-a pisanim putem obavijestiti Koncesionara o namjeri Davatelja koncesije da jednostrano raskine Ugovor o koncesiji te zatražiti njegovo pisano očitovanje.

Dana 28. listopada 2021. godine zaprimljeno je Pisano izjašnjenje Milana Sesara, vlasnika Ugostiteljskog obrta „Mali Raj“, u kojem se navodi kako ne stoje navodi iz Obavijesti o raskidu da je Koncesionar Ugostiteljski obrt „Mali Raj“ prenio prava iz Ugovora o koncesiji na treću osobu već da se radi o pravnom slijedniku Koncesionara, trgovačkom društvu „Mali Raj MS“ d.o.o. koje je preuzelo sva prava i obveze Ugostiteljskog obrta „Mali Raj“. U očitovanju se navodi i kako je na području koncesije izvršeno ulaganje od 4.353.000,00 kn kako je i predviđeno Ugovorom o koncesiji, da se uredno podmiruje naknada za koncesiju i da bi raskid koncesije uzrokovao nenadoknadivu materijalnu štetu, te još jednom moli da se žurno izvrši prijenos koncesije na trgovačko društvo koje je pravni slijednik Ugostiteljskog obrta „Mali Raj“. Posebno ističe činjenicu da je zahtjev za prijenos Ugovora o koncesiji podnesen 18. lipnja 2021. godine.

Članak 66. stavak 3. ZOK-a propisuje da se prijenos ugovora o koncesiji može dozvoliti u slučajevima koji su povezani sa stjecanjem vlasništva nad koncesionarom, nakon provedbe postupka rekonstruiranja, kroz postupke spajanja postojećeg koncesionara s budućim koncesionarom ili drugih oblika stjecanja vlasništva koji proistječu iz provedenog postupka rekonstruiranja, a u skladu sa stavkom 2. istog članka koji propisuje da prijenos ugovora o koncesiji ne smije umanjiti kvalitetu i narušiti kontinuitet provedbe ugovora o koncesiji.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci dostavilo je Mišljenje prema kojem se Zahtjev Koncesionara za prijenosom Koncesije može podvesti pod članak 63. stavak 3 ZOK-a, odnosno da se radi o korporativnom restrukturiranju koncesionara budući da se radi o nastavku poslovanja poduzetnika - koncesionara u novom obliku pod uvjetom da isto nije izvršeno radi izbjegavanja primjene Zakona o koncesijama, a naročito da se time ne bi neopravdano izbjegavala provedba novog postupka davanja koncesije, pri čemu da treba voditi računa o tome da li je Koncesionar do sada uredno izvršavao obveze iz ugovora o koncesiji.

Očevidima izvršenim na području koncesije od strane Povjerenstva za praćenje izvršavanja Odluka i Ugovora o koncesijama u Primorsko – goranskoj županiji dana 25. kolovoza 2017., 08. svibnja 2018., te 11. lipnja 2019. godine utvrđeno je da Koncesionar uredno koristi područje dano mu u koncesiju, da je izvršio propisana ulaganja te da je temeljem valjanih dokumenata o građenju, Studije gospodarske opravdanosti i Ugovora o koncesiji na nivou ispod ugostiteljske terase dane u koncesiju izvršio rekonstrukciju i uređenje pomoćnih prostorija koje nisu bile posebno istaknute u opisu područja koncesije prilikom donošenja Odluke o davanju koncesije i sklapanja Ugovora o koncesiji. Navedene prostorije nalaze na nivou ispod ugostiteljske terase navedene u opisu područja danog u koncesiju, a budući se pomorsko dobro ne može etažirati Odluka o davanju koncesije, te Ugovor o koncesiji pravni su osnov za korištenje istih za potrebe skladišta odnosno pomoćnih prostorija. Za gospodarsko korištenje u smislu iznajmljivanja istih nema pravnog osnova.

Dana 17. studenog 2021. godine Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru u Primorsko-goranskoj županiji utvrdilo je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju koncesije kojom će na mjesto Koncesionara Ugostiteljskog obrta Restorana „Mali Raj“ vlasnika Milana Sesara stupiti trgovačko društvo Hotel-Restoran „Mali Raj“ MS d.o.o. i kojom se uređuje namjena prostorija koje se nalaze ispod rekonstruirane ugostiteljske terase.

UPUTA O PRAVNOM LIJEKU

Protiv ove Odluke može se izjaviti žalba u roku od 15 (petnaest) dana od dana primitka ove Odluke.

Žalba se podnosi u pisanom obliku Davatelju koncesije koji je prosljeđuje tijelu nadležnom za rješavanje o žalbi sukladno zakonskim odredbama.

KLASA: 021-04/21-01/8

UR.BROJ: 2710/1-01-01/5-21-42

Rijeka, 16. prosinca 2021.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
Županijska skupština

Predsjednik

Marko Boras Mandić, v. r.

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2203&mjesto=00001&odluka=251
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr