SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVII. - broj 33. Ponedjeljak, 16. prosinca 2019.
GRAD CRES

53.

Na temelju članka 132. Zakona o gradnji (»Narodne novine« RH, br. 153/13, 20/17) i članka 29. Statuta Grada Cresa (»Službene novine Primorsko-goranske županije«, br. 29/09, 14/13, 5/18, 25/18) Gradsko vijeće Grada Cresa na sjednici održanoj dana 12. prosinca 2019.godine, donijelo je sljedeću

ODLUKU
O PRIVREMENOJ ZABRANI
IZVOĐENJA RADOVA

Članak 1.

Ovom Odlukom privremeno se zabranjuje izvođenje zemljanih radova i radova na konstrukciji građevine (u daljnjem tekstu: građevinski radovi) na građevinskom području određenih naselja Grada Cresa odnosno određuju se vrste radova, područje zabrane, razdoblje kalendarske godine i vrijeme u kojem se privremeno ograničava i zabranjuje izvođenje građevinskih radova, utvrđuju se razlozi zbog kojih se u pojedinim slučajevima mogu izvoditi građevinski radovi te provođenje nadzora.

Članak 2.

Pod građevinskim radovima u smislu ove Odluke smatraju se prethodni i pripremni zemljani radovi (iskopi i dr.), tesarski radovi, armirački radovi, betonski radovi, zidarski radovi, krovopokrivački radovi i ostali građevinki radovi u i oko građevine, a obavljaju se uz pomoć radnih strojeva, kompresora, kamiona, građevinskih miješalica, udarnih čekića i sličnih električnih i motorno pogonjenih alata i strojeva kojima se proizvodi buka i prašina u okolišu.

Članak 3.

Privremeno se zabranjuje izvođenje građevinskih radova iz članka 2. ove Odluke na svim vrstama građevina, u vremenu od 00.00 do 24.00 sata, u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza, na građevinskim područjima svih naselja na području Grada Cresa.

Iznimno od stavka 1. ovog članka, privremeno se zabranjuje izvođenje građevinskih radova u vremenu od 00.00 do 24.00 sata, u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna u zoni A konzervatorske zaštite naselja Cres, odnosno staroj jezgri naselja Cres.

Uz obvezu prestanka izvođenja radova, investitor je obvezan ukloniti s gradilišta svu građevinsku opremu u razdoblju trajanja privremene zabrane građevinskih radova.

Članak 4.

U razdoblju i vremenu zabrane izvođenja radova utvrđenim u članku 3. ove Odluke, iznimno se mogu izvoditi građevinski radovi iz članka 2. u sljedećim slučajevima:

- građenje objekata za koje je odlukom Vlade RH ili posebnim zakonom utvrđen interes Republike Hrvatske,

- hitni radovi na popravcima objekata i uređaja komunalne i ostale infrastrukture koji se javljaju nenadano i kojima se sprječava nastanak posljedica opasnih za život i zdravlje ljudi kao i veća oštećenja nekretnine,

- nužni radovi na popravcima građevina kada zbog oštećenja postoji opasnost za život i zdravlje ljudi,

- izvođenje radova na uklanjanju građevina na temelju inspekcijskog rješenja ili odluke drugog državnog tijela državne vlasti, a traži se žurno postupanje.

- odlukom Gradonačelnika kada se radi o izvođenju radova od značaja za Grad Cres ili kada se radi o gradnji građevina predškolske, školske, zdravstvene, socijalne, sportske, kulturne namjene ili objekata komunalne infrastrukture ili o radovima kojima se poboljšava energetska učinkovitost zgrada ili o radovima financiranim sredstvima europskih fondova i nacionalnih fondova.

- odlukom Gradonačelnika, uz prethodno pribavljeno mišljenje Mjesnog odbora, kad se radi o izvođenju građevinskih radova u trećoj, četvrtoj i petoj zoni pogodnosti sukladno Odluci o komunalnom doprinosu na području Grada Cresa (»Službene novine Primorsko-goranske županije« br. 19/18).

Članak 5.

Nadzor nad provedbom ove Odluke provode komunalni redari Grada Cresa sukladno odredbama Zakona o građevinskoj inspekciji (»Narodne novine« RH, broj 153/13, 115/18).

Članak 6.

Novčana kazna za investitora, odnosno vlasnika građevine koji izvodi građevinske radove tijekom razdoblja privremene zabrane iz članka 3. ove Odluke, određena je Naputkom o novčanim kaznama koje izriču komunalni redari u provedbi Zakona o građevinskoj inspekciji (»Narodne novine« RH, br. 23/18) koji je donijelo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Članak 7.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o određivanju razdoblja godine i vremena u kojemu se ne mogu graditi građevine odnosno izvoditi građevinski radovi na određenim područjima Grada Cresa (»Službene novine Primorsko-goranske županije« br. 24/04, 3/10).

Članak 8.

Ova Odluka objavit će se u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«, a stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Klasa: 011-01/19-1/15

Ur. broj: 2213/02-01-19-5

Cres, 12. prosinca 2019.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik

Marčelo Damijanjević, v. r.

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2123&mjesto=10002&odluka=53
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr