SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVI. - broj 46. Subota, 29. prosinca 2018.
OPĆINA MRKOPALJ

41.

Na temelju članka 209. stavka 2. Zakona o vodama (»Narodne novine« broj 153/09, 63/11, 130/11, 56/13, 14/ 14 i 46/18) na osnovu prijedloga isporučitelja vodne usluge i članka 29.Statuta Općine Mrkopalj (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 24/09, 34/09-ispr., 13/ 13, 19/13, 08/18), Općinsko vijeće općine Mrkopalj, na sjednici održanoj 13. prosinca 2018. godine, donijelo je

ODLUKU
o priključenju na komunalne vodne građevine
na području Općine Mrkopalj

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom uređuje postupak i rokovi za priključenje građevina i drugih nekretnina na komunalne vodne građevine na području Općine Mrkopalj, kao i slučajevi kada se vlasnik nekretnine ili drugi zakoniti posjednik može osloboditi obveze priključenja ukoliko su na odgovarajući način pojedinačno riješili vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda u skladu sa Zakonom o vodama.

Članak 2.

Komunalne vodne građevine na koje se u skladu s ovom Odlukom priključuje su:

-građevine za javnu vodoopskrbu,

-građevine za javnu odvodnju.

Članak 3.

Isporučitelj vodne usluge na području Općine Mrkopalj je Komunalno društvo Komunalac - vodoopskrba i odvodnja društvo s ograničenom odgovornošću za obavljanje vodnih usluga, sa sjedištem u Delnicama, Supilova 173 (u daljnjem tekstu: Isporučitelj).

II. OBVEZA PRIKLJUČENJA GRAĐEVINA NA KOMUNALNE VODNE GRAĐEVINE

Članak 4.

U svim naseljima na području Općine Mrkopalj u kojima postoji mogućnost korištenja vodnih usluga javne vodoopskrbe i javne odvodnje, vlasnici odnosno zakoniti posjednici građevine ili druge nekretnine (u daljnjem tekstu: obveznici priključenja), investitori izgradnje novih građevina ili korisnici građevine u suglasju s odredbama ove Odluke, dužni su priključiti svoju građevinu na sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje, ako su za priključenje njihove građevine ispunjeni tehnički uvjeti priključenja koje utvrđuje Javni isporučitelj vodne usluge u skladu s ovom Odlukom i Općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga javne vodoopskrbe i javne odvodnje koje donosi Isporučitelj (u daljnjem tekstu: Opći i tehnički uvjeti).

Pod građevinom iz prethodnog stavka razumijeva se svaka građevina odnosno posebni dio građevine koji predstavlja samostalnu uporabnu cjelinu, a koji su namijenjeni stanovanju ili obavljanju poslovnih djelatnosti, neovisno da li su prethodno imali riješenu vodoopskrbu kroz vlastite spremnike za vodu ili odvodnju otpadnih voda kroz izgrađene sabirne jame.

Obveza je prilikom priključenja građevine iz stavka 2. ovog članka izuzeti priključivanje interne odvodnje oborinskih voda na javni sustav odvodnje.

Od obveze priključenja izuzeti su pomoćni objekti (individualne garaže, spremišta, drvarnice i sl.) u kojima objektivno ne postoji potreba za priključenjem na sustav javne vodoopskrbe ili potreba odvodnje otpadnih voda.

Članak 5.

Obveza priključenja građevine na komunalne vodne građevine nastaje s danom primitka obavijesti isporučitelja o mogućnosti priključenja koji u pisanoj formi dostavlja obvezniku priključenja sukladno čl. 6. ove Odluke.

Obveznik priključenja dužan je priključiti svoju građevinu na komunalnu vodnu građevinu najduže u roku od 1 godine dana od primitka obavijesti iz stavka 1. ovog članka.

Članak 6.

Pisana obavijest iz članka 5. stavka 1. ove Odluke dostavlja se obvezniku priključenja pisanim putem preporučenom poštanskom pošiljkom ili osobnom dostavom uz potvrdu primitka, a sadrži najmanje sljedeće:

-naznaku o obvezi priključenja,

-uputu o načinu i roku podnošenja zahtjeva za priključenje,

-obrazac zahtjeva za priključenje,

-uputa o obvezi sklapanja ugovora o priključenju,

-naznaku o roku za priključenje,

-naznaku o prekršajnoj odgovornosti za nepoštivanje obveza.

Obveznik priključenja dužan je podnijeti zahtjev za priključenje najkasnije u roku od 30 dana od dana primitka obavijesti iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 7.

Ukoliko Isporučitelj utvrdi da zemljište za redovnu upotrebu građevine koja se treba priključiti na komunalne vodne građevine ne graniči s javnom površinom na kojoj se nalaze komunalne vodne građevine na koje se obveznik treba priključiti, već se do javnih površina može doći isključivo po zemljištu u vlasništvu trećih osoba, uputiti će obveznika na postupak dogovora s vlasnicima terena za uspostavu prava služnosti postave i održavanja priključka odnosno na mogućnost ostvarivanja prava na priključak sudskim putem kroz donošenje Presude o uspostavljanju služnosti.

Članak 8.

Na područjima na kojima nisu izgrađene komunalne vodne građevine za javnu vodoopskrbu odnosno javnu odvodnju, vlasnik građevine odnosno vlasnik druge nekretnine može, privremeno, riješiti opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda na temelju Zakona o vodama i podzakonskih propisa koji uređuju javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju.

Vlasnik građevine odnosno druge nekretnine gradi, održava i koristi, o svom trošku, objekte i uređaje kojima privremeno rješava opskrbu pitkom vodom, odnosno odvodnju otpadnih voda.

III. POSTUPAK PRIKLJUČENJA GRAĐEVINA TE DRUGIH NEKRETNINA I JEDNOSTAVNIH GRAĐEVINA NA KOMUNALNE VODNE GRAĐEVINE

3.1. Postupak priključenja građevina na komunalne vodne građevine

Članak 9.

Priključenje na komunalne vodne građevine izvodi se tako da se na svaku nekretninu u pravilu uvodi jedan vodoopskrbni priključak i jedan priključak odvodnje.

Iznimno, u vodomjerno okno s jednim vodoopskrbnim priključkom, isporučitelj vodne usluge može dopustiti ugradnju paralelnih vodomjera ako postoje opravdani razlozi te su ispunjeni tehničko-tehnološki uvjeti za takav način priključenja.

Članak 10.

Vlasnik, investitor ili korisnik građevine podnosi zahtjev za priključenje na komunalne vodne građevine (u daljnjem tekstu: zahtjev za priključenje) Isporučitelju.

Zahtjev za priključenje podnosi se javnom isporučitelju vodne usluge.

Zahtjev za priključenje podnosi se u pisanom obliku na propisanom obrascu koji je dostupan na internetskoj stranici Isporučitelja www.komunalac.hr/VIO, odnosno u upravnoj zgradi Isporučitelja u Delnicama, Supilova 173.

Članak 11.

Vlasnik građevine je dužan, uz zahtjev za priključenje građevine, priložiti:

-dokaz o pravu vlasništva građevine,

-akt na temelju kojega je dopuštena gradnja građevine, odnosno uvjerenje da je građevina sagrađena prije 15. veljače 1968.

-dokaz o pravu korištenja nekretnina u vlasništvu trećih osoba ako preko njih prolazi dio internih instalacija građevine (ugovor s vlasnikom ili njegova pisana suglasnost, rješenje suda o ustanovljavanju služnosti postave i održavanja instalacija).

Investitor građevine je dužan, uz zahtjev za priključenje građevine, priložiti:

-odgovarajući akt nadležnog tijela kojim se odobrava gradnja,

-kopiju katastarskog plana.

Korisnik odnosno zakoniti posjednik građevine je dužan, uz zahtjev za priključenje građevine, osim dokumentacije iz stavka 1. ovoga članka, priložiti:

-dokaz o pravu korištenja građevine,

-pisani ugovor, pisano ovlaštenje ili odgovarajuću pisanu suglasnost vlasnika građevine za podnošenje zahtjeva za priključenje.

Osim dokumentacije iz stavaka 1., 2. i 3. ovoga članka, vlasnik, investitor ili korisnik građevine dužan je na zahtjev Isporučitelja dostaviti i drugu dokumentaciju koja je Isporučitelju nužna za utvrđivanje postojanja uvjeta za priključenje građevine na komunalne vodne građevine u smislu članka 12. stavka 2. ove Odluke.

Članak 12.

Isporučitelj je dužan obraditi zahtjev za priključenje najkasnije u roku od 30 dana od dana njegovog primitka. Rok obrade se može produžiti u slučaju nastupa objektivnih okolnosti.

U rok iz stavka 1. ovog članka ne računa se vrijeme potrebno za ishođenje očitovanja nadležnih tijela po čl. 107. Zakona o gradnji (»Narodne novine« broj: 153/13, 20/17).

Isporučitelj najprije utvrđuje da li postoje uvjeti za priključenje građevine na komunalne vodne građevine sukladno odredbama ove Odluke i Općim i tehničkim uvjetima te da li je zahtjev za priključenje potpun i podnesen od strane ovlaštene osobe.

Pod potpunim zahtjevom za priključenje građevine smatra se zahtjev koji je podnesen temeljem obveze priključenja iz članka 5. stavka 1. ove Odluke i uz kojeg je priložena dokumentacija iz članka 11. stavaka 1., 2. i 3. ove Odluke.

Pod potpunim zahtjevom za priključenje drugih nekretnina iz članka 12. ove Odluke, smatra se zahtjev uz kojeg je priložena dokumentacija iz članaka 14., 15., 16. i 17. ove Odluke.

Kada utvrdi da su ispunjeni uvjeti iz stavka 4., odnosno iz stavka 5. ovoga članka, Isporučitelj će pisanim putem, preporučenom poštanskom pošiljkom, dostaviti podnositelju zahtjeva na potpis ugovor o priključenju ili će ga usmenim putem pozvati na sklapanje ugovora, o čemu će se sastaviti službena zabilješka.

Podnositelj zahtjeva je dužan s Isporučiteljem sklopiti ugovor o priključenju najkasnije u roku od 15 dana od dana dostave ugovora na potpis, odnosno od dana primitka poziva iz stavka 6. ovoga članka.

Kada utvrdi da ne postoje uvjeti za priključenje građevine na komunalne vodne građevine sukladno Općim i tehničkim uvjetima, Isporučitelj će odbiti zahtjev za priključenje i o tome pisanim putem, preporučenom poštanskom pošiljkom ili usmenim putem izvijestiti podnositelja zahtjeva, uz obrazloženje.

Kada utvrdi da zahtjev za priključenje nije potpun i/ili nije podnesen od strane ovlaštene osobe, Isporučitelj će pisanim putem, preporučenom poštanskom pošiljkom ili usmenim pozivom pozvati podnositelja zahtjeva da zahtjev dopuni u roku od 15 dana od dana primitka obavijesti.

Ukoliko podnositelj zahtjeva ne postupi sukladno stavku 9. ovoga članka, Isporučitelj će odbaciti zahtjev za priključenje, o čemu će pisanim putem, preporučenom poštanskom pošiljkom ili usmenim putem izvijestiti podnositelja zahtjeva, uz obrazloženje.

Članak 13.

Priključenje građevine na komunalne vodne građevine izvodi javni isporučitelj vodne usluge ili njegov ugovaratelj na zahtjev i o trošku vlasnika građevine ili druge nekretnine u kojima nastaju otpadne vode.

Na traženje vlasnika građevine ili zakonitog posjednika nekretnine isporučitelj vodnih usluga može dopustiti da isti sam izvede radove (ili dio radova) koji su potrebni za priključenje građevine na sustav javne odvodnje, uz uvjet da se radovi koje on izvodi odnosno organizira, obave zakonito, prema Općim i tehničkim uvjetima isporučitelja vodnih usluga i pravilima struke, uz nadzor ovlaštene osobe isporučitelja vodnih usluga.

U slučaju iz stavka 2. ovog članka, isporučitelj vodnih usluga može uvjetovati da montažu i polaganje cijevi izvodi isključivo isporučitelj vodnih usluga ili njegov ugovaratelj, zbog složenosti zahvata, tehničkih ili drugih opravdanih razloga.

Isporučitelj je dužan izvesti radove priključenja najkasnije u roku od 45 dana od dana sklapanja ugovora o priključenju.

Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, u slučaju nastupa objektivnih okolnosti rok iz stavka 4. ovoga članka može se u periodu od 1. listopada do 30. travnja produžiti.

Stvarni trošak radova priključenja podnositelj zahtjeva dužan je platiti Isporučitelju najkasnije u roku od 15 dana od dana izdavanja ponude.

Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, Isporučitelj može podnositelju zahtjeva odobriti obročno plaćanje stvarnih troškova radova priključenja, na temelju kriterija utvrđenih od strane nadležnog tijela Isporučitelja.

Isporučitelj je obvezan podnositelju zahtjeva izdati račun za izvedene radove priključenja. Račun sadrži obračun stvarnih troškova izvedenih radova priključenja.

3.2. Postupak priključenja drugih nekretnina na komunalne vodne građevine

Članak 14.

Pod drugim nekretninama, u smislu ove Odluke, razumijevaju se:

-gradilište,

-zemljište za poljoprivrednu obradu,

-zelena površina,

-zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti (otvoreni skladišni prostor, parkiralište i slično),

-jednostavna građevina koja se sukladno propisima može graditi bez akta kojim se odobrava gradnja.

Priključenje nekretnina iz stavka 1. ovog članka na komunalne građevine može se izvesti kao privremeni priključak.

Članak 15.

Vlasnik, investitor odnosno korisnik druge nekretnine iz članka 14. ove Odluke može podnijeti zahtjev za priključenje nekretnine na komunalne vodne građevine, ali ga se pritom ne može obvezati na takvo priključenje.

Članak 16.

Vlasnik zemljišta odnosno Investitor je dužan uz zahtjev za priključenje gradilišta na komunalne vodne građevine priložiti odgovarajući akt nadležnog tijela kojim se odobrava gradnja,

Ako zahtjev za privremenim priključenjem podnosi Izvođač, uz dokumente iz stavka 1. ovog članka dužan je priložiti i pisanu izjavu kojom ga investitor ovlašćuje da u svojstvu izvoditelja radova podnese u ime investitora zahtjev za priključenje.

Privremeni priključci iz stavka 1. uklanjaju se nakon završene izgradnje, a najkasnije danom dobivanja uporabne dozvole.

Članak 17.

Vlasnik zemljišta za poljoprivrednu obradu, zelene površine ili zemljišta koje služi za obavljanje gospodarske djelatnosti na otvorenom prostoru, dužan je uz zahtjev za izgradnju priključka za navodnjavanje poljoprivredne površine priložiti dokaz o pravu vlasništva zemljišta za poljoprivrednu obradu, odnosno odgovarajuće odobrenje za obavljanje gospodarske djelatnosti.

Korisnik zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju koji nije vlasnik zemljišta dužan je uz zahtjev za priključenje dostaviti i pisanu izjavu vlasnika zemljišta kojim mu on dozvoljava korištenje i poljoprivrednu obradu zemljišta.

Članak 18.

Vlasnik odnosno korisnik jednostavne građevine koja se može graditi bez akta kojim se odobrava gradnja (kiosk ili slična građevina) a koja se postavlja na javnoj površini dužan je uz zahtjev za priključenje jednostavne građevine na komunalne vodne građevine priložiti:

-dokaz o pravu vlasništva jednostavne građevine, odnosno odgovarajući dokaz o pravu korištenja jednostavne građevine i

-odobrenje o postavi jednostavne građevine na javnu površinu odnosno odgovarajući akt na osnovu kojeg se sukladno propisima može graditi jednostavna građevina .

Članak 19.

Na postupak priključenja nekretnina iz članka 14. ove Odluke primjenjuju se odredbe članka 9. do 13. ove Odluke.

IV. ODVAJANJE I PREMJEŠTANJE IZGRAĐENIH PRIKLJUČAKA

Članak 20.

Vlasnik odnosno korisnik građevine ili posebnog dijela građevine koji predstavlja samostalnu uporabnu cjelinu, može Isporučitelju podnijeti zahtjev za odvajanje ili premještanje vodovodnog odnosno kanalizacijskog priključka.

Na postupak odvajanja i premještanja priključka, na odgovarajući način se primjenjuju odredbe članka 9. do 13. ove Odluke.

V. OBVEZE ISPORUČITELJA

Članak 21.

U provedbi ove Odluke Isporučitelj je dužan:

-obavljati kontrolu priključenja građevina na komunalne vodne građevine,

-podnijeti prijave nadležnoj inspekciji protiv obveznika priključenja koji se ne priključe u rokovima propisanim ovom Odlukom, ili priključak koriste protivno propisanim uvjetima

-voditi evidenciju o poslanim obavijestima o obvezi priključenja na komunalne vodne građevine, podnesenim zahtjevima za priključenje, sklopljenim ugovorima o priključenju, priključenim građevinama i o podacima iz podstavka 2. ovoga članka

VI. NADZOR

Članak 22.

Nadzor nad provedbom ove Odluke obavljaju gospodarski inspektori Državnog inspektorata.

Članak 23.

Obveznik priključenja koji ne priključi građevinu na komunalne vodne građevine sukladno odredbama ove Odluke, kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj sukladno odredbama zakona kojim se uređuju vode, Odluci o odvodnji te Općim i tehničkim uvjetima isporuke vodne usluge javne odvodnje.

VII. PREKRŠAJNE ODREDBE

Članak 24.

Fizička ili pravna osoba, kao i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja djeluje suprotno odredbama ove Odluke i time prouzroči materijalnu štetu (zagađenje okoliša ili oštećenja na kanalima, objektima i ostalim građevinama sustava javne odvodnje) snosi materijalnu odgovornost sukladno odredbama Odluke o odvodnji i Općim i tehničkim uvjetima isporuke vodne usluge javne odvodnje.

Troškove popravka oštećenja te sanacija i nadoknade šteta iz stavka 1. ovog članka snosi fizička ili pravna osoba koja ih je prouzročila.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 25.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o priključenju na komunalnu infrastrukturu (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 30/03).

Članak 26.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/18-01/01

Ur. broj: 2112-05-01-18-39

Mrkopalj, 13. prosinca 2018.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE MRKOPALJ

Predsjednik

Zvonko Matković, v. r.

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2090&mjesto=51315&odluka=41
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr