SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXV. - broj 4. Srijeda, 15. veljače 2017.
GRAD OPATIJA

13.

PROGRAM RADA
Vijeća srpske nacionalne manjine
u Gradu Opatija za 2017. godinu

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Opatije je svojim programom za 2017. godinu predvidjelo više programskih aktivnosti čiji je cilj očuvanje etničkih, jezičnih, kulturnih i vjerskih obilježja srpske zajednice u Gradu Opatiji.

Vijeće će kroz realizaciju ovog Programa aktivno djelovati na području Grada Opatije na ostvarivanju svih prava srpske nacionalne manjine koji proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Program će se realizirati u suradnji sa tijelima predstavničke i izvršne vlasti Grada Opatija te udrugama i ustanovama i pojedincima srpske zajednice.

Program je izrađen temeljem usuglašenih kriterija za izradu programa rada. Podijeljen je u poglavlja a provođenje programa je stalni zadatak Vijeća.

1.1. Praćenje i medijsko informiranje:

-Obavještavanje javnosti o aktivnostima i radu Vijeća prvenstveno putem lokalnih medija i internet stranice Grada Opatije.

-Praćenje medijskog informiranja lokalnih, regionalnih i državnih medija o temama interesantnim za zajednicu.

1.2. Tribine Vijeća:

-Organiziranje tribina sa različitim temama na kojima bi se raspravljalo o aktualnim događanjima a koja se tiču naše zajednice. Predavači bi bili predstavnici vlasti RH iz redova srpske zajednice, predstavnici SNV RH, regionalni predstavnici te drugi predstavnici koji se bave problematikom naše nacionalne manjine; Tribina o Dijani Budisavljević u Kulturnom centru Opatija.

1.3. Oblast kulture:

1.3.a. Izdavačka djelatnost:

-Podupiranje i pomoć oko izdavanja knjiga, publikacija, internet stranica pisaca iz redova srpske zajednice.

1.3.b. Organiziranje izložbi:

-Afirmiranje umjetnika i pomoć oko organiziranja samostalnih izložbi poznatih i manje poznatih umjetnika u zatvorenim i otvorenim prostorima Grada Opatije.

1.3.c.

-Organiziranje književnih večeri gdje bi sudjelovali poznati i manje poznati književnici.

1.3.d.

-Organiziranje gostovanja umjetnika iz RH srpske nacionalnosti kao i umjetnika iz Srbije (kazališne predstave, glazbenici, folklor i dr.); Dani srpske monodrane u Kulturnom centru Opatija.

1.4.Organiziranje tematskih izleta radi obilaska povijesnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti srpskog naroda u RH i regiji; posjet Spomeniku ustanka naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori, obilazak Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, obilazak spomen obilježja ustanka naroda Like i Dalmacije u Srbu, obilazak spomen obilježja koncentracijskog logora Jadovno kod Gospića, obilazak pravoslavnog manastira u Gomirju, Vrbovsko, jednodnevni posjet srpskoj zajednici u Ljubljani, trodnevni izlet u Rep. Srbiju,Zlatiborski okrug i BajinaBašta, dvodnevni izlet i posjet srpskoj zajednici u Beču,trodnevni izlet i posjet Vukovarsko- srijemskoj županiji i gradu Vukovar.

1.5.Suradnja sa predstavnicima drugih nacionalnih manjina.

1.6.Predlaganje Gradu Opatiji mjera oko ostvarivanja prava srpske nacionalne manjine koja proizlaze iz Ustava RH i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

1.7.Predlaganje mjera za poboljšanja položaja Vijeća u Gradu Opatija.

1.8.Suradnja u aktivnostima Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, te okolnih gradskih i općinskih Vijeća, obilježavanje 300 godina doseljavanja Srba na prostore Primorsko-goranske županije.

1.9.Pružanje pomoći oko organiziranja srpske nacionalne manjine u okolnim općinama gdje nema organiziranih Vijeća i manjinskih predstavnika (Lovran, Matulji).

1.10.Pružanje pomoći starim i nemoćnim članovima naše zajednice uz stručnu pomoć tijela gradske uprave koji se bave socijalnim pitanjima.

Gore navedeni podaci su program rada Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Opatije za 2017. godinu. Njihova realizacija bi svakako trebala doprinijeti što većem uključivanju pripadnika naše manjine u aktivnosti Vijeća, što je i primarni cilj, kao i podizanje ugleda naše manjine na području Grada Opatije.

PREDSJEDNIK
Vijeća srpske nacionalne manjine
Grada Opatije
Mile Basarić, v.r.


© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr