SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIII. - broj 8. Petak, 8. travnja 2005.
OPĆINA RAVNA GORA
20

20.

Na temelju članka 114. stavak 5. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (»Narodne novine« broj 66/99, 151/03 i 157/03), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01) i članka 18. Statuta Općine Ravna Gora (»Službene novine« Primorsko- goranske županije broj 26/01), Općinsko vijeće Općine Ravna Gora, na sjednici održanoj 5. travnja 2005. godine, donijelo je

ODLUKU
o visini spomeničke rente Općine Ravna Gora

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti za plaćanje spomeničke rente na području Općine Ravna Gora, obveznici plaćanja spomeničke rente i visina spomeničke rente.

Članak 2.

Obveznici plaćanja spomeničke rente su fizičke i pravne osobe koje su obveznici plaćanja poreza na dohodak ili poreza na dobit koji obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Fizičke i pravne osobe koje u svom sastavu imaju poslovne jedinice (svako stalno mjesto obavljanja gospodarske djelatnosti) koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, obveznici su spomeničke rente za svaku poslovnu jedinicu.

Članak 3.

Osnovica spomeničke rente je korisna površina poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Članak 4.

Spomenička renta plaća se mjesečno u iznosu od 3,00 kuna po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Članak 5.

Obveznici spomeničke rente moraju Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Ravna Gora do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje spomenička renta, dostaviti podatke o korisnoj površini poslovnih prostora koji se nalaze u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Članak 6.

Spomenička renta plaća se u godišnjem iznosu prema rješenju o utvrđivanju spomeničke rente koje donosi Jedinstveni upravni odjel Općine Ravna Gora, u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju spomeničke rente.

Članak 7.

Ako u tijeku kalendarske godine fizička ili pravna osoba počinje ili prestaje obavljati djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, plaća godišnju spomeničku rentu za dio godine u kojoj je obavljala djelatnost.

Članak 8.

Korisnici koncesije na kulturnim dobrima u vlasništvu Republike Hrvatske oslobođeni su plaćanja spomeničke rente propisane ovom Odlukom.

Članak 9.

Svojstvo nepokretnog kulturnog dobra ili područja kulturno-povijesne cjeline, na temelju stručnog vrednovanja, utvrđuje Ministarstvo kulture rješenjem.

Dobro za koje prema odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nije utvrđeno da je pod zaštitom kao kulturno dobro, Općinsko vijeće Općine Ravna Gora može proglasiti zaštićenim, ako se nalazi na području Općine Ravna Gora.

Članak 10.

U 2005. godini spomenička renta plaća se za dio godine u kojoj se obavlja djelatnost, od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 11.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 612-01/05-01/5

Ur. broj: 2112/07-01-05-2

Ravna Gora, 5. travnja 2005.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE RAVNA GORA

Predsjednik
Franjo Ružić, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=124&mjesto=51314&odluka=20
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr