SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIII. - broj 7. Petak, 1. travnja 2005.
GRAD CRES
10

7.

Na temelju članka 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine« broj 105/04) te članka 21. stavka 2. točke 7. Statuta Grada Cresa (»Službene novine« broj 25/ 01, 29/01 i 15/03) Gradsko vijeće Grada Cresa, uz prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova - Policijske uprave primorsko-goranske - Sektora policije - Odjela za sigurnost cestovnog prometa, na sjednici 22. ožujka 2005. godine donijelo je

ODLUKU
o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prometa
i o nerazvrstanim cestama na području Grada Cresa

Članak 1.

U članku 2. Odluke o uređenju prometa i o nerazvrstanim cestama na području Grada Cresa (»Službene novine« broj 20/03 - pročišćeni tekst i 15/04) - u daljnjem tekstu: Odluka, u točki 5. iza riječi »mopeda« stavlja se zarez i dodaju se riječi »turističkog vlaka«.

U članku 2. Odluke dodaju se dvije nove točke koje glase:

»12. površinu na kojoj će se obavljati: test vožnja, cross, off road, sportske, enduro i promidžbene vožnje,

13. uvjeti prometovanja vozila opskrbe u zonama smirenog prometa i pješačkim zonama«

Članak 2.

U članku 6., točki 1., u prvom odjeljku, iza riječi »Put fortece« stavlja se točka i brišu se riječi »s time što tijekom svake kampanje prerade maslina, od početka studenog tekuće godine do konca veljače naredne godine, promet na dijelu ove prometnice na dionici od spomenika žrtvama fašizma do ulice Turion postaje dvosmjeran«.

U članku 6., točki 1. dodaje se novi odjeljak koji glasi:

»- dio ulice Jadranska obala, od kućnog broja 30 do TS Brajdi, u smjeru sjeverozapad.«

Članak 3.

Mijenja se članak 7. i glasi:

(1) Zabranjuje se promet za sva vozila na motorni pogon

1. u naselju Cres ulicama i trgovima:

Sveti Sidar, Giovanni Moise, Kapetana Nikole Draže, Klančić rov, Pjaceta, Lubenička, Kuntrada creskih kopača, Kutonjina, Kovačine, Osorska, Veli dvor, Ribarska, Družbe svetih Ćirila i Metoda, Zagrad, Ante Tentora, Bernardino Rizzi, Svetog Jurja, Palada, Rialto, Varozina, Drevenik, Lošinjska, Žrtava fašizma, Creskog statuta, Trg Frane Petrića, Pod urom, Riva creskih kapetana, Lungomare sv. Mikule i Turion.

2. u naselju Beli, unutar ograđene stare jezgre naselja, osim za vozila za snabdijevanje i za vozila stanovnika i gostiju naselja prilikom istovara i utovara stvari, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

3. u naselju Grmov, cestom Grmov - Podol;

4. u naselju Valun, servisnom cestom i cestom prema Getu, osim za vozila za snabdijevanje, za vozila gostiju kampa prilikom istovara i utovara stvari te za vozila stanovnika naselja prilikom istovara i utovara stvari za potrebe njihova domaćinstva, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

5. u naselju Martinšćica, cestom uz obalu od središta naselja do spoja sa županijskom cestom 5137 (T.L. Martinšćica - D100), zabranjuje se promet za vozila mase veće od 5 T.

6. u naselju Martinšćica, cestom uz obalu od središta naselja do gostionice »Koralj«, u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna, zabranjuje se promet za sva vozila na motorni pogon svakoga dana od 18.00 sati do 24.00 sata.

(2) Iznimno odredbama stavka 1. točke 1. ovoga članka, promet dijelom ulice Lungomare sv. Mikule, dozvoljen je od ugostiteljskog objekta »Borova šumica« do ugostiteljskog objekta »Dalmacija«, kao i od spoja tzv »servisne ceste« s Lungomare sv. Mikule do zgrade Marketa, pod uvjetima koje će posebnom odlukom propisati Gradsko poglavarstvo, opskrbnim vozilima poslovnih prostora na tome dijelu Lungomare sv. Mikule, vozilima u vlasništvu osoba koje stalno stanuju na tome dijelu Lungomare sv. Mikule te vozilima obrtnika koji po ugovoru s Lučkom upravom Cres, imaju privez plovila na tom dijelu operativne obale.

(3) Iznimno odredbama stavka 1. točke 1. ovog članka dozvoljen je promet na dijelu Lungomare sv. Mikule kod Autokampa »Kovačine« za pristup dizalici, vozilima koja dovoze i odvoze plovila u svhu spu{tanja i podizanja plovila, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

(4) Iznimno odredbama stavka 1. točke 1. ovog članka dozvoljava se promet označenim vozilima opskrbe, ukupne mase vozila i tereta do 5 T i vozilima za invalide, ako se u vozilu nalazi invalidna osoba, dijelom ulice Turion - od ulice Put fortece do pretovarno-parkirališnog prostora u ulici Turion, u vremenu od 05.45 do 12.00 sati, pod uvjetima koje propiše Gradsko poglavarstvo.

(5) Iznimno odredbama stavka 1. točke 1. ovog članka dozvoljava se promet vozila na baterijski pogon u svrhu opskrbe poslovnih prostora u zonama zabrane prometa. Uvjete prometovanja propisati će Gradsko poglavarstvo u skladu s stavkom 4. i 8. ovog članka.

(6) Upravni odjel Grada Cresa (dalje: Upravni odjel) osigurati će provedbu zabrane prometa iz stavka 1. ovog članka, postavljanjem prometne signalizacije, posebnih rampi i zapreka te provedbu ograničene dozvole prometa

(7) Upravni odjel osigurat će provedbu ograničene dozvole prometa iz stavaka 2., 3. i 4. ovoga članka izdavanjem po

sebnih dozvola za Lungomare sv. Mikule pod uvjetima propisanim posebnom odlukom Gradskog poglavarstva, izdavanjem posebnih dozvola za vozila opskrbe, postavljanjem posebne zapreke na ulasku u staru gradsku jezgru na raskrižju ulica Put fortece i Turion i Turion i Creskog statuta, te osiguranjem nadzora.

(8) Posebna oznaka za vozila opskrbe u smislu stavka 6. ovoga članka izdaje se na zahtjev vlasnika vozila za opskrbu uz mjesečnu naknadu koju utvrđuje Gradsko poglavarstvo.

(9) Opskrbnim vozilima ukupne mase vozila i tereta preko 5 tona, odgovarajućim prometnim znakom rezervira se parkirališni prostor za iskrcaj ili prekrcaj robe u trajanju do 60 minuta, u prolazu u ulici Put fortece, od kraja Šetališta 20. travnja do ulaska u ulicu Turion.

Članak 4.

Mijenja se članak 8. i glasi:

»Iznimno, odredbe iz članka 7. stavka 1. ne primjenjuju se na vozila s pravom prednosti prolaska, kad posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, kao i na vozila komunalnih službi te na vozila HEP-a, T-HT-a, HP-a za intervencije za koje je neophodno vozilo i uz posjedovanje radnog naloga za obavljanje posla u zoni zabrane prometa. Tim vozilima omogućiti će se nesmetani promet ulicama bez plaćanja mjesečne naknade za vozila prema stavku 7. članka 7.«

Članak 5.

Briše se članak 9.

Članak 6.

U naslovu pod točkom »E«, iza riječi »vozača mopeda« stavlja se zarez i dodaju se riječi »turističkog vlaka«.

Članak 7.

U članku 15. broj »9.« zamjenjuje se brojem »7.«

Članak 8.

Iza članka 15. dodaje se naslov »Promet turističkog vlaka« i novi članak 15a. koji glasi:

»Turistički vlak može prometovati na području Grada Cresa u skladu s člankom 7. Odluke i pod uvjetima koje će odrediti Gradsko poglavarstvo.«

Članak 9.

U članku 17. pod a) briše se se alineja 4. koja glasi »- na prostoru ispred i pored objekta bivše tvornice za preradu ribe (Plavica),«

U članku 17., alineji 8. briše se riječ »Turion«.

Članak 10.

U članku 23., stavku 4. riječi »posebnu naljepnicu koja važi godinu dana« zamjenjuju se riječima »posebno pisano odobrenje«.

Članak 11.

U članku 24. iza broja »7« brišu se riječi »članka 8., stavka 1. i članka 9.«

Članak 12.

U članku 27., stavak 1. mijenja se i glasi:

(1) U naselju Cres pješačka zona uspostavlja se u sljedećim ulicama: Sveti Sidar, Giovanni Moise, Kapetana Nikole Draže, Klančić rov, Pjaceta, Lubenička, Kuntrada creskih kopača, Kutonjina, Kovačine, Osorska, Veli dvor, Ribarska, Družbe svetih Ćirila i Metoda, Zagrad, Ante Tentora, Bernardino Rizzi, Svetog Jurja, Palada, Rialto, Varozina, Drevenik, Lošinjska, Žrtava fašizma, Šetalište 20. travnja - osim prometne trake te ulice, Creskog statuta, Trg Frane Petrića, Pod urom, Riva creskih kapetana, Lungomare sv. Mikule - osim izuzetaka utvrđenih u članku 7. stavak 2. i 3., ulicom Jadranska obala - od skretanja za naselje Grabar do Marine Cres.

Članak 13.

U članku 29., stavku 2. briše se točka i dodaju se riječi »u skladu s Odlukom o komunalnom redu«.

Članak 14.

Iza članka 29. dodaju se sljedeći naslovi i novi članci 29a. i 29 b.:

»Površine za obavljanje test vožnji, cross, off road, sportske, enduro i promidžbene vožnje«

Članak 29a

Na području Grada Cresa u pravilu se neće odobravati površine za test vožnje, cross, off road, sportske, enduro i promidžbene vožnje.

»Uvjeti prometovanja vozila opskrbe u zonama smirenog prometa i pješačkim zonama«

»Članak 29b.

Vozila opskrbe mogu prometovati u zonama smirenog prometa i u pješačkim zonama samo pod uvjetima koji su utvrđeni u članku 7. Odluke.«

Članak 15.

Ovlašćuje se Odbor za statutarno-pravna pitanja Gradskoga vijeća da utvrdi i objavi pročišćeni tekst Odluke o uređenju prometa i o nerazvrstanim cestama na području Grada Cresa.

Članak 16.

Ova Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 011-01/05-1/9

Ur. broj: 2213/02-01-01-05-4

Cres, 22. ožujka 2005.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik
Gradskog vijeća
Josip Pope, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=123&mjesto=10002&odluka=7
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr