SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIII. - broj 3. Petak, 25. veljače 2005.
GRAD RIJEKA
29

18.

Na temelju članka 8. i članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01 i 60/01) i članka 40. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 23/01, 4/02, 13/02 i 12/03) Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 24. veljače 2005. godine, donijelo je

IZMJENE I DOPUNE
Statuta Grada Rijeke

Članak 1.

U Statutu Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko- goranske županije broj 23/01, 4/02, 13/02 i 12/03) u članku 1. iza riječi »mjesna samouprava« dodaju se riječi »prava nacionalnih manjina«.

Članak 2.

Članak 9. mijenja se i glasi:

»Osobe koje pripadaju nacionalnim manjinama (u daljnjem tekstu: pripadnici nacionalnih manjina) imaju pravo na slobodu izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodu služenja svojim jezikom i pismom u privatnom i javnom životu te odgoja i obrazovanja na svojem jeziku i pismu, a sve sukladno Ustavu, zakonima te općim aktima Grada Rijeke.

Radi očuvanja, razvoja, promicanja i iskazivanja svog nacionalnog i kulturnog identiteta, pripadnici nacionalnih manjina u Gradu Rijeci mogu osnivati udruge, zaklade i fundacije te ustanove za obavljanje djelatnosti javnog priopćavanja, kulturne, izdavačke (nakladničke), muzejske, arhivske, knjižnične i znanstvene djelatnosti.

Grad Rijeka sukladno svojim mogućnostima financira djelovanje institucija iz stavka 2. ovoga članka.«

Članak 3.

Članak 10. mijenja se i glasi:

»Nacionalne manjine imaju pravo na slobodnu uporabu znamenja i simbola nacionalnih manjina i obilježavanje praznika nacionalnih manjina.

Nacionalne manjine mogu, uz službenu uporabu znamenja i simbola Republike Hrvatske, isticati odgovarajuće znamenje i simbole nacionalnih manjina koje utvrdi koordinacija vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina osnovana za područje Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: koordinacija za područje Republike Hrvatske).«

Članak 4.

Iza članka 10. dodaju se novi članci 10a., 10b. i 10c. koji glase:

»Članak 10a.

Zastavu nacionalne manjine koju utvrdi koordinacija za područje Republike Hrvatske ističe vijeće nacionalne manjine odnosno predstavnik nacionalne manjine, na poslovnim zgradama u kojima ima sjedište:

- u svečanim i drugim prigodama važnim za nacionalnu manjinu,

- u dane žalosti u državi naroda s kojim pripadnici nacionalne manjine dijele ista etnička, jezična , kulturna i/ili vjerska obilježja, kada se ona vije na pola koplja.

Vijeće nacionalne manjine i predstavnik nacionalne manjine, u svečanim i drugim prigodama važnim za Grad Rijeku i nacionalnu manjinu, uz zastavu nacionalne manjine može isticati i zastavu Grada Rijeke.

Članak 10b.

Vijeća nacionalnih manjina i predstavnici nacionalnih manjina mogu u službene svrhe upotrebljavati i druge simbole i znamenja svoje nacionalne manjine koje utvrdi koordinacija za područje Republike Hrvatske i to:

- u sastavu svojih pečata i žigova,

- u natpisnim pločama na poslovnim zgradama u kojima imaju sjedište te u službenim i svečanim prostorijama,

- u zaglavljima službenih akata koje donose.

Članak 10c.

U svečanim prigodama važnim za nacionalnu manjinu može se izvoditi himna i/ili svečana pjesma nacionalne manjine koju utvrdi koordinacija vijeća za područje Republike Hrvatske.

Prije izvođenja himne i/ili svečane pjesme nacionalne manjine obavezno se izvodi himna Republike Hrvatske.«

Članak 5.

U članku 39. iza stavka 3. dodaje se novi stavak 4. koji glasi:

»Zastupljenost srpske nacionalne manjine u Gradskom vijeću osigurava se biranjem jednog člana Gradskog vijeća iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine.«

Članak 6.

U članku 42. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

»Jedan od potpredsjednika Gradskog vijeća bira se iz reda pripadnika nacionalnih manjina.«

Članak 7.

U članku 49. stavak 1. mijenja se i glasi:

»Stalni odbori Gradskog vijeća su:

1. Odbor za Statut, Poslovnik i propise,

2. Odbor za izbor i imenovanja,

3. Odbor za gospodarski razvoj i poduzetništvo,

4. Odbor za promet,

5. Odbor za komunalno gospodarstvo,

6. Odbor za mjesnu samoupravu,

7. Odboru za kulturu, sport i tehničku kulturu,

8. Odbor za predškolski odgoj, zdravstvo i socijalnu skrb,

9. Odbor za školstvo i mlade,

10. Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju,

11. Odbor za nacionalne manjine,

12. Odbor za proračun i financije,

13. Odbor za urbanizam i prostorno uređenje.«

Članak 8.

Iza članka 94. dodaje se nova glava VII. i članci od 94a. do 94f. koji glase:

»VII. PRAVA NACIONALNIH MANJINA

Članak 94a.

Pripadnici nacionalnih manjina u Gradu Rijeci imaju pravo sudjelovati u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina (u daljnjem tekstu: vijeća i predstavnici nacionalnih manjina).

Članak 94b.

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina u Gradu Rijeci imaju pravo:

- predlagati tijelima Grada Rijeke mjere za unapređivanje položaja nacionalne manjine u Gradu Rijeci, uključujući davanje prijedloga općih akata kojima se uređuju pitanja od značaja za nacionalnu manjinu tijelima koja ih donose,

- isticati kandidate za dužnosti u tijelima Grada Rijeke,

- biti obaviješteni o svakom pitanju o kojem će raspravljati Gradsko vijeće i radna tijela Gradskog vijeća, a tiče se položaja nacionalne manjine,

- davati mišljenja i prijedloge na programe radijskih i televizijskih postaja na lokalnoj razini namijenjene nacionalnim manjinama ili na programe koji se odnose na manjinska pitanja.

Način, rokovi i postupak ostvarivanja prava iz stavka 1. ovoga članka uredit će se općima aktima tijela Grada Rijeke.

Članak 94c.

Poglavarstvo je dužno u pripremi prijedloga općih akata od vijeća i predstavnika nacionalnih manjina osnovanih za područje Grada Rijeke zatražiti mišljenje i prijedloge o odredbama kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina.

Način, rokovi i postupak ostvarivanja prava iz stavka 1. ovoga članka uredit će se Poslovnikom Poglavarstva.

Članak 94d.

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina mogu ovlastiti koordinaciju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, ako je osnovana, da u njihovo ime poduzima pojedine radnje iz članka 94b. ovoga Statuta.

Članak 94e.

Sredstva za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, uključujući sredstva za obavljanje administrativnih poslova za njihove potrebe, osiguravaju se u Proračunu Grada Rijeke.

U proračunu se mogu osigurati i sredstva za provođenje određenih aktivnosti utvrđenih programom rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Sredstva koja vijeća i predstavnici nacionalnih manjina ostvare iz Proračuna Grada Rijeke mogu se koristiti isključivo za namjene određene Proračunom, odnosno odlukom kojom se uređuje izvršavanje Proračuna.

Način financiranja rada i programa vijeća i predstavnika nacionalnih manjina uređuje se odlukom koju donosi Gradsko vijeće.

Članak 94f.

Statuti vijeća nacionalnih manjina te financijski planovi i završni računi vijeća i predstavnika nacionalnih manjina objavljuju se u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Članak 9.

Dosadašnje glave VII. do X. postaju glave od VIII. do XI.

Članak 10.

Članak 121. briše se.

Članak 11.

Danom stupanja na snagu ovih Izmjena i dopuna Statuta prestaje vrijediti Statutarna odluka o broju članova predstavnika nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 12/03).

Članak 12.

Ove Izmjene i dopune Statuta stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko- goranske županije.

Klasa: 021-05/05-01/36

Ur. broj: 2170-01-10-05-2

Rijeka, 24. veljače 2005.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RIJEKE

Predsjednik

Gradskog vijeća

mr. sc. Željko Glavan, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=119&mjesto=51000&odluka=18
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr