SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXII. - broj 36. Petak, 28. studenog 2014.
GRAD KASTAV

66.

Na temelju članka 23. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 178/04, 38/ 09, 79/09, 153/09 - Zakon o vodama, 49/11, 84/11 - Zakon o cestama, 90/11-Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenu i gradnji, 144/12, 94/13 - Zakon o održivom gospodarenju otpadom i 153/13 - Zakon o gradnji) i članka 33. Statuta Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09 i 13/13), Gradsko vijeće Grada Kastva, na svojoj 16. sjednici održanoj dana 27. studenog 2014. donijelo je

ODLUKU
o komunalnoj naknadi Grada Kastva

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se:

- područja u kojima se plaća komunalna naknada,

- područja zona,

- koeficijent zona (Kz) za pojedine zone,

- koeficijent namjene (Kn) za poslovni prostor i za građevinsko zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti,

- rok plaćanja komunalne naknade,

- nekretnine važne za jedinicu lokalne samouprave koje se u potpunosti ili djelomično, oslobađaju od plaćanja komunalne naknade,

- opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinim slučajevima može odobriti potpuno ili djelomično oslobađanje od plaćanja komunalne naknade,

- izvori sredstava iz kojih će se namiriti iznos za slučaj potpunog ili djelomičnog oslobađanja od plaćanja komunalne naknade,

- obveznici plaćanja komunalne naknade,

- način utvrđivanja i naplate komunalne naknade,

- namjena sredstava komunalne naknade.

Članak 2.

Komunalna naknada plaća se za nekretnine iz članka 3. stavka 1. ove Odluke, koje se nalaze unutar građevinskog područja naselja kao i za stambeni i poslovni prostor izvan građevinskog područja naselja na kojem se najmanje obavljaju komunalne djelatnosti održavanja javnih površina, održavanja nerazvrstanih cesta i održavanja javne rasvjete i koje su opremljene najmanje pristupnom cestom, objektima za opskrbu električnom energijom i vodom, prema mjesnim prilikama, te čine sastavni dio infrastrukture jedinice lokalne samouprave.

II. OBVEZNICI PLAĆANJA KOMUNALNE NAKNADE

Članak 3.

Na području Grada Kastva komunalnu naknadu plaćaju vlasnici odnosno korisnici:

1. stambenog prostora

2. poslovnog prostora

3. garažnog prostora

4. građevinskog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti

5. neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Građevinskim zemljištem smatra se zemljište koje se nalazi unutar granica građevinskog područja naselja, a na kojem se, u skladu sa prostornim planom, mogu graditi građevine za stambene, poslovne, sportske ili druge namjene.

Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se zemljište iz stavka 2. ovog članka, na kojem nije izgrađena nikakva građevina ili na kojem postoji privremena građevina za čiju izgradnju nije potrebno odobrenje za gradnju. Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se i zemljište na kojem se nalaze ostaci nekadašnje građevine.

Obveznik iz stavka 1 ovoga članka (fizička ili pravna osoba) dužan je u roku od 15 dana od dana nastanka obveze ili promjene osobe obveznika istu prijaviti upravnom odjelu nadležnom za poslove komunalnog gospodarstva (u daljnjem tekstu: Upravni odjel)

 

III. VISINA I OBRAČUN KOMUNALNE NAKNADE

Članak 4.

Visina komunalne naknade određuje se ovisno o:

- lokaciji nekretnine, odnosno zoni u kojoj se nalazi nekretnina

- vrsti nekretnine

- namjeni nekretnine.

Članak 5.

Komunalna naknada obračunava se po m2 površine, i to za stambeni, poslovni i garažni prostor po jedinici korisne površine, koja se utvrđuje na način propisan Uredbom o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine (»Narodne novine« broj 40/97 i 117/05), a za građevinsko zemljište i neizgrađeno građevinsko zemljište po jedinici stvarne površine.

Članak 6.

Iznos komunalne naknade po m2 obračunske površine nekretnine utvrđuje se množenjem:

- vrijednosti obračunske jedinice - boda (B), određene u kunama po m2 (nastavku teksta: vrijednost boda (B))

- koeficijenta zone (Kz)

- koeficijenta namjene (Kn).

Članak 7.

Vrijednost boda (B) određuje Odlukom Gradsko vijeće do kraja studenoga za sljedeću kalendarsku godinu.

Vrijednost boda iz stavka 1. ovog članka jednaka je mjesečnoj visini komunalne naknade po m2 korisne površine stambenog prostora u prvoj zoni Grada.

Ako Gradsko vijeće ne odredi vrijednost boda iz stavka 1. ovog članka najkasnije do kraja studenoga tekuće godine, za obračun komunalne naknade u sljedećoj kalendarskoj godini vrijednost boda se ne mijenja.

Članak 8.

Koeficijent zone (Kz) određuje Gradsko vijeće za pojedine zone, a najviši koeficijent u prvoj zoni Grada iznosi 1,00.

Ulice na području Grada svrstavaju se u zone iz stavka 1. ovog članka kako slijedi:

 

*tablica se nalazi na kraju dokumenta*

 

Članak 23.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2015.

Klasa: 021-05/14-01/9

Ur. broj: 2170-05-06/1-14-3

Kastav, 27. studenoga 2014.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik Gradskog vijeća

Dalibor Ćiković mag. ing. aedif., v. r.

Odluka u PDF formatu   


http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=913&mjesto=51215&odluka=66
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr