SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXII. - broj 17. Ponedjeljak, 16. lipnja 2014.
GRAD ČABAR

10.

Temeljem članka 15. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« br. 36/95., 109/95., 21/96., 70/97., 128/99., 57/00., 129/00., 59/01., 26/03.- pročišćeni tekst, 82/ 04., 110/04., 178/04., 38/09., 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/ 11, 144/12, 94/13 i 153/13) i članka 37. Statuta grada Čabra (»Službene novine PGŽ« 33/09, 28/10, 27/12 i 14/ 13), Gradsko vijeće grada Čabra na sjednici održanoj dana 5. lipnja 2014. donosi

ODLUKU
o komunalnim djelatnostima koje se mogu
obavljati na temelju pisanog ugovora o obavljanju
komunalnih poslova

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom određuju se komunalne djelatnosti koje se mogu obavljati na temelju pisanog ugovora o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti fizičkoj i pravnoj osobi, te uvjeti i mjerila za provedbu prikupljanja ponuda ili javnog natječaja za povjeravanje tih djelatnosti na temelju ugovora.

II. KOMUNALNE DJELATNOSTI KOJE SE MOGU OBAVLJATI TEMELJEM PISANOG UGOVORA

Članak 2.

Komunalne djelatnosti koje se mogu obavljati temeljem pisanog ugovora o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti fizičkoj i pravnoj osobi jesu:

1. Održavanje javnih površina

2. Održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi
na čišćenje javnih površina

3. Odvodnja atmosferskih voda

4. Održavanje nerazvrstanih cesta

5. Održavanje groblja

6. Javna rasvjeta

7. Zimsko čišćenje nerazvrstanih cesta.

Ugovor za obavljanje navedenih komunalnih djelatnosti može se sklopiti na vrijeme od jedne do četiri godine.

Komunalna djelatnost održavanja javnih površina obuhvaća komunalne poslove održavanja pješačkih staza, pješačkih zona, uklanjanje naprava sa javnih površina, otvorenih odvodnih kanala, trgova, parkova, igrališta, te dijelova javnih cesta koje prolaze kroz naselje, kad se ti dijelovi ne održavaju kao javne ceste prema posebnom zakonu, okomite i vodoravne signalizacije na nerazvrstanim cestama i ulicama, održavanje natpisnih oznaka ulica i trgova i kućnih brojeva, radove na hortikulturnom uređenju parkova i nasada, nabavku sadnog materijala, košnju trave, prekope javnih površina i stručni nadzor nad tim radovima.

Komunalna djelatnost održavanja čistoće javnih površina obuhvaća poslove održavanja čistoće javnih zelenih površina, otvorenih odvodnih kanala, trgova, parkova, javnih prometnih površina, te dijelova javnih cesta koji prolaze kroz naselje, kad se ti dijelovi ne održavaju kao javne ceste prema posebnom zakonu, održavanje košarica za otpatke, interventno čišćenje i stručni nadzor nad tim radovima.

Komunalna djelatnost odvodnje atmosferskih voda obuhvaća komunalne poslove čišćenja slivnika za atmosferske vode i dijelom slivnika mješovitog sustava odvodnje i stručni nadzor nad tim radovima.

Komunalna djelatnost održavanja nerazvrstanih cesta obuhvaća planiranje održavanja i mjere za zaštitu nerazvrstanih cesta i prometa na njima, redovito i izvanredno održavanje nerazvrstanih cesta. Poslovi redovitog održavanja na nerazvrstanim cestama su redovno praćenje stanja nerazvrstanih cesta, mjestimični popravci završnog sloja kolničke konstrukcije izgrađenog od asfalta, betona, betonskih elemenata, kamena, te nosivog sloja kolničke konstrukcije i posteljice; izrada asfaltnog tepiha, mjestimični popravci dijelova cestovne građevine, čišćenje, tj. uklanjanje odronjenih i drugih materijala s prometnih površina, bankina, rigola i jaraka, manji popravci elemenata cestovnih objekata, zamjena, obnavljanje, popravljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, čišćenje, zamjena i manji popravci otvorenog sustava za oborinsku odvodnju, zaštita pokosa nasipa, usjeka i zasjeka, uništavanje nepoželjne vegetacije (košenja trave te uklanjanje granja, grmlja i drugog raslinja iz profila ceste) i drugi slični radovi.

Komunalna djelatnost održavanja groblja se odnosi na održavanje prostora i zgrada za obavljanje ispraćaja i sahrane pokojnika, pripadajućih energetskih objekata kao i troškove el. energije održavanja prilaznog puta mrtvačnici te okoliša mrtvačnice, košenje groblja, održavanja staza, ogradnih zidova i hortikulturne radove te stručni nadzor nad tim radovima.

Komunalna djelatnost javna rasvjeta obuhvaća komunalne poslove upravljanja, održavanja objekata i uređaja javne rasvjete za rasvjetljavanje javnih površina, javnih cesta koje prolaze kroz naselje i nerazvrstanih cesta, a naročito tekuće održavanje objekata i uređaja javne rasvjete, zamjena dotrajalih stupova, rasvjetnih armature, bojanje rasvjetnih stupova, prigodne blagdanske dekoracije i drugo te stručni nadzor nad tim radovima.

Komunalna djelatnost zimskog čišćenja nerazvrstanih cesta obuhvaća pluženje i posipavanje nerazvrstanih cesta, trgova i ulica u zimskim uvjetima te stručni nadzor nad tim radovima.

Članak 3.

U svrhu obavljanja komunalnih djelatnosti iz stavka 1. članka 2. ove Odluke Grad Čabar kao jedini osnivač osnovao je Komunalno trgovačko društvo ČABAR d.o.o., te će se obavljanje komunalnih djelatnosti iz članka 2., stavka 1., točke 1., 2. i 5. ove Odluke, pisanim ugovorom povjeriti Komunalnom trgovačkom društvu ČABAR d.o.o.

Ugovor o obavljanju komunalnih djelatnosti iz članka 2, stavka 1, točke 1., 2. i 5. ove Odluke sklopit će se u visini sredstava osiguranih u Program održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za svaku proračunsku godinu.

Komunalne djelatnosti iz članka 2., stavka 1., točke 3., 4., 6. i 7. ove Odluke povjeriti će se na obavljanje fizičkim i pravnim osobama registriranim za obavljanje navedenih djelatnosti, i to prikupljanjem ponuda i/ili javnim natječajem.

III. UVJETI ZA PROVEDBU POSTUPKA PRIKUPLJANJA PONUDA I JAVNOG NATJEČAJA

Članak 4.

Za povjeravanje određenih komunalnih djelatnosti na temelju pisanog ugovora iz članka 2., stavka 1., točke 3., 4., 6. i 7. ove Odluke provodi se postupak:

-prikupljanjem ponuda

-javnog natječaja.

Za komunalne djelatnosti čija je godišnja procijenjena vrijednost ugovora manja ili jednaka 200.000,00 kuna, primijenit će se postupak prikupljanja ponuda.

Za komunalne djelatnosti čija godišnja procijenjena vrijednost ugovora prelazi 200.000,00 kuna, primijenit će se postupak javnog natječaja.

Članak 5.

Odluku o početku prikupljanja ponuda ili Odluku o objavi javnog natječaja, donosi Gradonačelnik.

Članak 6.

Postupak prikupljanja ponuda ili javnog natječaja provodi Povjerenstvo za pripremu i provedbu prikupljanja ponuda odnosno javnog natječaja ( u danjem tekstu Povjerenstvo), koje imenuje Gradonačelnik, posebno za svaki postupak.

Članak 7.

Povjerenstvo iz članka 6. ove Odluke sastoji se od najmanje 3 (tri) člana.

Članak 8.

Odluka o početku prikupljanja ponuda ili Odluka o objavi javnog natječaja mora sadržavati :

-djelatnost za koju se sklapa ugovor,

-vrijeme na koje se sklapa ugovor,

-vrstu i opseg poslova,

-kriterij za odabir ponuda,

-godišnju procijenjenu vrijednost ugovora,

-podatke o osobama koje provode postupak,
a može sadržavati i podatke o gospodarskim subjektima kojima će se uputiti poziv na dostavu ponude.

Članak 9.

Poziv na dostavu ponuda upućuje se na način koji omogućuje dokazivanje da je isti zaprimljen od strane gospodarskog subjekta (dostavnica, povratnica, izvješće o uspješnom slanju telefaksom, potvrda e-mailom).

Javni natječaj provodi se oglašavanjem na internetskoj strancii i oglasnoj ploči grada Čabra, a obavijest o oglašenom natječaju u dnevnom tisku.

Poziv na dostavu ponuda i dokumentacija za provedbu javnog natječaja mora sadržavati najmanje:

-naziv javnog naručitelja,

-opis predmeta ugovora i troškovnik,

-godišnju procijenjenu vrijednost ugovora,

-vrijeme na koje se sklapa ugovor,

-način određivanja cijene za obavljanje poslova te način i rok plaćanja,

-kriterij za odabir ponude, uvjete i zahtjeve koje ponuditelji trebaju ispuniti (ako se traži),

-rok za dostavu ponude i način dostavljanja ponuda, kontakt osobu, broj telefona i adresu elektroničke pošte.

Rok za dostavu ponuda ne smije biti duži od 10 dana od dana upućivanja poziva u postupku prikupljanja ponuda, odnosno ne smije biti kraći od 20 dana od dana objave javnog natječaja.

Članak 10.

Povjerenstvo iz članka 6. ove Odluke provest će otvaranje ponuda u roku određenom u pozivu za prikupljanje ponuda ili dokumentaciji za provedbu javnog natječaja.

Otvaranju ponuda mogu biti nazočni ponuditelji ili njihovi ovlašteni predstavnici.

O tijeku postupka otvaranja, pregleda i ocjene prispjelih ponuda vodi se zapisnik.

Članak 11.

Kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuditelja može biti najniža ponuđena cijena ili ekonomski najpovoljnija ponuda.

Članak 12.

Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donosi se nakon ocjene pristiglih ponuda, u skladu s pozivom za prikupljanje ponuda odnosno javnim natječajem i kriterijima za odabir najpovoljnije ponude. Gradonačelnik će utvrditi prijedlog Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja te je uputiti Gradskom vijeću na donošenje.

Odluku o izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje komunalnih poslova na temelju pisanog ugovora, donosi Gradsko vijeće.

Gradsko vijeće može donijeti Odluku ako je pristigla i samo jedna valjana ponuda.

Gradsko vijeće može donijeti Odluku da se ne izabere niti jedna od ponuda pristiglih u postupku prikupljanja ponuda ili javnog natječaja.

Protiv Odluke o izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje komunalnih poslova na temelju pisanog ugovora nije dopuštena žalba.

Članak 13.

Gradonačelnik s izabranim ponuditeljem, sklapa Ugovor o povjeravanju komunalnih djelatnosti u roku 30 dana od dana donošenja odluke Gradskog vijeća.

Ugovor mora sadržavati sve elemente propisane odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu i ovom Odlukom odnosno:

-djelatnost za koju se sklapa ugovor,

-vrijeme na koje se sklapa ugovor,

-vrstu i opseg poslova,

-način određivanja cijene za obavljanje poslova te način i rok plaćanja,

-jamstvo izvršitelja o ispunjenju ugovora.

Članak 14.

Ugovor iz članka 13. ove Odluke prestaje važiti:

-istekom vremena na koji je sklopljen,

-prestankom pravne ili smrti fizičke osobe,

-otkazom ugovora o obavljanju djelatnosti komunalnih poslova (ukoliko izvršitelj ne obavlja poslove iz ugovora pravovremeno i kvalitetno tako da uslijed toga može doći do štete za naručitelja; ukoliko izvršitelj bez opravdanog razloga prestane obavljati poslove iz ugovora; ukoliko izvršitelj nakon upozorenja naručitelja ne obavi pružanje određene usluge iz ugovora),

-sporazumom stranaka.

IV. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 15.

Nadzor nad obavljanjem komunalnih djelatnosti na temelju pisanog ugovora obavlja komunalni redar.

Članak 16.

Za sve što nije izričito navedeno u ovoj Odluci primjenjivat će se odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu, a nakon toga primjenjive i pozitivne odredbe Zakona o javnoj nabavi te odredbe drugih pozitivnih propisa vezanih za ovu Odluku.

Članak 17.

Ugovori o povjeravanju komunalnih poslova za obavljanje komunalnih djelatnosti iz ove Odluke sklopljeni prije donošenja ova Odluke ostaju na snazi do isteka ugovorenog roka, na način kako su ugovoreni.

Članak 18.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju pisanog ugovora u Gradu Čabru ( »Službene novine PGŽ« br. 06/02, 28/05, 31/06, 15/08).

Članak 19.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 363-02/14-01/08

Ur. broj: 2108-01/1-14-1

Čabar, 5. lipnja 2014.

GRADSKO VIJEĆE GRADA ČABRA

Predsjednik
dr. sc. Josip Malnar, v.r.

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=894&mjesto=51306&odluka=10
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr