SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXII. - broj 11. Srijeda, 30. travnja 2014.
GRAD KASTAV

24.

Na temelju članka 6. Zakona o savjetima mladih (»Narodne novine« broj 41/14), članka 33. Statuta Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09 i 13/13) Gradsko vijeće Grada Kastva, na svojoj 11. sjednici održanoj dana 24. travnja 2014. godine donijelo je

ODLUKU
o osnivanju Savjeta mladih Grada Kastva

OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se osnivanje Savjeta mladih Grada Kastva (u daljnjem tekstu: Savjet mladih), djelokrug rada, postupak izbora članova i zamjenika članova te druga pitanja od značenja za rad Savjeta mladih.

Članak 2.

Savjet mladih je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Kastva i osniva se s ciljem promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih te aktivnog uključivanja mladih u javni život Grada Kastva.

Članak 3.

Mladi, u smislu ove Odluke, su osobe s prebivalištem ili boravištem na području Grada Kastva, koji u trenutku podnošenja kandidatura za članstvo u Savjetu mladih imaju od navršenih petnaest (15) do navršenih trideset (30) godina života te kao takvi imaju pravo biti birani za člana Savjeta mladih i zamjenika člana Savjeta mladih.

Članak 4.

Izrazi koji se koriste u ovoj Odluci, a imaju rodno značenje koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski spol.

OSNIVANJE SAVJETA MLADIH

Članak 5.

Odluku o osnivanju Savjeta mladih donosi Gradsko vijeće Grada Kastva, u skladu sa Zakonom o savjetima mladih, i Statutom Grada Kastva.

Članak 6.

Odlukom o osnivanju Savjeta mladih uređuje se:

- broj članova Savjeta mladih,

- način izbora članova Savjeta mladih,

- rokovi provedbe izbora za članove i zamjenike članova Savjeta mladih,

- rad Povjerenstva za provjeru valjanosti kandidatura i izradu liste valjanih kandidatura,

- način utjecaja Savjeta mladih na rad Gradskog vijeća Grada Kastva u postupku donošenja odluka i drugih akata od neposrednog interesa za mlade i u vezi s mladima,

- način financiranja rada i programa Savjeta mladih te osiguravanje prostornih i drugih uvjeta za rad Vijeća mladih te

- pravo na naknadu troškova za sudjelovanje u radu Savjeta mladih.

SASTAV SAVJETA MLADIH

Članak 7.

Savjet mladih ima sedam članova uključujući predsjednika i zamjenika.

IZBOR ČLANOVA VIJEĆA MLADIH

Članak 8.

Na temelju pisanih i obrazloženih kandidatura, članove Savjeta mladih i njihove zamjenike bira Gradsko vijeće Grada Kastva temeljem Zakona i Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Kastva.

Gradsko vijeće Grada Kastva temeljem Odluke o osnivanju savjeta mladih, pokreće postupak biranja članova Savjeta mladih i njihovih zamjenika.

Kandidature za članove Savjeta mladih i njihove zamjenike temeljem javnog poziva za isticanje kandidatura ističu udruge koje su sukladno statutu ciljno i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih od najmanje 30 mladih.

Ovlašteni predlagatelji kandidatura iz stavka 3. ovoga članka dužni su prilikom isticanja kandidatura za članove Savjeta mladih predložiti i zamjenika za svakog kandidata za člana Savjeta mladih.

Članak 9.

Postupak izbora članova Savjeta mladih i njihovih zamjenika počinje objavom javnog poziva za isticanje kandidatura.

Javni se poziv za isticanje kandidatura objavljuje na mrežnim stranicama Grada Kastva te u sredstvima javnog priopćavanja.

Javni poziv iz stavka 2. ovoga članka mora sadržavati opis postupka izbora, uvjete za isticanje kandidatura propisane ovim Zakonom, rokove za prijavu i rokove u kojima će biti provedena provjera zadovoljavanja formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih.

Nakon zaprimanja kandidatura za članove i zamjenike članova Savjeta mladih, Povjerenstvo za provjeru valjanosti kandidatura i izradu liste valjanih kandidatura , obavlja provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te u roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava, sastavlja izvješće o provjeri formalnih uvjeta te utvrđuje popis važećih kandidatura.

Povjerenstvo za provjeru valjanosti kandidatura i izradu liste valjanih kandidatura ima tri člana. Članove Povjerenstva imenuje Gradsko vijeće Grada Kastva.

Izvješće o provjeri formalnih uvjeta i popis važećih kandidatura dostavljaju se Gradskom vijeću Grada Kastva te se objavljuju na mrežnim stranicama Grada Kastva te u sredstvima javnog priopćavanja.

Gradsko vijeće Grada Kastva na prvoj sjednici nakon objave popisa važećih kandidatura raspravlja izvješće o provjeri formalnih uvjeta i s popisa važećih kandidatura za članove i zamjenike članova Savjeta mladih tajnim glasovanjem bira članove i zamjenike članova Savjeta mladih.

Glasovanje se obavlja zaokruživanjem broja ispred onoliko kandidata na listiću koliko po odluci o osnivanju Savjeta mladih ima članova savjeta mladih.

U slučaju da nije moguće izabrati Savjet mladih zbog dva ili više kandidata s jednakim brojem glasova, glasovanje se ponavlja za izbor kandidata do punog broja članova Savjeta mladih između onih kandidata koji u prvom krugu nisu izabrani jer su imali jednak broj glasova. Glasovanje se ponavlja dok se ne izaberu svi članovi Savjeta mladih.

Javni poziv za isticanje kandidatura mora se objaviti na mrežnim stranicama Grada Kastva, najmanje tri mjeseca prije isteka mandata članova savjeta mladih.

KONSTITUIRANJE SAVJETA MLADIH

Članak 10.

Rezultati izbora za članove i zamjenike članova Savjeta mladih objavljuju se na mrežnim stranicama te u sredstvima javnog priopćavanja.

Savjet mladih mora se konstituirati u roku od 30 dana od dana objave rezultata izbora.

Prvu sjednicu Savjeta mladih dužan je sazvati predsjednik Gradskog vijeća Grada Kastva.

Savjet mladih je konstituiran izborom predsjednika Savjeta mladih. Obavijest o konstituiranju Savjeta mladih, objavljuje se na mrežnim stranicama Grada Kastva te u sredstvima javnog priopćavanja.

Predsjednika i zamjenika predsjednika Savjeta mladih biraju i razrješuju članovi Savjeta mladih većinom glasova svih članova.

Ako Savjet mladih u roku od 30 dana od dana proglašenja službenih rezultata izbora za članove Savjeta mladih ne izabere predsjednika Savjeta mladih, Gradsko vijeće Grada Kastva objavit će novi javni poziv za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih.

MANDAT ČLANOVA SAVJETA MLADIH

Članak 11.

Članovi Savjeta mladih i njihovi zamjenici biraju se na razdoblje od tri godine.

Mandat zamjenika člana Savjeta mladih vezan je uz mandat člana Savjeta mladih. Mandat zamjenika člana Savjeta mladih prestaje prestankom mandata člana Savjeta mladih sukladno Zakonu o savjetima mladih.

Gradsko vijeće Grada Kastva razriješit će člana Savjeta mladih i prije isteka mandata ako neopravdano izostane s najmanje 50 % sjednica Savjeta mladih u godini dana te na osobni zahtjev člana Savjeta mladih.

Član Savjeta mladih koji za vrijeme trajanja mandata navrši trideset godina nastavlja s radom u Savjetu mladih do isteka mandata na koji je izabran.

Ako se broj članova Savjeta mladih spusti ispod dvije trećine početnog broja, Gradsko vijeće Grada Kastva će provesti postupak dodatnog izbora za onoliko članova Savjeta mladih koliko ih je prestalo biti članom Savjeta mladih prije isteka mandata.

Mandat članova Savjeta mladih izabranih postupkom dodatnog izbora traje do isteka mandata članova Savjeta

mladih izabranih u redovitom postupku biranja članova Savjeta mladih.

Gradsko vijeće Grada Kastva raspustit će Savjet mladih samo ako Savjet mladih ne održi sjednicu dulje od šest mjeseci.

DJELOKRUG RADA SAVJETA MLADIH

Članak 12.

U okviru svoga djelokruga Savjet mladih:

- raspravlja na sjednicama Savjeta mladih o pitanjima značajnim za rad Savjeta mladih, te o pitanjima iz djelokruga Gradskog vijeća Grada Kastva koji su od interesa za mlade

- u suradnji s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Kastva inicira u Gradskom vijeću donošenje odluka od značaja za mlade, donošenje programa i drugih akata od značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području Grada Kastva, raspravu o pojedinim pitanjima od značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području Grada Kastva, te način rješavanja navedenih pitanja

- putem svojih predstavnika sudjeluje u radu Gradskog vijeća Grada Kastva, prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od osobitog značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području Grada Kastva davanjem mišljenja, prijedloga i preporuka o pitanjima i temama od interesa za mlade

- sudjeluje u izradi, provedbi i praćenju provedbe lokalnih programa za mlade, daje pisana očitovanja i prijedloge nadležnim tijelima o potrebama i problemima mladih, a po potrebi predlaže i donošenje programa za otklanjanje nastalih problema i poboljšanje položaja mladih

- potiče informiranje mladih o svim pitanjima značajnim za unaprjeđivanje položaja mladih, međusobnu suradnju Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, te suradnju i razmjenu iskustava s organizacijama civilnoga društva i odgovarajućim tijelima drugih zemalja

- predlaže i daje na odobravanje Gradskom vijeću Grada Kastva, program rada popraćen financijskim planom radi ostvarivanja programa rada Savjeta mladih

- po potrebi poziva predstavnike tijela Grada Kastva na sjednice Savjeta mladih

- potiče razvoj financijskog okvira provedbe politike za mlade i podrške razvoju organizacija mladih i za mlade, te sudjeluje u programiranju prioriteta natječaja i određivanja kriterija financiranja organizacija mladih i za mlade

- obavlja i druge savjetodavne poslove od interesa za mlade.

NAČIN RADA SAVJETA MLADIH

Članak 13.

Savjet mladih održava redovite sjednice najmanje jednom svaka tri mjeseca, a po potrebi i češće.

Sjednice Savjeta mladih saziva i njima predsjeda predsjednik Savjeta mladih.

Predsjednik Savjeta mladih dužan je sazvati izvanrednu sjednicu Savjeta mladih na prijedlog najmanje 1/3 članova Savjeta mladih.

Članak 14.

Savjet mladih donosi poslovnik o radu.

Poslovnik o radu Savjet mladih donosi većinom glasova svih članova Savjeta mladih.

Poslovnikom o radu pobliže se uređuje način rada Savjeta mladih u skladu s Zakonom i Odlukom.

Članak 15.

Savjet mladih donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina članova Savjeta mladih, osim ako Zakonom nije drugačije određeno.

Član Savjeta mladih, odnosno njegov zamjenik koji je neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluke o nekom pitanju može sudjelovati u raspravi o tom pitanju, ali je izuzet od odlučivanja.

Smatra se da je član savjeta mladih neposredno osobno zainteresiran za donošenje odluka o nekom pitanju ako se odluka odnosi na projekt u kojemu osobno sudjeluje ili sudjeluje pravna osoba u kojoj on ima udio u vlasništvu ili je član Savjeta mladih ujedno i član pravne osobe ili njezinih tijela upravljanja.

Ako je član Savjeta mladih spriječen sudjelovati na sjednici Savjeta mladih, zamjenjuje ga njegov zamjenik te pritom ima sva prava i obveze člana Savjeta mladih.

Članak 16.

Savjet mladih predstavlja predsjednik Savjeta mladih.

Predsjednik Savjeta mladih:

- saziva i vodi sjednice Savjeta mladih

- predstavlja Savjet mladih prema Gradu Kastvu i prema trećima

- obavlja druge poslove sukladno odredbama Zakona i Poslovnika o radu Savjeta mladih.

Ako je predsjednik Savjeta mladih iz opravdanih razloga spriječen obavljati svoje dužnosti zamjenjuje ga zamjenik predsjednika Savjeta mladih.

Ako predsjednik Savjeta mladih ne obavlja svoje dužnosti sukladno Zakonu, općim aktima Grada Kastva te Poslovniku o radu, Savjet mladih može natpolovičnom većinom glasova svih članova pokrenuti postupak njegovog razrješenja s funkcije predsjednika Savjeta mladih i izbora novog predsjednika.

Ako Savjet mladih ne pokrene postupak izbora novog predsjednika savjeta mladih sukladno stavku 4. ovoga članka, Gradsko vijeće Grada Kastva, sukladno Poslovniku o radu Savjeta mladih, može u pisanom obliku uputiti Savjetu mladih inicijativu za pokretanje postupka izbora novog predsjednika Savjeta mladih.

Ako zamjenik predsjednika Savjeta mladih ne obavlja svoje dužnosti sukladno Zakonu, općim aktima Grada Kastva te Poslovniku o radu savjeta mladih, predsjednik Savjeta mladih ili najmanje 1/3 članova Savjeta mladih može pokrenuti postupak za njegovo razrješenje s funkcije zamjenika predsjednika Savjeta mladih i izbor novog zamjenika predsjednika Savjeta mladih.

Članak 17.

Savjet mladih može, u skladu sa svojim djelokrugom, imenovati svoje stalne i povremene radne skupine za uža područja djelovanja, te organizirati forume, tribine i radionice za pojedine dobne skupine mladih ili srodne vrste problema mladih.

U radu Savjeta mladih mogu sudjelovati, bez prava glasa, i stručnjaci iz pojedinih područja vezanih za mlade i rad s mladima.

Članak 18.

Savjet mladih donosi program rada Savjeta mladih za svaku kalendarsku godinu.

Program rada Savjeta mladih mora sadržavati sljedeće aktivnosti:

- sudjelovanje u kreiranju i praćenju provedbe lokalnog programa djelovanja za mlade

- konzultiranje s organizacijama mladih o temama bitnim za mlade

- suradnju s tijelima Grada Kastva, te tijelima područne (regionalne) samouprave u politici za mlade

- suradnju s drugim savjetodavnim tijelima mladih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Program rada Savjeta mladih može sadržavati i ostale aktivnosti važne za rad Savjeta mladih i poboljšanje položaja mladih, a u skladu s propisanim djelokrugom Savjeta mladih.

Program rada Savjeta mladih donosi se većinom glasova svih članova Savjeta mladih.

Savjet mladih donosi program rada te ga podnosi na odobravanje Gradskom vijeću Grada Kastva, najkasnije do 30. rujna tekuće godine, za sljedeću kalendarsku godinu.

Savjet mladih podnosi godišnje izvješće o svom radu Gradskom vijeću Grada Kastva do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu te ga dostavlja na znanje Gradonačelniku Grada Kastva koji ga objavljuje na mrežnim stranicama Grada Kastva.

Članak 19.

Ako se programom rada Savjeta mladih za provedbu planiranih aktivnosti predviđa potreba osiguranja financijskih sredstava, sredstva se sukladno Zakonu, Odluci o osnivanju savjeta mladih i na temelju financijskog plana osiguravaju u proračunu Grada Kastva.

Program rada Savjeta mladih iz stavka 1. ovoga članka odobrava Gradsko vijeće Grada Kastva.

SREDSTVA ZA RAD SAVJETA MLADIH

Članak 20.

Grad Kastav osigurava financijska sredstva za rad i program rada Savjeta mladih, kao i prostor za održavanje sjednica Savjeta mladih, sukladno ovom Zakonu i odluci o osnivanju savjeta mladih.

Članovi Savjeta mladih nemaju pravo na naknadu za svoj rad.

Članovi Savjeta mladih imaju pravo na naknadu troškova prijevoza za dolazak na sjednice Savjeta mladih, kao i drugih putnih troškova neposredno vezanih za rad u Savjetu mladih.

Članak 21.

Grad Kastav osigurava dostupnost pouzdanih informacija o svim pitanjima od interesa za mlade, o članovima Savjeta mladih, njihovim zamjenicima i radu Savjeta mladih na svojoj mrežnoj stranici.

Članak 22.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Savjeta mladih mogu obavljati stručne službe Upravnih odjela Grada Kastva.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 23.

Danom početka primjene ove Odluke, prestaje važiti Odluka o osnivanju Savjeta mladih Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 53/06 i 09/09).

Članak 24.

Ova Odluka objavit će se u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«, a stupa na snagu danom objave.

Klasa: 021-05/14-01/04

Ur. broj: 2170-05-06/1-14-6

Kastav, 24. travnja 2014.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik Gradskog vijeća

Dalibor Ćiković, mag. ing. aedif., v. r.

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=888&mjesto=51215&odluka=24
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr