SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXI. - broj 25. Petak, 12. srpnja 2013.
TRGOVAČKO DRUŠTVO TD LOPAR VRUTAK D.O.O.
3B2 EDGAR HTML from SKRAD 7094..7119

3.

Na temelju članka 206. st.1. Zakona o vodama (»Narodne novine« broj 153/09) te članka 5. Izjave o osnivanju Komunalnog trgovačkog društva Lopar Vrutak d.o.o. Lopar (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 16/07, 20/07, 34/07) Skupština Lopar Vrutak d.o.o. donijela je dana 28.05.2013.

ODLUKU
o načinu plaćanja i visini cijene vodne usluge javne
odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuje se način plaćanja i visina cijena vodne usluge:

-odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda

-odštopavanja i čišćenja kanalizacije

-crpljenja, odvoza i zbrinjavanja otpadnih voda

Članak 2.

Vodne usluge pružaju se na području jedinice lokalne samouprave, odnosno na području Općine Lopar.

Članak 3.

Obračun vodne usluge plaća se isporučitelju vodne usluge na način i prema cijenama utvrđenim ovom Odlukom.

Obveznik plaćanja vodne usluge je vlasnik nekretnine ili korisnik kada je to vlasnik prenio na korisnika ugovorom, tj. svaka fizička ili pravna osoba koja je vlasnik nekretnine ili drugi zakoniti posjednik nekretnine priključene na komunalne vodne građevine i koja je stekla tehničke uvjete za priključenje a nije to učinila u zakonskim rokovima.

Članak 4.

Potrošač može račun za vodnu uslugu platiti na način utvrđen važećim zakonskim propisima.

Članak 5.

Rok za podmirenje računa za vodnu uslugu otisnut je na svakom ispostavljenom računu, a iznosi 21 (slovima: dvadeset i jedan) dan od dana ispostave računa.

Ukoliko potrošač ne plati račun u roku iz stavka 1. ovog članka, isporučitelj će zaračunati zatezne kamate u skladu sa važećim propisima

Članak 6.

Potrošač je dužan pismeno izvijestiti isporučitelja usluge o svakoj promjeni vlasništva nekretnine, adrese, kao i o svakoj bitnoj promjeni, odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od nastanka promjene. Promjena obvezuje isporučitelja od dana primitka iste.

Ukoliko obveznik plaćanja komunalne usluge ne postupi po st. 1. ovoga članka, njegova obveza plaćanja teče, po isporučitelju usluge poznatim podacima sve do trenutka saznanja isporučitelja usluge o nastaloj promjeni.

Članak 7.

Potrošač ima pravo prigovora (reklamacije) na obračun komunalne usluge u pismenom obliku u roku od 15 dana od izdavanja računa.

Isporučitelj komunalne usluge dužan je odgovoriti na prigovor u roku od 15 dana od dana dostave.

Ako je isporučitelj komunalne usluge uvažio prigovor, dužan je izvršiti usklađivanje obračuna u poslovnim knjigama najkasnije do ispostavljanja narednog računa s novim obračunom.

Članak 8.

Ako je do veće potrošnje vode došlo zbog propusta korisnika da zaštiti vodovodne instalacije na internoj vodovodnoj mreži od termičkih udara, isporučitelj neće osloboditi korisnika obveze plaćanja odvodnje otpadnih voda.

Članak 9.

Na računu vodne usluge posebno se iskazuje naknada za razvoj koje se naplaćuje od korisnika (obveznika plaćanja cijene odvodnje otpadnih voda) na području Općine Lopar koja je u skladu s odredbama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva odlukom nadležnog tijela uvela obvezu plaćanja naknade za razvoj u svrhu izgradnje komunalnih vodnih građevina sukladno planu izgradnje.

II. OBRAČUN USLUGE POTROŠNJE, ODVODNJE I PROČIŠĆIVANJA OTPADNIH VODA (KANALIZACIJA)

Članak 10.

Isporučitelj vodne usluge-odvodnje korisniku ispostavlja račun za vodnu uslugu odvodnje otpadnih voda koji se sastoji od dva dijela:

-fiksnog dijela cijene utvrđenog u apsolutnom mjesečnom iznosu koji plaća svaki korisnik u obračunskom razdoblju neovisno o potrošnji

-varijabilnog dijela cijene utvrđenog prema broju kubičnih metara javne vodoopskrbe očitane na vodomjeru i važeće cijene m3 vodne usluge odvodnje otpadnih voda u kućanstvu i gospodarstvu

Članak 11.

Isporučitelj vodne usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda korisnicima u stambenim objektima sa više stambenih jedinica obračun za vodnu uslugu odvodnju otpadnih voda vrši na slijedeći način:

-Fiksni dio cijene vodne usluge odvodnje otpadnih voda plaća svaki korisnik usluge u svakoj stambenoj jedinici

-Varijabilni dio cijene vodne usluge odvodnje otpadnih voda korisnicima iz stavka 1. Ovog članka Isporučitelj vodne usluge može rasporediti na jedan od slijedećih načina:

1. Korisnicima usluge koji su vlasnici ili korisnici stambenih jedinica, koji su priključeni ili imaju tehničke mogućnosti za priključenje na sustav javne odvodnje, obračun ukupne potrošnje vode očitane na zajedničkom vodomjeru od strane komunalnog društva Vrelo d.o.o. Rab razmjerno se raspoređuje na svakog korisnika usluge koji je vlasnik ili korisnik stambene jedinice i dostavlja ga mjesečno na računu za svakog korisnika usluge u stambenoj jedinici zasebno.

2. Korisnicima usluge koji su vlasnici ili korisnici stambenih jedinica, koji su priključeni ili imaju tehničku mogućnost za priključenje na sustav javne odvodnje, a koji uz ugrađeni glavni vodomjer koji mjeri isporučenu vodu cijeloj zgradi, imaju ugrađen i sekundarni vodomjer, obračun potrošnje vode vrši se prema broju kubičnih metara m3 javne vodoopskrbe očitane od strane komunalnog društva Vrelo d.o.o. Rab

Ukoliko nakon raspodjele iz gore navedenih načina obračuna varijabilnog dijela vodne usluge ostane neraspodijeljena razlika do očitavanja na glavnom vodomjeru zgrade, ona se raspodjeljuje na sve suvlasnike, razmjerno učešću svakog pojedinog suvlasnika u ukupno utrošenoj / isporučenoj količini vode.

Članak 12.

Cijena komunalne usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za domaćinstvo i gospodarstvo određuje se:

1. Fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga 34,64 kn / mjesečno / korisnik

2. Osnovna cijena vodnih usluga - varijabilni dio 5,24 kn / m3

Na cijene iz ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

Članak 13.

Cijena vodne usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za socijalno ugrožene građane određuje se:

1. Fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga 17,32 kn / mjesečno / korisnik

2. Osnovna cijena vodnih usluga - varijabilni dio 2,62 kn / m3

Na cijene iz ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

Članak 14.

Cijena koji plaćaju socijalno ugroženi mještani za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda nužnu za osnovne potrebe kućanstva utvrđuje se u visini od 50% od osnovne cijene vodne usluge, a obračunava se korisniku prema popisu socijalno ugroženih mještana jedinice lokalne samouprave Općine Lopar.

Socijalno ugroženim mještanima smatraju se osobe koje svojim aktom utvrdi jedinica lokalne samouprave Općina Lopar.

Popis socijalno ugroženih mještana dostavlja komunalnom društvu Lopar Vrutak d.o.o. Lopar, jedinica lokalne samouprave Općina Lopar. Ostatak iznosa do pune osnovne cijene vodne usluge osigurat će jedinica lokalne samouprave.

Cijena vodne usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za količinu vode potrošene iznad količine nužne za osnovne potrebe kućanstva naplaćuje se prema članku 11. stavak 2. ove Odluke.

Članak 15.

Sukladno posebnim propisima uz cijenu vodnih usluga iskazuju se zasebno:

-porez na dodanu vrijednost

-naknada za razvoj

Članak 16.

Obračun vodne usluge odštopavanja i čišćenja kanalizacije Jet-om vrši se prema broju utrošenih sati i važeće cijene po satu.

Cijena vodne usluge iz stavka 1. Ovog članka utvrđuje se u iznosu od 400,00 kn/h.

Cijena koju plaćaju socijalno ugroženi građani za uslugu odštopavanja i čišćenja kanalizacije Jet-om utvrđuje se u visini 50% od osnovne cijene vodne usluge, a obračunava se korisniku koji stječe pravo prema Članku 14. Stavak 2. ove Odluke.

Cijena vodne usluge iz stavka 3. utvrđuje se u iznosu od 200,00 kn/h.

Na cijene iz ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

Za intervencije poslije 15 h, noću, nedjeljom i blagdanima cijena navedene usluge uvećava se za 50%.

Ostatak iznosa do pune osnovne cijene vodne usluge osigurat će jedinica lokalne samouprave.

Obračunska jedinica za prvi sat pružanja gore spomenute usluge je minimalno jedan sat, za svaki slijedeći je minimalno 1/2 sata.

Članak 17.

Obračun vodne usluge crpljenja, odvoza i zbrinjavanja otpadnih voda vrši se prema broju pražnjenja istih i važeće cijene po pražnjenju.

Cijena vodne usluge iz stavka 1. Ovog članka utvrđuje se u iznosu od 200,00 kn/h.

Cijena koju plaćaju socijalno ugroženi građani za uslugu crpljenja, odvoza i zbrinjavanja otpadnih voda utvrđuje se u visini 50% od osnovne cijene vodne usluge, a obračunava se korisniku koji stječe pravo prema članku 14. Stavak 2. ove Odluke.

Cijena vodne usluge iz stavka 3. utvrđuje se u iznosu od 100,00 kn/h.

Na cijene iz ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

Za intervencije poslije 15 h, noću, nedjeljom i blagdanima cijena navedene usluge uvećava se za 50%.

Ostatak iznosa do pune osnovne cijene vodne usluge osigurat će jedinica lokalne samouprave.

Obračunska jedinica za prvi sat pružanja gore spomenute usluge je minimalno jedan sat, za svaki slijedeći je minimalno 1/2 sata.

III. OBUSTAVLJANJE VODNIH USLUGA

Članak 18.

Isporučitelj vodne usluge-odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, čišćenja i odštopavanja kanalizacije Jet- om, crpljenja i zbrinjavanja otpadnih voda može korisniku vodne usluge obustaviti pružanje istih u slučajevima.

1. ako korisnik ne plati račun za vodnu uslugu ni u roku od 30 dana od dospjelosti računa

2. ako korisnik o promjeni adrese ne obavijesti isporučitelja u roku od 15 dana, pa se zbog toga nije mogla izvršiti ni ponovljena dostava računa ili opomena

3. ako priključno mjesto ne odgovara važećim tehničkim i sanitarnim normama ili je tokom korištenja došlo do oštećenja priključnog mjesta, a korisnik odbije otkloniti tehničke nedostatke u ostavljenom, primjerenom roku

4. ako korisnik nije u cijelosti podmirio svoje obveze prema isporučitelju vodne usluge prilikom priključivanja nekretnine na komunalne vodne građevine.

Isporučitelj ima pravo obustaviti pružanje vodne usluge javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i u slijedećim slučajevima:

-kad se vrše popravci kvarova na javnoj mreži i uređajima

-kad stanje individualne mreže ugrožava zdravlje korisnika vodne usluge i kvalitetu vode u javnoj mreži

-na temelju pisanog naloga komunalnog redara u slučaju prelijevanja sadržaja septičke jame

Članak 19.

Isporučitelj vodne usluge javne odvodnje dužan je najmanje 8 dana prije obustavljanja pružanja vodne usluge iz razloga navedenih u članku 11. točke. 3. ove Odluke korisniku dostaviti obavijest o prestanku pružanja vodne usluge - odvodnje.

Ako korisnik otkloni nedostatke odnosno uzrok zbog kojeg se obustavlja pružanje vodnih usluga - odvodnje najmanje 24 sata prije vremena određenog za obustavu pružanja usluge, isporučitelj neće obustaviti pružanje vodne usluge javne odvodnje.

Korisnik je dužan podmiriti troškove ponovne uspostave usluge.

Izuzetno od odredbe st. 1. ovog članka, u slučaju neovlaštenog priključivanja na komunalnu vodnu građevinu ili na internu mrežu postojećeg korisnika, isporučitelj vodne usluge - odvodnje će bez posebne obavijesti obustaviti pružanje usluge neovlaštenom korisniku kao i korisniku koji je omogućio neovlašteno priključenje.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 20.

Odluka o načinu plaćanja i visini cijena vodne usluge javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda stupa na snagu nakon pribavljanja suglasnosti načelnika, a primjenjuje se danom objave u »Službenim novinama Primorsko-Goranske županije«.

Ova Odluka se dostavlja Vijeću za vodne usluge u roku od 5 dana po ishođenju prethodne suglasnosti iz st. 1 ovog članka.

Članak 21.

Danom primjene ove Odluke prestaju važiti odredbe Odluke o načinu plaćanja i visini cijena komunalnih usluga (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 22/ 11) koje se donose na komunalne usluge odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda.

Lopar, 28. svibnja 2013.

Broj: 369/O-13

Predsjednik Skupštine društva
Lopar Vrutak d.o.o.

Damir Paparić, prof.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=846&mjesto=60044&odluka=3
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr