SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 38. Četvrtak, 2. prosinca 2004.
OPĆINA LOVRAN
24

24.

Na osnovi članka 114. stavka 5. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (»Narodne novine« broj 69/99, 151/03 i 157/03) i članka 27. Statuta Općine Lovran (»Službene novine« broj 26/01 i 14/02), Općinsko vijeće Općine Lovran, na sjednici održanoj dana 18. studenoga 2004. godine, donijelo je

ODLUKU
o visini spomeničke rente Općine Lovran

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti za plaćanje spomeničke rente na području Općine Lovran i to posebice:

- obveznici plaćanja spomeničke rente,

-nepokretna kulturna dobra i kulturno-povijesne cjeline u kojima se plaća spomenička renta kada se u njima obavlja gospodarska djelatnost,

- visina spomeničke rente i

- način plaćanja spomeničke rente.

II. OBVEZNICI PLAĆANJA SPOMENIČKE RENTE

Članak 2.

Obveznici plaćanja spomeničke rente su fizičke i pravne osobe koje su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit i koje obavljaju gospodarsku djelatnost u zaštićenom, nepokretnom kulturnom dobru ili na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline na području Općine Lovran.

III. NEPOKRETNA KULTURNA DOBRA I KULTURNO-POVIJESNE CJELINE

Članak 3.

Spomenička renta plaća se za obavljanje gospodarske djelatnosti u nepokretnim objektima i kulturno-povijesnim cjelinama, na području Općine Lovran, kojima je nadležno državno tijelo utvrdilo svojstvo nepokretnog kulturnog dobra ili zaštićene kulturno-povijesne cjeline.

IV. VISINA SPOMENIČKE RENTE

Članak 4.

Visina spomeničke rente za obavljanje gospodarske djelatnosti u pojedinačnim nepokretnim kulturnim dobrima i na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline u Općini Lovran iznosi 3,00 (tri) kune mjesečno po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora u kojem se obavlja djelatnost.

V. NAČIN PLAĆANJA SPOMENIČKE RENTE

Članak 5.

Rješenje o utvrđivanju visine i načinu plaćanja spomeničke rente donosi Upravni odjel za samoupravu i upravu, Odsjek za stambeno-komunalni sustav po službenoj dužnosti.

Spomenička renta plaća se godišnje u najviše 4 (četiri) obroka, ovisno o visini utvrđene obveze.

Članak 6.

Obveznik spomeničke rente koji u tijeku kalendarske godine počinje ili prestaje obavljati gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, plaća spomeničku rentu samo za vremensko razdoblje u godini u kojem je obavljao gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Ukoliko tijekom godine neki nepokretni objekt, naselje ili dio naselja dobije ili izgubi svojstvo kulturnog dobra ili kulturno-povijesne cjeline na području Općine Lovran, obveznici spomeničke rente bit će u obvezi platiti spomeničku rentu za razdoblje godine u kojem su obavljali djelatnost u kulturnom dobru ili na području proglašene kulturno-povijesne cjeline.

Spomenička renta za obavljanje djelatnosti za dio vremenskog razdoblja u godini, obračunava se na način da se ukupni iznos spomeničke rente za cijelu godinu, podijeli s ukupnim brojem dana u godini i pomnoži s brojem dana u godini, u kojem se obveznik nalazio u poslovnom prostoru unutar kulturnog dobra ili kulturno-povijesne cjeline obavljajući svoju djelatnost.

Članak 7.

Ukoliko obveznik spomeničke rente obavlja svoju gospodarsku djelatnost na više mjesta (poslovnih jedinica) u nepokretnim kulturnim dobrima ili na području kulturno-povijesnih cjelina u Općini Lovran, spomeničku rentu plaća zasebno za svako odvojeno mjesto.

VI. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 8.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije, a primjenjuje se od 1. prosinca 2004.

Klasa: 011-01/04-01/05

Ur. broj: 2156/02-01-04-1

Lovran, 18. studenoga 2004.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOVRAN

Predsjednik

Općinskog vijeća

Edvard Primožić, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=108&mjesto=51415&odluka=24
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr