SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXI. - broj 8. Petak, 8. ožujka 2013.
OPĆINA MRKOPALJ
3B2 EDGAR HTML from SKRAD 7094..7119

3.

Na temelju članka 100. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07, 38/09, 55/11, 90/11 i 50/12) i članka 29. Statuta Općine Mrkopalj (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 24/09, 34/09 - ispr.) Općinsko vijeće Općine Mrkopalj na sjednici održanoj 7. ožujka 2013. godine, donosi

ODLUKU
o donošenju Izmjene i dopune Urbanističkog plana
uređenja 3 K2 poslovna zona u Mrkoplju

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Donose se Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja 3 K2 poslovna zona u Mrkoplju (u daljnjem tekstu: Plan) koji je izradilo poduzeće ARHEO d.o.o. za projektiranje i prostorno planiranje iz Zagreba.

Članak 2.

Sastavni dio ove Odluke je elaborat pod naslovom Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja 3 K2 poslovna zona u Mrkoplju, koji se sastoji od:

I. Tekstualni dio - Odredbe za provođenje

1. Uvjeti određivanja i razgraničavanja površina javnih i drugih namjena

2. Uvjeti smještaja građevina gospodarskih djelatnosti

3. Uvjeti smještaja građevina društvenih djelatnosti

4. Uvjeti i način gradnje stambenih građevina

5. Uvjeti i način gradnje, rekonstrukcije i opremanja prometne, telekomunikacijske i komunalne mreže s pripadajućim građevinama i površinama

6. Uvjeti uređenja javnih zelenih površina

7. Mjere zaštite prirodnih i kulturno-povijesnih cjelina i građevina ambijentalnih vrijednosti

8. Postupanje s otpadom

9. Mjere sprječavanja nepovoljnog utjecaja na okoliš

10. Mjere provedbe Plana

II. Grafički prilozi

1.

Korištenje i namjena površina

MJ.1: 2000

2.

Prometna, ulična i komunalna
infrastrukturna mreža

2.1.

Prometna i ulična mreža

MJ.1: 2000

2.2.

Telekomunikacija

MJ.1: 2000

2.3.

Elektroopskrba

MJ.1: 2000

2.4.

Plinoopskrba

MJ.1: 2000

2.5.

Vodoopskrba

MJ.1: 2000

2.6.

Odvodnja otpadnih i oborinskih voda

MJ.1: 2000

3.

Uvjeti korištenja, uređenja i zaštite površina

 

3.1.

Uvjeti korištenja, uređenja i zaštite površina

MJ.1: 2000

3.2.

Mjere posebne zaštite

MJ.1: 2000

4.

Način i uvjeti gradnje

4.1.

Oblici korištenja

MJ.1: 2000

4.2.

Način gradnje

MJ.1: 2000

III. Obvezni prilozi

Elaborat iz stavka 1. ovog članka sastavni je dio ove Odluke i ovjerava se pečatom Općinskog vijeća Općine Mrkopalj i potpisom predsjednika Općinskog vijeća Općine Mrkopalj te je uvid u isti moguć u prostorijama Općine Mrkopalj.

Članak 3.

Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja 3 K2 poslovna zona u Mrkoplju izrađen je prema Odluci o izradi istog (»Službene novine Primorsko-goranske županije« 42/ 12) te u skladu s Prostornim planom Općine Mrkopalj (»Službene novine Primorsko-goranske županije« 46/04 i 26/07).

II. ODREDBE ZA PROVOĐENJE

Članak 4.

U članku 5. stavci 5., 6., 7., i 8. se brišu.

Članak 5.

U članku 6. stavak 2. podstavak 1. mijenja se i glasi:

»- IS - površine infrastrukturnih sustava«

U članku 6. stavak 2. podstavak 2. se briše.

Članak 6.

U članku 10. stavak 1. tekst: »4. NAČIN I UVJETI GRADNJE« mijenja se i glasi: »4.2. NAČIN GRADNJE«.

U članku 10. stavak 2. podstavak 2. se briše.

U članku 10. stavak 3. tekst: »javnu« se briše.

Članak 7.

Članak 11. stavak 4. mijenja se i glasi:

»Najveća katnost građevine je ukupno 4 etaže od čega 1 podzemna i 3 nadzemne etaže, odnosno najveća dopuštena visina građevine je 10,0 m, a može biti i veća ako je visina građevine tehnološki uvjetovana.«

Članak 8.

U članku 12. stavak 1. mijenja se i glasi:

»- Minimalna udaljenost građevine od regulacijske linije, odnosno od ruba nogostupa, iznosi 8,0 m.«

U članku 12. stavak 2. mijenja se i glasi:

»- Minimalna udaljenost građevine od regulacijske linije županijske ceste iznosi 10,0 m.«

U članku 12. stavak 3. tekst: » 4. NAČIN I UVJETI GRADNJE« mijenja se i glasi: »4.2. NAČIN GRADNJE«.

U članku 12. stavak 4. mijenja se i glasi:

»- Minimalna udaljenost građevina od međa susjednih građevnih čestica iznosi 5,0 m.«

Općina Mrkopalj

U članku 12. stavak 5. tekst: »koja je određena na kartografskom prikazu 3. UVJETI KORIŠTENJA, UREĐENJA I ZAŠTITE POVRŠINA« se briše.

U članku 12. stavak 6. tekst: »(odnosno koridora županijske ceste)« se briše.

Članak 9.

U članku 14. stavak 9. tekst: »koji je označen na kartografskom prikazu 3. UVJETI KORIŠTENJA, UREĐENJA I ZAŠTITE PROSTORA« briše se.

Članak 10.

U članku 15. stavak 1. tekst: »4. NAČIN I UVJETI GRADNJE« mijenja se i glasi: »4.2. NAČIN GRADNJE«.

U članku 15. stavak 2. se briše.

U članku 15. stavak 3. mijenja se i glasi: » Građevna čestica mora imati izravan kolni pristup na prometnu površinu. Građevna čestica može imati više kolnih priključaka.«

Članak 11.

U članku 18. stavak 1. tekst: »2.1. PROMETNA, ULIČNA I KOMUNALNA INFRASTRUKTURNA MREŽA - PROMET, POŠTA I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE« mijenja se i glasi: »2.1. PROMETNA I ULIČNA MREŽA«.

U članku 18. stavak 2. mijenja se i glasi:

»Uličnu mrežu čini novoplanirana prometnica.«

Članak 12.

Članak 19. mijenja se i glasi:

»Osnovna ulična mreža sastoji se od novoplanirane prometnice.

Unutar utvrđenog koridora širine 8,5 m, planirane su dvije prometne trake (dvosmjerni promet) širine 2 x 3,0 m, jednostrano pješačka staza širine 1,5 m i jednostrano bankina.

Konačno oblikovanje prometnice, odnosno oblika i veličine njene građevine čestice, definirat će se kao posljedica detaljnog tehničkog rješenja u postupku ishođenja akta za građenje.

Izgradnja građevina i ograda ili sadnja nasada visokog zelenila koji imaju utjecaj na smanjenje preglednosti, posebno u zonama križanja, nije dozvoljena.

Ulične ograde ne smiju biti podignute unutar prometnih koridora.

Kolni i pješački pristup građevinama i površinama gospodarske namjene potrebno je izvesti u skladu s urbanističko-tehničkim uvjetima i normativima za sprečavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih barijera.«

Članak 13.

U članku 25. stavak 1. tekst: »2.1. PROMETNA, ULIČNA I KOMUNALNA INFRASTRUKTURNA MREŽA - PROMET, POŠTA I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE« mijenja se i glasi: »2.2. TELEKOMUNIKACIJE«.

Članak 14.

Članak 29. mijenja se i glasi:

»Sustav odvodnje otpadnih i oborinskih voda treba izvesti u skladu s odredbama ovog Plana i kartografskim prikazom 2.6. ODVODNJA OTPADNIH I OBORINSKIH VODA.

Ovim Planom planira se izgradnja sustava za odvodnju otpadnih, oborinskih i drugih voda i to tako da se primjenjuje razdjelni sustav kanalizacije.

Omogućava se etapna izgradnja kanalizacijskog sustava s tim da je svaka etapa dio konačnog rješenja, a ujedno i tehnološka cjelina u skladu s postojećim zakonom.

Otpadne vode prikupljaju se u sustav zatvorene kanalizacije, putem gravitacijskih i tlačnih cjevovoda te crpne stanice, usmjeravaju se prema planiranom glavnom dovodnom kanalu (kolektoru) u koridoru županijske ceste (izvan obuhvata Plana), na koji se predviđa spajanje prema postojećoj projektnoj dokumentaciji ''Sustav javne odvodnje Mrkoplja i Sungera, I faza izgradnje, glavni građevinski projekt H0011-Kolektori 1.1-15.T.1'' zajedničke oznake projekta GP 2764/06, izrađen po IGH d.d.

Do izgradnje planiranog sustava odvodnje dozvoljava se prihvat fekalnih otpadnih voda u vodonepropusnim sabirnim jamama i organizacijom prijevoza prikupljenih fekalija ili izgradnjom vlastitih uređaja za biološko pročišćavanje fekalnih otpadnih voda prije upuštanja istih u teren putem upojnih bunara odgovarajućeg kapaciteta na samoj čestici.

Oborinske vode prikupljaju se preko cestovnih kanala i slivnika u zasebne cjevovode smještene unutar zelenih površina ili pješačkih staza te se upuštaju u odvodni kanal oborinskih voda (u koridoru županijske ceste) poslije tretmana preko separatora masti i ulja.

Oborinske vode s parkirališta većih od 10 parkirnih mjesta, te većih radnih i manipulativnih površina prije priključenja na sustav javne oborinske odvodnje moraju proći odgovarajući predtretman na separatorima ulja i masti.

Radi smanjenja opterećenja sustava javne oborinske odvodnje i time i manjih dimenzija iste, predvidjeti da se oblikovanjem čestica i izgradnjom osigura što manji koeficijent otjecanja sa građevinske parcele uz mogućnost da se vlastite oborinske vode sa »čistih« površina upuštaju u teren na samoj građevnoj čestici putem upojnih bunara odgovarajućeg kapaciteta dimenzioniranih na način da se osigura sigurnost od plavljenja okolnog zemljišta i objekata.«

Članak 15.

U članku 30. stavak 1. tekst: » 2.3. PROMETNA, ULIČNA I KOMUNALNA INFRASTRUKTURNA MREŽA,VODNOGOSPODARSKI SUSTAV« mijenja se i glasi: »2.5. VODOOPSKRBA«.

U članku 30. stavak 2. mijenja se i glasi:

»Prema propozicijama DIN EN 1998 najmanja širina pojasa za polaganje vodovoda je 0,90 m. Vodoopskrba poslovne zone pitkom i protupožarnom vodom moguće je osigurati izradom novog ogranka uličnog vodovodnog cjevovoda 1 100 te se predviđa iz vodoopskrbnog sustava Delnice, ali će svakako biti potrebno rekapacitirati, odnosno povećati profil postojećeg uličnog cjevovoda jer je nazivni profil istog 50 mm. Svi detalji oko navedenog ogranka odredit će se naknadno prilikom izdavanja posebnih uvjeta građenja.«

Članak 16.

U članku 31. stavak 1. tekst: »2.3. PROMETNA, ULIČNA I KOMUNALNA INFRASTRUKTURNA MREŽA, ENERGETSKI SUSTAV« mijenja se i glasi: »2.4. PLINOOPSKRBA«.

U članku 31. stavak 8. tekst: », u poprečnim presjecima ulica A1 i A2« briše se.

Članak 17.

U članku 32. stavak 1. tekst: » 2.2. PROMETNA, ULIČNA I KOMUNALNA INFRASTRUKTURNA MREŽA, ENERGETSKI SUSTAV« mijenja se i glasi: »2.3. ELEKTROOPSKRBA«.

U članku 32. stavak 4. mijenja se i glasi: » Potrebe opskrbe električnom energijom pokrit će se iz jedne trafostanice. Ako se pokaže potrebno, trafostanice se mogu osim predviđene, postavljati i na drugim lokacijama, u skladu s idejnim rješenjem i lokacijskom dozvolom ili drugim odgovarajućim aktom za građenje.«

U članku 32. stavak 6. tekst: »snage 2x630 kVA« briše se.

U članku 32. brišu se stavci 8. i 9.

Članak 18.

U članku 33. dodaje se tekst: »Na kartografskom prikazu 2.3. ELEKTROOPSKRBA u mj. 1:2 000 načelno su ucrtane planirane trase 20 kV kabela.«

Članak 19.

U članku 34. stavak 1. mijenja se i glasi: »Trafostanice se mogu postavljati kao samostojeće ili ugradbene, a u oblikovnom smislu trebaju se prilagoditi značajkama okoliša. Na kartografskom prikazu 2.3. ELEKTROOPSKRBA u mj. 1:2 000 načelno je ucrtana lokacija planirane trafostanice.«

U članku 34. stavak 2., podstavak 1. mijenja se i glasi:

»- minimalna udaljenost trafostanice od granice građevne čestice iznosi minimalno 1,0 m, a minimalna udaljenost od kolnika je 2.0 m.«

U članku 34. stavak 3. tekst: »4. NAČIN I UVJETI GRADNJE« mijenja se i glasi: »4.2. NAČIN GRADNJE«.

Članak 20.

U članku 35. brišu se stavci 1., 2. i 3.

Članak 21.

U članku 36. stavak 1. tekst: » 2.2. PROMETNA, ULIČNA I KOMUNALNA INFRASTRUKTURNA MREŽA, 2.3. ENERGETSKI SUSTAV« mijenja se i glasi: »ELEKTROOPSKRBA«.

Članak 22.

Članak 37. mijenja se i glasi:

»Osnovni uvjeti za izradu rasporeda pojaseva vodova komunalne infrastrukture polaze od njihovog međusobnog odnosa i rasporeda koji nastoji u cijelosti poštivati važeće propise, te se u pogledu širine pojaseva potrebno pridržavati njihovih odrednica.

Planom su određene trase mreže komunalne infrastrukture. Kod izrade projektne dokumentacije za lokacijsku dozvolu, odnosno drugi ekvivalentni akt za građenje novih ili rekonstrukcije postojećih objekata komunalne infrastrukture planom utvrđene trase mogu se korigirati radi prilagodbe tehničkim rješenjima, imovinsko-pravnim odnosima i stanju na terenu. Korekcije ne mogu biti takve da onemoguće izvedbu cjelovitih rješenja komunalne infrastrukturne mreže predviđenih ovim planom. Lokacijskom dozvolom odnosno drugim ekvivalentnim aktom za građenje, može se odobriti gradnja infrastrukturnih vodova i na trasama koje nisu utvrđene ovim planom, ukoliko se time ne narušavaju planom utvrđeni uvjeti korištenja površina.

Detaljno određivanje trasa komunalne infrastrukture, unutar koridora koji su određeni ovim Planom, utvrđuje se lokacijskim odobrenjem, odnosno drugim ekvivalentnim aktom za građenje vodeći računa o konfiguraciji tla, posebnim uvjetima itd.

Pri projektiranju i izvođenju pojedinih građevina, objekata i uređaja komunalne infrastrukture potrebno je pridržavati se važećih propisa kao i propisanih udaljenosti od ostalih infrastrukturnih objekata i uređaja te pribaviti suglasnost ostalih korisnika.

Gradnja komunalne infrastrukturne mreže iz ovog članka predviđena u koridorima javnih prometnih površina mora se izvoditi kao podzemna.

Komunalna infrastruktura može se izvoditi i izvan koridora javnih prometnih površina, pod uvjetom da se do tih instalacija osigura nesmetani pristup za potrebe održavanja ili zamjene.

Priključenje na pojedinu komunalnu instalaciju vrši se u skladu s uvjetima distributera iste.«

Članak 23.

U članku 39. stavak 2. mijenja se i glasi: »U kontaktu poslovne zone s drugim namjenama (izvan obuhvata Plana) mora se na građevnoj čestici poslovne namjene formirati tampon zelenila minimalne širine 10 m, uređen kao zelene površine sadnjom niskog, srednjeg i visokog zelenila.«

U članku 39. stavak 3. se briše.

Članak 24.

Nakon članka 39. dodaje se članak 39. a koji glasi:

»Područje obuhvata Plana nalazi se unutar područja Nacionalne ekološke mreže: HR 1000019 (Gorski kotar, Primorje i Sjeverna Lika).

Smjernice za mjere zaštite dane su u sljedećoj tablici:

Članak 25.

Na kraju članka 41. dodaje se novi stavak koji glasi:

»Svako građenje i obavljanje djelatnosti na području obuhvata Plana mora biti u skladu s važećom Odlukom o zonama sanitarne zaštite.«

Članak 26.

Članak 42. mijenja se i glasi:

»Potrebno je pridržavati se sljedećih mjera zaštite od požara:

1. Kod projektiranja građevina, prilikom izrade procjene ugroženosti od požara, u prikazu mjera zaštite od požara kao sastavnom dijelu projektne dokumentacije potrebno je primjenjivati numeričku metodu TVRB ili GRETNER ili EUROALARM za pretežno poslovne građevine, ustanove i druge javne građevine u kojima se okuplja i boravi veći broj ljudi.

2. Dosljedno se pridržavati važeće zakonske regulative i pravila tehničke prakse iz područja zaštite od požara i prijedloga tehničkih i organizacijskih mjera iz Procjene ugroženosti od požara Općine Mrkopalj.

3. Kod projektiranja novih prometnica ili rekonstrukcije postojećih, obavezno je planiranje vatrogasnih pristupa koji imaju propisanu širinu, nagibe, okretišta, nosivost i radijuse zaokretanja, a sve u skladu s važećim Pravilnikom o uvjetima za vatrogasne pristupe.

Petak,8.ožujka2013. Stranica777—broj8

SLUŽBENENOVINE

4. Prilikom gradnje i rekonstrukcije vodoopskrbnih sustava obavezno je planiranje izgradnje hidrantske mreže sukladno važećem Pravilniku o hidrantskoj mreži za gašenje požara.

5. Za gradnju građevina i postrojenja za skladištenje i promet zapaljivih tekućina i/ili plinova, moraju se poštovati odredbe članka 11. Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima (NN 108/95 i 56/10) i propisa donesenih na temelju njega.

6. Temeljem članka 28. stavak 2. Zakona o zaštiti od požara (NN 92/10) potrebno je izraditi elaborat zaštite od požara za složenije građevine (građevine skupine 2).«

III. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 27.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/13-01/01

Ur. broj: 2112-05-01-13-2

Mrkopalj, 7. ožujka 2013.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE MRKOPALJ

Predsjednik

Mario Blašković, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=829&mjesto=51315&odluka=3
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr