SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 36. Ponedjeljak, 22. studenog 2004.
GRAD CRIKVENICA
36

32.

Na temelju članka 31. stavak 1., točka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - proč. tekst, 82/04 i 110/04 ) i članka 25. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine « Primorsko - goranske županije broj 26/ 01) Gradsko vijeće Grada Crikvenice, na 33. sjednici održanoj dana 04. studenoga 2004. donijelo je sljedeću

ODLUKU
o komunalnom doprinosu

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuju se:

- područja zona (ovisno o pogodnosti položaja određenog područja i stupnju opremljenosti objektima i uređajima komunalne infrastrukture);

- jedinična vrijednost komunalnog doprinosa po vrsti objekata i uređaja komunalne infrastrukture i po pojedinim zonama, određena u kunama po m3 građevine;

- način i rokovi plaćanja komunalnog doprinosa;

- opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinačnim slučajevima može odobriti djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa;

- izvori sredstava iz kojih će se namiriti iznos za slučaj potpunog ili djelomičnog oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa.

Odlukom se propisuje i način ostvarivanja prava na razmjerni povrat uplaćenog komunalnog doprinosa u slučaju da Grad Crikvenica ne izgradi objekte i uređaje komunalne infrastrukture utvrđene rješenjem o obvezi plaćanja komunalnog doprinosa, kao i nadležnost tijela Grada Crikvenice u svezi primjene članka 33. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - proč. tekst, 82/04 i 110/04 ).

Članak 2.

Ovisno o pogodnostima položaja na području grada i stupnju opremljenosti objektima i uređajima komunalne infrastrukture, utvrđuju se slijedeće zone i jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa po vrsti objekata i uređaja komunalne infrastrukture iskazane u kunama po m3 građevine:

Zona

Opis zone

Iznos u
kunama
po m3


javne
površine


nerazvrstane ceste


javna
rasvjeta


groblja

I. zona

naselja Crikvenica i Selce
ispod JTC

180,00

40,00

90,00

30,00

20,00

II. zona

naselja Jadranovo i Dramalj
ispod JTC

170,00

30,00

90,00

30,00

20,00

III. zona

naselja Crikvenica i Selce
iznad JTC

160,00

20,00

110,00

30,00

0,00

IV. zona

Naselja Dramalj i Jadranovo
iznad JTC

150,00

20,00

110,00

20,00

0,00

Visina komunalnog doprinosa za prvu zonu utvrđena je u iznosu od 100rosječnih troškova gradnje m3 etalonske građevine u Republici Hrvatskoj na dana donošenja ove Odluke.

Kod promjene prosječnih troškova gradnje m3 etalonske građevine u Republici Hrvatskoj mijenjaju se i jedinične vrijednosti iz stavka 1. ovog članka u postotku promjene etalonske vrijednosti.

Članak 3.

Komunalni doprinos obračunava se u skladu s obujmom, odnosno po m3 (prostornom metru) građevine koja se gradi na građevnoj čestici, a kada se građevina uklanja zbog gradnje nove ili se postojeća nadograđuje ili dograđuje, komunalni doprinos obračunava se na razliku u obujmu u odnosu na prijašnju građevinu.

Iznimno za otvorene bazene, otvorena igrališta i druge otvorene građevine komunalni doprinos obračunava se po m2 tlocrtne površine građevine, pri čemu je jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za obračun njezine površine po m2 izražena u kunama jednaka jediničnoj vrijednosti komunalnog doprinosa za obračun po m3 građevine u toj zoni.

Način utvrđivanja obujma građevine za obračun komunalnog doprinosa određen je posebnim propisom.

Članak 4.

Visina komunalnog doprinosa izračunava se množenjem obujma građevine utvrđenog po članku 3. ove Odluke i jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa po m3 građevine propisanog člankom 2. ove Odluke za zonu u kojoj se građevina nalazi.

Članak 5.

Rješenje o komunalnom doprinosu donosi Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Crikvenice.

Postupak obračuna komunalnog doprinosa pokreće se po zahtjevu stranke ili po službenoj dužnosti po primitku dokumentacije koju dostavlja tijelo državne uprave koje donosi akt na temelju kojeg se može graditi, a rješenje se donosi u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva odnosno dokumentacije.

Rješenje o komunalnom doprinosu sadrži:

- iznos sredstava komunalnog doprinosa koji je obveznik dužan platiti;

- način i rokove plaćanja komunalnog doprinosa;

- prikaz načina obračuna komunalnog doprinosa za građevinu koja se gradi;

- popis objekata i uređaja komunalne infrastrukture koje će jedinica lokalne samouprave izgraditi u skladu s Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture;

- obvezu jedinice lokalne samouprave o razmjernom povratu sredstava u odnosu na izgrađenost objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz točke 4. stavak 3. ovog članka i ostvareni priliv sredstava.

Članak 6.

Komunalni doprinos plaća se u roku od 15 dana od dana konačnosti rješenja o komunalnom doprinosu.

Na nepravovremeno uplaćene iznose komunalnog doprinosa plaćaju se zatezne kamate u visini propisanoj za nepravovremeno uplaćene iznose javnih prihoda.

Članak 7.

Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Crikvenice može na zahtjev obveznika plaćanja odobriti obročno plaćanje komunalnog doprinosa najviše na rok do godine dana te na najviše 12 rata uz primjenu valutne klauzule primjenom srednjeg tečaja HNB za EURO na dan konačnosti rješenja o komunalnom doprinosu.

Prva rata minimalne je visine od 300tvrđenog komunalnog doprinosa, a obveza plaćanja iste nastaje u roku propisanom člankom 6. ove Odluke.

Na iznose odobrenog obročnog plaćanja obračunava se kamata u visini kamatne stope poslovne banke Grada Crikvenice na kratkoročne plasmane. Kamata se obračunava za razdoblje od dana konačnosti rješenja do dana dospijeća svakog pojedinog obroka.

U slučaju zakašnjenja s uplatom pojedinog obroka, cjelokupni neuplaćeni iznos komunalnog doprinosa dospijeva na naplatu s prvim narednim danom, računajući od dana s kojim je obveznik bio dužan uplatiti dospio obrok.

Obvezniku plaćanja odobrit će se obročno plaćanje komunalnog doprinosa ukoliko kao osiguranje dostavi:

- prijedlog za upis založnog prava na nekretnini veće vrijednosti od ukupnog iznosa komunalnog doprinosa;

- suglasnost s administrativnom zabranom na plaći ( mirovini );

- mjenicu;

- zadužnicu;

Ukoliko se ispune uvjeti iz ovog članka, Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša i obveznik plaćanja komunalnog doprinosa sklopit će ugovor o reguliranju međusobnih obveza.

O odabiru vrste osiguranja plaćanja odlučuje Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša imajući u vidu visinu komunalnog doprinosa i bonitet obveznika plaćanja.

Članak 8.

Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice može osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa djelomično ili u cijelosti:

- Grad Crikvenicu;

- trgovačka društva i ustanove kojih je Grad Crikvenica osnivač, vlasnik ili suvlasnik, u slučaju izgradnje građevina koje služe za obavljanje njihove djelatnosti;

- investitore koji grade objekte i uređaje komunalne infrastrukture;

- investitore koji grade objekte za javnu, kulturnu i športsku djelatnost, tjelesni odgoj i rekreaciju, objekte socijalne zaštite i zdravstva, te objekte za vatrogasnu djelatnost;

od toga po vrsti objekata i uređaja

- investitore koji grade poslovne objekte sukladno uvjetima utvrđenim u članku 10. ove Odluke;

Sredstva iz kojih će se namiriti iznos komunalnog doprinosa iz stavka 1. ovog članka osigurat će se u Proračunu Grada Crikvenice iz drugih izvora Proračuna.

Rješenje o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa donijet će se nakon što se proračunskim dokumentima za tekuću godinu osigura namirenje iznosa komunalnog doprinosa.

Članak 9.

Stanovnik Grada Crikvenice koji do dana podnošenja zahtjeva za obračun komunalnog doprinosa ima prebivalište na području Grada Crikvenice neprekidno najmanje 10 godina, a što dokazuje potvrdom nadležnog državnog tijela, te nema u vlasništvu stan ili kuću na području Grada Crikvenice, ima jednokratno pravo na djelomično oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 700d obračunate vrijednosti komunalnog doprinosa po odredbama ove Odluke ukoliko gradi stambeni prostor za svoje stanovanje veličine do 500 m3 obujma.

Kao dokaz da nema riješeno stambeno pitanje, podnositelj zahtjeva dužan je dostaviti ovjerenu javnobilježničku izjavu i potvrdu zemljišno knjižnog ureda i ureda za katastar da nema u vlasništvu i posjedu kuću ili stan na području Grada Crikvenice.

Pravo na djelomično oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa ostvaruju samo osobe koje dokumentacijom navedenom u članku 5. ove Odluke dokažu da grade novu stambenu jedinicu i to za potrebe svog stanovanja.

Članak 10.

Gradsko poglavarstvo Grada Crikvenice može osloboditi djelomično ili u cijelosti od plaćanja komunalnog doprinosa gospodarske subjekte koji imaju sjedište na području Grada Crikvenice, a što dokazuju potvrdom nadležnog tijela, ukoliko grade, rekonstruiraju, dograđuju ili nadograđuju poslovni prostor u svojem vlasništvu, a isti nije namijenjen prodaji najmanje 5 godina od dana konačnosti rješenja o komunalnom doprinosu.

Grad Crikvenica i obveznik plaćanja komunalnog doprinosa međusobna prava i obveze regulirat će ugovorom s time da gospodarski subjekt kao jamstvo dozvoljava Gradu Crikvenici upis založnog prava na predmetnoj nekretnini u visini odobrenog popusta.

Upis založnog prava traje do isteka roka od 5 godina, a u slučaju prodaje nekretnine, Grad Crikvenica stiče pravo naplate kompletnog iznosa komunalnog doprinosa bez popusta uključivo sa zakonskom zateznom kamatom od dana konačnosti rješenja do dana namirenja kompletnog potraživanja.

Članak 11.

Investitor ima pravo na povrat uplaćenog komunalnog doprinosa u slučaju da Grad Crikvenica ne izgradi objekte i uređaje komunalne infrastrukture utvrđene rješenjem o komunalnom doprinosu najkasnije u roku od 12 mjeseci od isteka kalendarske godine u kojoj je investitor uplatio komunalni doprinos u cijelosti.

Pravo na povrat uplaćenog komunalnog doprinosa ostvaruje se razmjerno u odnosu na izgrađenost objekata i uređaja komunalne infrastrukture i ostvareni priliv sredstava na dan stjecanja prava iz stavka 1. ovog članka.

Zahtjev za povrat uplaćenog komunalnog doprinosa podnosi se u pisanoj formi, nakon isteka roka iz stavka 1. ovog članka.

O zahtjevu za povrat uplaćenog komunalnog doprinosa Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša odlučuje rješenjem.

Članak 12.

Obveznik plaćanja komunalnog doprinosa može uz suglasnost Gradskog poglavarstva Grada Crikvenice, i sam snositi troškove gradnje objekata i uređaja iz članka 22. stavak 1. točka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Uvjete, prava i obveze u svezi s izgradnjom objekata i uređaja iz prethodnog stavka obveznik plaćanja i Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša utvrđuju pisanim ugovorom.

Članak 13.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o komunalnom doprinosu (»Službene novine« Primorsko- goranske županije broj 32/01).

Članak 14.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko goranske županije.

Klasa: 363-01/04-01/44

Ur. broj: 2107/01-01-04-6

Crikvenica, 4. studenoga 2004.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik
Gradskog vijeća Grada Crikvenice
Nikola Šaban, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=106&mjesto=10003&odluka=32
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr