SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 35. Petak, 12. studenog 2004.
GRAD ČABAR
17

16.

Na temelju članka 19. stavka 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01) i članka 7. Zakona o socijalnoj skrbi (»Narodne novine« broj 73/97, 59/01, 82/01 i 103/03) te članka 26. Statuta Grada Čabra (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 24/01 i 06/02), Gradsko vijeće Grada Čabra, na sjednici održanoj dana 21. listopada 2004. godine donijelo je

ODLUKU
o socijalnoj skrbi na području Grada Čabra

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Odlukom o socijalnoj skrbi na području Grada Čabra (u daljnjem tekstu: Odluka), utvrđuju se prava iz socijalne skrbi koja osigurava Grad Čabar, uvjeti i način njihova ostvarivanja, korisnici socijalne skrbi i postupak za ostvarivanje tih prava.

Članak 2.

Poslove u svezi sa ostvarivanjem prava iz socijalne skrbi propisane ovom Odlukom, obavlja Jedinstveni upravni odjel Grada Čabra.

Članak 3.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ostvaruju se na teret Proračuna Grada Čabra, a ne mogu se ostvarivati na teret Grada Čabra ukoliko je zakonom ili drugim propisom određeno da se ta prava ostvaruju prvenstveno na teret Republike Hrvatske te drugih pravnih i fizičkih osoba.

Članak 4.

Grad Čabar može određene poslove pružanja usluga korisnicima prava socijalne skrbi iz ove Odluke povjeriti ustanovama, udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama za provedbu određenih programa socijalne skrbi, te u tom slučaju sa njima sklapa ugovor o međusobnim pravima, obvezama i odgovornostima.

II. KORISNICI SOCIJALNE SKRBI

Članak 5.

Korisnik socijalne skrbi može biti samac, samohrani roditelj, član obitelji ili obitelj, koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba, a nisu u mogućnosti ostvariti ih svojim radom ili prihodom od imovine ili iz drugih izvora.

Korisnik socijalne skrbi koju osigurava Grad Čabar mogu biti i druge osobe određene ovom Odlukom.

Nezaposlenom osobom u smislu ove Odluke, smatra se osoba sposobna ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina, koja nije u radnom odnosu i ispunjava uvjete iz članka 7. i 8. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (»Narodne novine« broj 32/02).

Članak 6.

Korisnik socijalne skrbi iz ove Odluke mora biti državljanin Republike Hrvatske koji ima prebivalište na području Grada Čabra i to najmanje tri godine.

Članak 7.

Korisnik socijalne skrbi ne može biti osoba koja prihode može ostvariti prodajom imovine ili davanjem u zakup ili najam imovine u vlasništvu ili suvlasništvu (nekretnine, pokretnine) koja ne služi njoj, ni članovima njezine obitelji za podmirenje osnovnih životnih potreba.

III. UVJETI ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 8.

Uvjeti koje je potrebno zadovoljiti za ostvarivanje određenog prava iz socijalne skrbi navedeni su u svakoj pojedinoj točci glave IV. Prava iz socijalne skrbi ove Odluke, a oni mogu biti:

1. socijalni uvjet,

2. uvjet prihoda,

3. ostali uvjeti.

1. Socijalni uvjet

Članak 9.

Korisnik ispunjava socijalni uvjet ako na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb ostvaruje jedno od sljedećih prava:

- pravo na pomoć za uzdržavanje,

- invalidninu (djeca s poteškoćama u razvoju).

2. Uvjeti prihoda

Članak 10.

Korisnik socijalne skrbi ispunjava uvjet prihoda ako iznos prosječnog mjesečnog prihoda samca ili obitelji ostvarenog u tri mjeseca koja prethode mjesecu u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava socijalne skrbi, ne prelazi iznos koji posebnom odlukom određuje Poglavarstvo grada Čabra do 31. listopada tekuće godine, za iduću godinu.

Iznimno od stavka 1. ovog članka Poglavarstvo može iznos određen na način iz stavka 1. ovog članka promijeniti tijekom prve proračunske godine u kojoj se primjenjuju odredbe ove Odluke (tijekom 2005. godine).

Prihodima iz stavka 1. ovog članka smatraju se sva financijska i materijalna sredstva koja samac ili obitelj ostvari po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način.

Članak 11.

U ostvarivanju prava socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, izjednačena su djeca, usvojenici i pastorčad do navršene 15. godine života, odnosno ako su na školovanju do kraja propisanog trajanja redovnog školovanja, ali najkasnije do navršene 26. godine života.

3. Ostali uvjeti

Članak 12.

Ostale uvjete ispunjavanju:

a) korisnici prema programu rada Gradske organizacije Crvenog križa Čabar (za poklon pakete),

b) djeca do 12 mjeseci života za koje potrebu utvrdi patronažna služba i pedijatar ( za prehranu dojenčadi),

c) roditelji sa novorođenim djetetom,

d) djeca predškolske dobi i djeca do 4-og razreda osnovne škole (za poklon pakete),

e) polaznici dječjeg vrtića (za pravo na pomoć pri boravku djece u vrtiću)

f) slijepe osobe.

IV. PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 13.

Ovom se Odlukom utvrđuju sljedeća prava:

1. Pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja,

2. Pravo na pomoć za troškove javnog prijevoza,

3. Pravo na dobivanje jednokratne pomoći,

4. Pravo na pomoć dodjelom poklon paketa,

5. Pravo na besplatnu prehranu dojenčadi,

6. Pravo učenika osnovne škole na sufinanciranje troškova marende,

7. Pravo na pomoć pri boravku djece u vrtiću,

8. Pravo na smještaj u ustanove socijalne skrbi,

9. Pravo na pomoć za pogrebne troškove,

10. Pravo na pomoć za novorođeno dijete,

11. Pravo na besplatne udžbenike,

12. Pravo na dodjelu socijalne stipendije,

13. Pravo na dodjelu božićno-novogodišnjeg poklona djeci.

1) Pravo na podmirenje troškova stanovanja

Članak 14.

Troškovi stanovanja odnose se na najamninu, komunalnu naknadu, odvoz kućnog smeća, plaćanje utroška vode, podmirenje troškova električne energije i pomoć pri nabavi ogrjeva.

a) Pravo na podmirenje troškova najamnine

Članak 15.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova najamnine može ostvariti samac ili obitelj ukoliko ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda.

Članak 16.

Pomoć za podmirenje troškova najamnine odobrava se u cijelosti ako mjesečni iznos najamnine ne prelazi 250,00 kuna, odnosno u iznosu najviše 250,00 kuna ukoliko je mjesečni iznos najamnine veći od 250,00 kuna.

Pomoć za podmirenje troškova stanovanja može se odobriti u novcu izravno korisniku prava ili na način da Grad Čabar djelomično ili u cijelosti plati izravno ovlaštenoj pravnoj ili fizičkoj osobi za pruženu uslugu korisniku prava.

b) Pravo na oslobađanje od plaćanja komunalne naknade

Članak 17.

Pravo na oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, koja se plaća za korištenje stambenog prostora, može ostvariti samac ili obitelj ukoliko ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda.

Rješenje kojim se odobrava oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, na zahtjev korisnika prava, donosi Jedinstveni upravni odjel.

Pravo iz prethodnog stavka ovog članka, može se odobriti pod uvjetom da korisnik prava na stan ili kuću koristi za vlastite potrebe i ne izdaje ih u najam.

c) Pravo na oslobođenje od plaćanja odvoza kućnog smeća

Članak 18.

Pravo na oslobođenje od plaćanja troškova odvoza kućnog smeća, može ostvariti samac ili obitelj ukoliko ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda.

Rješenje kojim se odobrava oslobađanje od plaćanja troškova odvoza kućnog smeća, na zahtjev korisnika prava, donosi Jedinstveni upravni odjel.

Pravo na oslobođenje od plaćanja odvoza kućnog smeća može se odobriti u novcu izravno korisniku prava ili na način da Grad Čabar djelomično ili u cijelosti plati izravno ovlaštenoj pravnoj ili fizičkoj osobi za pruženu uslugu korisniku prava.

d) Pravo na pomoć za podmirenje plaćanja utroška vode

Članak 19.

Pravo na oslobođenje od plaćanja utroška vode može ostvariti samac ili obitelj ukoliko ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda.

Pravo na pomoć za podmirenje plaćanja utroška vode odobrava se godišnje, i to u cijelosti ako mjesečna potrošnja vode po osobi ne prelazi 4 kubika, tj. pomoć se daje do najviše 4 utrošena kubika vode po osobi na mjesec.

Rješenje kojim se odobrava oslobođenje od plaćanja utroška vode, na zahtjev korisnika prava, donosi Jedinstveni upravni odjel.

Pravo na oslobođenje od plaćanja utroška vode može se odobriti u novcu izravno korisniku prava ili na način da Grad Čabar djelomično ili u cijelosti plati izravno ovlaštenoj pravnoj ili fizičkoj osobi za pruženu uslugu korisniku prava.

e) Pravo na pomoć za podmirenje troškova električne energije

Članak 20.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova električne energije može ostvariti samac ili obitelj ukoliko ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova električne energije iz prethodnog stavka ovog članka, odobrava se godišnje i to u cijelosti, ako mjesečni iznos utroška električne energije ne prelazi 100,00 kuna, odnosno u iznosu najviše do 100,00 kuna, ukoliko je mjesečni iznos utroška električne energije veći od 100,00 kuna.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova električne energije može se odobriti u novcu izravno korisniku prava ili na način da Grad Čabar djelomično ili u cijelosti plati izravno ovlaštenoj pravnoj ili fizičkoj osobi za pruženu uslugu korisniku prava.

f) Pravo na pomoć pri nabavi ogrjeva

Članak 21.

Pravo na pomoć pri nabavi ogrjeva može ostvariti samac ili obitelj ukoliko ispunjava sljedeće uvjete:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda.

Pravo na pomoć pri nabavi ogrjeva ima samac ili obitelj koji se griju na drva, a koji to pravo nisu ostvarili putem Centra za socijalnu skrb.

Pravo iz prethodnog članka osigurava se u m3 drvnog ogrjeva i to 3 m3 za samca i dvočlanu obitelj, te 6 m3 za tročlanu i četveročlanu obitelj. Za svakog daljnjeg člana osigurava se dodatni m3, a najviše do 10 m3.

Pravo na pomoć pri nabavi ogrjeva samac ili obitelj mogu ostvariti jednom tijekom kalendarske godine.

2) Pravo na pomoć za troškove javnog prijevoza

Članak 22.

Pravo na pomoć za troškove prijevoza (besplatna mjesečna karta) može ostvariti:

- učenik osnovne ili srednje škole iz obitelji koja ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda.

Sufinanciranje prijevoza definira se posebnim ugovorom između Grada i prijevoznika.

Članak 23.

Pravo na pomoć za troškove javnog prijevoza ostvaruju slijepe osobe.

Članak 24.

Pravo na pomoć za troškove javnog prijevoza odobrava se:

- za učenike osnovnih i srednjih škola, do konca školske godine,

- za osobe koje ispunjavaju posebne uvjete, do konca kalendarske godine,

- za slijepe osobe do konca kalendarske godine.

3) Pravo na dobivanje jednokratne pomoći

Članak 25.

Pravo na dobivanje jednokratne pomoći ima korisnik koji uz uvjet prihoda udovoljava jedan od slijedećih kriterija:

- socijalni uvjet

- posebni uvjeti.

U jednoj proračunskoj godini jednokratna pomoć može se ostvariti najviše dva puta:

- prvi puta u iznosu od 500,00 kn

- drugi puta u iznosu od 200,00 kn

O zahtjevu za dodjelu jednokratne pomoći odluku donosi Gradsko poglavarstvo na prijedlog Jedinstvenog upravnog odjela.

O korisnicima jednokratne novčane pomoći vodi se posebna evidencija.

Članak 26.

Vlasnik nekretnine (obiteljska kuća ili stan) koja je većim dijelom uništena u požaru ostvaruje pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5.000,00 kn (netto).

Vlasnik nekretnine (obiteljska kuća ili stan) koja je u potpunosti uništena u požaru ostvaruje pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000,00 kn (netto).

4) Pravo na pomoć dodjelom poklon paketa

Članak 27.

Dodjelu poklon paketa korisnicima obavlja Gradsko društvo Crvenog križa temeljem svog programa potvrđenog od strane Gradskog poglavarstva.

Paketi se financiraju iz Proračuna Grada Čabra u visini koja je utvrđena proračunom.

5) Pravo na besplatnu prehranu dojenčadi i male djece

Članak 28.

Pravo na besplatnu prehranu dojenčadi i male djece može ostvariti dijete do navršenih 12 mjeseci života kada na tu potrebu ukaže patronažna služba Doma zdravlja ili liječnik pedijatar te ukoliko su udovoljeni sljedeći kriteriji:

- socijalni

- uvjet prihoda,

- ostali uvjeti.

Ovo se pravo ostvaruje putem Doma zdravlja, a troškovi se temeljem ugovora podmiruju mjesečno iz Proračuna Grada Čabra.

6) Pravo učenika osnovnih škola na besplatnu marendu

Članak 29.

Pravo na besplatnu marendu organiziranu u osnovnoj školi može ostvariti učenik čiji roditelji (roditelj) ili staratelji (staratelj) ispunjava jedan od slijedećih kriterija:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda.

Troškovi financiranja marendi podmiruju se mjesečno osnovnoj školi putem ispostavljenih računa, a iz Proračuna grada Čabra.

7) Pravo na pomoć pri boravku djece u vrtiću

Članak 30.

Pravo na pomoć pri boravku djece u vrtiću ostvaruje se subvencijom u namirenju utvrđene cijene boravka djece u vrtiću i to u visini od 1000koliko roditelji ili staratelji djeteta ispunjavaju socijalni uvjet i uvjet prihoda.

Članak 31.

Roditelji ili staratelji koji imaju dva ili više djeteta u vrtiću ostvaruju pravo na oslobođenje od dijela troškova boravka djece, te podmiruju:

- za drugo dijete 500d cijene poludnevnog boravka djeteta u vrtiću,

- za treće i svako daljnje dijete 300d cijene poludnevnog boravka djeteta u vrtiću.

8) Pravo na smještaj u ustanove socijalne skrbi

Članak 32.

Grad može participirati plaćanje troškova smještaja, u dijelu ili cijelosti, u socijalno-zdravstvenu ustanovu ili u ustanovu socijalne skrbi za socijalno ugroženu osobu, ukoliko ta osoba nema dovoljno prihoda za plaćanje troškova smještaja, ali uz uvjet da se grad Čabar uknjiži na nekretnine u korisnikovu vlasništvu ako korisnik raspolaže s istima.

9) Pravo na pomoć za pogrebne troškove

Članak 33.

Pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova (osnovna oprema i troškovi ukopa) može se odobriti za one osobe koje nemaju srodnike niti osobu koja je to dužna obaviti.

Pravo na pomoć za podmirenje dijela pogrebnih troškova u iznosu do 2.000,00 kuna može ostvariti obitelj umrlog ili njegova rodbina ako uz uvjet prihoda ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda.

Pomoć za podmirenje pogrebnih troškova ne može ostvariti obitelj umrlog ako naknadu za pogrebne troškove mogu ostvariti putem Centra za socijalnu skrb.

10) Pravo na pomoć za novorođeno dijete

Članak 34.

Pravo na pomoć za novorođeno dijete imaju roditelji sa stalnim prebivalištem na području grada Čabra, od kojih je barem jedan zaposlen na području Grada Čabra ili je prijavljen Zavodu za zapošljavanje, Ispostavi Čabar najmanje 9 mjeseci prije rođenja djeteta (ili manje pod uvjetom da je prije toga radio na području Grada Čabra) ili je zaposlen u Republici Sloveniji, a stanuje na području grada Čabra, a koji su u tekućoj godini dobili dijete i to za:

- prvo zajedničko dijete 1.000,00 kn,

- drugo zajedničko dijete 2.000,00 kn,

- treće zajedničko dijete 3.000,00 kn tj. za svako daljnje zajedničko dijete po 1.000,00 kuna više.

Roditelji koji u tekućoj kalendarskoj godini dobiju dvojke uz pomoć iz stavka 1. ovog članka imaju pravo na dodatnu pomoć u iznosu od 2.000, 00 kn, za trojke 3.000,00 kn itd.

Da bi ostvarili pravo na pomoć za novorođeno dijete, roditelji (ili roditelj) podnose zahtjev za ostvarivanje tog prava Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Čabra, u roku od godinu dana od dana rođenja djeteta.

11) Pravo na besplatne udžbenike

Članak 35.

Pravo na besplatne udžbenike osigurava se svim polaznicima osnovne škole čija obitelj udovoljava socijalnom uvjetu ili uvjetu prihoda.

Ovo pravo ostvaruje se putem Osnovne škole »Petar Zrinski« Čabar, a troškovi se temeljem ispostavljenog računa podmiruju iz Proračuna Grada Čabra.

12) Pravo na dodjelu socijalne stipendije

Članak 36.

Pravo na dodjelu socijalne stipendije regulirat će se posebnim Pravilnikom kojeg će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke donijeti Poglavarstvo Grada Čabra.

13) Pravo na dodjelu božićno-novogodišnjeg poklona djeci

Članak 37.

Pravo na dodjelu božićno-novogodišnjeg poklona imaju sva djeca predškolske dobi i školske dobi do 4. razreda osnovne škole s prebivalištem na području grada Čabra.

Članak 38.

Ovo pravo ostvaruje se u suradnji sa matičnim uredom, policijskom postajom, dječjim vrtićem te osnovnom školom, a troškovi se podmiruju iz Proračuna Grada Čabra.

Visinu troškova jednog božićno-novogodišnjeg poklona određuje Poglavarstvo grada Čabra za svaku tekuću godinu najkasnije do 31. listopada.

Članak 39.

Jedinstveni upravni odjel mora spisak djece koja ostvaruju pravo na dodjelu božićno-novogodišnjeg poklona dostaviti osnovnoj školi, dječjem vrtiću, policijskoj postaji te matičnom uredu, najkasnije četrnaest dana prije održavanja božićno-novogodišnje priredbe.

Članak 40.

Poklon paketi dodjeljuju se na božićno-novogodišnjoj priredbi koju organizira osnovna škola u suradnji sa dječjim vrtićem.

V. NADLEŽNOST I POSTUPAK

Članak 41.

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke pokreće se na zahtjev stranke, njezinog supružnika, punoljetnog djeteta, skrbnika ili udomitelja, te po službenoj dužnosti.

Članak 42.

Zahtjev se podnosi Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Čabra.

Uz zahtjev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi, podnositelj je dužan dostaviti odgovarajući isprave odnosno dokaze za ostvarivanje prava.

Jedinstveni upravni odjel može odlučiti da se posebno ispitaju relevantne činjenice i okolnosti od kojih zavisi ostvarivanje pojedinačnog prava posjetom obitelji podnositelja zahtjeva-korisnika ili na drugi odgovarajući način.

Postupak za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi je žuran.

Za ostvarivanje Prava na pomoć dodjelom poklon paketa, te Prava na dodjelu božićno-novogodišnjeg poklona djeci ne vodi se upravni postupak.

Članak 43.

Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se do petnaestog dana u mjesecu prije početka mjeseca u kojem bi korisnik mogao započeti s ostvarivanjem prava.

Ostvarivanje prava započinje teći od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon proteka mjeseca u kojem je zaprimljen zahtjev.

Članak 44.

O zahtjevu za ostvarivanje prava odnosno pomoći propisanih ovom Odlukom u prvom stupnju odlučuje rješenjem Jedinstveni upravni odjel.

Protiv rješenja o pravima iz socijalne skrbi prema ovoj Odluci moguće je uložiti žalbu u roku od 15 dana po primitku rješenja bez naplate pristojbe, upravnom tijelu Primorsko-goranske županije.

Članak 45.

U tijeku ostvarivanja prava, korisnik je dužan prijaviti svaku promjenu od koje zavisi ostvarivanje prava i to u roku od 8 dana od dana kada je promjena nastala.

Prema potrebi, Jedinstveni upravni odjel može, radi provjere, od korisnika prava socijalne skrbi, za vrijeme korištenja prava zatražiti nove isprave i dokaze radi utvrđivanja postojanja okolnosti o kojima ovisi ostvarivanje prava na socijalnu skrb.

U slučaju da za vrijeme korištenja prava utvrđenih ovom Odlukom dođe do promjene okolnosti o kojima ovisi ostvarivanje prava na socijalnu skrb, Jedinstveni upravni odjel će donijeti novo rješenje, kojim će korisniku prava utvrditi prestanak tih prava te odrediti visinu, rok i način povrata protupravno stečene koristi.

Članak 46.

Jedinstveni upravni odjel dužan je Gradskom poglavarstvu podnijeti godišnji izvještaj o ostvarivanju prava iz ove Odluke i to do 31. ožujka za prethodnu godinu.

VI. ZAKLJUČNA ODREDBA

Članak 47.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije, a primjenjuje se od 1. siječnja 2005. godine.

Klasa: 021-02/04-01/37

Ur. broj: 2108/01-04-1-2

Čabar, 21. listopada 2004.

GRADSKO VIJEĆE GRADA ČABRA

Predsjednik

Dragutin Vrus, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=105&mjesto=51306&odluka=16
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr