SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 26. Četvrtak, 5. srpnja 2012.
OPĆINA MATULJI

26.

Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 14. stavka 1. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (»Narodne novine« broj 152/08, 25/09, 153/09, 21/10, 39/11 i 63/11), članka 4. stavka 1. Pravilnika o agrotehničkim mjerama (»Narodne novine« broj 43/10), članka 4. stavka 2. Zakona o zaštiti od požara(»Narodne novine« broj 92/10), članka 33. stavaka 4., 5. i 6. Prekršajnog zakona (»Narodne novine« broj 107/07) i članka 32. Statuta Općine Matulji (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09 i 38/09), Općinsko vijeće Općine Matulji na sjednici održanoj dana 28. lipnja 2012. donijelo je

ODLUKU
o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje
i održavanje poljoprivrednih rudina i mjerama zaštite
od požara na poljoprivrednom zemljištu na području Općine Matulji

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuju se potrebne agrotehničke mjere čije bi propuštanje nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, te mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu.

Članak 2.

Poljoprivrednim zemljištem u smislu ove Odluke smatraju se poljoprivredne površine: oranice, vrtovi, livade, pašnjaci, voćnjaci, maslinici, vinogradi, kao i drugo zemljište koje se može privesti poljoprivrednoj proizvodnji.

Pod poljoprivrednim rudinama podrazumijevaju se parcele na određenom lokalitetu odnosno zaokružena cjelina parcela.

Članak 3.

Poljoprivredno zemljište unutar građevinskog područja površine veće od 1000 m2 i zemljište izvan tog područja planirano dokumentima prostornog uređenja za izgradnju, koje su u Katastru označene kao poljoprivredna kultura, koristi se, do privođenja nepoljoprivrednoj namjeni, kao poljoprivredno zemljište i mora se održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju i u tu svrhu koristiti do konačnosti akta kojim se odobrava gradnja.

Pod održavanjem poljoprivrednog zemljišta sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju smatra se sprečavanje njegove zakorovljenosti i obrastanje višegodišnjim raslinjem.

II. AGROTEHNIČKE MJERE

Članak 4.

Agrotehničkim mjerama u smislu članka 1. ove Odluke smatraju se:

1. zaštita od erozije,

2. sprečavanje zakorovljenosti i obrastanja višegodišnjim
raslinjem,

3. zabrana, odnosno obveza uzgoja pojedinih vrsta bilja
na određenom području,

4. suzbijanje biljnih bolesti i štetočina,

5. korištenje i uništavanje biljnih otpadaka.

1. Zaštita od erozije

Članak 5.

U svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta od erozije na strmim poljoprivrednim zemljištima i drugim poljoprivrednim zemljištima gdje postoji opasnost od erozije, određuju se slijedeće mjere:

-ograničenje ili potpuna zabrana sječe dugogodišnjih nasada, osim sječe iz agrotehničkih razloga,

-zabrana preoravanja livada, pašnjaka i neobrađenih površina i njihovo pretvaranje u oranice s jednogodišnjim kulturama,

-zabrana skidanja humusnog, odnosno oraničnog sloja površine poljoprivrednog zemljišta,

-obveza zatravljivanja strmog zemljišta,

-zabrana uzgoja jednogodišnjih kultura i obveza sadnje dugogodišnjih nasada i višegodišnjih kultura.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta koji su zbog zaštite od erozije zasadili dugogodišnje nasade i višegodišnje kulture dužni su ih kvalitetno i redovito održavati.

2. Spriječavanje zakorovljenosti i obrastanja višegodišnjim raslinjem

Članak 6

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su primjenjivati odgovarajuće agrotehničke mjere obrade tla i njege usjeva i nasada u cilju sprečavanja zakorovljenosti i obrastanja višegodišnjim korovom poljoprivrednog zemljišta.

3. Zabrana, odnosno obveza uzgoja pojedinih vrsta bilja na određenom području

Članak 7.

Na marginalnom poljoprivrednom zemljištu niske proizvodne sposobnosti (uz vodotoke, na tlima sa visokom razinom podzemne vode, šljunkovitim, laporastima i drugim tlima na kojima prirodni uvjeti ne dozvoljavaju proizvodnju poljoprivrednih kultura) površina se može zatravniti ili zasaditi brzo rastućim drvećem.

4. Suzbijanje biljnih bolesti i štetočina

Članak 8.

Radi sprečavanja pojave i širenja biljnih bolesti i štetočina vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su primjenjivati načela dobre poljoprivredne prakse koja obuhvaćaju optimalnu kombinaciju agrotehničkih mjera koje ne pogoduju razvoju bolesti i štetočina, uz obveznu primjenu sredstava za zaštitu bilja sukladno posebnim propisima, kao i korištenje certificiranog sjemena i sadnog materijala.

5. Korištenje i uništavanje biljnih otpadaka

Članak 9.

Agrotehničke mjere korištenja i uništavanja biljnih otpadaka obuhvaćaju:

-kompostiranje korisnih biljnih otpadaka,

-obvezno uklanjanje vegetacijsko-gospodarskog otpada poljoprivrednog podrijetla u roku godine dana od njegovog nastanka,

-obvezno uklanjanje suhih biljnih otpadaka nakon provedenih agrotehničkih mjera u trajnim nasadima,

-obvezno odstranjivanje biljnih otpadaka nakon sječe i čišćenja šuma, putova i međa na šumskom zemljištu koje graniči sa poljoprivrednim zemljištem.

Spaljivanje biljnih otpadaka i korova može obavljati isključivo uz poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite od požara u skladu s propisima zaštite od požara, što podrazumijeva i obvezno ishođenje dozvole nadležne Javno vatrogasne postrojbe i njezin nadzor.

Spaljivanje korova i biljnih otpadaka zabranjeno je u razdoblju od 01. 6. do 31. 10. i za vrijeme velike i vrlo velike opasnosti od požara na području Općine Matulji.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su provoditi i posebne mjere uništavanja pojedinih biljnih korova prema nalogu nadležnih upravnih tijela.

III. MJERE ZA UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE POLJOPRIVREDNIH RUDINA

Članak 10.

Mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina iz članka 1. ove Odluke smatraju se:

1. održavanje živica i međa,

2. održavanje poljskih putova,

3. uređivanje i održavanje kanala,

4. sprečavanje zasjenjivanja susjednih čestica,

5. sadnja i održavanje vjetrobranih pojasa.

1. održavanje živica i međa

Članak 11.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su održavati i uređivati živice na svom zemljištu na način da se spriječi zakorovljenost živice, širenje na susjedno obradivo zemljište i putove, zasjenjivanje susjednih parcela, tj. prerastanje živice na visinu iznad 1,20 m, te iste formirati na način da ne ometaju promet, vidljivost i preglednost poljskog puta.

Članak 12.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su održavati međe između svojeg i susjednog poljoprivrednog te ostalog zemljišta, na način da budu vidljivo označene, čiste od korova i višegodišnjeg raslinja, te da ne ometaju provedbu agrotehničkih zahvata na susjednim parcelama.

Živica ne može služiti kao međa između poljoprivrednih parcela.

Vlasnički odnosi glede međa obraslih živicom, posebno su propisani Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim propisima.

2. održavanje poljskih putova

Članak 13.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su zajednički brinuti o održavanju poljskih putova koje koriste, najmanje u opsegu potrebnom za uobičajeni prijevoz poljoprivrednim strojevima.

Općina Matulji dužna je sudjelovati u uređenju i održavanju poljskih putova koji nisu razvrstani kao javna, županijska i lokalna cesta.

Poljske pusteve u privatnom vlasništvu uređuju i održavaju vlasnici.

Održavanje poljskih putova smatra se naročito:

- nasipanje odgovarajućim materijalom (kameni agregat, šljunak),

-čišćenje i održavanje graba i jaraka uz poljske putove,

-čišćenje i održavanje cijevnih propusta,

- održavanje živica i drugog raslinja uz putove,

-sječa pojedinih stabala, grmlja ili grana koje sprečavaju prijevoz odnosno korištenje puta,

-sprečavanje oštećivanja putova, uzurpacije putova i zemljišta u zaštitnom pojasu,

-zabranjeno je skretanje oborinskih i drugih voda na poljske putove.

Članak 14.

Zabranjuju se sve radnje koje mogu dovesti do uništavanja poljskih putova, a naročito:

- preoravanje poljskih putova,

- sužavanje preoravanjem,

- uništavanje zelenog pojasa uz poljske putove,

- nanošenje zemlje i raslinja na poljske putove prilikom
obrađivanja zemljišta,

- promet sportskih motora preko poljskih putova.

Obvezuje se vlasnik i ovlaštenik poljoprivrednog zemljišta sanirati poljski put o svom trošku ako je isti namjerno ili nenamjerno oštetio određenim radnjama i očistiti poljski put od eventualnog nanosa zemlje, biljnog otpada i raslinja prilikom obrade zemljišta.

Vlasnik i ovlaštenik poljskog puta obvezuje se otkloniti štetu na poljoprivrednom zemljištu do koje je došlo zbog uređenja i održavanja istog.

3. uređivanje i održavanje kanala

Članak 15.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su na svom zemljištu i uz svoje zemljište održavati i čistiti prirodno stvorene ili izgrađene kanale tako da se spriječi odronjavanje zemlje, zarastanje korovom, odnosno da se omogući prirodni tijek oborinskih voda.

Radi održavanja u ispravnom stanju kanala za zaštitu od poplave poljoprivrednog zemljišta zabranjeno je:

-odlagati u kanale kamen, zemlju, otpad i drugi materijal i obavljati druge radnje kojima se može utjecati na promjenu protoka, vodostaja i količine vode,

-orati na udaljenosti manjoj od 2 m od ruba hidromelioracijskih kanala.

Zabranjuje se svako zatrpavanje kanala iz stavka 1. ove Odluke, osim kada se to radi temeljem projektne dokumentacije i valjane dozvole nadležnih tijela koju je ishodio vlasnik odnosno ovlaštenik poljoprivrednog zemljišta.

Pravne osobe osnovane radi upravljanja vodnim objektima kanale iz svoje nadležnosti čiste sukladno posebnim propisima.

4. sprečavanje zasjenjivanja susjednih čestica

Članak 16.

Pojedinačna stabla i trajni nasadi sade se na način da ne nanose štetu susjednim česticama zasjenjivanjem, odmaknuta od međe, ovisno o vrsti stabla (stabala) ili nasada.

Poljski putovi s pripadajućim zelenim pojasom u smislu ove Odluke smatraju se susjednim česticama.

5. sadnja i održavanje vjetrobranih pojasa

Članak 17.

Vlasnicima i ovlaštenicima poljoprivrednog zemljišta utvrđuje se obveza sadnje vjetrobranih pojasa na područjima na kojima je zbog izloženosti vjetru većeg intenziteta ili duljeg trajanja poljoprivredna proizvodnja otežana ili smanjena. Vjetrobrani pojas može se izvesti sadnjom živice ili drugih dugogodišnjih visokih nasada, a vlasnik ih je dužan primjereno održavati.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta i rudina dužni su:

1.redovito održavati i uređivati vjetrozaštitne pojaseve,

2.čistiti vjetrozaštitne pojaseve od korova, višegodišnjeg raslinja i otpada,

3.za sadnju, odnosno izradu novog vjetrozaštitnog pojasa potrebno je ishodovati odobrenje nadležnog upravnog tijela.

IV. MJERE ZAŠTITE OD POŽARA

Članak 18.

Mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu iz članka 1. ove Odluke provode se:

1. uklanjanjem suhih biljnih ostataka nakon provedenih agrotehničkih mjera u trajnim nasadima najkasnije do 01. lipnja tekuće godine,

2. preoravanjem i čišćenjem zemljišta uz među zatravnjenog suhim biljem i otpadom,

3. zabranom spaljivanja korova i biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu u razdoblju od 1. 6. do 31. 10. i za vrijeme velike i vrlo velike opasnosti od požara na području Općine Matulji,

4. zabranom spaljivanja suhog korova i biljnog otpada na udaljenosti manjoj od 50 m od ruba šumskog zemljišta, te manjoj od 5 m od krošanja stabala, nasada na susjednim parcelama kao i od vodiča i stupova dalekovoda,

5. prethodnom pripremom tla na kojem se loži vatra radi spaljivanja korova i biljnog otpada(čišćenje tla od trave i drugog gorivog materijala),

6. obvezom nazočnosti osobe koja je zapalila vatru pri spaljivanju korova i biljnog otpada, koja uz sebe mora imati osnovna sredstva i opremu za početno gašenje požara (lopatu i posudu s vodom) a sve uz prethodno pribavljeno odobrenje nadležne Javno vatrogasne postrojbe,

7. gašenje vatre od strane osobe koja ju je zapalila tako da pri napuštanju zgarišta tlo pospe pepelom i polije vodom.

Članak 19.

U svrhu zaštite od požara izrađuju se i održavaju protupožarni prosjeci. Pod protupožarnim prosjecima podrazumijevaju se površine očišćene raznih nasada i otpada, koje sprečavaju širenje požara, odnosno služe u svrhe gašenja požara. Trasa i širina protupožarnog prosjeka određuje se Planovima i Mjerama zaštite od požara sukladno Zakonu i drugim propisima.

Vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta i rudina dužni su:

1. redovito održavati i uređivati protupožarne prosjeke,

2. čistiti protupožarne prosjeke od korova, višegodišnjeg raslinja i otpada,

3. izraditi protupožarni prosjek po nalogu nadležnog upravnog tijela.

V. NADZOR

Članak 20.

Nadzor nad provedbom ove Odluke provode nadležna tijela državne uprave tj. inspekcije i druga tijela koja su sukladno zakonu osnovana za nadzor nad provedbom ove Odluke, te komunalni redar Općine Matulji.

Članak 21.

Komunalni redar Općine Matulji samo za poljoprivredno zemljište unutar građevinskog područja propisanog člankom 3. ove Odluke može:

1. rješenjem narediti:

-poduzimanje radnji u svrhu sprečavanja nastanka štete, onemogućavanja ili smanjenja poljoprivredne proizvodnje,

-poduzimanja radnji u svrhu uklanjanja posljedica nastale štete u poljoprivrednoj proizvodnji,

-poduzimanje radnji u svrhu provedbe mjera za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina,

-uklanjanje protupravno postavljenih ograda, živica, drvoreda, voćnjaka, pojedinačnih stabala i grmlja.

2. naplatiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja,

3. izdati obvezni prekršajni nalog.

Članak 22.

Vlasnici, odnosno ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su komunalnom redaru Općine Matulji omogućiti nesmetani pristup do poljoprivrednog zemljišta i obavljanje nadzora u provedbi ove Odluke.

Članak 23.

Ako komunalni redar Općine Matulji u svome radu naiđe na otpor, može zatražiti pomoć nadležne policijske uprave.

VI. KAZNENE ODREDBE

Članak 24.

Novčanom kaznom u iznosu do 5.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba- vlasnik ili ovlaštenik poljoprivrednog zemljišta ako, temeljem ove Odluke:

- ne provodi mjere zaštite od erozije sukladno članku 5.,

- ne sprječava zakorovljenost sukladno čl. 6.,

- ne poduzima mjere zaštite od biljnih bolesti i
štetočina sukladno čl. 8.,

- ne uklanja biljne otpadke sukladno čl. 9.,

- ne uređuje i održava živice sukladno čl. 11.,

- ne održava međe sukladno čl. 12.,

- ne uređuju poljske putove sukladno čl. 13.,

- provodi radnje iz čl. 14. stavka 1.,

- ne uređuje i održava kanale sukladno čl. 15,

- ne sprečava zasjenjivanje susjednih parcela
sukladno čl. 16.,

- ne provodi mjere sadnje i održavanja vjetrobranih
pojasa sukladno čl. 17.

Novčanom kaznom u iznosu do 500,00 kn kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekršaje iz stavka 1. ovog članka.

Za prekršaje iz stavka 1. ovog članka kaznit će se fizička osoba obrtnik ili osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost- vlasnik ili ovlaštenik poljoprivrednog zemljišta novčanom kaznom u iznosu do 3.000,00 kn.

Za prekršaje iz stavka 1. ovog članka kaznit će se fizička osoba- vlasnik ili ovlaštenik poljoprivrednog zemljišta novčanom kaznom u iznosu do 500,00 kn.

VII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 25.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 011-01/12-01/7

Ur. broj: 2156-04-01/12-1

Matulji, 28. lipnja 2012.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE MATULJI

Predsjednik
Željko Grbac, oec., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=789&mjesto=51211&odluka=26
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr