SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 2. Utorak, 31. siječnja 2012.
KOMUNALNO DRUŠTVO KD KOMUNALAC D.O.O

1.

Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (»Narodne novine« broj 35/05 i 41/08) te članka 215. Zakona o vodama (»Narodne novine« broj 153/09), Uprava Komunalnog društva KOMUNALAC d.o.o. Opatija temeljem članka 43. Društvenog ugovora Društva, a uz suglasnost Nadzornog odbora Društva, donijela je

OPĆI I TEHNIČKI UVJETI
isporuke vodnih usluga javne sanitarne odvodnje

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga javne sanitarne odvodnje (u daljnjem tekstu: Opći uvjeti) određuju se međusobni odnosi između isporučitelja vodnih usluga i korisnika vodnih usluga javne sanitarne odvodnje (u daljnjem tekstu: javne odvodnje) na području Grada Opatije, Općine Matulji, Općine Lovran i Općine Mošćenička Draga.

(2) Ovi Opći uvjeti sadržavaju odredbe o:

. postupku izdavanja suglasnosti i osiguranju uvjeta za priključenje na komunalne vodne građevine javne odvodnje,

.tehničko-tehnološkim uvjetima priključenja (posebni uvjeti priključenja),

.kvaliteti otpadnih voda u sustavu javne odvodnje,

.pravima i obvezama isporučitelja vodnih usluga i korisnika vodnih usluga, uvjetima mjerenja, obračuna i naplate vodnih usluga javne odvodnje,

.tehničko-tehnološki uvjeti za izgradnju priključka javne odvodenje.

II. DEFINICIJE OSNOVNIH POJMOVA

Članak 2.

(1) Isporučitelj vodnih usluga javne odvodnje je trgovačko društvo KOMUNALAC d.o.o. Opatija, Stubište Lipovica 2 (u daljnjem tekstu: isporučitelj usluge).

(2) Korisnici vodnih usluga su pravne i fizičke osobe koje su s isporučiteljem usluge zaključile Ugovor o priključenju na sustav javne odvodnje (u daljnjem tekstu: korisnici usluga) ili su temeljem ovih Općih uvjeta izjednačeni s tim osobama.

(3) Potrošač /kupac/ je pravna ili fizička osoba koja ispušta otpadnu vodu u sustav javne odvodnje. Potrošač može biti vlasnik nekretnine ili osoba koja ima pravo korištenja nekretnine po bilo kojem pravnom osnovu (najmoprimac, podnajmoprimac, stanar, zakupac, podzakupac koncesionar i sl.).

(4) Sustav javne odvodnje je javni sustav na području Grada Opatije, Općine Matulji, Općine Lovran i Općine Mošćenička Draga, a obuhvaća sve objekte, uređaje i druga postrojenja za odvodnju i pročišćavanje otpadne vode, ispuste u prijemnik, te odvodne kolektore i sekundarnu mrežu na cijelom Liburnijskom području, a nalazi se pod upravom isporučitelja usluge i njegova su osnovna sredstva (u daljnjem tekstu: sustav javne odvodnje).

(5) Priključak na sustav javne odvodnje smatra se spojni vod koji internu odvodnju građevine spaja sa revizijskim oknom sustava javne odvodnje, uključivši i revizijsko okno.

(6) Nekretnina je izgrađeno ili neizgrađeno gradilište te bilo kakvo zemljište koje je u katastru uneseno pod posebnim brojem katastarske čestice.

(7) Zasebna cjelina u zgradi je poseban dio zgrade koji predstavlja samostalnu uporabnu cjelinu (stan, poslovni prostor, garaža i sl.) u kojima se troši voda.

(8) Interne odvodne instalacije su vodovi, naprave i uređaji koji građevinu neposredno ili posredno posredstvom tuđih nekretnina, spajaju sa priključkom na sustav javne odvodnje na granici sa zemljištem na kojem je izgrađen sustav javne odvodnje.

(9) Revizijsko okno je svako okno koje se nalazi neposredno na završetku spojnog voda priključka i vlasništvo je isporučitelja usluge. Ukoliko se na završetku spojnog voda ne izvodi revizijsko okno, takav završetak spojnog voda (bez revizijskog okna) odnosno spojni vod u cijelosti, u vlasništvu je isporučitelja usluge.

III. POSTUPAK IZDAVANJA SUGLASNOSTI I OSIGURANJA UVJETA ZA PRIKLJUČENJE NA KOMUNALNE VODNE GRAĐEVINE ODVODNJE

Članak 3.

(1) Osobe koje su, u smislu propisa o gradnji objekata, investitori izgradnje ili rekonstrukcije građevina, dužne su u postupku ishođenja lokacijske dozvole, rješenja o uvjetima gradnje ili drugih postupaka odobravanja izgradnje ishoditi od isporučitelja usluge posebne uvjete priključenja na javnu odvodnju.

(2) Posebne uvjete priključenja na javnu odvodnju isporučitelj usluge utvrditi će prema idejnom ili glavnom projektu građevine u roku i na način određen propisima o građenju.

(3) Isporučitelj usluge neće izdati zatražene uvjete ili suglasnosti ukoliko nisu osigurani uvjeti za priključenje građevine na vodne građevine javne odvodnje.

Članak 4.

(1) Isporučitelj usluge u suradnji s jedinicama lokalne samouprave/osnivačima isporučitelja planira širenje mreže vodnih građevina na temelju planova predviđene izgradnje stambenih i poslovnih građevina.

(2) Izgradnju novih vodnih građevina financiraju jedinice lokalne samouprave koristeći se sredstvima proračuna, posebne naknade za razvoj komunalne infrastrukture, bankarskim sredstvima, namjenskim sredstvima Hrvatskih voda i namjenskim sredstvima isporučitelja usluge.

(3) Na području gdje nije izgrađena mreža sustava javne odvodnje korisnik usluge može, a radi priključenja svoje nekretnine/građevine, o svom trošku financirati projektiranje i izgradnju mreže sustava javne odvodnje prema tehničkim zahtjevima koje odredi isporučitelj usluge u skladu s posebnim uvjetima i pod uvjetom da nakon izgradnje preda isporučitelju usluge, kao donaciju, izgrađeno osnovno sredstvo ili da s jedinicom lokalne samouprave zaključi ugovor prema kojem će mu uložena sredstva biti vraćena u ugovorenom roku.

IV. TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI UVJETI PRIKLJUČENJA (POSEBNI UVJETI PRIKLJUČENJA)

Članak 5.

(1) Priključak na sustav javne odvodnje može biti stalni i privremeni.

(2) U pravilu, za svakog korisnika izvodi se stalni priključak preko kojega se nekretnina spaja na sustav javne odvodnje.

(3) Privremeni priključak izvodi se za privremene građevine, odnosno za potrebe privremenog korištenja odvodnje takve građevine.

(4) Kod izvedbe privremenih priključaka treba se pridržavati svih tehničkih uvjeta za izvedbu priključaka.

(5) Uklanjanjem privremene građevine uklanja se i privremeni priključak na sustav javne odvodnje.

Članak 6.

(1) Priključci na sustav javne odvodnje izvode se po pravilima struke i na način koji će omogućiti ekonomski racionalno održavanje i korištenje.

(2) Revizijsko okno smješta se u pravilu na javnoj površini sukladno izdanim tehničkim uvjetima.

(3) Priključak na sustav javne odvodnje se u pravilu izvodi za svaku nekretninu zasebno i to odgovarajućeg profila da zadovolji potrebe odvodnje svih korisnika nekretnine.

Članak 7.

(1) Iznimno isporučitelj usluge može dopustiti izvedbu zajedničkog priključka za dvije ili više nekretnina/zgrada prema uvjetima koje odredi isporučitelj usluge.

(2) Revizijsko okno u slučaju zajedničkog priključka locira se na zajedničkoj međi ili neposredno uz nju, a zahtjev za zajednički priključak moraju podnijeti vlasnici svih nekretnina koji će koristiti odvodnju preko zajedničkog priključka.

(3) Isporučitelj usluge će dopustiti odvodnju nekretnine koja nema mogućnost izravnog spajanja na mrežu sustava javne odvodnje te za koju ne postoje tehnički preduvjeti za izgradnju novog cjevovoda, na način izvedbe interne odvodne instalacije preko jedne ili više susjednih nekretnina, a uz suglasnost vlasnika susjednih nekretnina.

(4) Suglasnost vlasnika susjednih nekretnina dokazuje se ugovorom o ustanovljenju služnosti ili pisanom izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika.

(5) Sve odnose s vlasnicima susjednih nekretnina rješava vlasnik nekretnine koji se želi priključiti na sustav javne odvodnje.

Članak 8.

Zabranjeno je samovlasno priključivanje nekretnine na mrežu sustava javne odvodnje bez znanja i odobrenja isporučitelja usluge.

Ukoliko isporučitelj usluge naknadno utvrdi da je samovlasno priključivanje izvedeno po pravilima struke, pozvati će vlasnika nekretnine da naknadno ishodi tehničke uvjete od isporučitelja usluge, te zaključi ugovor o priključenju na odvodnju. U protivnom će o nepravilno izvedenom priključku pismeno obavjestiti nadležno tijelo lokalne samouprave.

Članak 9.

(1) Sastavni elementi priključka odvodnje su:

.čvor priključka

.spojni vod.

(2) Čvor priključka je mjesto odvajanja priključka odvodnje od cjevovoda javne odvodnje.

(3) Spojni vod je cjevovod koji spaja čvor priključka s internom odvodnjom.

(4) Spojni vod u pravilu treba izvesti okomito na cjevovod javne odvodnje i to na dubini koja osigurava zaštitu od smrzavanja u zimskom periodu, te zaštitu od prometnog opterećenja, a križanje sa vodovodnom cijevi, u pravilu, treba izvesti na način da je spojni vod ispod vodovodne cijevi.

V. KVALITETA OTPADNIH VODA U SUSTAVU JAVNE ODVODNJE

Članak 10.

Isporučitelj usluge javne odvodnje dužan je pratiti kakvoću otpadnih voda u sustavu javne odvodnje putem ovlaštenog laboratorija za ispitivanje voda, a prema uvjetima i rokovima nadležnog tijela državne uprave.

VI. PRAVA I OBVEZE ISPORUČITELJA USLUGE I KORISNIKA USLUGE

Članak 11.

(1) Isporučitelj usluge dužan je održavati sustav javne odvodnje u stanju funkcionalne ispravnosti osiguravajući trajnu i kvalitetnu uslugu korisnicima.

(2) Isporučitelj usluge dužan je pod istim uvjetima priključiti na sustav javne odvodnje svakog korisnika usluge koji podnese zahtjev i priloži pravovaljane isprave potrebne za priključenje na sustav javne odvodnje i ako su za to stvorene tehničke mogućnosti.

Članak 12.

(1) Isporučitelj usluge dužan je naknaditi štetu korisniku usluge zbog prekida u korištenju priključka odvodnje koji je uzrokovan propustima u obavljanju djelatnosti na sustavu javne odvodnje.

(2) Isporučitelj usluge ne odgovara za štetu koja je posljedica djelovanja treće osobe ili je uzrokovana višom silom.

(3) Isporučitelj usluge ne odgovara ni za štetu koja nastane na stambenim i inim dijelovima nekretnine, na internoj odvodnoj instalaciji te cijevima, trošilima, grijačima, kućanskim aparatima i drugim uređajima priključenim na odvodne instalacije:

1. zbog neodržavanja ili nepravilno izvedenih internih instalacija,

2. zbog onečišćenja interne instalacije,

3. zbog smrzavanja dijela instalacije,

4. u ostalim slučajevima nepridržavanja propisanih standarda korištenja interne odvodnje.

(4) Štetu koja nastane na priključku odvodnje krivnjom korisnika usluge otklanja isporučitelj usluge na teret korisnika usluge.

Članak 13.

(1) Pravo je isporučitelja usluge vršiti naplatu pruženih usluga odvodnje korisnicima usluga obračunatih temeljem važećeg cjenika komunalnih usluga i ovih Općih uvjeta.

Članak 14.

(1) Vlasnici nekretnina/zgrada postojećih i onih koje će se izgraditi na području sustava javne odvodnje dužni su svoje nekretnine priključiti na sustav javne odvodnje ukoliko za to postoje tehnički uvjeti a temeljem Odluka o priključenju na komunalnu infrastrukturu Grada Opatije,

Općine Matulji, Općine Lovran i Općine Mošćenička Draga.

(2) Vlasnik nekretnine/zgrade ili zasebne cjeline u zgradi postaje korisnik usluge odvodnje nakon zaključenja ugovora o priključenju na odvodnju, odnosno nakon što bude izveden priključak odvodnje.

(3) Svi raniji korisnici usluga koji nastave koristiti komunalnu uslugu odvodnje nakon stupanja na snagu Općih uvjeta smatra se da prihvaćaju ove Opće uvjete.

Članak 15.

(1) Korisnik usluge otkazom korištenja usluge vodoopskrbe, a iz razloga navedenih u st. 1. članka 18. Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga (»Služ. nov. PGŽ«, br. 30/10), istododno otkazuje i uslugu korištenja odvodnje.

(2) Za slučaj promjene korisnika usluge (zbog promjene vlasnika, zakupa, podzakupa, najma ili drugog razloga) dotadašnji korisnik usluge ostaje u statusu obveznika plaćanja usluge sve dok isporučitelju usluge ne dostavi dokumentaciju o promjeni statusa korisnika s očitanim stanjem vodomjera s kojim stanjem i datumom očitanja se mijenja status korisnika.

Članak 16.

(1) Ako korisnik usluge u istoj nekretnini/zgradi, pored stanovanja, obavlja i određenu poslovnu djelatnost pri čemu troši vodu, dužan je izvršiti odvajanje vodomjera za obavljanje poslovne djelatnosti. U suprotnom isporučitelj usluge ima pravo ukupnu potrošnju vode kao i uslugu odvodnje obračunati po cijeni za gospodarstvo.

(2) Korisnik usluge/potrošač koji se zbog statusnih ili organizacijskih razloga preoblikuje u dvije ili više samostalnih cjelina, dužan je u roku od 30 dana od dana nastale promjene o tome obavjestiti isporučitelja usluge radi promjene novonastalih odnosa, u protivnom će se smatrati da omogućuje drugoj osobi neovlašteno korištenje komunalne usluge preko svojeg mjernog mjesta.

Članak 17.

(1) Korisnik usluge dužan je održavati u stanju funkcionalne ispravnosti internu odvodnu instalaciju na način da spriječi mogućnost njezina onečišćenja odnosno začepljenja ili na bilo koji drugi način ometanja protočnosti, a potom i onečišćenja javne mreže odvodnje.

(2) Korisnik usluge dužan je dopustiti stručnim službama isporučitelja usluge pregled i nadzor nad internim instalacijama korisnika usluge, a što uključuje i uzimanje uzoraka te ispitivanje propusnosti određenom bojom odnosno CCTV inspekcijom, osobito u slučaju moguće prijetnje ili nastalog zagađenja čovjekove okoline i vodoopskrbnog sustava iz internih instalacija.

(3) Za sve štetne posljedice koje bi proizišle iz razloga navedenih u prethodnom stavku odgovoran je korisnik usluge te je dužan naknaditi štetu isporučitelju usluge kao i drugim osobama.

Članak 18.

(1) Korisnik usluge može tražiti pisanim putem pregled internih instalacija odvodnje, i to ako postoji ili je nastala opasnost zagađenja čovjekove okoline ili vodoopskrbnog sustava, a sve u cilju pravovremene sanacije nastalog stanja.

(2) Ako se pregledom internih instalacija utvrdi da iste ne zadovoljavaju u smislu ispravnosti i funkcionalnosti, isporučitelj usluge će pismeno obavijestiti o tome korisnika usluge. Troškove ispitivanja i potrebne sanacije internih instalacija snosi korisnik usluge.

VII. UVJETI MJERENJA, OBRAČUNA I NAPLATE VODNIH USLUGA

Članak 19.

Količina pružene usluge odvodnje utvrđuje se vodomjerom putem opskrbe pitkom vodom, a izražava se u jediničnom iznosu m3 (metar kubični).

Članak 20.

(1) Po očitanju vodomjera korisniku usluge ispostavlja se račun za pruženu uslugu po cijeni m3 za odvodnju otpadnih voda, zajedno sa računom za isporučenu vodu u kojem se zasebno iskazuje:

.fiksni dio osnovne vodne usluge odvodnje i

.varijabilni dio vodne usluge odvodnje po m3 utrošene vode uz obračun PDV-a.

(2) Fiksni dio osnovne cijene vodne usluge odvodnje obračunava se svim korisnicima priključenim na javnu odvodnju, osim onima koji na vlastiti zahtjev zatraže skidanje vodomjera, a što će im se omogućiti samo ako nitko nije u posjedu nekretnine.

(3) Cijenu pružene usluge odvodnje određuje isporučitelj usluge svojom odlukom a sukladno odredbama Zakona o vodama i drugim važećim propisima.

(4) U slučaju izmjena cijene komunalne usluge odvodnje isporučitelj usluge je dužan putem sredstava javnog priopćavanja ili na drugi prikladan način o tome obavijestiti korisnike usluge.

Članak 21.

(1) Isporučena usluga u varijabilnom dijelu obračunava se na osnovi utvrđene razlike između očitanog stanja na vodomjeru i stanja prethodnog očitanja.

(2) Obračunsko razdoblje za sve kategorije potrošača na sustavu javne odvodnje istovjetno je kao i na vodoopskrbnom sustavu, u pravilu, jednomjesečno, a u iznimnim slučajevima nemogućnosti očitanja isporučitelj usluge može ispostaviti obračun potrošnje na osnovi prosjeka potrošnje prethodna tri mjeseca.

(3) Obračun potrošnje na osnovi prosjeka potrošnje iznimno je dopušten u slučajevima:

1. ako je vodomjer nedostupan za očitanje,

2. ako očitanje nije moguće zbog vremenskih uvjeta,

3. ako na vodomjeru nema plombi ili su oštećene,

4. ako je vodomjer neispravan (ne registrira protok vode, smrznut ili oštećen na drugi način).

(4) U slučaju obračuna na osnovi prosjeka potrošnje kod ispravnog vodomjera obračun će se uskladiti sa stvarnom potrošnjom prilikom slijedećeg očitanja vodomjera.

Članak 22.

(1) U zgradama s više korisnika usluge koje imaju ugrađen samo jedan glavni vodomjer način raspodjele utvrđene količine isporučene vode između pojedinih korisnika te time i usluge odvodnje utvrđuje se na način propisan člancima 25., 26., 27. i 28. Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga.

Članak 23.

(1) Korisnik uslugu odvodnje plaća na temelju računa kojega isporučitelj usluge ispostavlja jednom mjesečno, a prema važećem cjeniku za vodne usluge.

(2) Isporučitelj usluge neće korisniku usluge obračunati korištenje usluge odvodnje u slučaju gašenja požara vodom iz interne vodovodne instalacije, odnosno hidrant

ske mreže korisnika usluge, ako takvu potrošnju dojavi u roku od 15 dana od dana nastanka požara i dostavi potvdu MUP-a o nastanku požara.

(3) U slučaju iz odredbe stavka (2) ovoga članka obračun pružene usluge odvodnje za mjesec u kojem se požar dogodio izvršiti će se na temelju procjene stanja potrošnje toga korisnika kroz tri mjeseca koja su prethodila požaru.

Članak 24.

(1) Korisnik usluge dužan je platiti račun za vodu i odvodnju u roku dospjeća naznačenom na ispostavljenom računu.

(2) Korisnik usluge ima pravo prigovora na ispostavljeni račun koji ne odgađa rok plaćanja računa.

(3) Prigovor se podnosi u pisanom obliku u roku od 8 dana od dana primitka računa.

(4) Isporučitelj usluge dužan je u roku od 15 dana ispitati osnovanost prigovora te dati pisani odgovor na isti. Ukoliko isporučitelj usluge ne usvoji prigovor, isti se dostavlja Povjerenstvu za reklamacije potrošača. Povjerenstvo je dužno u roku od 15 dana od prijema odlučiti o prigovoru i pisani odgovor dostaviti korisniku usluge.

VIII. TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI UVJETI ZA IZGRADNJU PRIKLJUČKA ODVODNJE

Članak 25.

(1) U revizijsko okno se standardno ugrađuje cijev spojnog voda - priključka minimalnog promjera 160 mm. Ukoliko u zgradi postoji veći broj korisnika usluga/potrošača može se ugraditi i veći profil spojnog voda - priključka ovisno o potrebnoj potrošnji i hidrauličnim uvjetima, koje određuje projektant odnosno isporučitelj usluge javne odvodnje.

(2) U revizijsko okno može se dozvoliti priključenje jednog ili više spojnih vodova, a o čemu odlučuje isporučitelj usluge javne odvodnje.

Članak 26.

(1) Prema Zakonu o vodama obvezno je projektiranje i gradnju građevina graditi tako da svaka građevina ima svoj zasebni priključak odvodnje.

(2) Izuzetno, više građevina mogu imati zajednički priključak, ako o tome postoji sporazum svih građevina o izgradnji i održavanju zajedničkih internih instalacija odvodnje i priključka odvodnje, a koji se mora priložiti zahtjevu za priključenje.

(3) Ugovorom o izvedbi priključka odvodnje, odnosno tehničko tehnološkim uvjetima određuje se način i uvjeti priključenja navedeni u točkama (1) i (2) ovog članka.

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 27.

(1) Sve usluge isporučitelja usluge koje su utvrđene ovim Općim uvjetima, a koje nisu sadržane u cijeni priključenja i korištenja komunalnih usluga nestandardne su usluge i plaćaju se prema cjeniku za nestandardne usluge kojega donosi isporučitelj usluge.

Članak 28.

(1) Korisnici usluga/potrošači koji ne mogu biti izuzeti od obveze priključenja na sustav javne odvodnje, dužni su se temeljem važećih propisa i ovih Općih uvjeta priključiti na sustav javne odvodnje, a u rokovima koji su regulirani Odlukama o priključenju lokalnih samouprava: Grada Opatije i Općina: Matulji, Lovran i Mošćeničke Drage.

(2) Nakon isteka roka za priključenje predviđenog Odlukama iz prethodnog stavka u kojem obveznici priključenja nisu izvršili svoju obvezu, isporučitelj usluge je obvezan o tome izvijestiti pisano Upravni odjel za komunalni sustav dotične lokalne samouprave.

Članak 29.

(1) Na tehničko-tehnološke uvjete priključenja i korištenja komunalne usluge odvodnje koji nisu uređeni Ugovorom o priključenju i ovim Općim uvjetima primjenjuju se odredbe važećih propisa.

Članak 30.

(1) Ovi Opći uvjeti stupaju na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije« od kojeg datuma će se početi i primjenjivati, a objavit će se i putem interneta.

Broj: 03/11.

Opatija, 30. prosinca 2011.

UPRAVA

Ervino Mrak, dipl. ing.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=765&mjesto=60040&odluka=1
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr