SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 19. Četvrtak, 30. lipnja 2011.
OPĆINA VINODOLSKA
Moscenicka_draga-001

35.

Na temelju članka 8. i 11. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/ 01, 60/01-vjer. tum., 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09) i članka 9. - 27. i članka 48. Statuta Općine Vinodolske općine (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 40/09), Općinsko vijeće Vinodolske općine na 12. sjednici održanoj 23. svibnja 2011.godine, donijelo je

ODLUKU
o javnim priznanjima Vinodolske općine

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom ustanovljuju se vrste priznanja Vinodolske općine te utvrđuju uvjeti za njihovo dodjeljivanje, oblik i izgled javnih priznanja te postupak i tijela koja provode postupak i dodjelu javnih priznanja.

Članak 2.

Vinodolska općina dodjeljuje javna priznanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Vinodolske općine, a naročito za uspjehe u unaprjeđivanju gospodarstva, znanosti, prosvjete, kulture, športa i tehničke kulture, zdravstva i socijalne skrbi, zaštite i unaprjeđivanju prirodnog okoliša unapređivanja turizma i drugih javnih djelatnosti, te za promicanje aktivnosti koje su tome usmjerene.

II. VRSTE PRIZNANJA I UVJETI ZA NJIHOVO DODJELJIVANJE

Članak 3.

Javna priznanja Vinodolske općine su:

1. Nagrada Vinodolske općine za životno djelo;

2. Godišnja nagrada Vinodolske općine;

3. Zahvalnice - plakete Općine

4. Grb Općine

5. Imenovanje počasnim građaninom Vinodolske općine - Povelja općine

Javna priznanja iz stavka 1. ovoga članka, točke 1., 2. i 3. mogu se dodijeliti fizičkim osobama neovisno o njihovom prebivalištu.

Članak 4.

Javna priznanja Vinodolske općine, za vrijeme trajanja mandata, ne dodjeljuju se dužnosnicima, što je propisano Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, članovima Općinskog vijeća te upravama trgovačkih društava i ravnateljima ustanova u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Vinodolske općine.

1. NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Članak 5.

Nagrada Vinodolske općine za životno djelo je javno priznanje koje se može dodijeliti fizičkoj osobi s prebivalištem na području Republike Hrvatske radi odavanja priznanja za cjelovito djelo koje je pojedinac ostvario u tijeku svog radnog i životnog vijeka i koje u određenom području doprinosi unapređenju gospodarstva, razvoju turizma, obrazovanja, znanosti, kulture, tjelesne kulture, zdravstva, socijalne skrbi i drugih djelatnosti, od značaja za Općinu, kada se ocjeni da je određena osoba sve svoje objektivne mogućnosti utkala u odnosno djelo i u tome postigla neponovljiv rezultat na tom području, tako da u svekolikom radu u društvenom životu predstavlja izuzetan i osobito vrijedan doprinos razvoju i ugledu Vinodolske općine.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se za postignuća iz stavka 1. ovog članka ostvarena u razdoblju od osnutka Vinodolske kao jedinice lokalne samouprave odnosno od konstituirajuće sjednice, 15. travnja 1993. godine.

Nagrada za životno djelo može se godišnje dodijeliti samo jednoj fizičkoj osobi, ukoliko joj do sada isto nije dodijeljeno.

Nagrada koje se dodjeljuje posmrtno, kao i ona koja nije uručena nagrađenom za života, predaje se zakonskim nasljednicima.

2. GODIŠNJA NAGRADA VINODOLSKE OPĆINE

Članak 6.

Godišnja nagrada Vinodolske općine je javno priznanje koje se može dodijeliti fizičkoj osobi ili grupi fizičkih osoba, udruzi, ustanovi, trgovačkom društvu i drugoj pravnoj osobi za dostignuća i doprinos od značaja u domeni gospodarskog i društvenog života Vinodolske općine, kao i za ostala posebno vrijedna društvena dostignuća ostvarena tijekom kalendarske godine koja prethodi godini u kojoj se nagrada dodjeljuje, odnosno ostvarena u posljednjih 5 godina koje prethode godini u kojoj se dodjeljuje nagrada. U jednoj kalendarskoj godini mogu se dodijeliti dvije godišnje nagrade Vinodolske općine.

Ako se godišnja nagrada Vinodolske općine dodjeljuje grupi fizičkih osoba za njihov zajednički rad, ostvarenje odnosno doprinos, povelja se dodjeljuje svakoj osobi pojedinačno.

3. ZAHVALNICA - PLAKETA OPĆINE

Članak 7.

Vinodolska općina dodjeljuje zahvalnicu kao javno priznanje fizičkoj osobi, udruzi, ustanovi, trgovačkom društvu i drugoj pravnoj osobi za postignuti jednokratni uspjeh, doprinos promidžbi i ugledu Vinodolske općine, zbog dane donacije, za uspješnu suradnju i druge osobite zasluge.

Odluku o dodjeli zahvalnice može donijeti Općinsko vijeće ili Načelnik i to prema prigodi tijekom cijele godine.

Zahvalnica se u pravilu uručuje na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana Vinodolske općine ili u drugim svečanim i protokolarnim prigodama.

4. GRB OPĆINE

Članak 8.

Grb Vinodolske općine dodjeljuje se građanima Općine, ostalim građanima Republike Hrvatske, te građanima drugih zemalja za zasluge za opći razvoj demokracije i napredak čovječanstva. Dobitniku Grba Vinodolske općine uručuje se grb Vinodolske općine.

Svake godine može se dodijeliti u pravilu samo jedan grb Vinodolske općine.

5. IMENOVANJE POČASNIM GRAĐANINOM

Članak 9.

Počasnim građaninom Vinodolske općine može se proglasiti državljanin Republike Hrvatske ili strani državljanin koji nema prebivalište na području Vinodolske općine.

Počasnim građaninom Vinodolske općine može se proglasiti osoba iz stavka 1. ovoga članka koja se istaknula svojim radom, znanstvenim, kulturnim, humanitarnim ili drugim naročitim zaslugama kojima je pridonio ugledu ili napretku Vinodolske općine, pridonio ostvarenju i razvoju demokracije u RH ili svijetu, mira u svijetu i napretku čovječanstva.

Počasnom građaninu dodjeljuje se posebna Povelja o proglašenju počasnim građaninom Vinodolske općine.

Povelja se izrađuje u posebnoj grafičkoj opremi, stiliziranim slovima i ukrašava se službenim obilježjima Vinodolske općine.

Proglašenje počasnim građaninom znak je počasti i ne daje nikakva posebna prava.

Počasnom građaninu ne dodjeljuju se druga javna priznanja.

Počast se može opozvati ako se počastvovani pokaže nedostojnim takve počasti.

Odluku o opozivu donosi Općinsko vijeće na prijedlog ovlaštenih predlagača.

Članak 10.

Počasnim građaninom može se imenovati građanin Republike Hrvatske i druge države koji je osobito zaslužan za napredak i promicanje ugleda Vinodolske općine u Hrvatskoj, a izvan državnih granica.

Počasnim građaninom Općine ne može se proglasiti osoba koja ima prebivalište na području Općine.

Godišnje se može, u pravilu, donijeti samo jedna Povelja počasnog građanina Vinodolske općine.

Ako je za proglašenje počasnim građaninom Vinodolske općine predložen strani državljanin, predlagatelj je dužan pribaviti i prijedlogu priložiti Mišljenje tijela Republike Hrvatske, nadležnog za odnose s inozemstvom.

Ako se povelja o počasnom građaninu Vinodolske općine, dodjeljuje stranom državljaninu, tekst povelje ispisuje se, osim na hrvatskom i na jeziku stranog državljanina, dobitnika povelje.

Članak 11.

Dobitnik nagrade za životno djelo Vinodolske općine i Godišnje nagrade Vinodolske općine , uz pisano priznanje i zlatnu ukrasnu iglu-broš s grbom Općine, dobiva i novčani iznos koji Općinsko vijeće utvrđuje za svaku godinu- prilikom donošenja proračuna za narednu godinu.

III. OBLIK I IZGLED JAVNIH PRIZNANJA

Članak 12.

Nagrada Vinodolske općine za životno djelo sastoji se od odgovarajuće Povelje na kojoj je ispisan naziv nagrade, ime i prezime dobitnika nagrade, dostignuće za koje se nagrada dodjeljuje i datum uručenja, potpise predsjednika Općinskog vijeća i Načelnika Vinodolske općine.

Nagrada Vinodolske općine za životno djelo sastoji se od Povelje, novčane nagrade i od ukrasne igle - broša ukupne dužine 6 cm na čijem se vrhu nalazi reljef grba Vinodolske općine, veličine do 1,5 cm, od 14-karatnog zlata, težine do 3 grama.

Godišnja nagrada Vinodolske općine sastoji se od odgovarajuće Povelje na kojoj je ispisan naziv nagrade, ime i prezime dobitnika nagrade ako je dobitnik fizička osoba, odnosno naziv pravne osobe, dostignuće za koje se godišnja nagrada dodjeljuje i datum uručenja, potpise predsjednika Općinskog vijeća i Načelnika Vinodolske općine te novčane nagrade.

Godišnja nagrada Vinodolske općine koja se dodjeljuje grupi fizičkih osoba - ako je ostvarenje odnosno doprinos koji se nagrađuje rezultat njihovog zajedničkog rada - sastoji se od Povelje o dodjeli Godišnje nagrade za svaku fizičku osobu ponaosob.

Zahvalnica Vinodolske općine sastoji se od odgovarajuće diplome tiskane na tvrdom papiru, s vodenim žigom grba Vinodolske općine na kojoj je ispisan naziv priznanja, ime i prezime dobitnika priznanja ako je dobitnik fizička osoba, odnosno naziv pravne osobe ili udruge, dostignuće za koje se priznanje dodjeljuje i datum uručenja, potpis predsjednika Općinskog vijeća ili Načelnika Vinodolske općine.

Grb Vinodolske općine sadrži tekst: Grb Vinodolske općine, ime i prezime osobe kojoj se dodjeljuje, datum, te ime i prezime predsjednika Općinskog vijeća.

Povelja o imenovanju počasnog građanina Vinodolske općine sadrži tekst:

Republika Hrvatska, Primorsko-goranska županija, Vinodolska općina s grbom Općine.

Povelja o imenovanju, počasnim građaninom Vinodolske općine, te ime i prezime osobe kojoj se dodjeljuje, datum i potpis predsjednika Općinskog vijeća.

IV. POSTUPAK ZA DODJELU PRIZNANJA

Članak 13.

Radi predlaganja kandidata za javna priznanja iz članka 3. ove Odluke, Upravni odjel Općine objavljuje pozivni natječaj u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i na web stranici Vinodolske općine.

Natječaj se objavljuje najkasnije do kraja mjeseca veljače i ostaje otvoren najkasnije do 1. travnja tekuće godine.

Prijedlozi koji se ne dostave do tog roka, odnosno na omotnici imaju žig pošte s kasnijim datumom, ne uzimaju se u razmatranje.

U natječaju se objavljuju uvjeti za dodjelu i rok za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja.

Članak 14.

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Vinodolske općine mogu dati:

- najmanje 1/3 članova Općinskog vijeća,

- radna tijela Općinskog vijeća Vinodolske općine, osim Odbora za dodjelu priznanja Vinodolske općine,

- Načelnik Vinodolske općine;

- vijeća MO-a na području Vinodolske općine;

- ovlaštena tijela udruga, ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba sa sjedištem na području Vinodolske općine,

- vjerske zajednice i

- najmanje 50 građana s prebivalištem na području Vinodolske općine.

Članak 15.

Prijedlog iz članka 13. ove Odluke podnosi se u pisanom obliku na za to utvrđenim obrascima i treba sadržavati:

- podatke o podnositelju prijedloga (do pola stranice formata A4)

- podatke o predloženoj fizičkoj osobi ili grupi fizičkih osoba, udruzi ili pravnoj osobi (do jedne stranice formata A4)

- iscrpno obrazloženje postignuća i doprinosa poradi kojih se daje prijedlog za dodjelu javnih priznanja Vinodolske općine (do tri stranice formata A4)

- vrstu javnog priznanja za koje se fizička osoba ili grupa fizičkih osoba, udruga ili pravna osoba predlaže.

Ako je za proglašenje Počasnim građaninom Vinodolske općine predložen strani državljanin, predlagatelj je dužan

pribaviti i prijedlogu priložiti mišljenje tijela Republike Hrvatske nadležnog za odnose s inozemstvom.

Članak 16.

Prijedlog za dodjelu priznanja podnosi se Odboru za dodjelu priznanja.

Očevidnik dodijeljenih javnih priznanja i administrativne poslove za Odbor obavlja Upravni odjel Općine.

Način provođenja evidencije određuje pročelnica Upravnog odjela.

Članak 17.

Odbor za dodjelu priznanja dužna je pismeno se očitovati na svaki zaprimljeni prijedlog.

Na zahtjev Odbora, podnositelj prijedloga dužan je dostaviti naknadno zatražene dopunske podatke i dokumentaciju koji se odnose na podnijeti prijedlog.

Odbor je dužna očitovanje iz stavka 1. ovoga članka, zajedno s obrazloženim prijedlogom za dodjelu priznanja, dostaviti Općinskom vijeću do početka travnja te kalendarske godine.

Članak 18.

Odbor može uz suglasnost podnositelja promijeniti vrstu priznanja te područje iz kojega se kandidatu predlaže dodijeliti javno priznanje.

Članak 19.

Odbor za dodjelu priznanja može predložiti Općinskom vijeću da se neko od priznanja ne dodijeli, ali takav stav se mora pisano obrazložiti.

Članak 20.

Općinsko vijeće Vinodolske općine donosi odluku o dodjeli priznanja.

Javna priznanja Vinodolske općine u pravilu se uručuju dobitnicima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana Vinodolske općine, 15. travnja.

Javna priznanja uručuju Načelnik i predsjednik Općinskog vijeća ili osobe koje oni ovlaste posebnim pisanim ovlaštenjem.

Članak 21.

Načelnik će na prijedlog Odbora odrediti pravnu osobu ili obrt koja će izraditi ukrasnu iglu - broš iz članka 12. ove Odluke.

Članak 22.

U jednoj kalendarskoj godini može se jednoj fizičkoj ili pravnoj osobi dodijeliti samo jedno javno priznanje.

Ukoliko javno priznanje nije uručeno nagrađenom za života, uručit će se članovima njegove obitelji, bračnom drugu odnosno zakonskim nasljednicima.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 23.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/11-01/2

Ur. broj: 2107-03/11-01-6-12-1

Bribir, 23. svibnja 2011.

OPĆINSKO VIJEĆE VINODOLSKE OPĆINE

Predsjednica
Olga Antonić - Dukić, dr. med., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=729&mjesto=91253&odluka=35
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr