SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 15. Petak, 27. svibnja 2011.
KOMUNALNO DRUŠTVO GKTD MURVICA D.O.O.
Moscenicka_draga-001

1.

Na temelju čl. 206. st. 1. Zakona o vodama (»Narodne novine« broj 153/09) te čl. 11. toč. 3. Izjave osnivača GKTD »Murvica« d.o.o. Crikvenica, Skupština društva donijela je na 16. sjednici od 30. ožujka 2011. godine

ODLUKU
o načinu plaćanja i visini cijene vodnih usluga

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuje se način plaćanja i visina cijena vodnih usluga:

- odvodnje otpadnih voda

- crpljenje i odvoz otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama.

Članak 2.

Obračun vodnih usluga plaća se javnom isporučitelju vodne usluge na način i prema cijenama utvrđenim ovom Odlukom.

Obveznik plaćanja cijene vodne usluge je korisnik tj. svaka fizička ili pravna osoba koja je vlasnik nekretnine ili drugi zakoniti posjednik nekretnine priključene na komunalne vodne građevine ili korisnik čiji objekt ima tehničku mogućnost za priključenje i koji su s isporučiteljem vodne usluge sklopili ugovor o isporuci vodne usluge ili se prema općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga smatra da je sklopljen ugovor o isporuci vodne usluge.

Članak 3.

Korisnik može račun za vodnu uslugu platiti na način utvrđen važećim zakonskim propisima.

Članak 4.

Rok za podmirenje računa za vodnu uslugu za kućanstva i gospodarstvo je 30 dana od ispostave računa.

Ako korisnik ne plati račun u roku iz st. 1. ovog članka, isporučitelj će zaračunati zatezne kamate u skladu s važećim zakonskim propisima.

Članak 5.

Korisnik je dužan pismeno izvjestiti isporučitelja usluge o svakoj promjeni vlasništva nekretnine, adrese kao i svakoj drugoj bitnoj promjeni odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od nastanka promjene.

Ukoliko obveznik plaćanja komunalne usluge ne postupi po st. 1. ovog čl., njegova obveza plaćanja teče sve do trenutka saznanja isporučitelja usluge o nastaloj promjeni.

Članak 6.

Korisnik ima pravo prigovora na obračun vodne usluge u pisanom obliku u roku od 30 dana od izdavanja računa.

Isporučitelj vodne usluge dužan je odgovoriti na prigovor u roku od 30 dana od dostave prigovora.

Ako je isporučitelj vodne usluge uvažio prigovor, dužan je izvršiti usklađivanje obračuna u poslovnim knjigama najkasnije do ispostavljanja narednog računa s novim obračunom.

Članak 7.

Ako je do veće potrošnje vode došlo zbog propusta korisnika da zaštiti vodovodne instalacije na internoj vodovodnoj mreži od termičkih udara, isporučitelj neće osloboditi korisnika obveze plaćanja odvodnje otpadnih voda.

Ako je korisnik vodu iz individualne instalacije koristio za gašenje požara, isporučitelj neće naplatiti odvodnju otpadnih voda ako korisnik pismeno prijavi požar u roku od 8 dana od njegovog nastanka.

XII. OBRAČUN VODNE USLUGE I DOSTAVA RAČUNA

Članak 8.

Isporučitelj vodne usluge korisniku ispostavlja račun za vodnu uslugu odvodnje otpadnih voda koji se sastoji od dva dijela:

- fiksnog dijela cijene utvrđenog u apsolutnom mjesečnom iznosu koji plaća svaki korisnik u obračunskom razdoblju neovisno o potrošnji

- varijabilnog dijela cijene utvrđenog prema broju kubičnih metara m3 javne vodoopskrbe očitane na vodomjeru od strane KTD »Vodovod Žrnovnica« d.o.o. Novi Vinodolski i važeće cijene m3 vodne usluge odvodnje otpadnih voda u kućanstvu i gospodarstvu.

Članak 9.

Isporučitelj vodne usluge odvodnje otpadnih voda korisnicima u stambenim objektima sa više stambenih jedinica i jednim vodomjerom ispostavlja račun za vodnu uslugu odvodnju otpadnih voda na slijedeći način:

Fiksni dio cijene vodne usluge odvodnje otpadnih voda plaća svaki korisnik usluge u svakoj stambenoj jedinici.

Varijabilni dio cijene vodne usluge odvodnje otpadnih voda korisnicima iz st.1. ovog članka Isporučitelj vodne usluge može rasporediti na jedan od sljedećih načina:

1. korisnicima usluge koji su vlasnici (ili korisnici) stambenih jedinica koji su priključeni ili imaju tehničku mogućnost za priključenje na sustav javne odvodnje, obračun ukupne potrošnje vode očitane na zajedničkom vodomjeru od strane KTD »Vodovod Žrnovnica« d.o.o. Novi Vinodolski razmjerno se raspoređuje na svakog korisnika usluge koji je vlasnik (ili korisnik) stambene jedinice i dostavlja ga mjesečno na računu za svakog korisnika usluge u stambenoj jedinice zasebno.

2. korisnicima usluge koji su vlasnici (ili korisnici) stambenih jedinica koji su priključeni ili imaju tehničku mogućnost za priključenje na sustav javne odvodnje, a koji temeljem Pravilnika o opskrbi pitkom vodom KTD »Vodovod Žrnovnica« d.o.o. Novi Vinodolski (»Službene novine Primorsko-goranske županije« br. 20/09) uz ugrađeni glavni vodomjer koji mjeri isporučenu vodu cijeloj zgradi, imaju ugrađen i sekundarni vodomjer, obračun potrošnje vode vrši se prema broju kubičnih metara m3 javne vodoopskrbe očitane od strane KTD »Vodovod Žrnovnica« d.o.o. Novi Vinodolski.

3. korisnicima usluge koji su vlasnici (ili korisnici) stambenih jedinica koji su priključeni ili imaju tehničku mogućnost za priključenje na sustav javne odvodnje, a za koje isporučitelj vodne usluge nije zaprimio podatak o broju vodomjera koji koristi, vodna usluga obračunava se svakog mjeseca prema m2 površine pojedinog stana.

Članak 10.

Cijena vodne usluge odvodnje otpadnih voda za kućanstvo utvrđuje se:

1.fiksni dio 16,00 kn/mjesečno/ korisnik -

2.varijabilni dio 1,41 kn/m3 - vansezona (10., 11., 12., 01., 02., 03., 04. mjesec)
varijabilni dio 3,44 kn/m3 - sezona (05., 06., 07., 08., 09. mjesec)

Na cijenu iz st. 1. ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

Članak 11.

Cijena vodne usluge odvodnje otpadnih voda za gospodarstvo utvrđuje se:

1.fiksni dio 20,00 kn/mjesečeno/korisnik

2.varijabilni dio 2,23 kn/m3 - vansezona (10., 11., 12., 01., 02., 03., 04. mjesec)
varijabilni dio 4,98 kn/m3 - sezona (05., 06., 07., 08., 09. mjesec)

Na cijenu iz st. 1. ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

Članak 12.

Na računu vodne usluge posebno se iskazuje naknada za razvoj koja se naplaćuje od korisnika (obveznika plaćanja cijene odvodnje otpadnih voda) na području Grada Crikvenice koji je u skladu s odredbama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva odlukom nadležnog tijela uveo obvezu plaćanja naknade za razvoj u svrhu izgradnje komunalnih vodnih građevina sukladno planu izgradnje.

Članak 13.

Obračun vodne usluge crpljenja, odvoza i zbrinjavanja otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama vrši se prema broju pražnjenja istih i važeće cijene praženjenja.

Cijena vodne usluge iz st. 1. ovog članka utvrđuje se u iznosu od 552,58 kn/po pražnjenju.

Obračun vodne usluge crpljenja, odvoza i zbrinjavanja otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama izvan područja Grada Crikvenice vrši se po predračunu ili Ugovoru.

Ukoliko se usluga crpljenja, odvoza i zbrinjavanja otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama vrši izvan radnog vremena, nedjeljom ili praznikom cijena iz st. 2. ovog članka uvećava se za 50%.

Na cijene iz st. 2. i st. 4. ovog čl. obračunava se porez na dodanu vrijednost.

III. OBUSTAVLJANJE VODNIH USLUGA

Članak 14.

Isporučitelj vodne usluge može korisniku vodne usluge obustaviti pružanje usluge odvodnje otpadnih voda u slučajevima:

1. ako korisnik ne plati račun za vodnu uslugu ni u roku od 15 dana od dospjelosti računa,

2. ako korisnik o promjeni adrese ne obavijesti isporučitelja u roku od 15 dana, pa se zbog toga nije mogla izvršiti ni ponovljena dostava računa ili opomena,

3. ako priključno mjesto ne odgovara važećim tehničkim i sanitarnim normama ili je tokom korištenja došlo do oštećenja priključnog mjesta, a korisnik odbije otkloniti tehničke nedostatke u ostavljenom primjerenom roku,

4. ako korisnik nije u cjelosti podmirio svoje obveze prema isporučitelju vodne usluge prilikom priključivanja nekretnine na komunalne vodne građevine.

Članak 15.

Isporučitelj ima pravo obustaviti pružanje vodne usluge odvodnje otpadnih voda i u slijedećim slučajevima:

- kad se vrše popravci kvarova na javnoj mreži i uređajima,

- kad stanje individualne mreže ugrožava zdravlje korisnika vodne usluge i kvalitetu otpadnih voda u javnoj mreži,

- na temelju pisanog naloga komunalnog redara u slučaju preljevanja sadržaja septičke jame.

Članak 16.

Isporučitelj vodne usluge dužan je najmanje 8 dana prije obustavljanja pružanja vodne usluge iz razloga navedenih u čl. 14. toč. 3. i 4. ove Odluke korisniku dostaviti obavijest o prestanku pružanja vodne usluge.

Ako korisnik otkloni nedostatke odnosno uzrok zbog kojeg se obustavlja pružanje vodnih usluga najmanje 24 sata prije vremena određenog za obustavu pružanja usluge, isporučitelj neće obustaviti pružanje vodne usluge.

Korisnik je dužan podmiriti troškove ponovne uspostave usluge.

Izuzetno od odredbe st. 1. ovog članka, u slučaju neovlaštenog priključivanja na komunalnu vodnu građevinu ili na internu mrežu postojećeg korisnika, isporučitelj vodne usluge će bez posebne obavijesti obustaviti pružanje usluge neovlaštenom korisniku kao i korisniku koji je omogućio neovlašteno priključivanje.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Odluka o načinu plaćanja i visini cijena vodnih usluga stupa na snagu nakon pribavljanja suglasnosti gradonačelnika, a primjenjuje se od 1. travnja 2011. godine.

Ova Odluka se dostavlja Vijeću za vodne usluge u roku do 5 dana po ishođenju prethodne suglasnosti iz st. 1. ovog čl.

Članak 18.

Danom primjene ove Odluke prestaju važiti odredbe čl. 10. Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga - pročišćeni tekst (»Službene novine PGŽ« br. 18/10) koje se odnose na komunalne usluge odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda.

Članak 19.

Odluka o načinu plaćanja i visini cijena vodnih usluga objavljuje se »Službenim novinama Primorsko-goranske županije« nakon ishođenja suglasnosti gradonačelnika Grada Crikvenice.

Članak 20.

Ova Odluka se objavljuje na internet stranici isporučitelja vodne usluge.

Ur. broj: 1369/11

Crikvenica, 6. travnja 2011.

SKUPŠTINA GKTD »MURVICA« d.o.o. CRIKVENICA

Predsjednik Skupštine društva
Gradonačelnik Grada Crikvenice
Damir Rukavina, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=725&mjesto=60018&odluka=1
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr