SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 14. Petak, 13. svibnja 2011.
OPĆINA BROD MORAVICE
Moscenicka_draga-001

5.

Na temelju članka 7. Zakona o socijalnoj skrbi (»Narodne novine« broj 27/01, 59/01, 82/01, 103/03, 44/06 79/07, 123/10), članka 32. Statuta Općine Brod Moravice (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 30/ 09) Općinsko vijeće Općine Brod Moravice na sjednici održanoj 30. ožujka 2011.godine donosi

ODLUKU
o socijalnoj skrbi na području Općine Brod Moravice

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuju prava iz socijalne skrbi koje osigurava Općina Brod Moravice, uvjeti i način njihova ostvarivanja, korisnici socijalne skrbi i postupak za ostvarivanje tih prava.

Članak 2.

Sredstva za ostvarivanje prava socijalne skrbi osiguravaju se u proračunu Općine.

Obim i vrsta prava, te broj korisnika prava priznaje se sukladno ovoj Odluci i osiguranim proračunskim sredstvima.

Članak 3.

Svatko je dužan brinuti se za zadovoljavanje svojih životnih potreba i potreba osoba koje je po Zakonu ili po drugoj pravnoj osnovi dužan uzdržavati.

Svatko je svojim radom, prihodima i imovinom dužan pridonositi sprječavanju, otklanjanju ili ublažavanju vlastite socijalne ugroženosti, kao i ugroženosti članova svoje obitelji, posebice djece i drugih članova obitelji koji se ne mogu sami o sebi brinuti.

Članak 4.

Krug korisnika prava utvrđenih ovom Odlukom, te visina i opseg tih prava, mogu se ograničiti Socijalnim programom Općine Brod Moravice koje Općinsko vijeće donosi za svaku godinu u proračunu.

Članak 5.

Poslove ili dio poslova kojima je svrha ostvarivanje prava socijalne skrbi propisanih ovom odlukom, Općina može povjeriti pravnoj ili fizičkoj osobi ovlaštenoj za obavljanje tih poslova.

U slučaju iz stavka 1. Ovog članka, Općina ili pravna ili fizička osoba zaključuju ugovor o međusobnim pravima i obvezama.

II. KORISNICI

Članak 6.

Korisnik socijalne skrbi (u daljnjem tekstu: korisnik) je osoba ili obitelj koja ostvaruje prava iz socijalne skrbi na osnovi Zakona o socijalnoj skrbi.

Korisnik socijalne skrbi je i :

1.tjelesno ili mentalno oštećeno ili psihički bolesno dijete, dijete žrtva obiteljskog nasilja, te dijete prema kojem je ili bi trebala biti primijenjena mjera obiteljsko ili kazneno pravne zaštite,

2. tjelesno ili mentalno oštećena ili bolesna odrasla osoba, starija, nemoćna i druga osoba koja zbog trajnih ili privremenih promjena u zdravstvenom stanju ne može udovoljiti osnovnim životnim potrebama,

3. druga osoba koja je u nevolji zbog poremećenih odnosa u obitelji, ovisnosti o alkoholu ili zbog drugih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja i drugih uzroka.

4. Starija od 70 godina, nemoćna i druga osoba koja zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju ne može udovoljiti osnovnim životnim potrebama.

Članak 7.

Korisnik prav iz socijalne skrbi utvrđeni ovom Odlukom može biti samac s prebivalištem na području Općine Brod Moravice te član zajedničkog domaćinstva (ili zajedničko domaćinstvo u cjelini) u kojem su svi članovi hrvatski državljani s prebivalištem na području Općine Brod Moravice.

III. UVJETI ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 8.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena člankom 13.ove Odluke može ostvariti korisnik ako ispunjava jedan od uvjeta i to:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda

c) posebni uvjet

a) Socijalni uvjet

Članak 9.

Korisnik ispunjava socijalni uvjet ako na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb ostvaruje jedno od prava i to:

1. Pravo na stalnu pomoć

2. Pravo na doplatak za pomoć i njegu

3. Pravo na pomoć i njegu u kući

4. Pravo na osobnu invalidninu

b) Uvjeti prihoda

Članak 10.

Uvjete prihoda ispunjava korisnik s prihodom:

- samac do 1.600,00 kuna (prijedlog)

- dvočlana obitelj do 1.900,00kuna (prijedlog)

- tročlana obitelj do 2.200,00 kuna (prijedlog)

- četveročlana obitelj do 2.500,00 kuna (prijedlog)

- peteročlana obitelj do 2.800,00 kuna (prijedlog)

Pod prihodom iz stavka 1. Ovog članka smatra se ukupan iznos prosječnih mjesečnih primitaka samca,odnosno obitelji, isplaćenih u tri mjeseca koji prethode mjesecu u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava, a čine ga sredstva i primici koje samac ili obitelj ostvare po osnovi rada ili mirovine iz Hrvatske ili inozemstva, prihod od imovine, sezonskim ili povremenim radom ili na neki drugi način.

U prihode iz stavka 3. ovog članka ne uračunava se pomoć za podmirenje troškova stanovanja, novčana naknada za tjelesno oštećenje, ortopedski dodatak, doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina,doplatak za djecu i državna potpora za poljoprivredu.

Ukoliko prihodi propisani za pojedinog korisnika prelaze iznose propisane stavkom 1. ovog članka, Općinski načelnik može na temelju odluke u izuzetnim i naročito opravdanim slučajevima i bez obzira na propisani uvjet prihoda, korisniku na njegov pismeno obrazloženi zahtjev i uz dodatne dokaze kojima dokazuje tu svoju potrebu, odobriti neko od prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom.

Članak 11.

Prava iz socijalne skrbi temeljem uvjeta prihoda ne mogu ostvariti samac niti obitelj čiji član:

- može uzdržavati sam sebe ili obitelj

- ne želi tražiti pomoć od osobe koja ga je dužna uzdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima

- ne želi ostvariti pomoć putem nadležnog Centra

- ima u vlasništvu registrirano osobno vozilo, osim ako centar za socijalnu skrb utvrdi da se vozilo koristi za prijevoz člana obitelji-korisnika prava na doplatak za pomoć i njegu ili osobne invalidnine, većeg broja djece, starije teško pokretne osobe ili za zadovoljenje neke druge osnovne životne potrebe

- ima u vlasništvu ili suvlasništvu stan, kuću ili drugi objekt koji ne služi njemu ili članu obitelji za podmirenje osnovnih stambenih potreba

Ne ispunjava uvjet prihoda samac ili obitelj koji mogu sami sebe uzdržavati ako prihode može ostvariti prodajom imovine ili davanjem u zakup ili najam imovine koja ne služi njoj ni članovima njezine obitelji za podmirenje osnovnih životnih potreba.

c) Posebni uvjeti

Članak 12.

Posebni uvjet ispunjavaju:

- hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata (sve skupine oštećenja organizma sukladno Zakonu),

- dijete, udovica i roditelj poginulog, umrlog od posljedica bolesti dobivenih tijekom služenja u OSRH(oružanim snagama Republike Hrvatske), zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

- dijete hrvatskog ratnog invalida iz Domovinskog rata (sve skupine oštećenja organizma sukladno Zakonu),

- dijete nezaposlenog,razvojačenog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji ostvaruje pravo na novčanu naknadu zbog nezaposlenosti prema Zakonu,

- udomljena djeca te djeca pod brigom skrbnika,

- dijete samohranog roditelja sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi i Obiteljskog Zakona,

- ostale osobe s tjelesnim oštećenjem (oštećenje organizma od 80% i više) i mentalno oštećene osobe.

U ostvarivanju prava utvrđenih ovom Odlukom, djeca, usvojenici i pastorčad osoba iz prethodnog stavka ovog članka su izjednačena.

IV. PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 13.

Ovom se Odlukom utvrđuju sljedeća prava iz socijalne skrbi:

1. pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja,

2. pravo na jednokratnu novčanu pomoć,

3. pravo na pomoć za subvenciju prehrane učenika osnovnih škola,

4. pravo na pomoć za subvenciju smještaja djece u vrtić,

5. pravo na socijalne stipendije učenika i studenata,

6. pravo na pomoć invalidima i hendikepiranim osobama,

7. pravo na jednokratnu novčanu pomoć starijim osobama,

8. pravo na jednokratnu novčanu pomoć za 1. i 2. novorođeno dijete sa prebivalištem oba roditelja i djeteta na

području Općine Brod Moravice u iznosu od 1.000,00 kuna.

Korisnik koji je podnio zamolbu za dobivanje socijalnih prava propisanih ovom Odlukom dužan je davati točne podatke o svim svojim redovitim i drugim prihodima, nekretninama ili drugoj imovini te mora omogućiti Odboru uvid u svoje prihode i imovno stanje.

1. Pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja

Članak 14.

Troškovi stanovanja u smislu ove Odluke odnose se na komunalnu naknadu, električnu energiju i vodu.

Pomoć za podmirenje troškova stanovanja može se odobriti samcu ili obitelji ako se plaćanje tih troškova ne osigurava po drugoj osnovi.

Pomoć za podmirenje troškova stanovanja odobrava se korisniku ako ispunjava socijalni uvjet, uvjet prihoda ili poseban uvjet.

Pomoć za podmirenje troškova stanovanja može se odobriti, u novcu izravno korisniku na temelju plaćenih računa ili na način da Jedinstveni upravni odjel-računovodstvo u cijelosti plati račun izravno ovlaštenoj pravnoj ili fizičkoj osobi koja je izvršila uslugu.

Korisniku pomoći koji se grije na drva može se jednom godišnje, osigurati do 3 m3 drva.

Članak 15.

Pomoć za podmirenje troškova stanovanja ne može ostvariti korisnik ako on ili ona ili član njihove obitelji, pored stana (kuće) koriste, odnosno imaju na području Republike Hrvatske u vlasništvu ili suvlasništvu drugu nekretninu koja ne služi njemu ili članu obitelji za podmirenje osnovnih stambenih potreba.

Korisnik koji je ostvario sredstva prodajom imovine ili je darovao svoju imovinu nema pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja.

Korisnik koji prima pomoć za troškove stanovanja dužan je davati točne podatke o svom socijalnom uvjetu te o svim svojim prihodima odnosno uvjetu prihoda te mora omogućiti uvid u svoje prihode i imovno stanje.

2. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Članak 16.

Jednokratna novčana pomoć je pomoć koja se odobrava korisniku koji zbog trenutačnih materijalnih teškoća (bolesti ili smrti člana obitelji, rođenja djeteta, školovanja djeteta, nabavka osnovnih kućanskih predmeta, nabavka neophodne odjeće i obuće, elementarne nepogode, drugih nevolja i sl.), nije u mogućnosti djelomično ili u cijelosti zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Jednokratna pomoć može se odobriti korisniku socijalne zaštite koji je ostvario neko od prava ili oblika socijalne zaštite.

Jednokratna novčana pomoć iznosi najviše do 800,00 kuna.

Jednokratna novčana pomoć odobrava se u novcu, iznimno, kada postoji vjerojatnost da se novčanom isplatom ne bi ostvarila njena svrha, te se isplata može zamijeniti i prikladnom isplatom u naravi.

Korisnik jednokratne pomoći može biti samo jedan član obitelji.

3. Pravo na pomoć za subvenciju prehrane učenika u školi

Članak 17.

Pravo na pomoć za subvenciju prehrane učenika osnovnih škola (u daljnjem tekstu:prehrana, učenika), je pomoć koja se odobrava korisniku koji nije u mogućnosti podmirivati troškove prehrane učenika u osnovnim školama.

Prehrana učenika odobrava se korisnicima ako je ispunjen uvjet prihoda za roditelje i skrbnike djeteta ili da je dijete iz obitelji koja imaju troje ili više djece, od kojih najmanje troje djece redovito pohađaju nastavu u osnovnoj ili srednjoj školi.

Pravo na prehranu učenika ostvaruje se samo za vrijeme trajanja nastavne godine.

Pravo na prehranu učenika koristi se na način da se sredstva u iznosu od 100,00 kuna po učeniku izravno uplaćuju na račun osnovnih škola.

Općinski načelnik može zatražiti od korisnika ovog prava ili nadležne osnovne škole dokaze kojima se dokazuje osnova za daljnje ostvarivanje prava na prehranu učenika ili povećanje iznosa sufinanciranja.

5. Pravo na pomoć za subvenciju smještaja djece u vrtić

Članak 18.

Pravo na pomoć za subvenciju smještaja djece u vrtić (u daljnjem tekstu: troškovi smještaja) je pomoć koja se odobrava djeci koja pohađaju vrtić, a čiji roditelji ili staratelji nisu u mogućnosti plaćati propisanu cijenu troškova po djetetu.

Članak 19.

Troškovi smještaja odobravaju se ako su ispunjeni propisanu uvjeti, uvjeti prihoda i posebni uvjeti.

Pravo na troškove koristi se na način da se na temelju Rješenja Jedinstvenog upravnog odjela Općine Brod Moravice , doznače sredstva na žiro račun Osnovne škole Brod Moravice.

Pravo na sufinanciranje troškova vrtića ostvaruje se samo za vrijeme trajanja smještaja djece u dječji vrtić.

6. Pravo na socijalne stipendije učenika i studenata

Pravo na socijalne stipendije učenika i studenata na području Općine Brod Moravice regulirano je Odlukom o socijalnim stipendijama Općine Brod Moravice kojom se regulira postupak raspisivanja natječaja i dodjele navedenih stipendija.

7. Pravo na pomoć invalidima i hendikepiranim osobama

Članak 20.

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju osobe koje imaju teže tjelesno ili mentalno oštećenje, teže psihički bolesne osobe, osobe sa težim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, slijepe, gluhe te osobe koje nisu osposobljene za samostalan život i rad.

Članak 21.

Pravo na novčanu pomoć iz članku 22. Ove Odluke odobrava se korisnicima koji na temelju odgovarajuće liječničke dokumentacije potvrđuje da su teško oboljeli, odnosno da imaju težak oblik invaliditeta.

Iznos novčane pomoći svojom odlukom određuje Općinski načelnik,a isplaćuje se na žiro račun,tekući račun ili štednu knjižicu na temelju rješenja Jedinstvenog upravnog odjela Općine Brod Moravice.

8. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć starijim osobama

Članak 22.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć starijim osobama je novčana pomoć koja se dodjeljuje osobama starijim od 70 godina.

Iznos pomoći starijim osobama svojom odlukom određuje Općinski načelnik, a isplaćuje se u vrijeme božićnih blagdana izravno na ruke korisnicima.

NADLEŽNOST I POSTUPAK

Članak 23.

Postupak za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi propisan ovom Odlukom, pokreće se na pismeno obrazložen zahtjev korisnika ili njegovog bračnog druga, člana obitelji, roditelja, punoljetnog djeteta,skrbnika ili udomitelja.

Pismeno obrazloženi zahtjev za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, podnosi se Jedinstvenom upravnom odjelu općine Brod Moravice.

Članak 24.

Korisnik koji podnosi zamolbu za dobivanje socijalnih obavezan je navesti t prava propisanih ovom Odlukom.

U slučaju potrebe i nedoumice, korisnik je dužan u roku koji odredi Jedinstveni upravni odjel,omogućiti odnosno dostaviti i dodatne podatke koji bi mu mogli pomoći odnosno olakšati postupak odlučivanja.

Ukoliko korisnik postupi prema stavku 2. Ovog članka, Jedinstveni upravni odjel može predložiti rješenje Općinskom načelniku samo na osnovu predloženih dokumenata i dokaza ili može odbaciti zahtjev kao nepotpun.

Članak 25.

O zahtjevu za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi propisanim ovom Odlukom, u prvom stupnju samostalno, na prijedlog Jedinstvenog upravnog odjela, odlučuje Općinski načelnik.

O žalbi protiv rješenja Jedinstvenog upravnog odjela odlučuje nadležno upravno tijelo Primorsko-goranske županije.

Žalba odgađa izvršenje prvostupanjskog rješenja ako zakonom nije drukčije određeno,iznimno žalba ne odgađa izvršenje rješenja kojim je odobrena novčana pomoć.

Na uloženu žalbu pristojbe se ne naplaćuju.

KAZNENE ODREDBE

Članak 26.

Korisnik koji je temeljem odredbi ove Odluke ostvario neko od propisanih prava iz socijalne skrbi, a dao je neistinite i netočne podatke ili je krivotvorio podatke ili je ostvario primanje zbog toga što nije prijavio promjenu koja bi utjecala na smanjenje ili gubitak prava ili je na protupravan način ostvario primanje na koje nije imao pravo, dužan je nadoknaditi štetu Općini Brod Moravice,odnosno izvršiti povrat sredstava u Proračun Općine Brod Moravice.

Potraživanje naknade štete iz stavka 1. Ovog članka, odnosi se na dospjelo potraživanje i u ukupnoj svoti, uvećanoj za zakonom propisane kamate.

Članak 27.

Uz zahtjev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava propisanih ovom Odlukom i odgovarajuće isprave i dokumente koje je podnositelj obavezan dostaviti, Jedinstveni upravni odjel može, ukoliko to ocjeni potrebnim, na vlastitu inicijativu ili na zahtjev Općinskog načelnika ili Općinskog vijeća, dodatno ispitati sve važne činjenice i okolnosti od kojih zavisi ostvarivanje traženog prava i to posjetom obitelji podnositelja zahtjeva ili na drugi odgovarajući način.

Jedinstveni upravni odjel može samostalno ispitati okolnosti iz stavka 1. Ovog članka ili uz pomoć drugih ovlaštenih tijela.

Članak 28.

Jedinstveni upravni odjel može samostalno ili po zahtjevu Općinskog načelnika, sam ili uz pomoć ovlaštenih tijela, nadzirati da li se sredstva za ostvarivanje prava koriste u svrhu za koju su namijenjena.

Ukoliko se utvrdi nenamjensko korištenje sredstava, Jedinstveni upravni odjel će uz prethodno mišljenje Jedinstvenog upravnog odjela, ovlaštenih tijela ili na temelju odluke Općinskog načelnika, rješenjem uskratiti korisniku korištenje odobrenog prava iz socijalne skrbi.

Jedinstveni upravni odjel podnosi Općinskom načelniku, samostalno ili na njegov zahtjev, izvješće o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi na temelju ove Odluke.

Članak 29.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Pravilnik o socijalnoj skrbi (»Službene novine PGŽ« broj 18/98 i 11/ 99).

Članak 30.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 551-01/11-01/34

Ur. broj: 2112-06-11-01-01

Brod Moravice, 30. ožujka 2011.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE BROD MORAVICE

Predsjednik

Branimir Svetličić, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=724&mjesto=51312&odluka=5
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr