SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 5. Petak, 25. veljače 2011.
GRAD KASTAV

3.

Temeljem članka 78. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07 i 38/09) i članka 33. Statuta Grada Kastva (»Službene novine Primorsko- goranske županije« broj 26/09) Gradsko vijeće Grada Kastva na 21. sjednici održanoj 24. veljače 2011. godine, donijelo je

ODLUKU
o izradi Urbanističkog plana uređenja UPU 3 za dio građevinskog područja naselja Kastav, oznake N1-b

Opće odredbe

Članak 1.

Donosi se Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja UPU 3 za dio građevinskog područja naselja Kastav, oznake N1-b, u daljnjem tekstu: Odluka.

Članak 2.

Odlukom o izradi utvrđuje se pravna osnova za izradu Urbanističkog plana uređenja UPU 3 za dio građevinskog područja naselja Kastav, oznake N1-b (u daljnjem tekstu: Plan), obuhvat, ocjena stanja u obuhvatu Plana, ciljevi i programska polazišta Plana, popis stručnih podloga potrebnih za izradu Plana, način pribavljanja stručnih rješenja, vrsta i način pribavljanja geodetskih podloga, popis tijela i osoba određenih posebnim propisima koja izdaju zahtjeve za izradu Plana iz područja svog djelokruga te drugih sudionika koji će sudjelovati u izradi Plana, rok za izradu Plana, odnosno njegovih pojedinih faza i rok za pripremu zahtjeva za izradu Plana i izvori financiranja izrade Plana.

Pravna osnova za izradu i donošenje Plana

Članak 3.

Odluka se donosi temeljem obveza koje proizlaze iz odredbi članka 75. i 78. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07 i 38/09) i članka 136. stavak 1. Odluke o Prostornom planu uređenja Grada Kastva (»Službene novine PGŽ« broj 21/03, 14/06 i 13/10).

Nositelj izrade je Jedinstveni upravni odjel Grada Kastva (u daljnjem tekstu: Odjel), a odgovorna osoba je pročelnica Odjela.

Obuhvat Plana

Članak 4.

Obuhvat Plana određen je u grafičkim dijelom Prostornog plana uređenja Grada Kastva, kartografski prikaz br. 3D »Uvjeti korištenja i zaštite prostora-Područja primjene posebnih mjera uređenja i zaštite« u mj. 1:25000 i kartografski prikaz br.4B-2. »Građevinsko područje naselja Kastva - Prikaz UPU-a i DPU-a.« u mj. 1:5000. Površina obuhvata Plana je oko 35,00 ha.

Ocjena stanja u obuhvatu Plana

Članak 5.

Područje Urbanističkog plana uređenja UPU 3 za dio građevinskog područja naselja Kastav, oznake N1-b nalazi se uz jugoistočnu granicu Grada Kastva prema Gradu Rijeci. Nalazi se na konfiguracijski zahtjevnom terenu, te prostorno razvedenom, u površini od oko 35,00 ha.

Tipološki i morfološki područje obuhvata ovog Plana je neujednačeno, dijelom i urbanistički nekonsolidirano. Veći dio Tuhtana Planom više razine prepoznat je kao neizgrađeni dio građevinskog područja naselja pa je već u najranijoj fazi potrebno odrediti temeljne planske prioritete.

Mreža objekata javnih i društvenih djelatnosti s više planske razine nije sustavno prenesena u obliku uvjeta i smjernica gradnje te je istu potrebno redefinirati (u sklopu stambenih građevina) i dograditi. Na isti je način potrebno intervenirati u nedostatani sustav zelenih površina javnog (na razini koridora prometnica, parkova i dječjih igrališta) ali i privatnog karaktera (hortikulturno uređenje okućnica).

Potrebno je prepoznati djelove naselja koji će sustavnom urbanizacijom biti razvijani kao određena područja višeg urbaniteta koji će se ogledati u određenom segmentu javnih funkcija (poslovni, trgovački i si., sukladno članku 17. PPUGK), ali i u primjerenom arhitektonskom oblikovanju i tipologiji gradnje.

Komunalna infrastruktura je djelom izgrađena, ali su nužni zahvati na njenom proširenju, te modernizaciji, sanaciji i obnovi. Neizgrađeni dio građevinskog područja naselja potrebno je opremiti kompletnom komunalnom infrastrukturom.

Postojeći sustav prometnica u najvećem je dijelu dimenzionalno substandardan i nedostatan za planirane programe i sadržaje. Područjem prolaze planirani koridori cesta u širini od 30,00 metara: Čandekova ulica (u Rijeci) - (cesta Diračje - Kastav) - Belići - Jušići, te planirane lokalne ceste od raskrižja na planiranoj županijskoj cesti Orehovica - Pašac - Grohovo -Drenova - Viškovo - Kastav - Matulji - Veprinac - Vela Učka kroz naselja Škrlji - Tuhtani -Diraki kao vezu istočnog dijela Grada Kastva s Rijekom. Ovo je posebno značajna cesta za povezivanje do sada slabo prometno opskrbljenih područja Škrlji, Tuhtani i Frlani. S obzirom na važne koridore planiranih prometnica koje prolaze područjem obuhvata UPU 3 potrebno je rezervirati prostor za njihovo planiranje unutar primjerenih koridora. Na cijelom području potrebno je planirati izgradnju plinske mreže.

Za izgradnju odvodnje izrađeno je Idejno rješenje kanalizacijskog sustava otpadnih i oborinskih voda Grada Kastva po »TEH-PROJEKT HIDRO« d.o.o., broj projekta 0809 iz svibnja 2008. godine, te je isto potrebno ugraditi u ovaj materijal.

Razvoj naselja Kastav treba biti takav da se ne naruši prostorni identitet i prirodne datosti područja.

Ciljevi izrade Plana

Članak 6.

Osnovni cilj prostornog uređenja naselja Kastav jest postizanje više razine urbanog standarda naselja, što će omogućiti daljnji razvitak uloge upravnog, gospodarskog, kulturnog i prosvjetnog centra područja Grada.

Osnovni ciljevi prostornog razvoja postavljeni od strane lokalne samouprave, dakle ciljevi razvoja gradskog značaja, utvrđeni Prostornim planom uređenja Grada Kastva su sljedeći:

- Neizgrađeni prostor Grada prvenstveno treba namijeniti kvalitetnom stanovanju u obiteljskim kućama sagrađenim na građevnim česticama veće površine, što će za posljedicu imati relativno nisku gustoću stanovanja;

- Potrebno je težiti povećanju razine komunalne i društvene opremljenosti prostora, a sve u cilju obogaćivanja svakodnevnog života i rada te smanjenja dnevnih migracija u Rijeku;

- Urbanističkim planom uređenja potrebno je omogućiti racionalno korištenje prostora, te razvitak temeljen na načelu održivosti. Pri tome treba težiti postizanju optimalnog i uravnoteženog odnosa između postojećeg i planiranog dijela naselja, uz određivanje takvog načina gradnje koji je primjeren području - veće površine čestica, više zelenih površina i sl.

Namjena prostora mora zadovoljiti sve potrebe lokalnog stanovništva, omogućiti kvalitetno korištenje lokalnim i povremenim korisnicima prostora, te naglasiti prirodne i stvorene vrijednosti prostora.

Planskim je mjerama potrebno tipološki i morfološki odrediti pojedine djelove ovog područja na način da se odrede i definiraju u svim segmentima urbanističkog planiranja. Potrebno je sustavno i na razini cijelog naselja odrediti način gradnje (obiteljska, višeobiteljska) sa svojim oblikovnim podtipovima (slobodnostojeći, dvojni, u nizu).

Na razini naselja Tuhtani potrebno je prepoznati područja središnjih funkcija unutar kojih treba planirati mješovite (stambeno-poslovne, javne i druge) programe koji će sukladno mjerilu ovog područja funkcionirati kao 'mikrocentar' gravitirajućeg dijela Kastva.

Mrežu programa ili objekata javne i društvene namjene (škole, vrtići, ambulante, sport i rekreacija, vjerski objekti i sl.) potrebno je postaviti kao bitan urbanotvorni faktor oko kojeg će se razvijati prevladavajuće funkcije stanovanja u raznim i sustavno planski dorečenim tipologijama.

Pri planiranju ekoloških standarda, prije svega u domeni disperziranja prostora javnog zelenila u svim segmentima (parkovi, šetališta, dječja igrališta, vrtovi i odmorišta i sl.) potrebno je inzistirati na najvišim normativima.

Osobitu pozornost treba obratiti primjerenom dimenzioniranju prometnih i pješačkih koridora u skladu sa realnim mogućnostima raspoloživog prostora, ali i nastojanjem da se sigurnost u prometu digne na višu razinu.

U smislu sigurnosti u prometu treba razmotriti mogućnost strožeg normiranja rješavanja prometa u mirovanju na razini vlasničke parcele bez mogućnosti parkiranja unutar koridora javnih prometnica u zonama gdje je to realno moguće i provedivo.

Programska polazišta Plana

Članak 7.

Kroz rješenje područja UPU-a potrebno je diferencirati tri osnovne vrste površina:

1) Prometne površine koje obuhvaćaju planirane prometnice u PPU određene koridorom i podrobnije opisane u članku 5. ove Odluke. Osim toga, potrebno je planirati spojnu cestu sjevernog područja N1a sa cestom Čandekova ulica (u Rijeci) - (cesta Diračje - Kastav) - Belići - Jušići te ostalu prometnu mrežu koja je nužna za kvalitetno prometno povezivanje cijelog područja. S obzirom na plansku kategoriju prometnica potrebno je definirati njihove koridore zajedno sa urbanotvornim (javnim ili drugim) programima u pojednim djelovima Tuhtana.

2) Površine namjenjene stambenoj izgradnji - definirati oblik, veličinu i izgrađenost pojedinačnih parcela prema uvjetima PPU-a. Stanovanje je potrebno sustavno (Načinom gradnje i Oblicima korištenja) razraditi i planski normirati po tipovima i vrstama, a mjerama Plana potrebno je težiti višim standardima arhitektonskom oblikovanja.

3) Zelene površine se u pravilu formiraju kao grupirane i prateće površine. Hortikulturalnom uređenju treba posvetiti posebnu pažnju, pa je u tom smislu potrebno sagledati mogućnosti očuvanja i postupka sa postojećom vegetacijom te nove pejzažno-parkovne zahvate. Sustav zelenila potrebno je razraditi na razini cijelog obuhvata putem primjereno dimenzioniranih javnih zelenih površina (parkovi, vrtovi ,odmorišta, dječja igrališta) te na razini vlasničkih parcela mjerama urednog hortikulturnog planiranja okućnica.

Područje UPU-a 3 potrebno je opremiti komunalnom infrastrukturom - vodopskrba, odvodnja, elektroopskrba, javna rasvjeta, plinska mreža, te telekomunikacijska mreža.

Ovisno o posebnostima prostora potrebno je definirati smjernice za oblikovanje, korištenje i uređenje prostora, s time da je u svemu potrebno se pridržavati cjelovitim Tekstualnim dijelom Prostornog plana uređenja Grada Kastva (SN PGŽ 21/03, 14/06 i 13/10) te odredbi za provođenje Plana.

Stručne i katastarsko-topografske podloge Plana

Članak 8.

Za potrebe izrade urbanističkog plana uređenja UPU 3 izradit će se stručne podloge i to: urbanističko-arhitektonska studija te prometna i infrastrukturna stručna podloga.

Kartografski prikazi Plana izrađivat će se na topografsko-katastarskom planu (ili na digitalnim ortofoto planu koji ima visinsku pretstavu terena) te na njih uklopiti katastarski plan u mjerilu 1:2000.

Način pribavljanja stručnih rješenja

Članak 9.

Stručna rješenja, koja za potrebe izrade Plana iz područja svog djelokruga osiguravaju tijela i osobe određene posebnim propisima, pribavit će se, u skladu s odredbama članka 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, u roku od 30 dana od dana dostave ove Odluke. Stručne podloge iz članka 8. ove Odluke pribavit će se sukladno važećim zakonskim propisima.

Popis tijela i osoba određenih posebnim propisima, koja daju zahtjeve za izradu prostornog plana iz područja svog djelokruga te drugih sudionika, koji će sudjelovati u izradi Plana

Članak 10.

Utvrđuje se popis tijela i osoba određenih posebnim propisima koji će sudjelovati u izradi Plana iz područja svog djelokruga rada:

1. Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine - Konzervatorski odjel u Rijeci, Užarska 12

2. HRVATSKE VODE Zagreb, Vodnogospodarski odjel za vodno područje primorsko istarskih slivova, Rijeka, Đure Šporera 3

3. MUP - Policijska uprava Primorsko-goranska, Sektor upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite, Rijeka, Žrtava fašizma 3

4. Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, Rijeka, Splitska 2

5. PGŽ, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša RIJEKA, Riva 10

6. Komunalno društvo »VODOVOD I KANALIZACIJA« d.o.o. za vodovod i odvodnju, PRJ Vodovod, Rijeka, Dolac 14

7. Komunalno društvo »VODOVOD I KANALIZACIJA« d.o.o, za za vodovod i odvodnju, PRJ Kanalizacija, Rijeka, Dolac 14

8. HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d. Zagreb, Distribucijsko područje »Elektroprimorje« Rijeka, Rijeka, Viktora Cara Emina 2

9. HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d. Zagreb, Distribucijsko područje »Elektroprimorje« Rijeka, Pogon Opatija, 51410 Opatija, Maršala Tita 73/1

10. HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d. Zagreb, Prijenosno područje Rijeka, Opatija, Maršala Tita 166

11. Ured državne uprave u PGŽ - Odjel za rad, zdravstvo i socijalnu skrb (Sanitarna inspekcija) Rijeka, Riva 10

12. Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Krešimirova 52a, 51000 Rijeka

13. HRVATSKE TELEKOMUNIKACIJE d.d. TKC Rijeka, Rijeka, Ciottina 17a

14. Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, Nikole Jurišića 13, 10000 Zagreb

15. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i regionalnog gospodarstva /za šumarstvo/, Zagreb, Babonićeva 121

16. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva /za vodno gospodarstvo/ Ulica grada Vukovara 220, 10000 ZAGREB

17. Hrvatske šume, Uprava šuma Delnice, Supilova 2

18. Komunalno društvo »Čistoća«, Rijeka, Dolac 14

19. Energo d.o.o. Rijeka, Dolac 14

20. Ministarstvo kulture Uprava za zaštitu prirode, Savska cesta 41/20, 10000 Zagreb

21. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ulica grada Vukovara 78,10000 Zagreb

Sukladno odredbama članka 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji navedena i druga tijela i osobe pozvati će se da u roku od 30 dana dostave zahtjeve za izradu Plana. Zahtjev sadrži podatke, planske smjernice, propisane dokumente. U zahtjevu se moraju odrediti važeći propisi i njihove odredbe te stručni i ostali dokumenti na kojima se temelje zahtjevi u obuhvatu Plana. Ukoliko zahtjevi ne budu dostavljeni u roku, smatrat će se da zahtjeva nema.

Rok za izradu Plana, odnosno njegovih pojedinih faza i rok za pripremu zahtjeva za izradu Plana

Članak 11.

Rok za izradu Plana po fazama:

- dostava zahtjeva (podaci, planske smjernice i propisani dokumenti) za izradu Plana: u roku 30 dana od dana zaprimanja Odluke s pozivom na dostavu zahtjeva,

- izrada Nacrta prijedloga plana (koncepcije Plana) a za potrebe provođenja prethodne rasprave: u roku od 30 dana od pribavljanja stručnih podloga i zahtjeva iz članka 9. ove Odluke,

- Izvješće o prethodnoj raspravi, izrada nacrta prijedloga Plana i utrvrđivanje prijedloga Plana za javnu raspravu: u roku 60 dana od provedene prethodne rasprave,

- početak javne rasprave: 15 dana od utvrđenog prijedloga Plana za javnu raspravu,

- provođenje javne rasprave i javnog uvida u prijedlog Plana: u trajanju od 30 dana,

- izrada Izvješća o javnoj raspravi i izrada Nacrta konačnog prijedloga Plana u skladu sa prihvaćenim očitovanjima, primjedbama i prijedlozima iz izvješća: 60 dana od okončanja javne rasprave,

- pribavljanje mišljenja o usklađenosti sa zahtjevima iz čl. 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji: u roku od 30 dana od primitka zahtjeva,

- Izrada Konačnog prijedloga Plana: u roku od 30 dana od zaprimanja zadnjeg mišljenja tijela i osoba određenih posebnim propisima,

- Donošenje Odluke o Urbanističkom planu uređenja za dio građevinskog područja naselja Kastav, oznake N1-b: 30 dana od utvrđivanja Konačnog prijedloga Plana.

Zabrana i vrijeme trajanja zabrane izdavanja akata kojima se odobravaju zahvati u prostoru, odnosno građenje, tijekom izrade i donošenja Plana

Članak 12.

Do donošenja ovog Plana dozvoljeno je graditi pojedinačne ili više građevina na građevnoj čestici ili unutar prostorne cjeline izgrađenog dijela građevinskog područja naselja manjoj od 5.000,0 m2 temeljem odredbi Prostornog plana uređenja Grada Kastva (»Službene novine PGŽ« broj 21/03, 14/06 i 13/10).

Izvori financiranja

Članak 13.

Izrada Plana se financira iz sredstava Proračuna Grada Kastva.

Završne odredbe

Članak 14.

Odluka stupa na snagu osam dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/11-01/02

Ur. broj: 2170-05/01-1-11-3

Kastav, 24. veljače 2011.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik

Dalibor Ćiković, mag. ing. aedif., v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=715&mjesto=51215&odluka=3
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr