SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 43. Srijeda, 17. studenog 2010.
OPĆINA FUŽINE
Moscenicka_draga-001

46.

Na temelju odredbe članka 30. - 43. Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (»Narodne novine« broj 117/93, 33/00, 73/00, 59/01, 107/ 01, 117/01 - ispravak, 150/02, 147/03, 132/06, 26/07 i 73/ 08) i članka 35. Statuta Općine Fužine (»Službene novine PGŽ« 23/09 i 30/09) Općinsko vijeće Općine Fužine, na svojoj sjednici od 17. studenoga 2010. godine donijelo je

ODLUKU
o porezima Općine Fužine

I. VRSTE POREZA

Članak 1.

Ovom se Odlukom utvrđuju vrste poreza koji pripadaju Općini Fužine kao vlastiti prihodi Općine, porezni obveznici, porezne osnovice, stope i visine, način obračuna i plaćanja poreza te oslobođenja od plaćanja.

II. VRSTE POREZA

Članak 2.

Općinski porezi su:

1. Porez na potrošnju,

2. Porez na kuću za odmor,

3. Porez na tvrtku ili naziv,

4. Porez na korištenje javnih površina.

III. POREZ NA POTROŠNJU

Članak 3.

Obveznik plaćanja poreza na potrošnju je fizička i pravna osoba koja pruža ugostiteljske usluge na području Općine Fužine.

Članak 4.

Porez na potrošnju plaćaju obveznici tog poreza po stopi od 3% na osnovicu. Porez na potrošnju plaća se na potrošnju alkoholnih pića (vinjak, rakija i ostala žestoka pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima.

Osnovica poreza na potrošnju jest prodajna cijena pića koje se proda u ugostiteljskim objektima.

Porezni obveznik dužan je obračunati i platiti porez na potrošnju u rokovima utvrđenim propisima koji vrijede za obračun i plaćanje poreza na dodanu vrijednost.

IV. POREZ NA KUĆE ZA ODMOR

Članak 5.

Porez na kuće za odmor plaćaju pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor na području Općine Fužine.

Vlasnikom kuće za odmor smatra se ona osoba, odnosno osobe (suvlasnici) koje su uknjižene u zemljišnim knjigama kao vlasnici, odnosno suvlasnici.

Vlasnikom, odnosno suvlasnikom smatra se i osoba koja je vanknjižni vlasnik, odnosno suvlasnik ukoliko se to može utvrditi drugim dokazima kojim se može dokazati da je netko stekao nekretninu pravnim poslom, odlukom suda odnosno druge nadležne vlasti, nasljeđivanjem i na temelju zakona a nije uknjižen u zemljišnim knjigama.

Suvlasnici kuće za odmor su obveznici poreza na kuće za odmor u razmjeru koji odgovara njihovim suvlasničkim dijelovima, odnosno u onom dijelu koji je fizičkom razdiobom pripao pojedinom suvlasniku.

Članak 6.

Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski.

Kućom za odmor smatra se i odmaralište.

Odmaralište je ugostiteljski objekt u kojem se pružaju usluge smještaja djelatnicima odnosno članovima udruženja i organizacija osnivača odmarališta, a mogu se pružati i druge usluge.

Povremeno ili sezonsko korištenje kuće za odmor u smislu stavka 1. ovog članka, podrazumijeva korištenje kuće za odmor u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor, manje od šest mjeseci u tijeku odnosne godine, neovisno da li se radi o jednokratnom ili periodičnom korištenju te o tome gdje je prijavljeno prebivalište.

Ako je kuća za odmor stečena u vlasništvo nakon 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez, plaća se razmjerni dio poreza prema broju mjeseci preostalih do kraja tekuće godine.

Članak 7.

U postupku dokazivanja statusa kuće za odmor u smislu odredbi članka 5. i 6. Ove Odluke, osim osobne iskaznice, uzimat će se u obzir i sljedeća dokumentacija: putovnica, mjesto i vrijeme nastanka troška električne energije, vode, telefona, prijema poštanske pošiljke, potvrda o zasnovanom radnom odnosu, izjava o izabranom liječniku, izjave svjedoka, očevid i svi drugi raspoloživi dokazi.

Članak 8.

Porez na kuće za odmor plaćaju obveznici tog poreza godišnje po 15,00 kn po četvornom metru korisne površine kuće za odmor u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.

Obveznici poreza na kuće za odmor dužni su Općini Fužine dostaviti podatke o kućama za odmor koji se odnose na mjesto gdje se nalaze ti objekti, te korisnu površinu najkasnije do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez, odnosno u roku od 15 dana od dana nastanka promjene koja utječe na utvrđivanje poreza.

Porez na kuću za odmor plaćat će se u visini 50 posto od cijene predviđene iz stavka 1. ovog članka za nasljednike prvog nasljednog reda iza ostavitelja koji je imao prebivalište u Općini Fužine neprekidno zadnjih 5 godina.

Objedinjene podatke obveznika poreza na kuće za odmor Općina Fužine dostavlja nadležnoj poreznoj ispostavi.

Članak 9.

Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće koje se ne mogu koristiti zbog starosti i trošnosti.

Općina Fužine

Činjenicu starosti i trošnosti određene kuće za odmor zbog koje se određeni obveznik poziva, utvrđuje posebno povjerenstvo ili osoba koju imenuje načelnik, koja utvrđuje stanje kuće te stupanj useljivosti.

Ukoliko se utvrdi da je stanje kuće za odmor takvo da nije podobna za stanovanje, tj. da zbog trošnosti i starosti ona predstavlja opasnost za stanare, vlasnik kuće će se osloboditi plaćanja poreza za tekuću godinu pa sve dok se kuća ne dovede u stanje uporabljivosti za stanara.

V. POREZ NA TVRTKU ILI NAZIV

Članak 10.

Porez na tvrtku ili naziv plaćaju domaće i strane pravne i fizičke osobe upisane u registar trgovačkog suda ili registar obrtnika, a dužni su na području Općine Fužine istaknuti tvrtku.

Porez iz stavka 1. ovog članka plaća se u godišnjem iznosu i to:

A) Pravne osobe:

- ugostiteljstvo, turizam i trgovina 1.200,00 kn

- svi ostali 800,00 kn

B) Fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnosti:

- ugostiteljstvo, turizam i trgovina 800,00 kn

- svi ostali 400,00 kn

Porez na tvrtku ili naziv plaćaju pravne i fizičke osobe koje u svom sastavu imaju poslovne jedinice (prodavaonice, pogone, radionice, prodajna mjesta) na području Općine Fužine za svaku poslovnu jedinicu.

Članak 11.

Obveznik poreza na tvrtku ili naziv dužan je tvrtku ili naziv i promjenu imena tvrtke ili naziva i svaku drugu promjenu koja utječe na visinu poreza prijaviti Poreznoj upravi Područni ured Rijeka Ispostava Delnice koje obavlja poslove utvrđivanja, nadzora i naplate ovog poreza, u roku od 15 dana od dana upisa u registar, odnosno nastanak promjene.

Porez na tvrtku ili naziv plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.

Članak 12.

Porez na tvrtku ili naziv ne plaćaju: državni organi, jedinice lokalne uprave i samouprave te njihovi organi, obveznici iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, domovi zdravlja, centri za socijalnu skrb, humanitarne organizacije, neprofitna udruženja građana, registrirane političke stranke.

Članak 13.

Obveznici poreza na tvrtku iz čl. 10. ove Odluke koji ne obavljaju djelatnost tijekom cijele fiskalne godine ne plaćaju porez na tvrtku, ukoliko o istom predoče potvrdu izdanu od nadležnog tijela (Ured za gospodarstvo ili jedinice platnog prometa).

Ako se tvrtka upiše u registar tijekom godine plaća se razmjerni dio poreza na tvrtku odnosno naziv.

Članak 14.

Obveznik poreza na tvrtku iz članka 10. ove Odluke, koji bude registriran ili otvori poslovnu jedinicu na području Općine tijekom kalendarske godine, oslobođen je plaćanja poreza na tvrtku u prvoj godini obavljanja djelatnosti.

VI. POREZ NA KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Članak 15.

Porez na korištenje javnih općinskih površina plaćaju pravne i fizičke osobe koje koriste javne površine temeljem ugovora o korištenju javne površine.

Zone javnih površina su određene Odlukom o davanju javnih površina na privremeno korištenje.

Natječajem za dodjelu na korištenje javnih površina mogu se odrediti i drugačije cijene od navedenih u stavku 2. članka 16 uvažavajući objektivne okolnosti vezane uz korištenje predmetne javne površine.

Članak 16.

Početna visina poreza za korištenje javne površine za postavljanje luna parkova, zabavnih radnji i slično utvrđuje se po m2 zauzimanja javne površine po danu i to:

- od 0,00 m2 do 50,00 m2 3,00 kn/m2/dan

- od 50,00 m2 do 100,00 m2 2,00 kn/m1/dan

- od 100,00 m2 do 200,00 m2 1,50 kn/m2/dan

- od 200,00 m2 do 400,00 m2 1,00 kn/m2/dan

- od 400,00 m2 do 800,00 m2 0,75 kn/m2/dan

- od 800,00 m2 do 1.600,00 m2 0,50 kn/m2/dan

- od 1.600,00 m2 do 3.000,00 m2 0,30 kn/m2/dan

- od 50,00 m2 do 5.000,00 m2 0,10 kn/m2/dnevno

za cjelogodišnje korištenje

Članak 17.

Naknada za korištenje javne površine za druge namjene utvrđuje se kako slijedi:

- za odlaganje građevinskog materijala i postavljenje skela 2,00 kn/m2/dan

- prodaja poljoprivrednih proizvoda iz vlastitog uzgoja 10,00 kn/m2/dan

- za postavljanje transparenata i reklama na javnim površinama 20,00 kn/m2/dan

- za postavljanje slobodnostojećih, jednostrukih ili dvostrukih reklamnih panoa:

- do 1 m2 5,00 kn na dan po strani panoa

- preko 1 m2 10,00 kn na dan po strani panoa

- za korištenje stupova javne rasvjete u svrhu postavljanja reklamnih tabli maksimalne veličine 1 m2 400,00 kn godišnje

- za prezentaciju vozila i sl. (za 50 m2) 500,00 kn/ dan

- stalci za bicikle i motorkotače 10,00 kn/m2/dan

- stalci za izlaganje robe (vješalice) 15,00 kn/m2/dan

- prikolica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti 15,00 kn/m2/dan

- prikolica za obavljanje trgovačke djelatnosti 10,00 kn/ m2/dan

- prikolica za obavljanje turističke djelatnosti 10,00 kn/ m2/dan

- jastuk za skakanje (trampolin) i pista za autiće 0,50 kn/ m2/dan

- privremeno korištenje javnih površina za razdoblje do 30 dana (za blagdane i prigodne manifestacije) 150,00 kn/ m2/dan

Članak 18.

Općinski načelnik može odobriti privremenu uporabu javne površine bez obveze plaćanja poreza u svrhu održavanja akcije zaštite okoliša, humanitarne, kulturne, sportske akcije te za manifestacije pod pokroviteljstvom Općine.

Zbog objektivnih okolnosti koje su nastale tijekom korištenja javne površine, općinski načelnik može odobriti smanjenje zaduženja poreza.

Članak 19.

Rješenje o razrezu poreza na korištenje javnih površina donosi Jedinstveni upravni odjel.

VII. NADZOR I PREKRŠAJNI POSTUPAK

Članak 20.

Poslove u svezi utvrđivanja, evidentiranja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate poreza iz ove Odluke, ukoliko Odlukom nije drugačije određeno, obavljat će Porezna uprava Područni ured Rijeka, Ispostava Delnice.

Poreznoj upravi za poslove iz stavka 1. ovog članka pripada naknada u iznosu od 5% od ukupno naplaćenog prihoda.

Članak 21.

Porezi iz ove Odluke plaćaju se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju poreza.

Porezni obveznik dužan je Poreznoj upravi,područni ured Rijeka, Ispostava Delnice, dostaviti dokaz o svakoj promjeni koja utječe na utvrđivanje porezne obveze, u roku od 15 dana od dana nastale promjene.

Članak 22.

Za utvrđivanje, naplatu, žalbe, obnovu postupka, zastaru, ovršni postupak kao i za sve ostale postupovne radnje primjenjivat će se propisi Općeg poreznog zakona (»Narodne novine« broj 147/08).

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 23.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o porezima Općine Fužine (»Službene novine PGŽ« broj 32/01 i 05/02).

Članak 24.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/10-01/07

Ur. broj: 2112/03-01-10-03

Fužine, 17. studenoga 2010.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE FUŽINE

Predsjednik
Đuro Radošević, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=696&mjesto=10009&odluka=46
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr