SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 38. Četvrtak, 30. rujna 2010.
GRAD NOVI VINODOLSKI
Moscenicka_draga-001

39.

Na temelju članka 31. stavka 7. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03-pročišćeni tekst, 82/04, 178/04, 38/09 i 79/09) i članka 21. Statuta Grada Novi Vinodolski (»Službene novine Primorsko- goranske županije« broj 28/09 i 30/09) Gradsko vijeće Grada Novi Vinodolski, na 13. sjednici održanoj 14. rujna 2010. godine donijelo je

ODLUKU
o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom
doprinosu

Članak 1.

U Odluci o komunalnom doprinosu (»Službene novine Primorsko-goranske« broj 28/05, 36/05 i 23/07), (u daljem tekstu: Odluka), u cijelom tekstu Odluke riječ »poglavarstvo« zamjenjuje se riječju »gradonačelnik« u odgovarajućem padežu.

Članak 2.

U članku 5. stavku 2. na karaju točke I. točka se zamjenjuje zarezom, te dodaju riječi:

»te dalje paralelno sa II. zonom građevinskog zemljišta i točkom granice sa Gradom Crikvenica i Gradom Senjom«.

Na kraju točke II. istog članka i stavka, točka se zamjenjuje zarezom, te dodaju riječi »paralelno sa IV. zonom građevinskog zemljišta i točkom granice sa Gradom Crikvenica, Općinom Vinodolskom i Gradom Senjom«.

Na kraju točke VI. istog članka i stavka, točka se zamjenjuje zarezom, te dodaje »Krmpotske vodice.«

Stavak 3. istog članka zamjenjuje se i sada glasi:

»Naselja s područja Grada definira su člankom 4. Statuta Grada Novi Vinodolski («Službene novine Primorsko- goranske županije« broj 28/09 i 30/09)«.

Članak 3.

Članak 7. Odluke mijenja se i sada glasi:

»Koeficijent namjene (N) za određivanje jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa po zonama, ovisno o zonama gradnje građevine, utvrđuje se kako slijedi:

Iznimno iz odredbe stavka 1. ovog članka kod individualne izgradnje ili rekonstrukcije građevine za potrebe stanovanja ili pomoćne građevine na istoj građevinskoj čestici na kojoj je planirano građenje (garaža, kotlovnica, drvarnica, spremište, gospodarska građevine i slično) ukupnog obujma planirane izgradnje ili rekonstrukcije građevine na građevinskoj čestici do 500,00 m3, vlasniku, odnosno investitoru gradnje

- stanovniku Grada Novi Vinodolski sa prebivalištem duljim od 15 godina koji gradi za sebe i za potrebe svog obiteljskog domaćinstva, svoju prvu stambenu jedinicu, koeficijent namjene jednokratno se umanjuje za 25%

- hrvatskom branitelju sa prebivalištem na području Grada Novi Vinodolski duljem od 15 godina, koji gradi za sebe i za potrebe svoje obitelji svoju prvu stambenu jedinicu, koeficijent namjene jednokratno se umanjuje za 40%.

U slučaju gradnje građevine za potrebe stanovanja veličine obujma preko 500 m3, vlasnik, odnosno investitor gradnje stječe pravo na obračun komunalnog doprinosa sa umanjenim koeficijentom namjene iz stavka 1. ovog članka do 500 m3 obujma građevine, a na razliku se primjenjuje obračun komunalnog doprinosa u skladu sa ovom Odlukom, bez umanjenja koeficijenta namjene.

Za ostvarenje prava na umanjenje iz stavka 2. ovog članka vlasnik, odnosno investitor gradnje u obavezi je uz zahtjev za umanjenjem koeficijenta namjene priložiti:

- dokaz o poslovnoj sposobnosti (izvod iz matične knjige rođenih ili preslika osobne iskaznice),

- dokaz da nije uzdržavana osoba (obrazac PK, javnobilježnička izjava i dr.).

- dokaz da nema riješeno vlastito stambeno pitanje za sebe i članove svog obiteljskog domaćinstva (ugovor o najmu, javnobilježnička izjava i dr.)

- dokaznice iz kojeg je vidljivo da stalno prebiva na području Grada Novi Vinodolski (potvrda o prebivanju, javnobilježnička izjava i drugo)

- dokaz da nema na području Republike Hrvatske u vlasništvu useljivu kuću ili stan, poslovni prostor za sebe i članove njegovog obiteljskog domaćinstva (javnobilježnička izjava, potvrda nadležnog tijela i dr.)

- dokaz o ostvarivanju statusa hrvatskog branitelja (potvrda nadležnog Ministarstva)

Članom obiteljskog domaćinstva smatra se bračni drug, djeca, pastorčad i usvojenici, te ostale osobe koje investitor gradnje prema odredbama posebnog zakona dužan uzdržavati te osoba koja živi s njim u izvanbračnoj zajednici, ako se takve zajednice mogu izjednačiti sa bračnom zajednicom što se dokazuje potvrdom o prebivanju na istoj adresi, obrascom PK, javnobilježničkom izjavom i drugo«.

Članak 4.

Članak 8. Odluke se mijenja i sada glasi:

»Pod pojmom »hotelska« namjena iz članka 7. stavka 1. podrazumijevamo gradnju ili rekonstrukciju hotela baštine (heritage) i hotela, objekte razvrstane prema Pravilniku o razvrstavanju i, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekta iz skupine hoteli (»Narodne novine« broj 88/07, 58/08, 62/09).

Ostali objekti regulirani Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine« broj 138/06) i podzakonskim aktima izuzeti su iz ove grupe namjene i pripadaju »trgovačkoj, ugostiteljskoj i turističkoj« namjeni.

Iznimno iz odredbe stavka 1. članka 7. ove Odluke, kod gradnje ili rekonstrukcije poslovnih objekata ugostiteljske ili trgovačke namjene unutar povijesne prema jezgre UPU naselja Novi Vinodolski (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 23/10) na kartografskom prikazu br. 4. označeni planskom oznakom M1 koeficijent namjene se umanjuje za 15%«.

Članak 5.

Iza čanka 8. dodaje se novi članak 8.a, koji glasi:

»Kod gradnje gospodarskog objekta, od strateškog interesa za Grad, planiranog prostorno planskom dokumentacijom, Gradonačelnik može umanjiti koeficijent namjene najviše do 30%«.

Članak 6.

U članku 9. stavku 1., tabelarnom prikazu koeficijenta obujma u naslov stupca Proizvodno-industrijska dodaju se riječi: »za koju nije potrebna studija utjecaja na okoliš«.

U istom tabelarnom prikazu, nakon stupca proizvodno- industrijska, dodaje se novi stupac koji glasi:

OBUJAM m3

Proizvodno-industrijska za koju je
potrebna studija utjecaja na okoliš

0,00-1.000

0,60

1.001.-5000

0,70

5001-10.000

0,80

10.000 i više

0,90

Članak 7.

U članku 10. stavku 1. Odluke brišu se riječi »odnosno 180,00kn/m2« i zamjenjuju riječima prema Podatku o prosječnim troškovima gradnje m3 etalonske građevine u Republici Hrvatskoj (»Narodne novine« broj 59/10) koji objavljuje nadležno Ministarstvo i na dan donošenja ove Odluke iznosi 1.382,86 kn«

Stavak 2. istog članka briše se.

Stavak 3. istog članka postaje stavak 2.

Članak 8.

U članku 15. stavku 1. iza riječi »komunalni doprinos« dodaju se riječi »za gradnju obiteljske kuće za potrebe stanovanja«.

Stavak 2. istog članka mijenja se i sada glasi:

»Gradonačelnik, može, na zahtjev gospodarskog subjekta, obveznika plaćanja, odobriti obročno plaćanja komunalnog doprinosa uz uvjet podmirenja svih financijskih obaveza prema Gradu«.

Članak 9.

U članku 16. stavak 1. se mijenja i sada glasi:

»Obročna otplata komunalnog doprinosa iz članka 15. ove Odluke odobriti će se uz osiguranje plaćanja cjelokupne tražbine Grada s osnove komunalnog doprinosa, uključujući i kamate iz članka 15. stavka 2. i to:

- vlasnik, investitor gradnje obiteljske kuće za potrebe stanovanja hipoteku, bankovno jamstvo ili zapljenu plaće,

- gospodarski subjekti iz članka 15. stavka 2. bezuvjetno naplativu garanciju banke.«

Članak 10.

Iza članka 17. dodaje se novi članak 17.a. koji glasi:

»Odredbe članaka 7.st.2., 8a., 15. 16. i 17. ne odnosi se na građevine za koje je podnijet zahtjev nadležnom tijelu za izdavanjem rješenja o izvedenom stanju ili potvrde izvedenog stanja.«

Članak 11.

Članak 23. Odluke briše se, a članak 24. postaje članak 23. Odluke.

Članak 12.

Članak 25. Odluke postaje članak 24. i u njemu se brišu riječi »izuzev zahtjeva definiranih člankom 23. ove Odluke«, a zarez zamjenjuje točkom.

Članak 13.

U Odluci članak 26. postaje članak 25.

Članak 14

Ostale odredbe Odluke ostaju nepromijenjene.

Članak 15.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko- goranske županije«.

Klasa: 363-02/10-01/30

Ur. br: 2107/02-01-10-2

Novi Vinodolski, 14. rujna 2010.

GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVI VINODOLSKI

Predsjednik
Neven Pavelić, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=691&mjesto=51250&odluka=39
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr