SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 32. Petak, 6. kolovoza 2010.
OPĆINA VIŠKOVO
7

39.

Na temelju članka 35. Statuta Općine Viškovo (»Službene novine Primorsko- goranske županije« broj 25/09), Općinsko vijeće Općine Viškovo, na 12. sjednici održanoj 29. srpnja 2010. godine

a cijeneći da je:

Odredbom članka 24. Zakona o otpadu (u daljnjem tekstu: Zakon) člancima 4. do 7. Pravilnika o mjerilima, postupku i načinu određivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave (u daljnjem tekstu: Pravilnik) utvrđena je obveza vlasnika ili nositelja drugih stvarnih prava na građevini namijenjenoj zbrinjavanju otpada na isplatu novčane naknade vlasnicima zakonito izgrađenih građevina zbog umanjenja vrijednosti njihovih nekretnina pod uvjetom da se takva nekretnina nalazi na udaljenosti do 500 m od građevine namijenjene zbrinjavanju otpada te pod uvjetom da su tu građevinu stekli prije početka gradnje građevine namijenjene zbrinjavanju otpada.

Odredbom članka 2. Pravilnika propisana je obveza jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi građevina namijenjena zbrinjavanju otpada da propiše mjerila, postupak i način utvrđivanja predmetne naknade te obveza da sredstva prikupljena od vlasnika ili nositelja drugih stvarnih prava na građevini namijenjenoj zbrinjavanju otpada koristi za namirenje umanjene tržišne vrijednosti vlasnicima naprijed navedenih nekretnina.

donijelo je sljedeću

ODLUKU
o raspodjeli sredstava prikupljenih temeljem
Zakona o otpadu

I.

Postupkom provedenim u skladu sa preambulom ove Odluke utvrđeno je kako je u slučaju odlagališta otpada Viševac Komunalno društvo Čistoća d.o.o. obveznik plaćanja naknade vlasnicima nekretnina koje se nalaze u zoni utjecaja građevine čije je isključiva namjena zbrinjavanje otpada slijedom čega je tom pravnom subjektu posebnim rješenjem predmetna naknada i utvrđena te će temeljem tog rješenja biti prikupljena pripadajuća sredstva.

II.

Sredstva prikupljena u postupku provedenim u skladu sa toč. I. ove Oduke bit će iskorištena za isplatu umanjene vrijednosti nekretnine onim vlasnicima koji ispunjavaju zakonske uvjete.

III.

Prikupljeni višak sredstava, nakon isplate ovlaštenika iz prethodne točke ove Odluke, rasporediti će se temeljem kriterija utvrđenih Zakonom o otpadu svim onim vlasnicima koji ispunjavaju sve druge uvjete utvrđene Zakonom i Pravilnikom, koji su nekretninu stekli nakon 15. veljače 1968. godine, a prije 21. srpnja 2004. godine.

IV.

Slijedom naprijed navedenog pravo na raspodjelu sredstava iz točke III. ove Odluke, imati će oni vlasnici građevina koji u provedenom postupku sukladno Zakonu i Pravilniku do 31. prosinca 2010. godine dopune svoje zahtjeva na način da u potpunosti dostave dokumentaciju kojom dokazuju:

- dokaz o vlasništvu nekretnine,

- dokaz da je ista stečena prije 21. srpnja 2004. godine kao dana kada je otpočela rekonstrukcija odlagališta Viševac,

- dokaz da je ista zakonito izgrađena (uporabna dozvola, dokaz da je izgrađena prije 15. veljače 1968. godine, pravomoćna građevinska dozvola i dr.),

- dokaz da se nekretnina nalazi na udaljenosti do 500 m od građevine namijenjene zbrinjavanju otpada.

V.

Odnosi Općine Viškovo i ovlaštenika prava na naknadu uredit će se posebnim ugovorom a raspodjela sredstava će se vršiti razmjerno procijenjenoj vrijednosti objekta i visini prikupljenih sredstava svim vlasnicima koji takvo pravo ostvare u iznosima i vremenskim periodima kako budu prikupljana sredstva od Čistoće d.o.o. te do trenutka dok od strane Komunalnog društva Čistoća takva obveza bude postojala sukladno Zakonu i Pravilniku.

VI.

Pravo na raspodjelu sredstava iz točke III. ove Odluke neće imati vlasnici koji pri nadležnim sudovima vode sudske postupke protiv Općine Viškovo sukladno odredbama članka 24. Zakona o otpadu te odredbi članka 4. do 7. Pravilnika o mjerilima, postupku i načinu određivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave radi isplate umanjene tržišne vrijednosti nekretnine.

VII.

Prikupljeni višak sredstava iz točke III. ove Odluke biti će raspoređen sukladno odredbama točke III., IV. i V. ove odluke u 80% prikupljenog iznosa.

Preostalih 20% iznosa biti će deponirano na posebni račun Općine Viškovo i služiti će za potrebe rezervacije u sudskim sporovima koji se vode protiv Općine Viškovo sukladno odredbama članka 24. Zakona o otpadu te odredbi članka 4. do 7. Pravilnika o mjerilima, postupku i načinu određivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave radi isplate umanjene tržišne vrijednosti nekretnine.

Po okončanju sporova iz prethodnog stavka ovog članka, te u slučaju da rješenjem istih ne bude postojala novčana obveza za strane Općine Viškovo, sva preostala sredstva biti će raspoređena sukladno odredbama točaka III., IV. i V. ove Odluke.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-04/10-01/14

Ur. broj: 2170-09-10-01-9

Viškovo, 29. srpnja 2010.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VIŠKOVO

Predsjednik
Igor Rubeša, ing., v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=685&mjesto=51216&odluka=39
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr