SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 31. Srijeda, 28. srpnja 2010.
GRAD CRIKVENICA
7

38.

Na temelju čl. 78. stavak 1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07 i 38/09), Urbanističkog plana uređenja Crikvenica Centar (»Službene

novine Primorsko-goranske županije« broj 18/08) i članka 30. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09 i 34/09 - ispravak) Gradsko vijeće Grada Crikvenice, na 16. sjednici održanoj dana 22. srpnja 2010. godine donosi

ODLUKU
o izradi Detaljnog plana uređenja Podvorska, Crikvenica (DPU 2)

Članak 1.

Donosi se Odluka o izradi Detaljnog plana uređenja Podvorska, Crikvenica (DPU 2) (u nastavku: DPU).

I. PRAVNA OSNOVA ZA IZRADU I DONOŠENJE DPU-a PODVORSKA CRIKVENICA (DPU 2)

Članak 2.

DPU - om se, na temelju Urbanističkog plana uređenja Crikvenica Centar (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 18/08) provjeravaju mogućnosti lokacije i u skladu s Odredbama UPU-a Crikvenica centar određuju detaljni uvjeti gradnje.

DPU se izrađuje u skladu s odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/ 07) i Pravilnikom o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova (»Narodne novine« broj 106/ 98, 39/04, 45/04 - ispravak i 163/04).

II. RAZLOZI ZA IZRADU DPU-a PODVORSKA, CRIKVENICA (DPU 2)

Članak 3.

Izradi DPU-a pristupiti će se uslijed potrebe detaljnog sagledavanja načina uređenja, korištenja i zaštite područja komunalne luke Podvorska, te uređenje manje zone poslovne namjene K2 i zone ugostiteljsko-turističke namjene T1-7, a unutar obuhvata ovog DPU-a. Detaljnim planom uređenja provjerit će se mogućnosti lokacije, te precizno razraditi uvjeti za gradnju i uređenje pojedinih zahvata u prostoru u odnosu na njihovu namjenu, položaj, veličinu, opće smjernice oblikovanja i način priključenja na komunalnu infrastrukturu, u skladu s odredbama Urbanističkog plana uređenja Crikvenica Centar.

Navedena površina predstavlja prostor na kojem će se uz ostale sadržaje urediti komunalna luka Podvorska, te dopuniti servisnim sadržajima potrebnim za funkcioniranje luke nautičkog turizma, što će ispuniti cilj afirmacije Crikvenice kao grada na moru.

Detaljnim planom uređenja potrebno je omogućiti realizaciju predviđenih sadržaja od značaja za šire područje Grada, uz propisivanje mjera sprečavanja nepovoljnog utjecaja na okoliš.

III. OBUHVAT DPU-a PODVORSKA, CRIKVENICA (DPU 2)

Članak 4.

Granica obuhvata DPU-a utvrđena je Urbanističkim planom uređenja Crikvenica Centar (»Službene novine« Primorsko-goranske županije, br. 18/08).

Površina u obuhvatu Plana iznosi 8,10 ha, izgrađena.

Granice obuhvata DPU-a prikazane su na kartografskom prikazu koji je sastavni dio ove Odluke.

IV. OCJENA STANJA U OBUHVATU DPU-a PODVORSKA, CRIKVENICA (DPU 2)

Članak 5.

Unutar planskog područja nalazi se uređena plaža Podvorska, te komunalna luka Podvorska. Rubni dio zone omeđen je užim pojasom zelene površine, te manjim poslovnim sadržajima, pretežno servisnim i ugostiteljskim.

U obuhvatu DPU-a dominira sadašnja komunalna luka Podvorska kao izdvojeni dio luke otvorene za javni promet, te plaža Podvorska kao rekreacijsko područje na moru površine 6,48 ha,a što predstavlja veći dio obuhvata ovog DPU-a.

Uređena plaža Podvorska nadzirana je i svima pristupačna pod jednakim uvjetima s kopnene i morske strane, uključivo i osobama s teškoćama u kretanju. Većim dijelom je infrastrukturno i sadržajno opremljena (sanitarni uređaji, tuševi, kabine za presvlačenje, manji ugostiteljski sadržaji i slično), te je označena i zaštićena s morske strane.

Plansko područje se u cijelosti nalazi unutar zaštićenog obalnog pojasa (ZOP).

V. CILJEVI I PROGRAMSKA POLAZIŠTA DPU-a PODVORSKA CRIKVENICA (DPU 2)

Članak 6.

Za područje Podvorska (DPU 2) propisana je obvezna izrada detaljnog plana uređenja kako bi se uredila komunalna luka Podvorska, te dopunila servisnim sadržajima potrebnim za funkcioniranje luke nautičkog turizma.

Urbanističkim planom uređenja Crikvenica centar ostavljena je fleksibilnost pri izboru namjene, kao i veličine, odnosno tipologije građevina, te su ti parametri definirani obzirom na cijelu zonu gradnje. Detaljnim planom će se morati odrediti konkretna namjena za svaku pojedinu građevnu česticu, kao i veličina i površina svake pojedine građevine.

Uvjeti smještaja i oblikovanja građevina i ostalih sadržaja u obuhvatu DPU-a trebaju se utvrditi prema slijedećim smjernicama:

1. Javne i zaštitne zelene površine:

Z2 - lokacija dječjeg igrališta;

Z - zaštitne zelene površine;

2. K2 - zona poslovne gradnje uz komunalnu luku:

- oblik i veličina građevne čestice, te detaljni uvjeti uređenja i gradnje unutar zone K2, utvrdit će se DPU-om;

- najveći dopušteni koeficijent izgrađenosti (kig) iznosi 0,5;

- najveći dopušteni koeficijent iskorištenosti (kis) iznosi 1,5;

- najveći dopušteni broj etaža je 4, ali dozvoljene su najviše 2 nadzemne etaže, visina građevine iznosi najviše 10,0 m, a ukupna visina građevine iznosi najviše 13,0 m.

3. T1-7 - hotel:

- oblik i veličina građevne čestice, te detaljni uvjeti uređenja i gradnje unutar zone T1-7, utvrdit će se DPU-om;

- jedna građevna čestica na kojoj je moguć smještaj jedne ili više građevina ugostiteljsko-turističke namjene - hotela;

- najveći dopušteni broj etaža je 5, ali dozvoljene su najviše 3 nadzemne etaže;

- visina i ukupna visina građevine odredit će se detaljnim planom uređenja, ali ukupna visina građevine iznosi najviše 18,0 m;

4. - Plaže i plažne površine u zoni obuhvata ovog Plana, treba sačuvati u obliku u kojem one sada postoje;

- Prilikom izgradnje planirane servisne zone primjeniti maksimalne metode i mogućnosti vezane za zaštitu mora i postojećih plaža u obuhvatu, te susjednih plaža;

- U sklopu planirane Komunalne luke Podvorska potrebno je predvidjeti ribarsko privezište.

VI. POPIS POTREBNIH STRUČNIH PODLOGA

Članak 7.

Za potrebe izrade DPU-a osigurati će se reambulirana katastarsko-topografska karta u digitalnom obliku za cjelokupno područje obuhvata plana u mjerilu 1:1000.

Za potrebe izrade DPU nije planirana posebna izrada ostalih stručnih podloga, nego će se u izradi koristiti raspoloživa dokumentacija prostora koju iz područja svog djelokruga osiguravaju tijela i osobe određeni posebnim propisima.

VII. NAČIN PRIBAVLJANJA STRUČNIH RJEŠENJA

Članak 8.

Iz razloga iznalaženja što kvalitetnijeg prostornog rješenja područja obuhvata DPU-a, za najznačajnije zahvate izraditi će se idejna rješenja sa prikazom položaja, kapaciteta i oblikovanja građevina i pratećih sadržaja, rješenja prometa u mirovanju te potrebama za energijom (prema granicama vlasništva). Idejna rješenja izraditi će se, uz stručnu koordinaciju izrađivača DPU-a, za najznačajnije zahvate i predstavljati će podlogu za izradu osnovne koncepcije DPU-a.

Stručne podloge (podaci, planske smjernice i propisani dokumenti) koje za potrebe izrade DPU-a iz područja svog djelokruga osiguravaju tijela i osobe određeni posebnim propisima pribavit će se u skladu s odredbama članka 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« br. 76/07) u roku od 30 dana od dana dostave Odluke o izradi.

VIII. VRSTA I NAČIN PRIBAVLJANJA KATASTARSKIH PLANOVA I ODGOVARAJUĆIH POSEBNIH GEODETSKIH PODLOGA

Članak 9.

U skladu s odredbama članka 17. Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova (»Narodne novine« broj 106/98, 39/04, 45/04 - ispravak i 163/04) kartografski prikazi DPU-a će se izrađivati na digitalnom topografsko- katastarskom planu u mjerilu 1:1.000. Digitalnu topografsko-katastarsku kartu pribavit će naručitelj izrade DPU-a.

IX. POPIS TIJELA I OSOBA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA, KOJA DAJU ZAHTJEVE ZA IZRADU DPU PODVORSKA, CRIKVENICA (DPU 2) IZ PODRUČJA SVOG DJELOKRUGA, TE DRUGIH SUDIONIKA KOJI ĆE SUDJELOVATI U IZRADI DPU-a

Članak 10.

Podaci, planske smjernice i dokumenti iz područja svog djelokruga za potrebe izrade DPU-a će se zatražiti od:

- MINISTARSTVO KULTURE, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci, Užarska 36, 51000 RIJEKA

- MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA, POLICIJSKA UPRAVA PRIMORSKO-GORANSKA, Odjel upravnih, inspekcijskih i poslova zaštite i spašavanja, Žrtava fašizma 3, 51000 RIJEKA

- URED DRŽAVNE UPRAVE U PRIMORSKO- GORANSKOJ ŽUPANIJI, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša - ISPOSTAVA CRIKVENICA, Kralja Tomislava 85

- URED DRŽAVNE UPRAVE U PRIMORSKO- GORANSKOJ ŽUPANIJI, Upravni odjel za pomorstvo, promet i veze, Ciottina 17b, 51000 RIJEKA

- JAVNA USTANOVA, ZAVOD ZA ODRŽIVI RAZVOJ I PROSTORNO PLANIRANJE, Splitska 2/II, 51000 RIJEKA

- HRVATSKE CESTE d.o.o., Hrvatska uprava za ceste, Ispostava Rijeka, Nikole Tesle 9, 51000 RIJEKA

- ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE PRIMORSKO - GORANSKE ŽUPANIJE, N. Tesle 9, 51000 RIJEKA

- HRVATSKA POŠTA d.d. - POŠTANSKO SREDIŠTE RIJEKA, Korzo 13, 51000 RIJEKA

- HT - HRVATSKE TELEKOMUNIKACIJE d.d. - REGIJA ZAPAD, Ciottina 17 a, 51000 RIJEKA

- HEP - Distribucija d.o.o., DP »Elektroprimorje« Crikvenica, Kotorska bb, 51260 CRIKVENICA

- HRVATSKE VODE - VODNOGOSPODARSKI ODJEL ZA VODNO PODRUČJE PRIMORSKO- ISTARSKIH SLIVOVA, Đure Šporera 3, 51 000 RIJEKA

- GKTD »Murvica«, Trg S.Radića 2/II, 51260 CRIKVENICA

- KTD »VODOVOD ŽRNOVNICA«, A. Mataije bb, 51250 NOVI VINODOLSKI,

X. ROK ZA IZRADU DPU PODVORSKA, CRIKVENICA (DPU 2)

Članak 11.

Za izradu DPU-a utvrđuju se slijedeći rokovi:

- dostava zahtjeva za izradu DPU-a (podaci, planske smjernice i propisani dokumenti) - u roku od najviše 30 dana

- izrada idejnih rješenja za najznačajnije zahvate u roku od 60 dana od dostave zahtjeva

- izrada Nacrta prijedloga DPU-a za potrebe prethodne rasprave - u roku od najviše 35 dana po dobijanju idejnih rješenja

- izrada Prijedloga DPU-a za potrebe javne rasprave - u roku od najviše 35 dana od održane prethodne rasprave

- javni uvid u Prijedlog DPU-a - u trajanju od najviše 30 dana

- izrada Izvješća o javnoj raspravi i Nacrta konačnog prijedloga DPU-a - u roku od najviše 20 dana od proteka roka za davanje pisanih prijedloga i primjedbi,

- dostava mišljenja tijela i osoba određenih posebnim propisima - u roku od najviše 30 dana

- izrada Konačnog prijedloga DPU-a - u roku od najviše 15 dana od isteka roka za dobivanje mišljenja tijela i osoba određenih posebnim propisima

- dostavljanje Plana i Odluke o donošenju Plana - u roku od 3 dana od donošenja Plana na Gradskom vijeću Grada Crikvenice.

Rok za pripremu zahtjeva za izradu DPU-a od strane tijela i osoba određenih posebnim propisima je najviše 30 dana.

XI. ZABRANA I VRIJEME TRAJANJA ZABRANE IZDAVANJA AKATA KOJIMA SE ODOBRAVAJU ZAHVATI U PROSTORU, ODNOSNO GRAĐENJE TIJEKOM IZRADE I DONOŠENJA DPU PODVORSKA, CRIKVENICA (DPU 2)

Članak 12.

Sukladno odredbi članka 96. Urbanističkog plana uređenja Crikvenica Centar (»Službene novine Primorsko-

goranske županije« broj 18/08) do donošenja detaljnog plana uređenja nije dozvoljena gradnja novih i zamjenskih građevina. Dozvoljena je samo rekonstrukcija postojećih građevina u postojećim gabaritima, te izgradnja komunalne infrastrukture.

Iznimno, do donošenja detaljnog plana uređenja DPU 2, na površini komunalne luke Podvorska moguće je realizirati isključivo servisne sadržaje za potrebe luke nautičkog turizma.

XII. XI. IZVORI FINANCIRANJA IZRADE DPU PODVORSKA, CRIKVENICA (DPU 2)

Članak 13.

Sredstva za izradu Detaljnog plana uređenja Podvorska, Crikvenica (DPU 2) planirana su Proračunom Grada Crikvenice za 2010. godinu.

XIII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 14.

Nositelj izrade dostavlja primjerak ove Odluke s kartografskim prikazom iz članka 4. tijelima i osobama određenim posebnim propisima i navedenim člankom 10. ove Odluke. Uz dostavu Odluke upućuje se poziv za dostavom zahtjeva (podaci, planske smjernice i propisani dokumenti) za izradu DPU-a.

Rok dostave zahtjeva određen je člankom 11. ove Odluke. Ukoliko tijela i osobe, određeni posebnim propisima (članak 10. ove Odluke), ne dostave zahtjeve u određenom roku, smatrat će se da ih nemaju. U tom slučaju moraju se, u izradi i donošenju DPU-a poštivati uvjeti koje za sadržaj prostornog plana određuju odgovarajući važeći propisi i dokumenti.

Jedan primjerak ove Odluke s kartografskim prikazom iz članka 4. ove Odluke dostavlja se Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Upravi za inspekcijske poslove - Urbanističkoj inspekciji, Vinogradska ulica 25, 10000 Zagreb.

Članak 15.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 350-01/10-01/26

Ur. broj: 2107/01-01-10-4

Crikvenica, 22. srpnja 2010.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik
dr. sc. Dragan Magaš, v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=684&mjesto=10003&odluka=38
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr