SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 5. Petak, 7. ožujka 2003.
GRAD DELNICE
Grad Delnice

11.

Na temelju članka 35. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (»Narodne novine« broj 91/96, 137/99, 22/00, 73/00 i 114/01), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01) i članka 19. Statuta Grada Delnica (»Službene novine« broj 22/01) Gradsko vijeće Grada Delnica, na sjednici održanoj 27. veljače 2003. godine donijelo je

ODLUKU
o raspolaganju i upravljanju zemljištem
u vlasništvu Grada Delnica

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuju se načini, uvjeti i postupak prodaje i drugi oblici raspolaganja zemljištem u vlasništvu Grada Delnica.

Izuzetno od odredbe prethodnog stavka ovog članka način, uvjeti i postupak davanja u zakup javnih površina u vlasništvu Grada Delnica za postavu privremenih objekata uredit će se posebnom Odlukom.

Članak 2.

Građevinskim zemljištem smatra se izgrađeno i uređeno, kao i neizgrađeno građevinsko zemljište koje je važećim dokumentom prostornog uređenja predviđeno za građenje građevina i građenje i uređenje javnih površina, a nalazi se unutar granica Grada Delnica.

Članak 3.

Nositelj vlasničkih prava nad građevinskim zemljištem u vlasništvu Grada Delnica je Poglavarstvo Grada Delnica (u daljnjem tekstu Poglavarstvo).

II. PRIPREMA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Članak 4.

Priprema zemljišta obuhvaća: izradu i donošenje prostornih planova, ishođenje lokacijske dozvole u slučaju kada je Grad investitor, izradu i provedbu geodetskog elaborata, utvrđivanje komunalnog doprinosa, rješavanje imovinsko- pravnih odnosa (otkup, zamjena i sl.) kao i druge radnje za pripremu građenja ili uređenja na zemljištu.

Članak 5.

Priprema zemljišta financira se iz sredstava proračuna Grada Delnica i to iz prihoda od komunalnog doprinosa, prihoda ostvarenih gospodarenjem zemljišta u vlasništvu Grada Delnica i drugih izvora.

III. OBLICI RASPOLAGANJA ZEMLJIŠTEM

Članak 6.

Zemljište na kojem ima pravo vlasništva, Grad Delnice prodaje odnosno istim na drugi način raspolaže temeljem javnog natječaja i uz tržišnu cijenu, na način i pod uvjetima propisanim ovom Odlukom.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka prodaja odnosno raspolaganje zemljištem može se vršiti izravnom pogodbom kad je to zakonom i ovom Odlukom izričito propisano.

Oblici raspolaganja zemljištem:

1. prodaja zemljišta

a) za građenje građevina

b) za formiranje (uređenje) građevinske čestice (okućnice)

2. zamjena zemljišta

3. osnivanje prava građenja kod građenja građevina

4. ustanovljenje prava služnosti i drugih stvarnih tereta

5. zakup zemljišta (reguliran posebnom odlukom).

Članak 7.

Prodaja zemljišta vrši se putem javnog natječaja.

Odluku o raspisivanju i provođenju natječaja donosi Poglavarstvo.

Postupak i uvjeti natječaja, u pravilu objavljuju se u tisku.

Natječaj je otvoren najmanje 8 dana računajući od dana objave u tisku.

Članak 8.

Poglavarstvo može odlučiti da se u pojedinim slučajevima postupak i uvjeti natječaja za prodaju zemljišta objave (oglase) na oglasnoj ploči Grada Delnica.

U slučaju iz prethodnog stavka u dnevnom se tisku obavezno objavljuje obavijest o postupku i uvjetima natječaja.

U slučaju iz stavka 1. ovog članka postupak i uvjeti natječaja obvezno se objavljuju putem elektroničkog medija (radija i sl.).

U slučaju iz stavka 1. ovog članka natječaj je otvoren najmanje 8 dana računajući od dana objave u tisku.

Članak 9.

Tekst objave natječaja sadrži sljedeće:

1. oznaku i površinu zemljišta odnosno nekretnine

2. podatke o opremljenosti nekretnine

3. početni iznos cijene po m2

4. rok za podnošenje ponuda

5. iznos jamčevine kao i odredbu da mu ukoliko najpovoljniji ponuditelj odustane od sklapanja ugovora odnosno ukoliko ne sklopi ugovor u roku kojeg odredi vlasnik iznos jamčevine neće biti vraćen

6. odredbu da je najpovoljniji ponuditelj dužan najkasnije 15 dana od dana provedenog natječaja ili do roka kojeg odredi Poglavarstvo sklopiti Ugovor o kupoprodaji zemljišta odnosno da ukoliko najpovoljniji ponuđač ne postupi po navedenom smatrat će se da je isti odustao od sklapanja ugovora o kupoprodaji zemljišta te će se natječaj za prodaju zemljišta ponoviti

7. način plaćanja ukupne cijene zemljišta

8. način otvaranja ponuda javno ili komisijski

Članak 10.

Pismena prijava na natječaj mora sadržavati:

- dokaz o uplaćenoj jamčevini,

- presliku osobne iskaznice ukoliko je ponuditelj fizička osoba,

- presliku rješenja o upisu u sudski registar za pravne osobe odnosno obrtni registar,

- visinu ponuđene cijene po m2 zemljišta,

- adresu prebivališta,

- broj tekućeg računa za fizičke osobe odnosno žiro računa za pravne osobe zbog povrata jamčevine.

Članak 11.

Natječaj iz članka 10. ove Odluke provodi radno tijelo Poglavarstva nadležno za razmatranje ponuda (u daljnjem tekstu: komisija).

Komisija broji najmanje 3 člana.

Članove komisije imenuje Poglavarstvo.

Članak 12.

Komisija otvara pristigle ponude te utvrđuje sljedeće:

- da li ponuda ispunjava uvjete natječaja

- iznos ponude

Komisija utvrđuje najpovoljnijeg ponuditelja prema visini ponuđene cijene uz uvjet da su ispunjeni svi uvjeti iz natječaja.

Na temelju obrazloženog prijedloga komisije konačnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja donosi Poglavarstvo.

S najpovoljnijim ponuditeljem sklapa se kupoprodajni ugovor.

Članak 13.

O postupku javnog natječaja vodi se zapisnik u koji se unose podaci o vlasniku, zemljištu, mjestu i vremenu otvaranja ponuda, imenu i prezimenu članova komisije, početnom iznosu cijene zemljišta, sudionicima natječaja, podnesenim ponudama, obavijesti o povlačenju odnosno odustajanju, primjedbe natjecatelja, konačan postignutoj cijeni zemljišta, te odabranom kupcu.

Članak 14.

Nakon provedenog natječaja zainteresiranim natjecateljima na njihov se zahtjev uručuje preslika zapisnika iz prethodnog članka ove Odluke.

Članak 15.

Visinu jamčevine odlukom o raspisivanju natječaja za prodaju zemljišta određuje Poglavarstvo, a ne može biti manja od 200d ukupno određene početne cijene nekretnine.

Jamčevina koju su položili natjecatelji čije ponude nisu prihvaćene vratit će im se nakon završetka natječaja, a najkasnije u roku od 8 dana od dana potpisivanja ugovora s najpovoljnijim ponuđačem.

Iznos jamčevine najpovoljnijeg ponuđača uračunat će se u kupoprodajnu cijenu zemljišta.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odustane od sklapanja ugovora o kupoprodaji zemljišta odnosno ukoliko ne postupi prema odredbi članka 10. stavka 1. točke 6. ove Odluke iznos jamčevine neće mu biti vraćen.

Članak 16.

Poglavarstvo može utvrditi mogućnost plaćanja kupoprodajne cijene u obrocima, a najduže na rok od 5 godina uz plaćanje kamata za neplaćene obroke u visini koju obračunavaju banke na dugoročne kredite.

U slučaju plaćanja kupoprodajne cijene u obrocima učešće koje plaća kupac prilikom zaključenja ugovora ne može biti manje od 200kupno postignute cijene zemljišta.

Kod plaćanja kupoprodajne cijene u obrocima Grad će kupcu dati tabularnu ispravu nakon isplate cjelokupne kupoprodajne cijene ili će isplatu osigurati osnivanjem založnog prava na kupljenu nekretninu.

Članak 17.

Poglavarstvo može zemljište prodati izravnom pogodbom, a prema tržišnoj cijeni utvrđenoj shodno članku 17. ove odluke u sljedećim slučajevima:

1. u slučaju kad je odgovarajućim prostornim planom izričito predviđeno oblikovanje nove parcele ili je ono po urbanističkoj regulativi moguće što se dokazuje lokacijskom dozvolom, vlasniku susjednog zemljišta prodat će se zemljište u vlasništvu Grada predviđeno za oblikovanje nove parcele, a ako je površina zemljišta u vlasništvu Grada manja od 50% zemljišta nove parcele

2. za formiranje građevinske parcele (okućnice) na kojoj je već izgrađena građevina u vlasništvu druge osobe, suglasno lokacijskoj dozvoli

3. za usklađenje (legalizaciju) građevina izgrađenih na zemljištu u vlasništvu Grada ukoliko postoje zakonski uvjeti za priznavanje prava vlasništva stečenog građenjem

4. radi razvrgnuća suvlasničke zajednice isplatom ukoliko je suvlasnički dio u vlasništvu Grada manji od suvlasničkog dijela u vlasništvu druge osobe

5. kod raspolaganja nekretninama koje su prostornim planom namijenjene za isključivog korisnika (npr. za izgradnju vjerskih, vojnih, socijalnih i sličnih objekata).

Članak 18.

Ugovor o kupoprodaji zemljišta sklapa se u pisanom obliku i mora sadržavati:

1. naznaku ugovornih strana

2. oznaku i površinu zemljišta odnosno nekretnini

3. podatke o opremljenosti zemljišta odnosno nekretnini

4. iznos cijene zemljišta, rok i način plaćanja

5. odredbu članka 16. stavka 3. ove odluke,

6. mjesto i vrijeme sklapanja ugovora.

IV. CIJENA ZEMLJIŠTA

Članak 19.

Prodajna cijena zemljišta sastoji se od cijene zemljišta i rente.

Cijenu zemljišta svojom odlukom utvrđuje Poglavarstvo.

Cijena zemljišta ne smije biti niža od tržišne cijene prema podacima nadležne Porezne uprave.

Gradsko poglavarstvo može utvrditi početnu cijenu umanjenu ili uvećanu za najviše 100d cijene utvrđene prema stavku 2. ovog članka.

Početnu cijenu zemljišta u iznimnim slučajevima Poglavarstvo može utvrditi na temelju prosječne tržišne vrijednosti po m2 koju vrši stalni sudski vještak građevinske struke ili prema podacima nadležne Porezne uprave.

Odluka iz stavka 2. ovog članka objavljuje se u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Članak 20.

Renta je dodatna vrijednost zemljišta nastala urbanizacijom, ulaganjem i opremanjem zemljišta komunalnom i drugom infrastrukturom, položajnim i drugim pogodnostima određenog zemljišta.

Visina rente iz stavka 1. ovog članka određena je ovisno o zoni i namjeni građevinskog zemljišta po m2 građevinskog zemljišta i utvrđena posebnom odlukom Poglavarstva.

Posebnom odlukom Poglavarstva utvrđuje se i cijena građevinskog zemljišta po m2 ovisno o zoni u kojoj se zemljište nalazi.

Članak 21.

Ukoliko najpovoljniji ponuditelj u roku od 15 dana od dana poziva na sklapanje ugovora ne potpiše isti, Poglavarstvo Grada Delnice donosi odluku o sklapanju ugovora s prvim sljedećim najpovoljnijim ponuditeljem.

Ponuditeljima koji nisu uspjeli na natječaju uplaćeni polog vraća se, a izabranom ponuditelju se polog obračunava i odbija od cijene koštanja zemljišta.

Članak 22.

Na zemljištu u svom vlasništvu Grad Delnice može osnovati pravo građenja u korist druge osobe radi gradnje građevina.

Pravo građenja osniva se ugovorom između Grada Delnica, kao vlasnika zemljišta i nositelja prava građenja.

Rok na koji se osniva pravo građenja, kao i visinu naknade za isto utvrđuje pojedinačnom odlukom Poglavarstvo.

Na postupak osnivanja prava građenja odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 10. i 12. ove Odluke.

Na sadržaj, prometnost, zaštitu i prestanak prava građenja primjenjuju se odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Članak 23.

Na zemljištu u vlasništvu Grada Delnica ugovorom se može osnivati služnost u korist vlasnika određene druge nekretnine kao i nositelja prava građenja na njoj ili u korist određene osobe.

Ugovorom se utvrđuje pravo Grada da ukine osnovanu služnost prije isteka roka na koji je služnost osnovana ako služnost izgubi svoju razumnu svrhu.

Visinu naknade za osnovanu služnost, te rok utvrđuje Poglavarstvo posebnom odlukom.

Članak 24.

Zemljište u vlasništvu Grada Delnica ugovorom se može opteretiti osnivanjem stvarnih tereta.

Sadržaj stvarnog tereta je činidba na koju korisnik ima pravo na teret vrijednosti zemljišta koje se opterećuje.

Članak 25.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Zaključak o utvrđivanju tržišne vrijednosti zemljišta (»Službene novine« broj 7/94).

Članak 26.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama«.

Klasa: 944-01/03-01/01

Ur. broj: 2112-01-03-02

Delnice, 27. veljače 2003.

GRADSKO VIJEĆE GRADA DELNICA

Predsjednik

Milivoj Tomac, dipl. ing., v. r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=21&mjesto=51300&odluka=11
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr