SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 21. Petak, 28. svibnja 2010.
OPĆINA VIŠKOVO

22.

Na temelju članka 78. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« RH broj 76/07 i 38/09) i članka 35. Statuta Općine Viškovo (»Službene novine PGŽ« broj 25/09), Općinsko vijeće Općine Viškovo, na 10. sjednici održanoj dana 27. svibnja 2010. godine donosi

ODLUKU
o izradi I. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Viškovo

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Donosi se Odluka o izradi I. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Viškovo (u daljnjem tekstu: Plan).

I. PRAVNA OSNOVA ZA IZRADU PLANA

Članak 2.

I. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Viškovo izrađuju se sukladno odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« RH broj 76/07 i 38/09) - u daljnjem tekstu Zakon

Plan se izrađuje u skladu s odredbama Zakona i Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova (»Narodne novine« broj 106/98, 39/04, 45/04 i 163/ 04).

II. RAZLOZI ZA IZRADU PLANA

Članak 3.

Razlozi za izradu plana su:

- Izmjena i dopuna članka broj 117. kojim se uvodi obaveza izrade detaljnog plana uređenja Groblja G-1, a sukladno obvezama Zakona o grobljima (Narodne novine br. 19/98) i Pravilnika o grobljima (Narodne novine br.: 99/ 02).

- Izmjena i dopuna članka broj 26. kojim se uređuje rekonstrukcija postojeće građevine društvenog doma u Marinićima neposrednom provedbom.

- Izmjena i dopuna članka 37. kojom će se omogućiti parkovno uređenje površina izvan granica građevinskog područja, šetnica, odmorišta sa paviljonskim sjenicama, trim staze i površine za rekreaciju, te odgovarajuće površine za promet u mirovanju za potrebe tih prostora. Odgovarajuće će se dozvoliti prilagodba topografiije terena navedenim namjenama.

- Izmjena i dopuna članka 45. stavak 3. kojim se određuje mreža sustava gradnja osnovnih škola na području Općine Vškovo, te odgovarajuća dopuna kartografskog prikaza broj 1.

- Izmjena i dopuna članka broj 50. kojim se uređuje neposredna provedba za rekonstrukciju cesta na cijelom administrativnom području Općine Viškovo, te odgovarajuća prilagodba vezanih članaka.

Odgovarajuća izmjena i dopuna kartografskog prikaza 3.2. i Priloga

Prvom izmjenom i dopunom Prostornog plana uređenja se ne mogu mijenjati granice građevinskog područja naselja.

III. OBUHVAT IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 4.

Obuhvat Plana određen je administrativnim granicama područja Općine Viškovo.

IV. OCJENA STANJA U OBUHVATU PLANA

Članak 5.

Temeljni dokument prostornog uređenja na području Općine Viškovo je Prostorni plan uređenja Općine Viškovo (»Službene novine PGŽ« broj 49/07) koji utvrđuje programske i prostorne postavke za razvoj Viškovo. Ovom izmjenom i dopunom se ne mijenjaju temeljne odredbe osnovnog plana.

Provedbom Plana izrađenog temeljem Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine« broj 30/94, 68/98, 61/00, 32/02 i 100/04), te njegovom primjenom nakon stupanja na snagu Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« RH broj 76/07) utvrđeni su problemi navedeni u članku 3. ove odluke, te potreba da se izmjenom tekstualnih odredbi o provedbi Plana omogući primjena zakonskih odredbi i Zakona o grobljima i Pravilnika o grobljima (»Narodne novine« broj 19/98 i 99/02) i rekonatrukcija Doma u Marinićima.

V. CILJEVI I PROGRAMSKA POLAZIŠTA U OBUHVATU PLANA

Članak 6.

Ciljeve i programska polazišta za izradu Plana predstavljaju trajno opredjeljenje Općine Viškovo za razvoj svog administrativnog područja u skladu s načelima održivog razvoja. Predviđene izmjene Plana su od iznimnog značaja za razvoj društvenog i socijalnog stanja lokalne samouprave, a time i ukupnog gospodarskog razvoja Općine Viškovo.

VI. STRUČNA PODLOGA ZA IZRADU PLANA

Članak 7.

Za potrebe izrade Plana nije planirana izrada stručnih podloga, nego će se koristiti podloge iz postojećeg dokumenta Prostornog plana uređenja Općine Viškovo (»Službene novine PGŽ« broj 49/07).

VII. NAČIN PRIBAVLJANJA STRUČNIH RJEŠENJA

Članak 8.

Stručna rješenja (podaci, planske smjernice i propisani dokumenti) koji su potrebni za izradu Plana osiguravaju tijela i osobe određene posebnim propisima svaki iz svog djelokruga, a pribavit će se u skladu s odredbom članka 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji u roku od 30 dana od dana dostave poziva i ove Odluke.

VIII. VRSTA I NAČIN PRIBAVLJANJA ODGOVARAJUĆIH GEODETSKIH PODLOGA

Članak 9.

Kartografski prikazi 3.2 i Prilog, koji su predmet Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Viškovo će se izraditi na podlogama na kojima je plan izrađen, te ne postoji potreba pribavljanja novih geodetskih podloga.

IX. POPIS TIJELA I OSOBA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA KOJA DAJU ZAHTJEVE ZA IZRADU IZMJENA I DOPUNA PLANA TE DRUGIH SUDIONIKA KOJI ĆE SUDJELOVATI U IZRADI IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 10.

Tijela i osobe koja za potrebe izrade Plana daju svoje prethodne zahtjeve i sudjeluju u postupku njegove izrade su:

- PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostava Rijeka, Riva 10, 51000 Rijeka

- JAVNA USTANOVA Zavod za prostorno uređenje PGŽ, Splitska 2/II, 51000 Rijeka.

Članak 11.

Primjenom članka 79. Zakona tijela i osobe iz prethodnog članka pozivaju se da u roku od 30 dana dostave zahtjeve za izradu Plana. Ukoliko zahtjevi ne budu dostavljeni u roku smatrat će se da zahtjeva nema.

Zahtjev sadrži podatke, planske smjernice, propisane dokumente. U zahtjevu se moraju odrediti važeći propisi i njihove odredbe, te stručni i ostali dokumenti na kojima se temelje zahtjevi u obuhvatu Plana.

Ukoliko se, temeljem Zakona ili drugog zakona ili podzakonskog akta, tijekom izrade i postupka donošenja Plana pojavi potreba drugih zahtjeva ili posebnih uvjeta smatrat će se sukladni ovom članku Odluke uz posebno obrazloženje.

X. ROK ZA IZRADU IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 12.

Rokovi za izradu pojedinih faza izmjena i dopuna Plana su sljedeći:

- dostava zahtjeva za izradu Izmjena i dopuna Plana od strane tijela i osoba određenih posebnim propisima - u roku od najviše 30 dana,

- izrada nacrta prijedloga Plana za potrebe prethodne rasprave - u roku od najviše 10 dana (od dana dostave Odluke, podloga i potrebnih mišljenja nadležnih ustanova),

- utvrđivanje prijedloga Plana za potrebe javne rasprave - u roku od najviše 10 dana od prihvaćanja Izvješća o prethodnoj raspravi,

- javni uvid o prijedlog Plana - u trajanju od 15 dana,

- izrada Izvješća o javnoj raspravi - u roku od najviše 30 dana od proteka roka za davanje pisanih primjedbi i prijedloga,

- izrada nacrta konačnog prijedloga Izmjena i dopuna Plana - u roku od najviše 10 dana od prihvaćanja Izvješća sa javne rasprave,

- davanje mišljenja tijela i osoba određenih posebnim propisima - u roku od najviše 30 dana,

U postupku izdavanja suglasnosti zavod za prostorno uređenje županije daje mišljenje o usklađenosti prostornog plana s prostornim planom županije i prostornim planovima susjednih Općina i Gradova, te s drugim dokumentima prostornog uređenja od utjecaja na prostorni plan.

- izrada konačnog prijedloga Izmjena i dopuna Plana - u roku od najviše 10 dana od isteka roka za dobivanje mišljenja tijela i osoba određenih posebnim propisima,

- ishođenje suglasnosti Župana, odnosno tijela koje on ovlasti - u roku od najviše 60 dana,

- donošenje Plana - u roku od 15 dana od dobivanja suglasnosti Župana,.

Ukupan rok za izradu Plana iznosi najviše 205 dana. Ukoliko iz objektivnih razloga dođe do pomaka u rokovima iz prethodnog stavka (kašnjenje u dostavi zahtjeva i uvjeta iz prethodne rasprave, veliki broj /više od 50/ dostavljenih primjedbi i prijedloga s javne rasprave i sl.), isti se pomiču, ali se ne mijenja trajanje pojedine etape, što će se smatrati sukladno ovom članku uz posebno obrazloženje. Navedenim pomacima se ne mogu mijenjati rokovi određeni odredbama Zakona.

XI. IZVORI FINANCIRANJA IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 13.

Sredstva za izradu Plana osigurati će se iz Proračuna Općine Viškovo.

XII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 14.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Nadležno upravno tijelo nositelja izrade Plana obvezuje se da u roku od najmanje 15 dana od dana objave Odluke:

- sukladno članku 82. Zakona, obavijesti javnost o izradi Plana,

- sukladno članku 79. Zakona, dostavi Odluku urbanističkoj inspekciji i tijelima i osobama iz članka 10. i 11. ove Odluke s pozivom na dostavu zahtjeva za izradu Plana.

Obvezuje se nadležno upravno tijelo nositelja izrade Plana, da sukladno članku 61. Zakona, vodi službenu evidenciju o postupku izrade i donošenja Plana.

Klasa: 021-05/10-01/12

Ur. broj: 2170-09-10-7

Viškovo, 27. svibnja 2010.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VIŠKOVO

Predsjednik
Općinskog vijeća
Igor Rubeša, ing., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=674&mjesto=51216&odluka=22
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr