SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 21. Petak, 28. svibnja 2010.
OPĆINA VIŠKOVO

21.

Na temelju članka 78. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07 i 38/09) i članka 35. Statuta Općine Viškovo (»Službene novine Primorsko- goranske županije« broj 25/09) Općinsko vijeće Općine Viškovo, na 10. sjednici održanoj dana 27. svibnja 2010. godine donosi

ODLUKU
o izradi Detaljnog plana uređenja groblja G-1

PRAVNA OSNOVA ZA IZRADU I DONOŠENJE DETALJNOG PLANA UREĐENJA

Članak 1.

Izrada detaljnog plana uređenja groblja G-1 izrađuje se u skladu s odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07 i 38/09) i Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obaveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova (»Narodne novine« broj 106/98, 39/04, 45/04 - ispr. I 163/04).

Članak 2.

Nositelj izrade Detaljnog plana uređenja je Općina Viškovo. Odgovorna osoba za praćenje izrade plana je Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju.

RAZLOG ZA IZRADU DETALJNOG PLANA UREĐENJA

Članak 3.

Razlog za izradu detaljnog plana uređenja je obaveza iz članka 31. Odluke o donošenju Prostornog plana uređenja Općine Viškovo (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 76/07), iz Zakona o grobljima (»Narodne novine« broj 19/98) i Pravilnika o grobljima (»Narodne novine« broj 99/02).

Predmet izrade plana je postojeće groblje, za koje je Prostornim planom uređenja Općine Viškovo (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 76/07) predviđeno proširenje. Člankom 16. Pravilnika o grobljima (»Narodne novine« broj 99/02) određeno je da se organizacija i uređenje proširenja postojećeg groblja u površini većoj od 20% ukupne površine utvrđuje Detaljnim planom uređenja.

OBUHVAT IZRADE DETALJNOG PLANA UREĐENJA

Članak 4.

Obuhvat Izrade DPU-a groblja G-1 utvrđen je prostornim planom uređenja Općine Viškovo.

Površina obuhvata iznosi 3,5 ha.

OCJENA STANJA U OBUHVATU IZRADE DETALJNOG PLANA UREĐENJA

Članak 5.

Prostor unutar obuhvata plana je izgrađen. Predmet izrade plana je postojeće groblje i Prostornim planom uređenja Općine Viškovo predviđene površine za njegovo proširenje. Postoji pravna osnova za izradu plana. Ne postoje prostorna ograničenja za uređenja zone.

Postoje spojevi zone na prometnu i komunalnu infrastrukturu. Konačne potrebe će biti određene planom i biti programska osnova za realizaciju infrastrukture nužne za uređenje područja.

CILJEVI I PROGRAMSKA POLAZIŠTA IZRADE DETALJNOG PLANA

Članak 6.

Prema prostornom planu uređenja Općine Viškovo, područje obuhvata izrade DPU-a groblja G-1 nalazi se u zoni Groblja G-1.

Detaljni plan uređenja u skladu s prostornim planom uređenja općine, detaljno razrađuje uvjete za gradnju i uređenje pojedinih zahvata u prostoru, osobito u odnosu na njihovu namjenu, položaj, veličinu, opće smjernice oblikovanja i načina priključivanja na komunalnu infrastrukturu te određuje mjere za zaštitu okoliša, prirodnih, krajobraznih kulturno povijesnih i drugih vrijednosti propisanih Zakonom.

Cilj izrade plana je odrediti namjene i uvjete uređenja prostora sukladno programu za izgradnju groblja.

Plan osim sadržaja određenih posebnim propisom treba sadržavati slijedeće dijelove i pokazatelje:

1. Program uređenja groblja sadrži naročito:

- izvješće o pogodnosti lokacije,

- program potreba, proračun dimenzija groblja i sadržaja sa iskazom površina, brojem i kapacitetom ukupnih mjesta,

- etapnost i uvjeti realizacije i korištenja.

2. Plan kompleksa groblja na katastarsko-topografskoj karti u mjerilu 1:500 koja sadrži naročito:

- namjenu površina: zelene i prometne površine, grobna polja, redovi i ukopna mjesta (obvezno označena i kotirana sa staze - međurazmaka po dužini), polja s brojem ukupnih mjesta i vrstom grobova, te razmještaj uređaja i opreme,

- plan uređenja slobodnih i prometnih površina (zelenilo, ostale površine, oprema, materijali).

3. Raster i razmještaj ukopnih parcela za grobno polje u cjelini u mj. 1:200.

4. Nacrte i uvjete za gradnju i opremanje ukopnog mjesta kao detaljni tipski ili poseban nacrt u mjerilu 1:50 ili 1:100.

Plan mora biti izvješen na uvid u upravi groblja odnosno u službenoj prostoriji na samom groblju, te u prikladnom obliku na vanjskoj informacijskoj tabli.

POPIS POTREBNIH STRUČNIH PODLOGA POTREBNIH ZA IZRADU DETALJNOG PLANA UREĐENJA

Članak 7.

Za potrebe izrade DPU -a groblja G-1 nije planirana posebna izrada stručnih podloga nego će se u izradi koristi raspoloživa dokumentacija prostora koju iz područja svog djelokruga osiguravaju tijela i osobe određene posebnim propisima.

NAČIN PRIBAVLJANJA STRUČNIH RJEŠENJA

Članak 8.

Stručna rješenja koje za potrebe izrade DPU-a groblja G-1 iz područja svog djelokruga osiguravaju tijela i osobe određene posebnim propisima pribavit će se u skladu s odredbama članka 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji u roku od 30 dana od dostave Odluke o izradi DPU-a groblja G-1.

VRSTA I NAČIN PRIBAVLJANJA KATASTARSKIH PLANOVA I ODGOVARAJUĆIH POSEBNIH GEODETSKIH PODLOGA

Članak 9.

U skladu s odredbama Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova kartografski prikazi DPU-a groblja G-1 izrađivat će se na topografsko- katastarskoj podlozi u mjerilu 1:1000.

Za potrebe izrade Detaljnog plana uređenja DPU -a groblja G-1 koristit će se digitalna ortofoto karta.

POPIS TIJELA I OSOBA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA, KOJA DAJU ZAHTJEVE ZA IZRADU PLANA IZ PODRUČJA SVOG DJELOKRUGA, TE DRUGIH SUDIONIKA KOJI ĆE SUDJELOVATI U IZRADI PLANA

Članak 10.

- MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA REPUBLIKE HRVATSKE, Policijske uprave Primorsko-goranske, Sektora zaštite od požara i civilne zaštite, Trg žrtava fašizma 3, 51000

- MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Užarska 26, 51000 Rijeka

- ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE, Splitska 2/II, 51000 Rijeka

- PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJA, Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostava Rijeka, Riva 10., 51000 Rijeka

- HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA, Operator distribucijskog sustava d.o.o., DP »Elektroprimorje« Rijeka, Viktora Cara Emina 2, 51000 Rijeka

- HT - HRVATSKE TELEKOMUNIKACIJE d.d. - Regija zapad, Ciottina 17a, 51000 Rijeka

- HRVATSKE VODE, Vodnogospodarski odjel za područje primorsko-istarskih slivova, Đure Šporera 3, 51000 RIJEKA

- K.D. VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka, 51000 Rijeka.

ROK ZA IZRADU PLANA

Članak 11.

Rokovi za izradu pojedinih faza izrade DPU -a groblja G-1:

- dostava zahtjeva za izradu plana (podaci, planske smjernice i propisani dokumenti) - u roku od 15 dana,

- izrada Nacrta prijedloga Detaljnog plana uređenja DPU-a groblja G-1 za potrebe prethodne rasprave - u roku od 30 dana od dostave zahtjeva odnosno, po isteku roka za dostavu zahtjeva,

- izrada Prijedloga Detaljnog plana uređenja DPU-a groblja G-1 za potrebe javne rasprave - u roku od 15 dana od prihvaćanja izvješća o prethodnoj raspravi,

- javni uvid u Prijedlog DPU-a groblja G-1 - u trajanju od 15 dana,

- izrada Izvješća o javnoj raspravi - u roku od 30 dana od proteka roka za davanje pisanih prijedloga i primjedbi,

- izrada Nacrta konačnog prijedloga DPU-a groblja G-1 - u roku od 30 dana od prihvaćanja izvješća o javnoj raspravi,

- dostava mišljenja tijela i osoba određenih posebnim propisima na Nacrt konačnog prijedloga plana u roku od 30 dana,

- izrada Konačnog prijedloga DPU-a groblja G-1 - u roku od 15 dana od isteka roka za dobivanje mišljenja tijela i osoba određenih posebnim propisima,

- donošenje odluke DPU-a groblja G-1 vezano je na donošenje odluke o donošenju I izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Viškovo.

Ukupan rok za izradu Plana iznosi najviše 205 dana. Ukoliko iz objektivnih razloga dođe do pomaka u rokovima iz prethodnog stavka (kašnjenje u dostavi zahtjeva i uvjeta iz prethodne rasprave, veliki broj /više od 50/ dostavljenih primjedbi i prijedloga s javne rasprave i sl.), isti se pomiču, ali se ne mijenja trajanje pojedine etape, što će se smatrati sukladno ovom članku uz posebno obrazloženje. Navedenim pomacima se ne mogu mijenjati rokovi određeni odredbama Zakona.

ZABRANA I VRIJEME TRAJANJA ZABRANE IZDAVANJA AKATA KOJIMA SE ODOBRAVAJU ZAHVATI U PROSTORU, ODNOSNO GRAĐENJE

TIJEKOM IZRADE I DONOŠENJA IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 12.

Do stupanja na snagu Detaljnog plana uređenja groblja G-1 dozvoljeno je izdavanje akata na temelju kojih se može graditi na području obuhvata Detaljnog plana uređenja DPU-a groblja G-1.

IZVORI FINANCIRANJA IZRADE IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 13.

Izrada Detaljnog plana uređenja groblja G-1 financirat će se iz Proračuna Općine Viškovo.

ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 14.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/10-01/12

Ur. broj: 2170-09-10-8

Viškovo, 27. svibnja 2010.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VIŠKOVO

Predsjednik
Općinskog vijeća
Igor Rubeša, ing., v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=674&mjesto=51216&odluka=21
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr