SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 21. Petak, 28. svibnja 2010.
GRAD RIJEKA

89.

Na temelju članka 49. stavka 1. podstavka 4. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 29/09) Odbor za Statut, Poslovnik i propise Gradskog vijeća Grada Rijeke, na sjednici održanoj 24. svibnja 2010. godine, utvrdio je pročišćeni tekst Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke.

Pročišćeni tekst Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke obuhvaća tekst Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/02), Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 9/06), Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 20/08) i Odluke o izmjenama Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 29/09), u kojima je naznačeno vrijeme njihova stupanja na snagu.

Klasa: 021-05/10-01/100

Ur. broj: 2170-01-16-00-10-4

Rijeka, 24. svibnja 2010.

Predsjednica

Odbora za Statut, Poslovnik i propise

Gradskog vijeća Grada Rijeke

Lidija Flas, v. r.

ODLUKA
o javnim priznanjima Grada Rijeke
(pročišćeni tekst)

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom se uređuju javna priznanja Grada Rijeke te uvjeti, postupak i način njihove dodjele.

Članak 2.

Radi odavanja priznanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada Rijeke iz područja gospodarstva, znanosti, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, sporta i tehničke kulture, zaštite okoliša te drugih javnih djelatnosti, Grad Rijeka dodjeljuje javna priznanja.

II. VRSTE JAVNIH PRIZNANJA, UVJETI I NAČIN NJIHOVE DODJELE

Članak 3.

Javna priznanja Grada Rijeke su:

- Nagrada Grada Rijeke za životno djelo,

- Godišnja nagrada Grada Rijeke,

- Proglašavanje počasnim građaninom Grada Rijeke,

- Zlatna plaketa »Grb Grada Rijeke«.

Članak 4.

Nagrada Grada Rijeke za životno djelo je javno priznanje koje se dodjeljuje fizičkoj osobi za cjelokupno postignuće na unapređivanju znanosti, gospodarstva, zdravstva i socijalne skrbi, sporta, umjetnosti, kulture, odgoja i obrazovanja i drugih oblika društvenog života, koje predstavlja izuzetan doprinos razvitku i ugledu Grada Rijeke.

Članak 5.

Nagrada Grada Rijeke za životno djelo dodjeljuje se fizičkoj osobi s prebivalištem na području Republike Hrvatske za postignuća iz članka 4. ove Odluke.

Godišnje se dodjeljuje jedna Nagrada Grada Rijeke za životno djelo.

Članak 6.

Godišnja nagrada Grada Rijeke je javno priznanje koje se dodjeljuje domaćoj ili stranoj fizičkoj ili pravnoj osobi za doprinos i postignuća koja su od osobitog značenja za Grad Rijeku, a ostvarena su tijekom posljednje dvije godine koje prethode godini u kojoj se dodjeljuje nagrada.

Godišnje se dodjeljuje, u pravilu, po jedna Godišnja nagrada Grada Rijeke iz slijedećih područja:

- gospodarstva,

- znanosti,

- kulture,

- zdravstva i socijalne skrbi,

- odgoja i obrazovanja,

- sporta i tehničke kulture,

- zaštite okoliša te drugih javnih djelatnosti.

Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, ukoliko nisu ispunjeni uvjeti iz stavka 1. ovoga članka, iz pojedinog područja se ne dodjeljuje Godišnja nagrada Grada Rijeke.

Članak 7.

Počasnim građaninom Grada Rijeke može biti proglašen državljanin Republike Hrvatske ili strani državljanin koji je svojim radom, znanstvenim ili političkim djelovanjem značajno pridonio napretku i promicanju ugleda Grada Rijeke, ostvarenju i razvoju demokracije i mira u Republici Hrvatskoj ili svijetu te napretku čovječanstva.

Počašću se ne stječu posebna prava odnosno obaveze i ona se može opozvati ako se počastvovani pokaže nedostojnim takve počasti.

Počasnim građaninom Grada Rijeke ne može biti proglašena osoba koja ima prebivalište na području Grada Rijeke.

Članak 8.

Zlatna plaketa »Grb Grada Rijeke« je javno priznanje koje se dodjeljuje domaćoj ili stranoj fizičkoj ili pravnoj osobi za izniman doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke u svim područjima gospodarskog i društvenog života.

Članak 9.

Istoj fizičkoj ili pravnoj osobi godišnje se može dodijeliti samo jedno javno priznanje Grada Rijeke.

III. POSTUPAK PODNOŠENJA PRIJEDLOGA I DODJELE JAVNIH PRIZNANJA

Članak 10.

Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke donosi Gradsko vijeće Grada Rijeke (u daljnjem tekstu: Gradsko vijeće) na temelju prijedloga Odbora za javna priznanja Grada Rijeke (u daljnjem tekstu: Odbor za javna priznanja).

Odbor za javna priznanja ima predsjednika i određeni broj članova.

(Napomena: Izmjena članka 10. stavka 2. stupila na snagu 2. kolovoza 2009. godine, »Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 29/09)

Predsjednik Gradskog vijeća po položaju je predsjednik Odbora za javna priznanja.

Po jednog člana Odbora za javna priznanja Gradsko vijeće imenuje iz redova predstavnika klubova članova u Gradskom vijeću, jednog člana iz reda predstavnika čla

nova Gradskog vijeća koji nisu članovi niti jednog kluba u Gradskom vijeću i tri člana iz reda dobitnika javnih priznanja Grada Rijeke i to: jednog člana iz reda dobitnika Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, jednog člana iz reda dobitnika Godišnje nagrade Grada Rijeke i jednog člana iz reda dobitnika Zlatne plakete »Grb Grada Rijeke«.

Na rad Odbora za javna priznanja na odgovarajući način se primjenjuju odredbe Poslovnika Gradskog vijeća koje se odnose na radna tijela.

(Napomena: Izmjena članka 10. stavka 1., 3., 4. i 5. stupila na snagu 11. ožujka 2006. godine, »Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 9/06)

Članak 11.

Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja Grada Rijeke podnose se Odboru za javna priznanja na temelju javnog poziva kojeg Odbor za javna priznanja raspisuje u lokalnom javnom glasilu i na web stranici Grada Rijeke najkasnije do kraja siječnja tekuće godine.

Tekst javnog poziva sadrži uvjete za dodjelu javnih priznanja, podatke o dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz prijedlog i rokove za podnošenje prijedloga.

Članak 12.

Pravo podnošenja prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, Godišnje nagrade Grada Rijeke i Zlatne plakete »Grb Grada Rijeke« imaju građani Grada Rijeke, domaće pravne osobe i Gradonačelnik Grada Rijeke.

Pravo podnošenja prijedloga za proglašenje Počasnim građaninom Grada Rijeke ima Gradonačelnik Grada Rijeke i članovi Gradskog vijeća.

(Napomena: Izmjena članka 12. stupila na snagu 2. kolovoza 2009. godine, »Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 29/09)

Članak 13.

Prijedlog za dodjelu javnog priznanja Grada Rijeke podnosi se u pisanom obliku.

Pisani prijedlog za dodjelu javnog priznanja Grada Rijeke obvezno sadrži slijedeće podatke: ime i prezime odnosno naziv podnositelja prijedloga, prebivalište ili sjedište podnositelja prijedloga, osobno ime ili naziv osobe na koju se prijedlog odnosi uz navođenje osnovnih podataka o osobi, naziv javnog priznanja i područje za koje se podnosi prijedlog te iscrpno obrazloženje prijedloga odnosno postignuća i doprinosa radi kojih se predlaže dodjela javnog priznanja Grada Rijeke.

Uz prijedlog predlagatelj je dužan priložiti odgovarajuću dokumentaciju (objavljene radove, analize, prikaze, stručne kritike i ocjene, natjecateljske rezultate i sl.) kojom se potvrđuju navodi iz prijedloga.

Na traženje Odbora za javna priznanja, podnositelj prijedloga dužan je dostaviti i dodatnu dokumentaciju.

Članak 14.

Ako je za proglašenje Počasnim građaninom Grada Rijeke predložen strani državljanin, predlagatelj je dužan pribaviti i prijedlogu priložiti mišljenje tijela Republike Hrvatske nadležnog za odnose s inozemstvom.

Članak 15.

Prijedlozi koji nisu podneseni u skladu s odredbama ove Odluke neće se uzeti u razmatranje.

Članak 16.

Stručno vrednovanje podnesenih prijedloga provode stručno-savjetodavna povjerenstva (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) koja osniva Odbor za javna priznanja za pojedina područja iz članka 2. ove Odluke.

Članak 17.

Povjerenstvo ima tri člana koji se imenuju iz reda uglednih i istaknutih stručnjaka i javnih djelatnika iz područja za koje se Povjerenstvo osniva.

Za člana Povjerenstva ne može biti imenovana osoba koja je predložena za dodjelu nekog od javnih priznanja Grada Rijeke iz područja za koje je Povjerenstvo osnovano.

Članak 18.

Stručnu ocjenu podnesenih prijedloga Povjerenstvo dostavlja Odboru za javna priznanja koji utvrđuje prijedloge za dodjelu javnih priznanja Grada Rijeke.

Na temelju stručne ocjene iz stavka 1. ovoga članka, Odbor za javna priznanja može predložiti Gradskom vijeću da se neko od javnih priznanja Grada Rijeke ne dodijeli.

Članak 19.

Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke donosi Gradsko vijeće na način da se o svakom pojedinom prijedlogu glasuje odvojeno.

Odluka iz stavka 1. ovoga članka objavljuje se u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Članak 20.

Dobitniku Nagrade Grada Rijeke za životno djelo i Godišnje nagrade Grada Rijeke dodjeljuju se povelja i novčana nagrada.

Dobitniku Zlatne plakete »Grb Grada Rijeke« dodjeljuje se Zlatna plaketa.

Fizičkoj osobi - dobitniku javnih priznanja iz stavka 1. i 2. ovoga članka dodjeljuje se i odgovarajuća značka.

(Napomena: Izmjena članka 20. stupila na snagu 10. lipnja 2008. godine, »Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 20/08)

Članak 21.

Osobi koja je proglašena Počasnim građaninom Grada Rijeke dodjeljuje se Povelja i medalja Počasnog građanina Grada Rijeke.

Stavak 2. brisan.

(Napomena: Brisanje članka 21. stavka 2. stupilo na snagu 10. lipnja 2008. godine, »Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 20/08)

Članak 21a.

Odluku o visini novčane nagrade iz članka 20. stavka 1. ove Odluke donosi Gradsko vijeće na prijedlog Gradonačelnika Grada Rijeke.

Izgled i oblik povelje, plakete i značke iz članka 20. ove Odluke te povelje i medalje iz članka 21. ove Odluke utvrđuje Odbor za javna priznanja.

(Napomena: Članak 21a. stupio na snagu 10. lipnja 2008. godine, »Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 20/08, a izmjena članka 21a. stupila na snagu 2. kolovoza 2009. godine, »Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 29/09)

Članak 22.

Javna priznanja Grada Rijeke uručuju se dobitnicima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja se održava povodom Dana Grada Rijeke.

Članak 23.

U Uredu Grada ustrojava se očevidnik dobitnika javnih priznanja Grada Rijeke.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 24.(brisan)

(Napomena: Brisanje članka 24. stupilo na snagu 10. lipnja 2008. godine, »Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 20/08)

Članak 25.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o javnim priznanjima Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 2/99).

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Izmjene i dopune Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 20/08 od 29. svibnja 2008.)

Članak 5.

Izgled i oblik značke iz članka 1. ove Odluke utvrdit će Poglavarstvo Grada Rijeke u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 6.

Značka iz članka 1. ove Odluke dodijelit će se i svim fizičkim osobama kojima je Grad Rijeka dodijelio javno priznanje u razdoblju od 1994. godine do stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 7.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Napomena:

Izmjene i dopune Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 20/08) stupile su na snagu 10. lipnja 2008. godine.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=674&mjesto=51000&odluka=89
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr