SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 11. Petak, 2. travnja 2010.
KOMUNALNO DRUŠTVO KD VRELO D.O.O
7

1.

Na temelju članka 20. stavak 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 110/04 (Uredba), 178/04, 38/09 i 79/09) direktor Vrela d.o.o. Damir Brusić, ing. el., dana 24. ožujka 2010. godine donio je sljedeću

ODLUKU
o načinu plaćanja i visini cijena komunalnih usluga

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuje se način plaćanja i visina cijena komunalnih usluga:

- opskrbe vodom

- odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda

- odvoza i odlaganja otpada i fekalija

- komunalnih radova i usluga

- tržnice na malo

Članak 2.

Obračun komunalne usluge plaća se isporučitelju komunalne usluge na način i prema cijenama utvrđenim ovom Odlukom.

Obveznik plaćanja cijene komunalne usluge je vlasnik nekretnine ili korisnik kada je to vlasnik prenio na korisnika ugovorom.

Članak 3.

Potrošač može račun za komunalnu uslugu platiti na način utvrđen važećim zakonskim propisima.

Članak 4.

Rok za podmirenje računa za komunalnu uslugu otisnut je na svakom ispostavljenom računu i u pravilu je to 15. dan u mjesecu za prethodni mjesec.

Ukoliko potrošač ne plati račun u roku iz stavka 1. ovog članka, isporučitelj će zaračunati zatezne kamate u skladu s važećim zakonskim propisima.

Članak 5.

Potrošač je dužan pismeno izvijestiti isporučitelja usluge o svakoj promjeni vlasništva nekretnine, adrese, kao i svakoj drugoj bitnoj promjeni odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od nastanka promjene.

Promjena obvezuje isporučitelja od dana primitka iste.

Članak 6.

Potrošač ima pravo prigovora na obračun komunalne usluge u pismenom obliku u roku od 15 dana od izdavanja računa.

Isporučitelj komunalne usluge dužan je odgovoriti na prigovor u roku od 15 dana od primitka.

Ako je isporučitelj komunalne usluge uvažio prigovor, dužan je izvršiti usklađivanje obračuna u poslovnim knjigama najkasnije do ispostavljanja narednog računa s novim obračunom.

II. CIJENA I OBRAČUN KOMUNALNE USLUGE I DOSTAVA RAČUNA

1. Obračun opskrbe vodom

Članak 7.

Obračun opskrbe (potrošnje) vodom vrši se prema broju kubičnih metara (m3) isporučene vode potrošaču, što se utvrđuje očitanjem brojila na vodomjeru i važećoj cijeni m3 za odgovarajuću kategoriju potrošača (domaćinstvo ili gospodarstvo).

Članak 8.

Isporučitelj komunalne usluge račun o obračunu opskrbe (potrošnje) vodom u stambenim objektima s više stambenih jedinica i ugrađenim jednim (zajedničkim) vodomjerom za cijeli stambeni objekt, može vršiti na jedan od sljedećih načina:

1. Obračun ukupne potrošnje vode, očitane na zajedničkom vodomjeru dostavlja se na jednom računu za cijeli stambeni objekt prema kategoriji potrošača i važećoj cijeni m3 za odgovarajuću kategoriju potrošača (vlasnici stambenih jedinica solidarni su dužnici ukupne potrošnje vode na zajedničkom brojilu)

2. Obračun ukupne potrošnje vode, očitane na zajedničkom vodomjeru razmjerno se raspoređuje prema broju osoba koje žive u stambenoj jedinici i dostavlja mjesečno na računu za svaku stambenu jedinicu posebno prema potrošnji te stambene jedinice i važećoj cijeni m3 za odgovarajuću kategoriju potrošača.

Ako se obračun potrošnje vode vrši prema točki 2. stavka 1. ovog članka, vlasnici stambenih jedinica dužni su podatke o promjeni broja osoba koje žive u njihovoj stambenoj jedinici dostaviti isporučitelju komunalne usluge najkasnije do 22. tekućeg mjeseca.

Članak 9.

Isporučitelj komunalne usluge opskrbu vodom vrši i autocisternom u područjima bez javnog vodovodnog sustava.

Potrošač komunalne usluge opskrbe vodom iz autocisterne, utrošak vode do 4 m3 po članu domaćinstva mjesečno, a najviše do 150 m3 vode godišnje, plaća sukladno glavi V. Naputka o postupku i načinu provedbe opskrbe otočnih domaćinstava pitkom vodom brodom vodonoscem ili cestovnim vozilom (»Narodne novine« broj 90/02).

Članak 10.

U slučaju neispravnosti vodomjera iz bilo kojeg razloga, obračun opskrbe vodom ispostavlja se potrošaču na osnovu utroška vode u prethodne dvije godine (mjerodavni su mjeseci na koje se obračun odnosi).

Ispravnost vodomjera dokazuje se potvrdom ovlaštene ustanove, a troškove istoga ne snosi oštećenik.

Članak 11.

Isporučitelj komunalne usluge opskrbe vodom može na pismeni zahtjev osloboditi potrošača plaćanja dijela usluge za količinu vode iznad 100 m3, ako je zbog kvara uzrokovanog višom silom istekla količina vode više od 100 m3 u

jednom mjesecu. Način obračuna propisat će Uprava Društva posebnom odlukom.

Ako je do veće potrošnje vode došlo zbog propusta potrošača da zaštiti vodovodne instalacije na internoj vodovodnoj mreži od termičkih udara, isporučitelj neće osloboditi potrošača obveze plaćanja usluge opskrbe vodom.

Ako je potrošač vodu iz individualne instalacije koristio za gašenje požara, isporučitelj neće naplatiti taj utrošak ako potrošač pismeno prijavi požar u roku od 8 dana od njegovog nastanka.

Članak 12.

Stanje na vodomjeru očitavaju zaposlenici isporučitelja komunalne usluge odnosno osobe koje ovlasti isporučitelj.

Očitavatelj je dužan, nakon očitavanja vodomjera spremište vratiti u prvobitno stanje.

Članak 13.

Potrošač je dužan očitavatelju komunalne usluge omogućiti očitavanje i kontrolu vodomjera i spremišta vodomjera.

Članak 14.

Cijena metra kubičnog opskrbe vodom (potrošnje) u utvrđuje se različito za domaćinstva i gospospodarstvo u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu i Zakonu o zaštiti potrošača.

Cjenik:

*tablica se nalazi na dnu stranice*

Navedene stavke iskazuju se na računu za komunalne usluge posebno.

Namjenski (razvojni) dio cijene od 4,00 kn/ m3 potrošnje vode doznačuje se u proračun Grada Raba na posebni račun, a koristi se isključivo za financiranje izgradnje komunalne infrastrukture na otoku Rabu.

2. Obračun potrošnje odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda (kanalizacija)

Članak 15.

Obračun komunalne usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda isporučitelj usluge vrši prema količini potrošene vode i važećoj cijeni m3 za domaćinstva i gospodarstvo.

Članak 16.

Cijena metra kubičnog odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u domaćinstvu i gospodarstvu:

*tablica se nalazi na dnu stranice*

Cijena usluga uklanjanja otpadnih voda - naknada za održavanje sustava (NOS)

Veličina priključka

Cijena

1/2'', 3/4''

28,00

1''

33,00

2''

63,00

3''

80,00

4''

89,00

Na cijenu iz stavka 1. ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

Članak 16.a

Obračun komunalne usluge čišćenja i deponiranja fekalija vrši se prema m3 crpljenih i deponiranih fekalija i važeće cijene m3.

Cijena m3 komunalne usluge odvoza i deponiranja fekalija utvrđuje se:

Cijena bez PDV-a

-crpljenje i odvoz
fekalija kn/ m
3 51,30

Na cijene iz ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

3. Obračun usluge odvoza i deponiranja otpada

Članak 17.

Zakonom o otpadu (»Narodne novine« broj 178/04, 111/ 06, 60/08 i 87/09) propisano je da se troškovi gospodarenja otpadom obračunavaju prema kriteriju količine i svojstvu otpada uz primjenu načela »onečišćivač plaća«. Grad Rab kao kriterij količine za komunalni otpad iz kućanstva primjenjuje volumen otpada i broj članova kućanstva.

Troškovi gospodarenja otpadom obuhvaćaju:

- troškove odvojenog skupljanja otpada

- troškove prijevoza otpada

- troškove drugih mjera gospodarenja otpadom koje nisu pokrivene prihodom ostvarenim prometom otpada

- procijenjene troškove uklanjanja otpada koji je nepoznata osoba odbacila u okoliš

- troškove oporabe i zbrinjavanja otpada koji obuhvaćaju troškove projektiranja i gradnje građevina za oporabu i zbrinjavanje otpada

- troškove rada građevina za oporabu i zbrinjavanje otpada

- procjenu troškova zatvaranja građevina za oporabu i zbrinjavanje otpada, njihovog naknadnog održavanja i gradnje nove građevine koja će se koristiti nakon prestanka rada postojeće.

Članak 18.

1. Kućanstva - naknada za održavanje sustava zbrinjavanja otpadom

1.1. Kućanstva koja imaju članove sa stalnim prebivalištem plaćaju fiksnu naknadu za pokriće troškova održavanja sustava u iznosu od 30,00 kuna po objektu mjesečno i naknadu koja zavisi o broju odvoza otpada u tjednu, a bazira se na cijeni od 11 kuna za jedan odvoz u tjednu. Visina naknada prikazana je u tablici 1.

Tablica 1.

Broj pražnjenja
u tjednu

2

3

6

Mjeseci u godini

I., II., XI., XII.

III., IV., V., X.

VI., VII., VIII., IX.

Cijena c1

22 kn

33 kn

66 kn

Mjesečni trošak za kućanstvo zavisi o broju njegovih članova, a dobivat će se kao zbroj naknade za održavanje sustava i umnoška naknade za zbrinjavanje i pripadajućeg koeficijenta iz tablice 2.

Tablica 2.

Broj članova kućanstva

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 i više

Koeficijent k1

0,4

0,6

0,8

0,9

1

1,1

1,2

1,3

1,4

1,5

1,6

1.2. Kućanstva koja se koriste povremeno kao kuće za odmor plaćaju fiksnu naknadu za pokriće troškova održavanja sustava u iznosu od 30,00 kuna po objektu mjesečno i naknadu za zbrinjavanje otpada prema tablici 1. za četiri mjeseca u godini i to lipanj, srpanj, kolovoz i rujan.

1.3. Kućanstva koja se bave iznajmljivanjem soba i apartmana plaćaju dodatno prema broju registriranih smještajnih kapaciteta prema tablici 3.

Tablica 3.

Mjesec

Krevet u sobi

Krevet u apartmanu

VI., IX.

c2 = 8 kn

c2 = 10 kn

VII.,VIII.

c2 = 12 kn

c2 = 14 kn

Članak 19.

2. Gospodarstvo

Poslovni subjekti na području Grada Raba podijeljeni su u jedanaest kategorija prikazanih u tablici 4. i pridruženi su im koeficijenti k2 za određivanje visine naknade za održavanje sustava zbrinjavanja otpada i k2 za određivanje pripadajućeg volumena posude.

Tablica 4.

Red. br.

Djelatnost

k2

k3

1.

Škole, dječji vrtići, humanitarne ustanove, sportski objekti, kino dvorane

1

0,8

2.

Dom zdravlja, objekti i ustanove Grada, Županije i Republike, uredi, turističke agencije, urari, zlatari, fotografi

1

1,2

3.

Banke, osiguravajuća društva, odvjetnički i javnobilježnički
uredi

1,3

1,5

4.

Cvjećarnice, trgovine konfekcije i obuće, papirnice, ljekarne

1,5

2,3

5.

Robne kuće, skladišta, proizvodni pogoni, obrti

2

2,7

6.

Pansioni, odmarališta

2

3,3

7.

Trgovine prehrambenim proizvodima, pekare

1,7

3,9

8.

Ugostiteljske radnje (gostionice, konobe, picerije, slastičarnice, kafići, i sl.)

2

4,7

9.

Suhe marine, luke

1

0,35

10.

Pokretne radnje, štandovi za prodaju voća, sladoleda, kokica i sl.

1

12

11.

Hoteli, autokampovi, marine

2

0
(obr. po noćenju)

Iznos mjesečne naknade za pojedinu kategoriju sastoji se od naknade za održavanje sustava koja je jednaka umnošku koeficijenta k2 i vrijednosti 30 i naknade za zbrinjavanje otpada N koja se računa na sljedeći način: N=V.c2.n gdje se vrijednost V dobije množenjem površine objekta (uključujući terase) s koeficijentom k3, c3 predstavlja cijenu pražnjenja izraženu u kn/l (tablica 5.), a n je broj odvoza u mjesecu.

Tablica 5.

Volumen posude (l)

Vrijednost c3

(kn/l)

Cijena pražnjenja

(kn)

80

0,138

11

120

0,117

14

240

0,093

22,4

770

0,078

60

Obračun troškova gospodarenja otpadom za objekte u turizmu (hotele, autokampove, vile i sl.) s više od 30 smještajnih jedinica rade se na temelju ostvarenih noćenja i to po cijeni 1,19 kn/noćenje u periodu lipanj - rujan, a 1,08 kn/noćenje u ostalim mjesecima.

4. Komunalni radovi i usluge

Članak 20.

Obračun za komunalne radove i usluge prema sljedećem cjeniku:

*tablica se nalazi na dnu stranice*

Na cijene iz ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

5. Cjenik tržnice na malo

Članak 21.

Zakup prodajnih mjesta na tržnici i ribarnici u Rabu obavlja se po sljedećem cjeniku:

*tablica se nalazi na dnu stranice*

Na cijene iz ovog članka obračunava se porez na dodanu vrijednost.

III. OBUSTAVLJANJE KOMUNALNIH USLUGA

Članak 22.

Isporučitelj komunalne usluge može korisniku (potrošaču) komunalne usluge obustaviti pružanje komunalne usluge u slučajevima:

1. ako korisnik (potrošač) ne plati dva računa za komunalne usluge ni u roku od 15 dana od dana slanja opomene

2. ako korisnik (potrošač) o promjeni adrese ne obavijesti isporučitelja u roku od 15 dana od promjene, pa se zbog toga nije mogla izvršiti ni ponovljena dostava računa ili opomena

3. ako korisnik (potrošač) onemogući, spriječi ili u ponovljenom slučaju ne omogući očitavatelju slobodan pristup vodomjeru, kontrolu utroška vode, stanja vodomjera ili spremišta vodomjera

4. ako priključno okno ne odgovara važećim tehničkim i sanitarnim normama ili je za vrijeme korištenja došlo do oštećenja priključnog mjesta, a korisnik odbije otkloniti tehničke nedostatke u ostavljenom primjerenom roku

5. ako korisnik (potrošač) nije u cijelosti podmirio svoje obveze prema isporučitelju komunalne usluge prilikom priključivanja objekta na javni vodovodni ili kanalizacijski sustav.

Članak 23.

Isporučitelj ima pravo obustaviti pružanje komunalne usluge opskrbe vodom i u sljedećim slučajevima:

- kad se vrše popravci kvarova na javnoj mreži i uređajima

- kad stanje individualne mreže ugrožava zdravlje korisnika vode i kvalitetu vode u javnoj mreži

Članak 24.

Isporučitelj komunalne usluge dužan je najmanje 8 dana prije obustavljanja pružanja komunalne usluge korisniku (potrošaču) dostaviti obavijest o prestanku pružanja komunalne usluge.

Ako korisnik otkloni nedostatke odnosno uzrok zbog kojeg se obustavlja pružanje komunalnih usluga najmanje 24 sata prije vremena određenog za obustavu pružanja komunalne usluge, isporučitelj neće obustaviti pružanje komunalne usluge.

Za ponovno priključivanje u javni vodovodni ili kanalizacijski sustav, korisnik (potrošač) dužan je podmiriti troškove ponovnog priključenja.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog članka, u slučaju neovlaštenog priključivanja na javni vodovodni ili kanalizacijski sustav ili na internu mrežu postojećeg korisnika (potrošača), isporučitelj komunalne usluge će bez posebne obavijesti obustaviti pružanje komunalne usluge neovlaštenom korisniku kao i korisniku koji je omogućio neovlašteno priključivanje.

Članak 25.

Vlasnik nekretnine - potrošač može pismeno zahtjevati odjavu vodovodnog priključka nakon što je podmirio eventualna dugovanja nastala do dana odjave.

Odjava vodovodnog priključka može biti privremena ili trajna, ovisno o zahtjevu potrošača.

U slučaju trajne odjave vodovodnog priključka raskida se ugovor o priključivanju zaključen između vlasnika - potrošača i isporučitelja komunalne usluge.

Članak 26.

Vlasnik - potrošač može podnijeti pismeni zahtjev za ponovno priključivanje nekretnine na javnu vodovodnu mrežu, a u tom slučaju je dužan podmiriti troškove ponovnog priključivanja na javni sustav.

U slučaju ponovnog priključivanja nakon trajne odjave priključka vlasnik - potrošač i isporučitelj komunalne usluge sklapaju ugovor o priključivanju nekretnine na javni vodovodni sustav.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 27.

Odluka o načinu plaćanja i visini cijena komunalnih usluga stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. travnja 2010. godine.

Danom primjene ove Odluke prestaje se primjenjivati Odluka o načinu plaćanja i visini cijena komunalnih usluga od 20. prosinca 2006.

Rab, 24. 3. 2010.

Broj: 85/2-10

Direktor

Damir Brusić v. r.

 

Odluka o načinu plaćanja i visini cijena  


http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=664&mjesto=60031&odluka=1
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr