SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVIII. - broj 1. Petak, 15. siječnja 2010.
PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

1.

Temeljem članka 71. stavak 3. Zakona o zaštiti prirode (»Narodne novine« broj 70/05 i 139/08), a uz suglasnost Ministarstva kulture od 16. prosinca 2009. godine (Klasa: 612-07/09-49/630; Ur. broj: 532-08-02-01/5-09-4) i suglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gosopdarstva od 20. studenog 2009. godine (Klasa: 011-01/09-01/ 10; Ur. broj: 538-07-09-04), Upravno vijeće Javne ustanove »Priroda« donijelo je na 34. sjednici održanoj 15. siječnja 2010. godine

PRAVILNIK
o unutarnjem redu u posebnom rezervatu šumske
vegetacije Košljun

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuju se mjere zaštite i uređuju pitanja očuvanja, unapređenja i korištenja posebnog rezervata šumske vegetacije Košljun (u nastavku teksta: Rezervat) na području Grada Krka.

(2) Utvrđuje se da je posebni rezervat šumske vegetacije Košljun zaštićen Odlukom o proglašenju otočića Košljuna i šumice Crnike na Glavotoku posebnim rezervatom šumske vegetacije (Broj: 02-336/1-1969 od 28. veljače 1969.; »Službene novine« Rijeka br. 9/1969) koju je donijela Skupština Općine Krk, a vodi se u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti pod registarskim brojem 581.

Članak 2.

(1) Odredbe ovog Pravilnika primjenjuju se na Rezervat u granicama koje su utvrđene aktom o proglašenju iz članka 1. stavak 2. ovog Pravilnika.

(2) Iznimno od odredbe iz stavka 1. ovog članka, ovaj Pravilnik ne primjenjuje se na dijelovima prostora Rezervata na kojem se nalaze građevine samostana, kao i na gospodarskim prostorima samostana (vrtovi, voćnjaci, lučica, kupalište, navoz i dr.).

(3) Prostor iz stavka 2. ovog članka označen je na grafičkom prikazu u mjerilu 1:2000 koji se nalazi u prilogu ovog Pravilnika i njegov je sastavni dio.

Članak 3.

Zaposlenici Javne ustanove »Priroda« (u nastavku teksta: Ustanova), vlasnici i ovlaštenici prava na nekretninama, pravne i fizičke osobe koje obavljaju dopuštenu djelatnost, posjetitelji, kao i sve ostale osobe koje borave na području Rezervata dužni su se pridržavati odredbi ovoga Pravilnika.

Članak 4.

(1) Mjere zaštite iz ovog Pravilnika propisuju se sukladno sadržaju i namjeni prostorne kategorije zaštite »posebni rezervat« kako je propisano člankom 12. Zakona o zaštiti prirode (»Narodne novine« 70/05 i 139/08) odnosno radi zaštite i očuvanja jedinstvenosti, rijetkosti ili reperezentativnosti, a osobitog je znanstvenog značaja.

II. UNUTARNJI RED U REZERVATU

Članak 5.

U Rezervatu su dopušteni samo zahvati, radnje i djelatnosti kojima se održavaju ili poboljšavaju uvjeti važni za očuvanje svojstava zbog kojih je proglašen Rezervatom.

Članak 6.

(1) Zabranjeno je svako uznemiravanje, hvatanje, ozljeđivanje divljih životinja, smanjivanje brojnosti populacije divlje svojte (ubijanje, uklanjanje i sl.), uništavanje ili oštećivanje njezinog staništa ili mijenjanje njezinih životnih uvjeta.

(2) Iznimno od odredbe iz stavka 1. ovog članka, branje i sakupljanje biljnih i gljivljih svojti koje nisu proglašene zaštićenim ili strogo zaštićenim temeljem odredaba Zakona o zaštiti prirode dopušteno je isključivo za osobne potrebe vlasnika nekretnina u Rezervatu, a u količinama koje neće dovesti do smanjenja populacije odnosnih svojti na području Rezervata.

Članak 7.

Zabranjeno je uvođenje stranih, hibridnih i kloniranih divljih svojti na područje Rezervata.

Članak 8.

Zabranjen je svaki oblik uništavaja, oštećivanja i odnošenja tla i sastavnica geološke raznolikosti.

Članak 9.

Izgradnja objekata, putova i staza te izgradnja i postavljanje ostale infrastrukture (klupe, nadstrešnice, koševa za otpatke, obavijesne i poučne ploče, putokazi, spremnici za otpad i drugo) dozvoljeni su isključivo ukoliko takvi zahvati izravno služe postizanju ciljeva upravljanja Rezervatom sukladnih kategoriji zaštite i ukoliko su utemeljeni planskim dokumentima donijetim na temelju Zakona o zaštiti prirode.

Članak 10.

(1) Jezično označavanje obvezno je na hrvatskom jeziku.

(2) Jezično označavanje može biti i na nekom drugom stranom jeziku o čemu odlučuje Ustanova.

Članak 11.

(1) Zabranjeno je oštećivanje i uništavanje obavijesnih i poučnih ploča, sakralnih predmeta i druge opreme i infrastrukture Rezervata.

(2) Zabranjeno je uništavanje i rušenje suhozida.

Članak 12.

Na području Rezervata zabranjen je lov te gradnja i postavljanje lovnogospodarskih i lovnotehničkih objekata.

Članak 13.

Zabranjen je svaki oblik istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina.

Članak 14.

(1) Rezervat se može posjećivati, razgledavati i koristiti na način koji ne ugrožava njene vrijednosti i provođenje zaštite, a poglavito u svrhu obavljanja kulturnih, vjerskih, obrazovnih, odgojnih i eko-turističkih aktivnosti i manifestacija te znanstvenih i stručnih istraživanja.

(2) Individualni i organizirani posjeti Rezervatu radi razgledavanja ili obavljanja drugih dopuštenih aktivnosti dozvoljeni su uz uvjete propisane ovim Pravilnikom.

Članak 15.

(1) Posjećivanje otočića Košljuna dozvoljeno je isključivo:

- nedjeljom i u dane državnih blagdana od 10.30 h do 12.30 h,

- ostalim danima od 9.30 h do 18.00 h.

(2) Iznimno od odredbe iz stavka 1. ovog članka, iskrcavanje i boravak na otočiću Košljunu izvan propisanih termina dozvoljeni su u slučaju nevremena, pomorske havarije ili drugih razloga uzrokovanih višom silom.

Članak 16.

(1) U Rezervatu je zabranjeno korištenje vozila i alata na motorni pogon.

(2) Iznimno od odredbe iz prethodnog stavka, korištenje vozila i alata na motorni pogon dozvoljeno je u svrhu obavljanja dopuštenih aktivnosti predviđenih planskim dokumentima donijetim na temelju Zakona o zaštiti prirode i pravila struke.

Članak 17.

Ravnatelj Ustanove može odlukom, radi zaštite prirodnih vrijednosti ili iz drugih opravdanih razloga, privremeno ili trajno zatvoriti za posjetitelje pojedine dijelove Rezervata.

Članak 18.

Zabranjeni su kampiranje i logorovanje.

Članak 19.

Kretanje i zadržavanje dozvoljeno je isključivo na putevima, stazama, odmorištima i drugim za tu svrhu izričito predviđenim lokacijama.

Članak 20.

Ispaša stoke dozvoljena je isključivo za potrebe samostana i to isključivo na prostoru maslinika smještenog južno od lučice.

Članak 21.

Na području Rezervata psi se mogu kretati isključivo na povodniku.

Članak 22.

Pušenje je dozvoljeno isključivo na za to predviđenim i označenim lokacijama.

Članak 23.

(1) Pravne ili fizičke osobe koje obavljaju dopuštena znanstvena ili stručna istraživanja na području rezeravata dužne su u pisanom obliku obavijestiti Ustanovu o naravi i trajanju istraživanja najmanje 7 dana prije početka istraživanja.

(2) Uz pismenu obavijest iz prethodnog stavka potrebno je dostaviti presliku akta nadležnog tijela kojime se dozvoljava istraživanje.

Članak 24.

Pravne ili fizičke osobe iz stavka 1. članka 23. ovog Pravilnika dužni su u roku od 30 dana od dana završetka istraživanja dostaviti Ministarstvu kulture, Državnom zavodu za zaštitu prirode i Ustanovi u pisanom obliku izvješće o rezultatima istraživanja.

Članak 25.

U svrhu zaštite od onečišćenja zabranjeno je:

- bacanje otpada, osim u za to namijenjene spremnike;

- proizvodnja i ispuštanje vode koja sadrži sedimente, otpad ili nutrijente;

- ispuštanje tvari koje mogu onečistiti tlo, vodu i zrak;

- prevoženje, skladištenje i pretakanje svih vrsta kemikalija, a osobito benzina, dizel goriva te drugih opasnih tvari;

- navoženje, odlaganje i odbacivanje svih vrsta otpada;

- korištenje pesticida;

- stvaranje buke iznad razine od 60 decibela.

Članak 26.

Ustanova i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju dopuštenu djelatnost neposredno nadziru primjenu propisa u svezi sa zaštitom od požara te osiguravaju provođenje potrebnih mjera zaštite.

Članak 27.

(1) Zabranjeno je loženje vatre odnosno paljenje vatre s otvorenim plamenom.

(2) Zabranjeno je korištenje pirotehničkih sredstava.

III. NADZOR

Članak 28.

Neposredni nadzor na području Rezervata obavljaju glavni nadzornik i nadzornici Ustanove u skladu s Zakonom i internim propisima Ustanove, a inspekcijski nadzor nad primjenom ovog Pravilnika obavlja inspektor zaštite prirode i drugi inspektori, svaki u okviru svoje nadležnosti i djelokruga.

Članak 29.

Za nepridržavanje odredbi ovog Pravilnika primjenjivat će se prekršajne odredbe u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode te drugim posebnim propisima.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 30.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 612-07/10-03/03

Ur. broj: 2170-52-01/1-09-001

Rijeka, 15. siječnja 2010.

UPRAVNO VIJEĆE JAVNE USTANOVE PRIRODA

Predsjednica
Upravnog vijeća
mr. sc. Jelena Čanik, v.r.

*slika se nalazi na dnu stranice*

 

JAVNA USTANOVA »PRIRODA«   


http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=654&mjesto=00002&odluka=1
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr