SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVI. - broj 51. Petak, 19. prosinca 2008.
OPĆINA LOVRAN
3B2 EDGAR HTML from PONIKVE 108..112

47.

Na temelju članka 6. stavka 1. Zakona o proračunu (»Narodne novine« broj 96/03) i članka 28. Statuta Općine Lovran (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/01, 14/02, 08/05, 04/06 - pročišćeni tekst,6/07 i 22/ 07), Općinsko vijeće Općine Lovran, na sjednici održanoj 18. prosinca 2008. godine, donijelo je

ODLUKU
o izvršavanju Proračuna Općine Lovran
za 2009. godinu

Članak 1.

Ovom se Odlukom uređuje struktura prihoda i primitaka te rashoda i izdataka Proračuna Općine Lovran za 2009. godinu (u daljnjem tekstu: Proračun), njegovo izvršenje, opseg zaduživanja i jamstva, upravljanje financijskom imovinom, prava i obveze korisnika i nositelja proračunskih sredstava.

Članak 2.

Proračun se sastoji od općeg i posebnog dijela, te plana razvojnih programa.

Opći dio proračuna čini Račun prihoda i rashoda i Račun financiranja.

Račun prihoda i rashoda proračuna sastoji se od prihoda i rashod prema ekonomskoj klasifikaciji:

1. Prihodi: prihodi od poreza, pomoći, prihodi od imovine, prihodi od pristojbi i naknada, ostali prihodi i prihodi od prodaje nefinancijske imovine.

2. Rashodi: rashodi za zaposlene, materijalni rashodi, financijski rashodi, subvencije, pomoći naknade građanima i kućanstvima, ostali rashodi i rashodi za nabavu nefinancijske imovine.

U Računu financiranja iskazuju se primici od financijske imovine i zaduživanja te izdaci za financijsku imovinu i otplatu kredita i zajmova.

Posebni dio proračuna sastoji se od plana rashoda i izdataka proračunskih korisnika iskazanih prema vrstama, raspoređenih u programe koji se sastoje od aktivnosti i projekata.

U Planu razvojnih programa iskazani su planirani rashodi Proračuna vezani uz provođenje investicija, davanje kapitalnih pomoći i donacija u slijedeće tri godine, a razrađeni su po pojedinim programima, po godinama u kojima će rashodi za programe teretiti proračune sljedećih godina i po izvoru financiranja.

Članak 3.

Proračunska sredstava koristit će se samo za namjene koje su utvrđene Proračunom. Proračunski korisnici mogu preuzeti obveze na teret Proračuna samo za namjene utvrđene u Posebnom dijelu. Sredstva koja su u Proračunu osigurana za potporu udruga s područja Općine Lovran raspoređivat će se u skladu s programima javnih potreba u kulturi, sportu i socijali, programa potpora udrugama od posebnog značaja i planom rasporeda sredstava za političke stranke.

Članak 4.

Obveze na teret Proračuna mogu se preuzeti samo za namjene i do visine utvrđene Proračunom, ako su za to ispunjeni svi zakonom i drugim propisima utvrđeni uvjeti. Obveze po ugovorima koji zahtijevaju plaćanje u slijedećim godinama mogu se preuzeti uz prethodnu odluku Općinskog vijeća, a u pojedinim slučajevima propisanim zakonom i uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Članak 5.

Nalogodavac za izvršenje Proračuna u cjelini je Predsjednik Općinskog poglavarstva koji može odobriti preraspodjelu sredstava unutar pojedinih stavki Proračuna s time da promjena pojedine stavke ne može biti veća od 5% u odnosu na planiranu u Proračunu. Proračunska sredstva ne mogu se preraspodjeljivati između Računa prihoda i rashoda i Računa financiranja. Poglavarstvo izvješćuje Općinsko vijeće o izvršenoj preraspodjeli na prvoj slijedećoj sjednici Općinskog vijeća nakon izvršene preraspodjele.

Ovlašćuje se Predsjednik Općinskog poglavarstva da može ako to okolnosti nalažu raspolagati sredstvima do 5.000,00 kn za namjene utvrđene Proračunom o čemu je dužan izvijestiti Općinsko poglavarstvo na prvoj narednoj sjednici.

Članak 6.

Ako se u tijeku proračunske godine zbog nastanka novih obveza za Proračun ili zbog promjene gospodarskih kretanja povećaju rashodi i / ili izdaci, odnosno smanje prihodi i / ili primici, Poglavarstvo Općine Lovran može obustaviti izvršenje pojedinih rashoda i /ili izdataka (privremena obustava izvršenja), radi provedbe mjera privremene obustave izvršenja. Ako se provedbom mjera privremene obustave izvršenja Proračuna, Općinski proračun ne može uravnotežiti, Poglavarstvo mora u roku od 15 dana prije isteka roka za privremenu obustavu izvršenja Proračuna, predložiti izmjene i dopune Proračuna.

Članak 7.

Prihodi Proračuna ubiru se i uplaćuju u Proračun u skladu sa zakonom i drugim propisima neovisno o visini prihoda planiranih u Proračunu.

Članak 8.

Prihodi koji ostvare tijela općinske uprave obavljanjem vlastite djelatnosti sastavni su dio prihoda Proračuna.

Članak 9.

Sredstava proračunske zalihe mogu se koristiti za nepredviđene namjene, za koje u Proračunu nisu osigurana sredstva, ili za namjene za koje se tijekom godine pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva jer ih pri planiranju proračuna nije bilo moguće predvidjeti. O korištenju sredstava proračunske zalihe odlučuje Poglavarstvo odnosno Predsjednik općinskog poglavarstva, koji je obavezan jednom mjesečno izvijestiti Općinsko poglavarstvo o korištenju proračunske zalihe. Općinsko poglavarstvo je obavezno kod izrade polugodišnjeg i godišnjeg izvješća o izvršenju proračuna izvijestiti Općinsko vijeće o korištenju proračunske zalihe.

Sredstva proračunske zalihe za 2009. godinu planirana su u iznosu 50.000,00 kuna.

Članak 10.

Općinsko poglavarstvo ima pravo nadzora nad financijskim, materijalnim i računovodstvenim poslovanjem korisnika, te na zakonitoj i svrsishodnoj upotrebi proračunskih sredstava. Korisnici su obvezni dati potrebite podatke, isprave i izvješća koja se od njih traže.

Članak 11.

Pogrešno ili više uplaćeni prihodi u Proračunu vraćaju se uplatiteljima na teret tih prihoda.

Članak 12.

Temeljem članka 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 178/04) i članka 49. Zakona o proračunu (»Narodne novine« broj 96/03), za financiranje Programa gradnje objekata i uređaja sanitarne kanalizacije i vodoopskrbe na području Općine Lovran namjenski prihodi od povećanja cijene vode uplaćivat će se na poseban račun Proračuna.

Članak 13.

Plaćanje predujmova moguće je samo iznimno, na temelju naloga predsjednika Poglavarstva.

Raspoloživim novčanim sredstvima na računu Proračuna upravlja Poglavarstvo.

Raspoloživa novčana sredstva mogu se oročavati kod poslovnih banaka ili plasirati drugim pravnim osobama putem kratkoročnih pozajmica poštujući načela sigurnosti i likvidnosti.

Odluku o oročavanju ili davanju kratkoročnih zajmova donosi Poglavarstvo, a ugovor potpisuje Predsjednik poglavarstva.

Prihodi od upravljanja raspoloživim novčanim sredstvima prihodi su Proračuna.

Novčana sredstva iz stavka 1. ovog članka mogu se plasirati samo s povratom do 31. prosinca 2009. godine.

Članak 14.

Radi namirenja potraživanja Općina Lovran može stjecati udjele u kapitalu trgovačkih društava. O stjecanju udjela u kapitalu trgovačkih društava odlučuje Općinsko vijeće, na prijedlog Općinskog poglavarstva.

Članak 15.

Općina Lovran može se dugoročno zaduživati uzimanjem kredita, zajmova i izdavanjem vrijednosnih papira samo za investicije koje se financiraju iz njezina Proračuna, a koje potvrdi Općinsko vijeće, uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske, a na prijedlog ministra financija.

Ugovor o zaduživanju sklapa Predsjednik Općinskog poglavarstva na osnovi Proračuna, te odluke Općinskog vijeća i uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna godišnja obveza po zaduženju Općine može iznositi najviše do 20% ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje, a u iznos ukupne godišnje obveze uključena su i dana jamstva, kao i neplaćene dospjele obveze iz prethodnih godina.

Tekuća otplata glavnice općinskog duga iskazane u Računu financiranja Proračuna za 2009. godinu iznosi 365.000,00 kuna, te pripadajuća kamata u iznosu od 280.000,00 kuna, a u izvršenju Proračuna imaju prednost pred svim ostalim rashodima i izdacima.

Članak 16.

Za izvršavanje javnih službi i djelatnosti u javnom interesu Općina Lovran može svojom imovinom osnovati ustanove, trgovačka društva i druge pravne osobe. Općinsko vijeće Općine Lovran na prijedlog Općinskog poglavarstva može odlučiti o kupnji udjela u trgovačkom društvu ako su

za kupnju osigurana sredstva u Proračunu i ako se s time štiti interes Općine Lovran. Planirana se kupnja udjela u trgovačkim društvima od javnog interesa u iznosu 300.000,00 kuna.

Članak 17.

Općinsko vijeće Općine Lovran može dati jamstvo pravnoj osobi u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu Općine Lovran, o čemu donosi odluku. Dano jamstvo uključuje se u opseg mogućeg zaduženja Općine Lovran. Općina Lovran obvezna je prije davanja jamstva ishoditi suglasnost ministra financija. Ugovore o jamstvu sklapa Predsjednik Općinskog poglavarstva, o čemu izvješćuje Ministarstvo financija u roku 8 dana od dana sklapanja.

Članak 18.

Poglavarstvo može na zahtjev dužnika, uz primjereno osiguranje i kamate, odgoditi plaćanje ili odobriti obročnu otplatu duga ako se time bitno poboljšavaju dužnikove mogućnosti otplate duga od kojega inače ne bi bilo moguće naplatiti cjelokupni dug. Poglavarstvo može zahtijevati otplatu cjelokupnog duga, čija je naplata odgođena ako koji od obroka nije pravodobno plaćen.

Poglavarstvo može na prijedlog Predsjednika poglavarstva prodati, otpisati ili djelomično otpisati potraživanje. Pod dugovima se ne podrazumijevaju dugovi prema Općini Lovran s naslova javnih davanja.

Članak 19.

Načelnik Općine Lovran odgovoran je za:

- planiranje i izvršavanje Proračuna,

- prikupljanje prihoda i primitaka i njihovo uplaćivanje u Proračun,

- preuzimanje obaveza, verifikaciju obveza, izdavanje naloga za plaćanje na teret proračunskih sredstava i utvrđivanje prava naplate i izdavanje naloga za naplatu u korist proračunskih sredstava i

- zakonitost, svrhovitost, učinkovitost i za ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima.

Članak 20.

Proračun se izvršava od 1. siječnja do 31. prosinca 2009. godine.

Samo naplaćeni prihodi u kalendarskoj godini priznaju se kao prihodi Proračuna za 2009. godinu.

Rashodi poslovanja za koje je nastala obveza u 2008. godini rashodi su Proračuna za 2008. godinu, neovisno o plaćanju.

O namjeni viška prihoda iz prethodne godine odlučuje Općinsko vijeće prilikom donošenja godišnjeg obračuna Proračuna.

Članak 21.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2009. godine.

Klasa: 400-08/08-01/02

Ur. broj: 2156/02-01-08-67

Lovran, 18. prosinca 2008.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOVRAN

Predsjednik
Općinskog vijeća
Serđo Basan, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=589&mjesto=51415&odluka=47
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr