SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 35. Utorak, 30. prosinca 2003.
OPĆINA LOVRAN
59

46.

Na temelju odredaba članka 18. Zakona o proračunu (»Narodne novine« broj 96/03) i članka 28. Statuta Općine Lovran (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 26/01 i 14/02) Općinsko vijeće Općine Lovran, na sjednici od 18. prosinca 2003. godine donosi

ODLUKU
o izvršavanju Proračuna Općine Lovran
za 2004. godinu

Članak 1.

Ovom se Odlukom uređuje način izvršavanja Proračuna Općine Lovran za 2004. godinu (u daljnjem tekstu: Proračun), upravljanje prihodima i primicima te izdacima i rashodima Proračuna, imovinom i dugovima te prava i obveze korisnika i nositelja proračunskih sredstava.

Članak 2.

Opći dio Proračuna sastoji se od bilance prihoda i primitaka, rashoda i izdataka te računa financiranja, a posebni dio sadrži detaljan raspored izdataka po korisnicima po funkcijskoj i ekonomskoj klasifikaciji te programima. U bilanci prihoda i izdataka iskazani su porezni i neporezni prihodi, prihodi od prodaje općinske imovine, primici od financijske imovine i zaduživanja te sredstva iz proteklih godina te svi rashodi i izdaci utvrđeni za financiranje javnih izdataka na razini Općine Lovran.

U računu financiranja iskazuju se zaduživanja i otplata duga Proračuna za kapitalne izdatke, a što je povezano s financiranjem salda bilance prihoda i izdataka.

Članak 3.

Stvarna naplata prihoda nije ograničena procjenom prihoda u Proračunu.

Temeljem članka 18. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00 i 59/01) i članka 49. Zakona o proračunu (»Narodne novine« broj 96/03) za financiranje Programa gradnje objekata i uređaja sanitarne kanalizacije i vodoopskrbe na području Općine Lovran namjenski prihodi od povećanja cijene vode i u ovoj će se godini uplaćivati na poseban račun Proračuna.

Sredstva Proračuna osiguravaju se proračunskim korisnicima (u daljnjem tekstu: korisnici) koji smiju proračunska sredstva koristiti samo do visine utvrđene u njegovu Posebnom dijelu. Ukoliko dođe do podbačaja proračunskih prihoda može se proporcionalno smanjiti raspodjela sredstava po korisnicima.

Članak 4.

Korištenje proračunskih sredstava Posebnog dijela Proračuna ovisit će o visini i dinamici ostvarenja prihoda. Tekuće otplate glavnice duga te pripadajuće kamate imaju prednost u izvršavanju Proračuna, pred svim ostalim rashodima.

Sredstva koja su Proračunom osigurana za potporu udrugama s područja Općine Lovran raspoređivat će se u skladu

s programima javnih potreba u kulturi i sportu odnosno Planom rasporeda sredstava za političke stranke i udruge.

Članak 5.

Korisnicima Proračuna ne osiguravaju se sredstva za amortizaciju zgrada i opreme.

Članak 6.

Za izvršavanje Proračuna odgovoran je Predsjednik Općinskog vijeća koji obnaša dužnost načelnika Općine Lovran.

Članak 7.

Za financijske odnose radi oročavanja i zaduživanja sredstava Općine ovlašten je Predsjednik Općinskog Vijeća na osnovi odluke Općinskog vijeća.

Financiranje investicija putem kredita na tržištu novca i kapitala i kod izvođača radova može se vršiti temeljem Odluke Općinskog vijeća uz prethodnu suglasnost Vlade.

Ugovor o zaduživanju sklapa Predsjednik Općinskog Vijeća na osnovi Proračuna i uz prethodnu suglasnost Vlade.

Članak 8.

Slobodna novčana sredstva Proračuna mogu se oročavati kod poslovnih banaka ili plasirati drugim pravnim osobama putem pozajmica, odnosno koristiti za druge namjene utvrđene u Proračunu pod uvjetom da to ne ometa radovito izvršavanje proračunskih izdataka.

Novčana sredstva iz stavka 1. ovog članka mogu se plasirati samo s povratom do 31. prosinca 2004. godine.

Članak 9.

Radi namirenja potraživanja mogu se primati dionice po njihovoj tržnoj vrijednosti o čemu Odluku donosi Općinsko vijeće.

Članak 10.

Općinsko vijeće Općine Lovran može u 2004. godini davati jamstvo trgovačkom društvu u njenom suvlasništvu u okviru zakonskih odredbi.

U Proračunu Općine Lovran za 2004. godinu osiguravaju se sredstva za pokriće otplate dijela anuiteta po danom jamstvu »Komunalac« d.o.o.

Članak 11.

Za hitne i nepredviđene izdatke koristit će se sredstva tekuće proračunske zalihe.

O korištenju tekuće zalihe Proračuna odlučuje predsjednik Općinskog vijeća. Predsjednik je dužan jednom mjesečno izvijestiti Općinsko vijeće o korištenju tekuće zalihe u proteklom mjesecu.

Stalna zaliha proračuna utvrđuje se u visini od 25.000,00 kuna.

Članak 12.

Naredbodavatelj za izvršenje Proračuna u cjelini je Predsjednik Općinskog vijeća koji može odobriti preraspodjelu sredstava unutar pojedinog razdjela s time da promjena pojedine stavke ne može biti veća od 5 %.

Ovlašćuje se Predsjednik Općinskog vijeća da raspolaže sredstvima do 5.000,00 kn za namjene utvrđene Proračunom o čemu je dužan izvijestiti Općinsko vijeće na prvoj narednoj sjednici.

Članak 13.

Prihodi koje ostvari općinski organ uprave obavljanjem vlastite djelatnosti sastavni su dio Proračuna.

Članak 14.

Proračun se izvršava od 1. siječnja do 31. prosinca 2004.

Financijske obveze koje ne budu podmirene do 31. prosinca 2004. godine podmirit će se iz namjenski odobrenih sredstava Proračuna za 2005. godinu.

O namjeni viška prihoda nad izdacima ostvarenim u 2004. godini, odlučuje Općinsko vijeće po godišnjem obračunu.

Članak 15.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije, a primjenjuje se od 1. siječnja 2004. godine.

Klasa: 400-08/03-01/02

Ur. broj: 2156/02-01-03-53

Lovran, 18. prosinca 2003.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOVRAN

Predsjednik
Općinskog vijeća
Edvard Primožić, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=51&mjesto=51415&odluka=46
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr