SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XVI. - broj 20. Ponedjeljak, 2. lipnja 2008.
GRAD RIJEKA
3B2 EDGAR HTML from PONIKVE 108..112

75.

Na temelju članka 35. i 53. stavka 3. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05) i članka 40. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 23/ 01, 4/02, 13/02, 3/05, 9/06, 17/06 - pročišćeni tekst, 8/07 i 44/07), Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 29. svibnja 2008. godine donijelo je

ODLUKU
o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu
upravnih tijela Grada Rijeke

Članak 1.

U članku 6. stavku 1. Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 3/05 i 40/07) točka 13. briše se.

Članak 2.

Članak 7. mijenja se i glasi:

»Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem jesu: Direkcija za razvoj, urbanizam i ekologiju i Direkcija za gospodarenje zemljištem.

Članak 3.

U članku 8. stavku 1. briše se točka i dodaju riječi »te poslovi u svezi pripreme i vođenja kapitalnih projekata kojih je Grad investitor kao i složenih projekata za druge investitore (do njihove realizacije)«.

U stavku 2. u podstavku 9. umjesto zareza stavlja se točka.

Podstavak 10. briše se.

Članak 4.

U članku 8a. stavku 2. podstavak 1. mijenja se i glasi:

»- vođenje upravnih i neupravnih postupaka iz područja prostornog uređenja i gradnje (donošenje rješenja o općim stvarima, izdavanje uvjerenja i potvrda na temelju evidencije koju vodi Odjel, izdavanje uvjerenja o vremenu gradnje građevina i slično),«.

Članak 5.

Članak 12. mijenja se i glasi:

»U Odjelu gradske uprave za poduzetništvo obavljaju se poslovi u svezi s poticanjem razvoja malog gospodarstva i podizanja razine poduzetničke kulture, a s tim u svezi Odjel priprema informacijsko-dokumentacijske podloge za pripremu programa, izrađuje programe mjera i projekte razvoja malog gospodarstva te prati, analizira i izvještava o provedbi programa, projekata i poticajnih mjera u ostvarenju ciljeva razvoja malog gospodarstva.

Odjel osigurava inicijalna sredstva za provedbu programa razvoja poduzetništva te prati dodjelu državnih i potpora malih vrijednosti iz svog djelokruga u suglasju s propisima o državnim potporama.

Odjel prati i podupire rad potpornih institucija za razvoj poduzetništva te trgovačkih društava osnovanih s ciljem unapređenja djelatnosti ribarstva i poljoprivrede.

Odjel upravlja nekretninama namijenjenim za poduzetničke inkubatore te programski prati aktivnosti na razvoju poslovnih zona.

Odjel koordinira projekte sa hrvatskim partnerima koji omogućuju regionalni razvoj, pomoć u pripremi za nastup na zajedničkom europskom tržištu te pronalazak inozemnih partnera spremnih za uključivanje u investiranje u riječko gospodarstvo.

Odjel vodi programsku organizaciju Međunarodnog sajma novih tehnologija u cilju stvaranja interaktivne komunikacije između znanstvenika, mladih i poduzetnika, stvaranja poveznice između novih tehnoloških dostignuća i poduzetnika spremnih za njihovu implementaciju, razvoja primijenjenih znanosti uporabom novih tehnologija, približavanja novih znanstvenih spoznaja mladoj populaciji i promocije Grada kao »Grada znanja« te vodi koordinaciju sajmova koji su od značaja za predstavljanje Grada.

Odjel u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke vodi koordinaciju nad planovima i mjerama podrške svih oblika razvoja gradskog turizma.

U provedbi posebnih zakona kojima se regulira radno vrijeme ugostiteljskih objekata te prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo, Odjel predlaže određivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata te prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo i s tim u svezi provodi upravni postupak.

Odjel prati razvoj i namjenu poslovnih prostora Grada u kojima se odvijaju poduzetničke aktivnosti te predlaže namjenu poslovnih prostora.

Odjel obavlja poslove održavanja i investicijskog ulaganja u objekte kojima samostalno upravlja te objekte kojima upravljaju: Odjel gradske uprave za kulturu (osim u dijelu koji je u nadležnosti Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara), Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu i Odjel za gradsku samoupravu i upravu, i s tim u svezi provodi postupke javne nabave radova i usluga te ugovara i prati realizaciju održavanja i investicijskog ulaganja u navedene objekte.«

Članak 6.

U članku 14. stavci 1. i 2. mijenjaju se i glase:

»U Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb obavljaju se poslovi u svezi socijalne skrbi, unapređenja zdravstvene zaštite te pronatalitetne politike na području Grada.

Poslovi u svezi socijalne skrbi obuhvaćaju sustavno praćenje relevantnih pokazatelja i s tim u svezi predlaganje konkretnih mjera za zaštitu i unaprjeđenje socijalne skrbi na razini Grada kroz provedbu Socijalnog programa Grada i dodjelu različitih oblika pomoći socijalno ugroženim građanima te stambeno zbrinjavanje u nužnom smještaju.«

U stavku 3. iza riječi »građana« umjesto zareza stavlja se točka, a riječi »a u cilju unapređenja stanja okoliša i osiguranja boljih uvjeta života.« brišu se.

Iza stavka 3. dodaje se novi stavak 4. koji glasi:

»Poslovi u svezi pronatalitetne politike obuhvaćaju poslove koordinacije i provedbe mjera pronatalitetne politike.«

Dosadašnji stavak 4. postaje stavak 5.

Članak 7.

Članak 15. mijenja se i glasi:

»Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela gradske uprave za kulturu jesu: Direkcija programa i Direkcija za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara.«

Članak 8.

Članak 16. mijenja se i glasi:

»U Odjelu gradske uprave za kulturu osiguravaju se lokalne potrebe stanovnika u području kulture.

Poslovi i zadaće osiguravanja lokalnih potreba stanovnika u području kulture obuhvaćaju praćenje stanja u području kulture, osiguravanje financijskih i materijalnih uvjeta za rad ustanova kojima je Grad vlasnik i osnivač, predlaganje programa javnih potreba Grada u kulturi, raspodjelu sredstava proračuna Grada odobrenih za programe iz područja muzejske, galerijske, likovne, knjižnične i nakladničke, glazbene, scenske, filmske, multimedijalne djelatnosti i kulturnih manifestacija te zaštite i očuvanja kulturnih dobara, praćenje namjenskog korištenja sredstava proračuna Grada te izradu strateških dokumenata kulturne politike Grada.

Odjel prati rad i upravljanje u ustanovama u kulturi kojih je Grad vlasnik i osnivač, prati i potiče rad udruga te drugih pravnih i fizičkih osoba u kulturi, daje stručnu pomoć u realizaciji programa i rješavanju problematike korisnika proračuna Grada u kulturi, sudjeluje u pripremi i realizaciji kulturnih manifestacija od značaja za Grad, objedinjuje i razmatra predložene projekte iz institucionalne i izvaninstitucionalne kulture te predlaže njihovo prihvaćanje, sudjeluje i potiče prezentiranje i razvoj kulturnog stvaralaštva te specifičnih potreba mladih.

Odjel vodi brigu o objektima kulture. Vođenje brige o objektima kulture obuhvaća poslove u svezi gospodarenja i održavanja objekata od značaja za Grad. Poslovi gospodarenja objektima obuhvaćaju ugovaranje zakupa odnosno načina korištenja objekata, a poslovi vezani za održavanje obuhvaćaju pripremu dokumentacije te vođenje brige oko nadzora nad izvođenjem radova na tekućem i investicijskom održavanju.

Odjel sustavno prati i obavlja poslove iz djelokruga zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Odjel koordinira i provodi programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Grada te gradnju novih objekata ustanova u kulturi kojih je osnivač Grad a koji se su/financiraju iz sredstava spomeničke rente i ostalih proračunskih sredstava te iz drugih izvora sukladno propisima (u dijelu izrade projektne dokumentacije te u dijelu nadzora i izvođenja radova), i s tim u svezi provodi postupke javne nabave radova i usluga te ugovara i prati realizaciju istih. Odjel surađuje s nadležnim službama i institucijama u svim pitanjima zaštite i očuvanja kulturnih dobara te izrađuje godišnje i dugoročne planove raspodjele sredstava spomeničke rente.«

Članak 9.

Članak 19. mijenja se i glasi:

»Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela gradske uprave za financije jesu: Direkcija glavnih knjiga, Direkcija analitičkih knjigovodstava i Direkcija proračuna«.

Članak 10.

Članak 20. mijenja se i glasi:

»U Odjelu gradske uprave za financije obavljaju se poslovi proračuna, poslovi planiranja i evidentiranja javnih nabava, financijsko poslovanje i računovodstveno-knjigovodstveni poslovi, poslovi naplate gradskih poreza i ostalih prihoda te poslovi osiguranja.

Poslovi proračuna obuhvaćaju planiranje i izradu proračuna, planiranje i praćenje likvidnosti, kontrolu izvršavanja proračuna, izradu polugodišnjeg izvještaja o izvršavanju proračuna i godišnjeg obračuna proračuna, provedbu postupaka vezanih za zaduživanje Grada i davanje jamstava, izračun i kontrolu fiskalnog kapaciteta Grada, praćenje zaduživanja i izradu izvješća o stanju duga.

Poslovi planiranja i evidentiranja javnih nabava obuhvaćaju koordinaciju i objedinjavanje godišnjeg plana javne nabave Grada, objedinjavanje evidencije provedenih postupaka javnih nabava, vođenje objedinjene evidencije o urednom ispunjenju ugovora i izdavanje potvrda izvršiteljima radova odnosno isporučiteljima robe i usluga o urednom ispunjenju ugovora prema Gradu, koordinaciju i sudjelovanje u provedbi objedinjenih postupaka javne nabave koji se provode za potrebe više odjela, vođenje procedure za izdavanja prethodne suglasnosti gradonačelnika upravnim tijelima Grada u pojedinim postupcima te unapređenje sustava javnih nabava u dijelu uvođenja pisanih procedura.

Financijsko poslovanje obuhvaća blagajničko poslovanje, poslove obračuna i isplata plaća za službenike i namještenike Grada, Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke i Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke, kontrolu naloga za plaćanje u skladu s financijsko-računovodstvenim propisima i izvršavanje plaćanja temeljem naloga upravnih tijela Grada, Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke i mjesnih odbora, vođenje evidencije ulaznih računa te evidentiranje, pohranjivanje i aktiviranje izdanih i primljenih sredstava osiguranja plaćanja.

Računovodstveno-knjigovodstveni poslovi podrazumijevaju vođenje knjigovodstvenih poslova proračuna, Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke i mjesnih odbora, vođenje analitičkih knjigovodstvenih evidencija poslovnih promjena i transakcija nastalih na imovini, obvezama i potraživanjima, vođenje evidencije o danim i primljenih jamstvima i garancijama te sastavljanje financijskih izvještaja i konsolidiranih financijskih izvještaja u skladu s financijsko-računovodstvenim propisima.

Naplata gradskih poreza i drugih prihoda podrazumijeva utvrđivanje obveznika plaćanja gradskih poreza, donošenje rješenja, naplatu gradskih poreza, pokretanje i vođenje postupaka ovrhe radi naplate gradskih poreza, te utvrđivanje mjesečnih obveza i naplatu prihoda od prodanih gradskih stanova, pokretanje i vođenje ovršnih postupaka radi naplate gradskih poreza i naplate prihoda od prodanih stanova te analitičko praćenje naplate ostalih prihoda koja ostvaruju upravna tijela Grada.

Poslovi osiguranja obuhvaćaju provođenje postupaka javne nabave usluga osiguranja imovine i službenika i namještenika Grada, praćenje izvršavanja obveza i potraživanja po osiguranju, prijave štete i poduzimanje radnji za utvrđivanje visine štete i naplatu štete te sastavljanje izvještaja o naplati šteta.«

Članak 11.

Članak 25. mijenja se i glasi:

»Zavod za informatičku djelatnost obavlja poslove planiranja, projektiranja, gradnje i uspostavljanja informacijskih sustava, geoinformacijskih (GIS) sustava, integracije alfanumeričkih i grafičkih podataka, WEB Portala Grada te

sustava dvosmjerne komunikacije i on-line usluga građanima u okviru gradnje e-Uprave. Obavlja poslove planiranja, nabave i upravljanja informatičko komunikacijskim resursima, nadzora nad radom mreže (intranet i internet) te osigurava sigurnost i zaštitu podataka. Obavlja poslove razvoja, gradnje, održavanja i gospodarenja informacijsko-telekomunikacijskom infrastrukturom u vlasništvu Grada. Obavlja poslove razvoja, uspostave i održavanja Kontakt centra Grada Rijeke. Planira i provodi edukaciju službenika i namještenika za korištenje informatičke opreme, programa i alata u radu«.

Članak 12.

Članak 26. briše se.

Članak 13.

Službenici koji su do dana stupanja na snagu ove Odluke obavljali poslove u Odjelu gradske uprave za unutarnju reviziju nastavljaju s radom na poslovima na kojima su zatečeni do donošenja posebnih akata o ustrojavanju Ureda za unutarnju reviziju Grada.

Službenici koji su do dana stupanja na snagu ove Odluke obavljali poslove u Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem - Direkciji za razvoj, nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su zatečeni do usklađivanja Pravilnika o unutarnjem redu- Sistematizaciji poslova i zadaća Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem s odredbama ove Odluke.

Pravilnici o unutarnjem redu upravnih tijela - Sistematizaciji poslova i zadaća, uskladit će se s odredbama ove Odluke najkasnije u roku od 30 dana od dana njezina stupanja na snagu.

Članak 14.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/08-01/86

Ur. broj: 2170-01-10-08-2

Rijeka, 29. svibnja 2008.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RIJEKE

Predsjednica
Gradskog vijeća
Dorotea Pešić-Bukovac, v.r.

 

http://sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=558&mjesto=51000&odluka=75
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr